UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Deserti

Torta od rogača za sve prilike

SASTOJCI:

4 jaja;

4 naribane jabuke;

1 šalica ulja;*

1 šalica šećera;(može i smeđi šećer);

1 šalica glatkog brašna

1 šalica grožđica natopljenih u rumu (10 dkg); (može i brusnice!)

1 šalica mljevenog rogača (npr. Franck);

½  šalice mlijeka;

1 prašak za pecivo;

1 vanilin šećer;

10 dkg čokolade za kuhanje otopljeno na pari zajedno s vrhnjem za kuhanje (koristi se manje masno ili se može koristiti sojino mlijeko ili vrhnje, ali se ono umiješa kada je čokolada otopljena u malo vode)!

* šalica srednje veličine ista mjera za sve sastojke;

Napomena: mogu se naribati i 1-2 mrkve;

Glazura:

1 dcl slatkog vrhnja za kuhanje;

10 dkg čokolade za kuhanje; (po potrebi ako želimo malo deblju glazuru stavimo više čokolade);

Priprema:

Pomiješati jaja i šećer pa dodati ostale sastojke. Peći u kalupu za tortu 60 minuta na 150 ˚C (iako može i duže i kraće, što ovisi o štednjaku. Dakle, treba probati čačkalicom).

Ohlađeno preliti glazurom od 1 dl slatkog vrhnja za kuhanje i 10 dkg čokolade (staviti vrhnje i čokoladu u posudu i miješati na pari dok se ne otopi i malo zgusne.

Preliti ohlađeni kolač!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carob cake

 
Ingredients:

 

4 eggs;

 

4 apples, peeled, cored and coarsely grated ;
1 cup melted butter (oil);

 

1 cup brown sugar;

 

1 cup cake flour;
1 cup raisins;
1 cup ground carob;
½ cup milk;

 

1 packet baking powder;

 

1 vanilla essence;
1 / 3 cup bitter cocoa;

Method:

 


1. Beat the eggs and sugar until frothy.
2. Stir in gradually milk and melted butter, mix until smooth.
3. Stir in the carob, combine.
4. Mix the flour with baking powder and cocoa, add to the eggs and carob mixture. Stir and combine.
5. Add raisins and grated apples, stir and combine, add vanilla essence.
6. Pour the biscuit mixture into the greased and lightly floured springform pan.
7. Bake for 30 minutes at 180°C or until done.
8. Leave to cool before taking out of the mold, then pour a simple chocolate glaze over it (melt butter and chocolate over low heat, stirring constantly, until the glaze is smooth and shiny).


 

Deserti, recepti Radionice kuhanja - 15.12.2011.

RADIONICA KUHANJA (br.7),

Datum: 15.12.2011.(četvrtak);

Tema: „Deserti“;

 

 

RECEPTI RADIONICE:

Slatko od ječma sa jabukom i mrvicama;

Slatko od celera;

Okruglice od riže sa smokvama i bademima;

Kuskus s narančom;

Krema od banana i avokada;

Torta od prosa;

Muss od suhih šljiva sa kokosom i lješnjacima;   

 

 

 

Slatko od ječma sa jabukom i mrvicama 

Namirnice: Ječam – 2 šalice kuhanog;Jabuka – 2 jabuke;Mrvice; Med – 2 žličice;Cimet; 

 

Način pripreme:

Ječam se namoći preko noći te skuha, spasira i doda se cimet i med. Jabuka se razreže na kockice i kratko skuha u malo vode, te spasira. Krušne mrvice se preprže na suhoj tavi. U čašu slaže se slojevi redom: jabuka, mrvice, ječam, jabuka, mrvice. Može se poslužiti hladno ili dok je toplo. 

 

Slatko od celera             

Celer kakav ne poznajete – s  mladim posnim sirom i suhim voćem za 4 osobe  

Namirnice:  1 celer srednje veličine izribati jako na sitno – odmah posipati limunovim sokom, dodati istu količinu mladog posnog sira, te dodati sitno nasjeckano raznog suhog voća kao npr.:2-3 suhe smokve,2-3 suhe marelice2-3 suhe šljive, suhe kruške;1 žlica grožđica;2- 3 samljevena oraha i/ili badema ili lješnjaka; 

Napomena: količina celera i dodataka jednaka je količini mladog sira. 

