UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Salate

PORILUK S RAJČICAMA I MASLINAMA

Izvrsna uskrsna salata i prilog jelima! 

Potrebno:

1 kg svježeg poriluka;

300 g rajčica; (mogu također biti pelati iz konzerve);

2 tvrdo kuhana jaja:

20 zelenih maslina;

½ čaše bijelog vina;

1 žlica sjeckanog peršina;

2 žličice maslinovog ulja;

40 g maslaca;

sol, papar; 

Postupak: 

Poriluk očistite i odstranite zelene dijelove. Narežite ga na dulje komadiće. Ukoliko želite izbjeći prejaki miris, prelijte ga kipućom vodom, ocijedite i stavite na tavu s očišćenim i narezanim rajčicama. Dodajte ulje, vino, sol i papar. Dolijte malo vode tako da se lagano pirja. Pirjajte na laganoj vatri da omekša. Kad omekša dodajte narezane masline i peršin. Uklonite sa vatre, pustite da se malo ohladi i  po vrhu naslažite ploške tvrdo kuhanih jaja. Jelo ponudite toplo! 

(Izbor iz «Vegetarijanske kuhinje»). 

Uppt, 29.03.2010./m.v. 

Salata od poriluka

Potrebno:

600 g poriluka;

1 dl soka od rajčice;

2 žlice ulja (maslinovo);

sok od limuna:

malo soli i papra (a može umjesto papra malo đumbira u prahu); 

Postupak: 

Za ovu salatu odaberite sasvim lade i tanke strukove poriluka. Očistite ih, uzdužno razrežite,operite te narežite na kolutiće. Istresite u zdjelu, posolite i popaprite te dobro promiješajte rukama. U posebnoj zdjeli pripremite marinadu od ulja, soka od rajčice, te limunovog soka. Kad marinadu dobro promiješate (pjenjačicom) prelijte po poriluku. Salatu možete poslužiti uz bilo koje jelo, a osobito uz jela od krumpira (posebno uz pečene krumpire)! Dobar tek! 

(Izbor iz «Vegetarijanske kuhinje») 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“

SALATA OD ROTKVICA

Izvrsna salata uz uskrsne namirnice, osobito mesna jela. 

 

 

Potrebno:

2 vezice («pušleka») rotkvica;

150 g sira ementalera;

2 tvrdo kuhana jaja;

1 vezica vlasca;

 

Marinada:

1 žlica gorušice (senfa);

2 žlice octa;

6 žličica ulja (može maslinovo);

prstohvat šećera, malo soli, bijeli papar;

listovi zelene salate i peršin za ukras;

 

Postupak:

 

Rotkvice očistite, lišće i korijenčiće odrežite. narežite ih na tanke ploškice i stavite u zdjelu. Posolite. Sir narežite na 1 cm dugačke prutiće. jaja ogulite i narežite na ploške. Sir i jaja pomiješajte s rotkvicama. Vlasac operite i sitno nasjeckajte. Ukoliko nemate svježi možete koristiti i osušeni!

Za marinadu izmiješajte u zdjelici gorušicu s octom, postupno dolijevajući ulje te sol, papar i šećer. Na listove zelene salate poslažite narezane rotkvice i jaja, te sve zalijte marinadom. Poslužite hladno uz mesna jela, ili kao samostalni obrok uz raženi ili kukuruzni kruh!

 

 (Izvor: «Vegetarijanska kuhinja», LJ.  i M. Grubor,  Zagreb, SNL. 1989.) 

Uppt, 29.03.2010./m.v.

BLAGA SALATA OD ROTKVICE I JABUKA

Potrebno:

2 malo veće rotkvice;

2 kisele jabuke; 

Umak:

½ čaše jogurta;

2 žlice vrhnja;

½ žličice octa

;sol i ostali začini po želji; 

Postupak: 

Rotkvice i jabuke dobro operite, ogulite i naribajte krupnije. U zdjeli za salatu pomiješajte naribane rotkvice i jabuke. Posebno pripremite ukam od kiselog vrhnja, jogurta, octa i malo soli. Čvrsto umiješajte da se sastojci spoje, te dodajte začine po želji (kim, kopar). Pripremljenu salatu prelijte umakom i poslužite. Izvrsna salata uz kuhanu šunku ili bijelo meso! 

 

(Izvor: «Vegetarijanska kuhinja», LJ.  i M. Grubor,  Zagreb, SNL. 1989.)

Uppt, 29.03.2010./m.v.

