UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Salate

Brokula sa plodovima mora

Namirnice: 

Brokula – 1 kom;

Plodovi mora (miješani) – 10 dkg;

Parmezan – 1 žlica;

Aceto balsamico – 1 žličica;

Ružmarin (mljeven);

Papar (crni); 

 

Priprema:

Brokulu narezati na način da se prvo odvoje cvjetići i stapka, te se stapka oguli. Cvjetiće narezati na tanke ploške tako da se slijedi oblik cvjeta. Plodove mora kratko skuhati te pomiješati sa brokulom i navedenim začinima, i na kraju posuti sa parmezanom.  

 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“

 

Uppt, 23.11.2011. 

Salata od mozzarelle i rikole

Namirnice: 

 

Mozzarela – 5 dkg;

Rikola – 15 dkg;

Rajčica – 1 kom;

Maslinovo ulje – 1 žličica;

Bosiljak – 10 listića svježeg;

Pinjoli – 2 žlice;

Sol; 

 

Priprema:  

Mozarellu narezati na kockice, rajčicu na polumjesece i sve pomiješati sa rikolom.Samljeti ili sasjeckati bosiljak, pinjole i pomiješati sa maslinovim ulje i soli, te po potrebi dodati vodu. Sve zajedno preliti po salati. Poslužiti sa brusketama integralnog kruha. 

 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“

 

Uppt, 23.11.2011. 

Salata od celera i žitarica

Namirnice: 

Žitarice po izboru (pšenica, heljda,  ječam,  riža, proso);

Celer i peršin (korijen i zeleno lišće);

Komorač (korijen);

Začini (đumbir u prahu, kopar, bosiljak, sjemenke komorača);

Sjemenke bundeve i suncokreta;

Maslinovo ulje;

Malo oraha;  

 

Priprema 

 

Žitarice prije same pripreme namočiti. Nakon toga vrijeme kuhanja je samo cca 7 – 10 min.) Naribati sirovi celer (može i kuhani) na tanke šnitice. Posoliti i dodati malo na vrh žličice đumbir u prahu.

Skuhati tri vrste žitarica: zob, proso, heljdu (ili još neke po želji – pšenicu, ili ječam – sve osim riže).

Kada se ohladi sve dobro promiješati.  Dodati 1 žlicu ili po želji maslinovog ulja i ostalih začina: list od peršina i celera, bosiljak, kopar i sjemenke (sušene) komorača - te isjeckati na sitno malo oraha (cca 4 oraha), dodati sjemenke od buče (nasjeckane) i suncokreta, te sve lagano promiješati.

Također dodati sok od limuna i eventualno još malo maslinovog ulja. Ne treba dodavati više masnoća jer ima dovoljno kroz nasjeckane oraha i sjemenke. Salata je fina i kao hladno predjelo, ili kao dodatak drugim jelima ili salatama.

 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“ 

Uppt, 23.11.2011. 

Salata od purećih prsa sa radičem

Namirnice:

 

Salama od purećih prsa – 10 dkg;

Radič crveni – 10 dkg;

Radič zeleni – 10 dkg;

Med – ½ žličice;

Jabučni ocat – 1 žličica;

Maslinovo ulje – 1 žličica;

Malo soli; 

 

Priprema:

 

Pureća prsa narezati na velike rezance, radič na trakice. U čaši pomiješati med i jabučni ocat. Preliti po salati i dodati maslinovo ulje.Poslužiti kao večeru. 

 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“ 

 

Uppt, 23.11.2011.

Salata od cikle i celera

Namirnice: 

Cikla; Celer; Maslinovo ulje; Jabučni ocat; Začini po želji (bosiljak, kopar, kadulja); Malo soka od limuna; 

 

Priprema:  

Naribati cikle, izribati sirovi celer na tanke, tanke male šnitice. Također može biti kombinacija jedno i drugo sirovo i jedno i drugo kuhano.

 Začiniti sa: 1 žlicom maslinovog ulja, domaćeg jabučnog octa po želji, narezati listiće peršina i celera.

Dodati začine: bosiljak, kopar, i ostalo po želji. Još na kraju dodati sok od limuna i to sve zajedno promiješati.  

 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“