UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Predjela

Namaz od bakalara sa komoračem

Sastojci: 
¾ kg pomočenog i skuhanog bakalara;
1 glavica komorača (gomoljasti dio);
10 režnjeva češnjaka;
1 čaša juhe od bakalara;
1 dcl maslinovog ulja;
začini po želji (bosiljak ili menta i zeleni listići komorača) 
Priprema: 
U mlijeku kuhati češnjak gomolj komorača. Prethodno pomočeni i skuhani bakalar od oko ¾ kg očistite i isjeckajte na komade te ribi dodajte 10 režnjeva u  mlijeku kuhanih češnjaka, malo mlijeka u kojem se bijeli luk kuhao, 1 čašu juhe od bakalara, 1 dL maslinova ulja, 1 žlicu krušnih mrvica, 4 režnja svježeg češnjaka.

Posolite i popaprite te sve skupa u mikseru sameljite u grubu smjesu. Na kraju dodajte malo nasjeckanog bosiljka (ili mente) i zelenih listića komorača (sa zelene stabljke).

Namaz služite hladan s prepečenim kruhom.

 


Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011


Općenito o sendvičima i namazima - Radionica kuhanja

Općenito o sendvičima i namazima 

Tradicionalna kuhinja 60-tih I 70-tih godina prošlog stoljeća sendviče i namaze poznavala je kao namirnice “jakog doručka” ili namirnice koje su bile sastavni dio prehrane kod poslova koji su zahtijevali teže tjelesne napore (težački i poljoprivredni radovi i sl.). 

Tako da su zapravo namazi bili sastavni dio sendviča u pravom smislu riječi. Naime, kod priprema tradicionalnih ili “klasičnih” sendviča namaz je bio od maslaca ili margarina, paštete (svih vrsta), te dodatak svih vrsta salama (posebno tzv. “tirolska”) uz dodatak tvrdog sira. I to su doista bili  sendviči ili kako smo ih mi u školi zvali “sengule”  kao prave kalorijske bombe!

Da ne govorim o debelim šnitama kruha namazanim s mašću,  posipanim crvenom paprikom i usitnjenim češnjakom!! Svi se toga sjećamo. 

Međutim danas je od takvih vrsta sendviča ostala samo riječ “sendvič”, jer oni se danas bitno razlikuju od tradicionalnih, a namazi su postali gastronomski užitci i atraktivni dodatci namirnicama, njihovim kombinacijama, a posebno u njihovom izboru (npr. avokado, masline, patližani, buče, grah, slanutak,  orašasti plodovi, sve vrste povrća ali i voća itd.).

Danas je uobičajeno (i preporučeno) da se pri pripremi namaza također i obavezno koriste začini i začinsko bilje (ali i eterična ulja), što čini “lepezu” izvanrednih okusa, ali i izgleda. 

Bitno je naglasiti da se svaki recept za namaz ili sendvič može prilagoditi pojedinačnim ukusima, ali isto tako je moguće eksperimentirati, jer priprema namaza i sendviča je svakako stvaralački čin i “umjetnost” u današnjem kulinarstvu!  

Sve to za posljedicu ima oslobađanje od  ustaljenih navika i prihvaćanje novih saznanja i preporuka  nutricionista i zdravstvenih djelatnika u cilju očuvanja zdravlja. 

Kroz radionicu upoznat ćemo Vas s nekoliko interesantnih i zanimljivih sendviča i namaza, koji možda obogate vašu kuhinju, a Vama daju ideju za kreiranje vlastitih jela! 

 

 

Recepti radionice

 

 

 

 

 

Ostali recepti iz naše Radionice 

Namaz od bakalara sa komoračem;

Namaz od slanutka za doručak;

Namaz od soje;

Avokado namaz;

Lagana majoneza; 

Namaz od mladog sira i maslina;

Namaz od batata i prosa; 

Namaz od bučinih sjemenki; 

Tapanada (namaz od maslina);

Sendviči od začinskog bilja;

 

Uppt, studeni, 2011./m.v. 

 

 

Namaz od bučinih sjemenki - Osnovni recept

Vidi BUČA; 

 

Bučine sjemenke mogu biti i odličan (temeljni) namaz ili zamjena za namaze i umake od ostalih koštica (kao npr. Genovese umak/namaz koji se radi od pinjola). Također bučine sjemenke (pripremljene kao namaz ili umak) su izvrstan pojačivač okusa.

