UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Salate

Salata od zobi

Sastojci:

·         zob (cca 1 šalica);

·         rikola (20 dkg);

·         luk (1 glavica);

·         celer (1/2 glavice);

·         radič (gorkasta) (1/4 glavice);

·         peršin (lišće);

·         maslinovo ulje (1 žličica);

·         limunov sok;

·         sol, papar; 

 

Priprema:Zob prethodno skuhati.

Omjer: 1 šalaica zobi na 5-6 šalica vode.

Povrće nasjeckati na kockice i sve skupa pomiješati. Pripaziti na količinu dodanog ulja.

 

Uppt, Radionica kuhanja br. 1/ 13.10.2011./ Tema „Žitarice“/Up Dated, lipanj 2016.

Salata od celera i ječma;

Žitarice prije same pripreme namočiti. Nakon toga vrijeme kuhanja je samo cca 7 – 10 min. 

Sastojci 

·         Celer (1 srednja glavica);

·         Ječam (cca 1 šalica);

·         začini  (bosiljak, kopar, komorač);

·         đumbir u prahu ili malo naribanog (1 malu žličicu);

·         4 oraha sitno nasjeckana;

·         1 žlica samljevenih ili sitno nasjeckanih bućinih sjemenki;

·         1 mala žlica sjemenki suncokreta;

·         1 žlica limunovog soka;

·         1 žlica maslinovog ulja; 

Priprema: 

Sitno naribati glavicu sirovog celera. Malo posoliti i dodati sve navedene sastojke. Prije toga skuhati ječam (može i dan prije). Sve zajedno izmiješati – obavezno dodati odmah 1 žlicu limunovog soka i 1 žlicu maslinovog ulja. Sve lagano promiješati. Kušati, i po volji dodati eventualno nekih začina ili ako volite malo češnjaka. Dodavanje drugih sastojaka je po vašoj želji npr. malo ribane mrkvice, korabe ili nekog drugog korjenastog povrća. Također je možemo upotpuniti sa svježim kravljim sirom te  dobijemo nutritivno kvalitetan obrok! Ne treba dodavati više masnoća jer ima dovoljno kroz nasjeckane oraha i sjemenke.

Salata se servira hladna kao prilog,  a isto tako dobra je kao večernji obrok uz krišku integralnog kruha ili kao namaz.

Uppt, Radionica kuhanja br. 1/ 13.10.2011./ Tema „Žitarice“;

 

Miješana salata s klicama pšenice

Ova salata je izvrstan prilog ručku, a također može biti samostalni obrok kao užina sa kriškom integralnog kruha – najbolje miješanog ili raženog sa sjemenkama.  Također može biti i izvrsna lagana večera kojoj smo još dodali eventualno jedan jogurt. 

Potrebno: 

150 g preničnih klica;200 g gaude;1 čaša jogurta;6 žličica slatkog vrhnja (može biti zamjena sojino, ili bez vrhnja);sok od 1 limuna;1 mala žličica senfa;biljna sol;2 žlice grožđica (a može i brusnica ili sušenih višanja);1 osrednji korijen komorača;1 stručak celera;2 kruške;

Priprema: 

Grožđice (ili brusnice ili sušene višnje) prelijte s malo vode i pustite da odstoje tj. nabubre. U međuvremenu sve sastojke narežite na kockice, a zelene dijelove biljaka ostavite za ukras. Jogurt pomiješajte sa ostalim sastojcima te na kraju umiješajte klice kako biste dobili umak. U zdjelu za salatu dodajte sve prethodno pripremljeno i prelijte gotovim umakom i lagano primiješajte.

Ostavite u hladnjaku da se ohladi cca ½ sata.

Dobar tek.

Recept prilagodila Uppt(kolovoz 2011./m.v. 

Izvor:  Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb 

 

Ljetna salata na dva načina

Zašto sam recept nazvala „Ljetna salata na dva načina“!?

 

Iz jednostavnog razloga. Bila sam kod prijateljice na moru, pripremale smo zajednička jela, a onda „finiširale“ prema vlastitim sklonostima i prehrambenim navikama. I to je super. Uvažavajući jedni druge i kroz prehranu, možemo zajedničkom druženju i prijateljstvu dati još jednu dimenziju  zajedništva, a isto tako to prenijeti i na obitelj! Svatko izabere ono što mu odgovara, a poanta je da se sjedne za zajednički stol. I funkcionira! Sjajno!

 

 

Evo recepta:

 

 

Sastojci (količine su prema izboru):

tijesto (pužići) ;

rajčice;

tikvice;

kuhani kukuruz;

šampinjoni (mogu biti svježi ili iz konzerve ili iz staklenke);

vrhnje;

jogurt;

začini: malo soli, đumbir u prahu, maslinovo ulje; 

Priprema:

Tijesto (pužiće) staviti kuhati. Za to vrijeme sve povrće nasjeckati  i staviti svako u svoju posudicu. Kada je gotovo, samo začiniti, dodati malo soli, đumbira u prahu i žlicu maslinovog ulja. Staviti posudu tijesta i pripremljeno povrće na stol. Svatko si u svoj obrok tijesta (količinu po želji!) doda određenu količinu povrće i ostalih sastojaka  po želji i na kraju doda vrhnje ili jogurt. Uz to poslužiti hladan čaj od đumbira!A tko želi može i čaša crnog vina!

Dobar tek žele Vam Mirela i Vesna.

A evo salate pojedinačno!

 

Vesnina salata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moja salata

 

 

 

 

 

 

 

Uppt, kolovoz 2011./lipanj, 2016.