Priprema:

Sve dobro promiješati, dodati 1 žlicu meda i malo cimeta (tko voli). Ako želimo da je smjesa bude rijeđa dodamo 1-2 žlice nemasnog jogurta ili sojinog vrhnja. Jedan dio izmiksati, a jedan dio sitno nasjeckati. Sve zajedno lagano promiješati i staviti u hladnjak. Servirati hladno kao slatki prilog. Ako želimo odmah poslužiti možemo također dodati sitno naribanu jabuku ili mrkvicu, ili ocijeđene jabuke iz kompota. Ako je za djecu, dodati žličicu meda ili gustog prirodnog soka od jabuka ili naranče!Također možemo posipati sa žličicom kakaa. Možete kombinirati razno  svježe voće! (Radionica Udruge, 2006.) 

 

 

Okruglice od riže sa smokvama i bademima 

Namirnice: Integralna riža: 1 šalica nekuhane;Suhe smokve: 1 šalica;Bedemi: ¼ šalice;Suncokretove sjemenke: ½ šalice;Brašno rogača: 3 žlice; 

 

Način pripreme:

Integralnu rižu  namočiti preko noći, te skuhati. Suhe smokve narezati na kockice te također namočiti ili lagano prokuhati. Kada su kuhane, vodu odlijati te smokve spasirati u kašu. Vodu od kuhanja smokvi po potrebi dodavati, kako u smokve tako i u krajnju smjesu. Suncokret i bademe prepržiti na suhoj tavi. Suncokret samljeti u potpunosti, a bademe usitniti.Sve zajedno pomiješati, oblikovati kuglice te uvaljati u brašno od rogača.  

 

 

 

Kuskus s narančom 

Namirnice: Kuskus: 1 šalica suhog;Naranča: 3 kom;Slad: 2 žlice;Crna čokolada: 1 red;Cimet; 

Način pripreme: Naranče razrezati, te iscijediti sok iz njih. U narančinom soku otopiti slad, te preliti po kuskusu, dodati cimet i po potrebi vodu te ostaviti da kuskus omekša. Kad je kuskus omekšao sa žlicom napuniti izdubljenje polovice naranča. Posuti sa ribanom crnom čokoladom. 

 

Krema od banana i avokada 

Namirnice: Banane: 5 kom;Avokado: 1 kom; Slad: 1 žlica; Muškatni oraščić: 

 

Način pripreme:

Avokado oguliti i odvojiti od koštice, na narezati na manje komade. Banane oguliti, narezati te zajedno sa avokadom spasirati. Dodati slad i muškatni oraščić.  

 

Torta od prosa 

Namirnice: 1 šalica prosa;100 ml sojinog vrhnja;10 suhih šljiva, suhih smokava, datulje, marelice;3 žlice džema od brusnica ili šnitice ananasa (konzerva ili svjež); 

 

Način pripreme:

Skuhati šalicu prosa. Unutra dodati sojino vrhnje, zatim dodati svo isjeckano suho voće. Nježno promiješati. Poklopiti da se sve zajedno prožme, istresti u jedan kalup, zagladiti. Na vrhu namazati džem ili poslagati ananas. Ako je slučajno ispalo presuho, dodati sok od jabuke (prirodni). 

 

Muss od suhih šljiva sa kokosom i lješnjacima 

Namirnice: Suhe šljive: ½ kg bez koštica;Lješnjaci : 10 dkg;Kokosovo brašno: 4 žlice; 

 

Način pripreme:

Suhe šljive namočiti u vodi preko noći, te ih spasirati. Kokosovo brašno i umiješati u pasirane šljive. Lješnjake prepržiti na suhoj tavi i samljeti. Poslužiti u čaši, na način da se na vrh pospu mljeven lješnjaci.   