U koji god ih recept stavite, on ispadne ukusniji i zanimljiviji.Napr. interesantna je kombinacija tjestenine (ravioli) punjene namazom od bučinih sjemenki, namaz od bučinih sjemenki sa dodatkom meda ili voćnog sirupa kao podloga za kekse i kolače. 

S bučinim sjemenkama se danas doista svašta može, i kako god, uvijek su ukusne i s njima u kombinaciji svako jelo se po kvaliteti može teško nadomjestiti! 

Osnovni recept:

U blenderu usitnite bučine sjemenke (obične, ne prepržene i one posoljene), uz lagano dodavanje bučinog ulja i malo soli uz izbor začina po vašoj želji (npr. malo muškatnog oraščića i đumbira u prahu). Meljete tako da dobijete gustu smjesu. Ukoliko želite umak onda dodajete više ulja. Napomena:  Ukoliko nemate bučino ulje možete dodavati i maslinovo (ista količina).Namaz se može pretvoriti u nadjev za punjenje tjestenina, namaz na kruh sa bučinim sjemenkama, te kao dodatak uz tvrdi sir, ili razrijeđen kao topli umak uz bučnicu. 

 

Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.

Tapanada - Osnovni recept

Mediteranski namaz za kruh od mljevenih maslina, uobičajen u čitavoj Italiji, Grčkoj i Turskoj.  

 

Sastojci:

mljevene masline (zelene i/ili crne ili kombinacija), kapare, pupoljci raznih biljaka, maslinovo ulje, te bosiljak, kopar, sušene rajčice i limunov sok.  Začini: bosiljak, majčina dušica, timijan, kopar, estragon (senf), limunov sok ili malo koromača. 

 

Priprema:

U blender stavite sve sastojke (masline bez koštica), izmiksajte uz lagano dodavanje maslinovog ulja dok ne dobijete glatku smjesu (za namaz). Ukoliko želite napraviti umak dodati malo više maslinovog ulja!Inače, tradicionalno tapanada se radi u mužaru. Namaz je izvrstan na šnitama bageta, koje ste prethodno tostirali (a može biti i bilo koji integralni kruh). Također na vrh možete posipati crni papar (ili ukoliko volite malo začinjenije đumbir u prahu). 

Tapanadu možete obogatiti s više okusa, što ovisi o vašoj kreaciji i prehrambenim navikama. Npr. možete dodati filete inćuna, sušene (ili obične) rajčice. 

Također tapanadu možete spremiti u plastičnu posudicu i držati u frižideru kao dodatak bijeloj i plavoj ribi, ili kao umak za tjesteninu.

 

Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.

Bučnica

Klasični recept naših baka kada su same razvijele tijesto (kore)!

Izrada tijesta:

40 dag brašna; 2 dcl vode; 20 g ulja(četiri čajne žlice);

Omjer za 1 lim: = 6 listova gotovog tijesta za savijače (tanjeg).

Nadjev:

30 dag kravljeg sira, 20 dag (bijele) buče, 1 jaje, 1,2 dag kiselog vrhnja (do 12% mliječne masnoće, osam velikih žlica).

Priprema:

Zamijesite tijesto za savijače ili uzmite 6 listova gotovog tijesta za savijače. Od ukupne količine vrhnja ostavite dvije velike žlice, a ostatak vrhnja pomiješajte s jednim cijelim jajem.


U međuvremenu naribanu buču posolite, ostavite je petnaest minuta da stoji i stisnite tako da istisnete suvišnu tekućinu. Buču umiješajte u ocijeđeni kravlji sir. U sir umiješajte vrhnje pomiješano s jajem, tom smjesom namažite s jedne strane listove za savijaču i savijte. Načinite tri savijače.


Savijaču posložite u nauljeni lim za pečenje. Složene savijače premažite preostalim vrhnjem i pecite u pećnici četrdesetak minuta na temperaturi od 200°C.

 

Energetska vrijednost po osobi (1 komad): cca 270 kcal!

Bučnica može biti i izvrsan doručak, predjelo i međuobrok uz čašu jogurta! 

Vidi: Bundeva - buča;