ENERGETSKA SLATKA SALATA

 

SLATKA DESERT SALATA

Izvrsna salata za ove zimske dane radi izuzetnog bogatstva vitamina C (mandarina, komorač), poticanja metabolizma (cimet, komorač, jabuke), zaštitu krvnih žila  i revitalizaciju mrežnice oka (betakaroten iz mrkve, narančine kore i sušenih marelica) dodatne energije kroz spore šećere (smokve), zaštitu urinarnog trakta (brusnice), izvrstan diuretik i čistač organizma (komorač, jabuke), te dodatna zaštita i čvrstina kostiju (marelice jer sadrže folnu kiselinu i kalcij). 

Sve ovo ovisi o tome koliko puta tjedno ili mjesečno ćete nastojati napraviti ovakovu salatu i količine sastojaka koje sami odredite uz osnovni recept.

SASTAV   

Količina namirnica prema vlastitoj želji  

·         Jabuke

·         Mrkva

·         Komorač (1/2 korijena)

·         Mandarine ili naranče

·         Malo limuna

·         Brusnice (sušene) - 1 žlica

·         Smokve (suhe) - cca par komada

·         Marelice (suhe) - cca par komada

·         Cimet

·         Mala žličica meda (bez obzira na količinu sa medom oprezno i minimalno, dovoljna mala žličica jer salata je izrazito slatkog okusa kojeg dodatno daje mrkva!) 

Dodatak prema izboru:

Orašasti plodovi (orasi, bademi) - bez obzira na količinu dovoljno par oraha ili badema koje samo sitno nasjeckati)

Suhe šljive                                                     

POSTUPAK

Jabuke, mrkve, mandarine (ili naranče) dobro obrati četkicom, radi toga jer ih nećemo guliti. Osušiti papirnatim ručnikom. Sve nasjeckati na veće kockice koje malo po malo stavljamo u multipraktik i sitno nasjeckamo (ne ribati ili jako miksati jer će se pretvoriti u kašu!).  

Komorač oprati i također nasjeći na veće komade i to zajedno sa peteljkom tj. onim zelenim dijelom Kada sve nasjeckamo poškropiti ili iscijediti sok od limuna i dobro promiješati kako bi se jednakomjerno upilo u smjesu radi toga da voće ne oksidira, te zadrži svježinu i prirodnu boju. Uzeti par smokava i marelica (cca 5 smokava i 5 marelica) i njih posebno nasjeckati sitno. Sve zajedno, sa dodatkom cca žlice brusnica umiješati u smjesu, te posipati sa cimetom. Na kraju umiješati 1 žlicu meda.  Salata je izuzetnog okusa i sočna radi cijelih narezanih mandarina (ili naranča)! Na kraju možemo dodati i ostale namirnice  i jesti po želji.  

VAŽNE NAPOMENE

Važno je napomenuti da je salata energetska, ali ne kalorijska, bomba! Također je važno da ovakvu salatu možete jesti kao: 

a) samostalni obrok (npr. u jutro ili navečer) uz 2 komadića dvopeka ili kruh, jer on će neutralizirati eventualnu kiselinu  a također i pridonijeti općoj sitosti, i smanjiti potrebu za dodatnom večerom (radi utjecaja betakarotena)!

b) možete je kombinirati sa jogurtom (uz dobro miješanje) te ćete tako dobiti pravi domaći voćni jogurt;

c) možete je pomiješati sa svježim kravljim sirom i tako obogatiti doručak ili večeru da pritom nećete unijeti višak kalorija u organizam:

d) VAŽNO ZA MAME: ovakva slična salata izvrsan je doručak za djecu u Švedskoj poznat kao OSLO DOBRUČAK tj. već „kult“ što se tiče dječje prehrane u kombinaciji za žitnim (zobenim) pahuljicama. 

Bez obzira na količinu jabuka, mrkva, komorača uvijek trebate paziti da znatno ne povećavate količine suhih smokava, marelica, brusnica (ili grožđica) te meda, jer bez obzira na njihovu izuzetnu nutritivnu i zdravstvenu vrijednost one imaju određene kalorijske vrijednsoti (cca 240 kcal na dalje na 10 dkg navedenog osim meda koji u 100 grama ima cca 700 kcal!) tako da na povećane količine voće dodane količine navedenog ne budu već od par komada smokava (ili orašastih plodova ili najviše 1 velike žlice meda)!! 

Pripremila: Uppt/studeni 2009/MV

KOMORAČ