UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Salate

Salata od celera i žitarica

Namirnice: 

Žitarice po izboru (pšenica, heljda,  ječam,  riža, proso);

Celer i peršin (korijen i zeleno lišće);

Komorač (korijen);

Začini (đumbir u prahu, kopar, bosiljak, sjemenke komorača);

Sjemenke bundeve i suncokreta;

Maslinovo ulje;

Malo oraha;  

 

Priprema 

 

Žitarice prije same pripreme namočiti. Nakon toga vrijeme kuhanja je samo cca 7 – 10 min.) Naribati sirovi celer (može i kuhani) na tanke šnitice. Posoliti i dodati malo na vrh žličice đumbir u prahu.

Skuhati tri vrste žitarica: zob, proso, heljdu (ili još neke po želji – pšenicu, ili ječam – sve osim riže).

Kada se ohladi sve dobro promiješati.  Dodati 1 žlicu ili po želji maslinovog ulja i ostalih začina: list od peršina i celera, bosiljak, kopar i sjemenke (sušene) komorača - te isjeckati na sitno malo oraha (cca 4 oraha), dodati sjemenke od buče (nasjeckane) i suncokreta, te sve lagano promiješati.

Također dodati sok od limuna i eventualno još malo maslinovog ulja. Ne treba dodavati više masnoća jer ima dovoljno kroz nasjeckane oraha i sjemenke. Salata je fina i kao hladno predjelo, ili kao dodatak drugim jelima ili salatama.

 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“ 

Uppt, 23.11.2011.