 

 

 

Savjeti Udruge;

Blagdani i blagovanje; 

 

Mirisi i okusi blagdanskog stola;

 

 

 

 

Prijedlog  ostalih recepata sa stranica weba Udruge (Recepti/Deserti):

Biskupski kruh;

Rombići od maka; 

Roščići od lješnjaka za svaku priliku; 

Kiflice od raženog brašna; 

Slatko od celera;

Univerzalno tijesto od jogurta;

Biskvitni kolač “Bibica”;

Paprenjaci;    

Uppt, 08.12.2011.

 

 

Paprenjaci

Namirnice (za cca 40-tak komada):

40 dag brašna;

14 dag oraha;

14 dag margarina;

14 dag praškastog sladila (umjesto šećera);

1 jaje;

3 žumanjka;

2 velike žlice ruma;

1 čajnu žlicu svježe mljevenog papra;

1 velika žlica meda; 

PRIPREMA:

Sve sastojke dobro umijesite u jednoliko tijesto i ostavite stajati pola sata u hladnjaku. Različitim oblicima s ornamentima oblikujte tijesto kolačiće i poslažite ih na malo nauljen lim za pečenje. Pecite u pećnici pola sata na temperaturi 180*C. Paprenjaci moraju odležati najmanje 10 dana dok tijesto "ne otpusti", tek tada su dobri za jelo. Dostatno za 40 komada.  

Napomena: umjesto papra može se dodati i đumbir u prahu sa malo muškatnog oraščića (mljeveno). 

Rombići od sezama, kikirikija i maka

Namirnice:

Rombići od sezama i kikirikija:


1/2 šalice sezama;
½ šaice kikirikija;
3 šalice integralnog brašna;
1 šalica brašna tip 850;
1 šalica ulja;
¼ praška za pecivo;
1 žičica soli;
 

Priprema:


Sezam prepržiti na suhoj tavi, te samljeti. Kikiriki samljeti.
Pomiješati sve suhe sastojke, dodati ulje i vodu da se dobije tjesto.
Tjesto razvaljati i izrezati u obliku rombića.

Staviti peći u nauljeni kalup, oko 20 min na 175ºC.



Rombići od maka:


1 šalica mljevenog maka:
3 šalice integralnog brašna;
1 šalica brašna tip 850;
1 šalica ulja;
1/4 praška za pecivo;
5 žlica smeđeg šećera;
Prstohvat soli;
1 naranča;

Priprema:


Naranču razrezati po pola te iscjediti poput limuna.
Pomiješati sve suhe satojke te dodati ulje, vodu i zamijesiti tjesto.
Tijesto razvaljati te izrezati na rombiće.


Staviti peći u nauljeni kalup, oko 20 min na 175ºC.


Servirati kao zalogajčiće uz kavu ili zeleni čaj, uz blagdanska čestitanja.



Biskupski kruh

Ovaj recept proslijedila nam je naša Biserka i vjerujem da je recept dobar, jer ona peče izvrsne kolače!

 

Namirnice:

14 dkg šećera;

4 jaja;

kora naranče;

5 dkg bajama;

10 dkg grožđica (ja stavim brusnice);

5 dkg čokolade;

14 dkg brašna  crno....( ja dodam još suho sjeckano voće u boji da bude ljepše i šarenije); 

Priprema:

Istući bjelanjke posebno. Šećer i žutanjke dobro izmiješati da smjesa što više naraste.

Dodati struganu koru naranče.

Dodati sjeckano voće i čokoladu isto sjeckanu.

Na kraju dodati brašno i lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Kalup obložim papirom za pečenje.

Peći oko 40 minuta na temperaturi od 180 do 190 C.

Pečeni kruh izvaditi iz kalupa i ostaviti da odstoji dan do dva.  

Mirisi naranče, oraha i čokolade vezuju se uz vrijeme Adventa, no mirisnim biskupskim kruhom podići ćete i svakodnevnu kavu ‘’na viši nivo’’.

 

 

Dobar tek i uživajte