UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Salate

Osvježavajuće salate za vruće dane;

Objavljeno: Ordinacija.hr/Autor:D.Š:

Zbog visokih temperatura ljeti nam ne odgovara teška hrana. Većina osoba bira lagane, tekuće i osvježavajuće namirnice koje se brzo probavljaju.

Zato smo i mi za vas pripremili ljetne salate koje ćete sigurno isprobati više puta. Mesni, vegetarijanski, povrtni i voćni – ovi recepti ostavit će vas bez daha!

Salata od rotkvica

Ova brza, lagana,ekonomična i zdrava salata  neće vam oduzeti puno vremena, niti novaca. Uz krišku kruha ili fino pecivo imate gotov obrok. Rotkvice sadrže vitamine A, C, B1 i B2, a od minerala bogate su kalijem, kalcijem, fosforom, željezom i natrijem. Korijen rotkve sadrži razne minerale i vitamine, te povoljno djeluje kod bronhitisa, prehlade i kašlja. Potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva, a sirup od rotkvice kao sredstvo za iskašljavanje stari je narodni lijek.

Salata od lubenice,dinje i borovnice

Voćna salata idealno je ljetno osvježenje. Iako u nju možete staviti bilo koje voće, mi predlažemo varijantu s  dinjama. Lubenicom i borovnicom. Za pripremu ove salate dovoljno vam je svega 20-tak minuta. Ovu eksploziju vitamina i antioksidansa prelivenu slatkim i pomalo opijajućim sirupom servirajte u prikladnim staklenim zdjelicama ili iskoristite cijelu dinju pa poslužite u malim dinja čamcima...

Tajlandska pileća salata

Ukusna, egzotična i  šarena tajlandska salata, sigurno će vam popraviti raspoloženje i napuniti baterije. Osim što obiluje svježim sezonskim namirnicama, ova salata puna je hranjivih sastojaka i vitamina, a zbog dodatka piletine može biti i samostalan obrok. Egzotičan okus tajlandskoj salati daju đumbir i sojin umak, ali i naranča. Đumbir se često naziva lijekom za cijeli probavni sustav te jača imunitet, pa ako do sada niste svakako ovu biljku češće uključite u prehranu.

Waldorfska salata

Znate li kako se slažu jabuke i majoneza? Najbolje provjerite sami! Waldorfska salata donosi kombinaciju osvježavajuće jabuke, aromatičnog celera i hrskavih oraha. Jeste li znali kako jabuka u sebi sadrži toliko hranjivih tvari, nutrijenata i antioksidansa da se može pobrinuti za zdravlje cijelog organizma? Orasi snižavaju kolesterol i odličan su dijetalni izvor vlakana, magnezija te B i E vitamina. Celer djeluje na tijelo kao diuretik i organizam opskrbljuje vitamina K i C, kalijem, folnom kiselininom i vlakanima.

Ruska salata s tofu sirom

Za sve one koji su rekli "ne" mesu, tu je ruska salata s tofu sirom. Ako vam je dosta dosadnih recepata s tofuom probajte ovu zanimljivu salatu koja će vas oduševiti okusom! Tofu je zahvalna namirnica jer upija bilo koje začine i okuse koji se dodaju u recept. Osim toga, sadrži niske razine natrija, kolesterola i masti, a obiluje željezom, kalcijem i selenom. Čak sadrži i manje količine omega-3 masne kiseline. Tofu možete koristiti za pripremu raznih jela – od predjela do juha i slastica.

Ukoliko ste ljubitelji ukusne i maštovite hrane, svakako provjerite blogove In T & T kitchen, Just good food i Sweet Sensation. Očekuje vas pregršt zanimljivih recepata!

D.Š.

http://www.ordinacija.hr/budi-lijepa/ohr-top-5/osvjezavajuce-salate-za-vruce-dane/

 

Uppt, preuzeto, lipanj 2012./m.v.

 

 

 

Salata za vruće ljetne dane

„Puterica“ s pilećim zabatkom i trešnjama

 

Sastav za 4 osobe:

 

4 kom pilećeg zabatka srednje veličine;

4 ploške tosta;

500 g svježih trešanja;

3 glavice salate puterice;

4 kom rotkvica;

1 žlica vlasca;

60 ml limunovog soka;

3 žlice senfa;

3 žlice (sitno sjeckano) svježeg kopra;

2 žlice meda;

1 češanj češnjaka;

60 ml maslinovog ulja;

Sol;

Crni papar;

 

Priprema:

 

1) Pomiješati limunov sok, senf, nasjeckani kopar, med i nasjeckani češnjak u maloj zdjeli, te postepenu umiješati ulje. Dodati sol i papar prema okusu, te ostaviti na stranu.

2) S pečenog pilećeg zabatka odvojiti kosti i kožu koju odstranimo.  Meso narezati na „rezance“. Na malo masnoće na kojoj se peklo meso prepecite kockice tosta, uz češće miješanje, dok kockice ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kad je gotovo tost (kockice) izvadite i stavite na salvetu da upije ostatak masnoće.

Narezano pileće meso stavite u veću zdjelu, dodajte trešnje bez koštica, salatu putericu narezanu na listiće, rotkvice tanko narezane i kosani vlasac, dodajte već ranije pripremljen umak i lagano promiješajte. 

 

Recept: Miroslav Dolovčak, šef kuhinje zagrebačkog Hotela Aristos

 

 

Uppt, preuzeto iz revije HAK br. 205/Gastronomija/lipanj, 2016.

 

Salata od sirovog povrća sa posnim sirom

Salata od sirovog povrća (karfiol, brokula, celer i korabica) sa posnim sirom 

 

Namirnice: 

Svježi karfiol (najbolje cca 2 manje glavice);

2 srednje  glavice brokule;

1 mala glavica korabice;

1 manja glavica celera;

Malo orašastih plodova (oraha, badema i/ili lješnjaka);

Začini po želji;

Malo češnjaka (1/1 režnja sitno nasjeckanog);

Svježi posni sir;

1 jogurt; (ili malo sojinog mlijeka ukoliko smjesa bude pregusta); 

Prije samog mljevenja u posudu dodati nasjeckanih ili samljevenih orašastih plodova (malo oraha, badema i lješnjaka), sjemenke suncokreta i buče, te listove peršina i celera.  

 

Priprema:

Sve dobro samljeti u multipraktiku. Nakon toga u samljevenu smjesu dodati svježeg posnog sira, te 1 do 2 jogurta i  1/1 režnja češnjaka sitno nasjeckanog!  

 

Preporuka: ista količina nasjeckanog povrća i svježeg kravljeg sira! 

 

Sve dobro izmiješati da se dobije gusta masa. Dodati malo začina po želji (bosiljak, kopar i anis), jabučnog octa i malu žličicu maslinovog ulja te nacijediti sok od jednog limuna.

Staviti u frižider. Može se kombinirati i sa ostalim salatama. Dekorativno možemo pri serviranju salatu aranžirati sa listovima peršina, celera ili zelene salate, sa par badema, oraha i lješnjaka!  

 

Napomena: ova salata sa istom kombinacijom (osim dodatka češnjaka, peršina i celera , te nekih začina) može biti i kao slatki prilog, s tim da se u smjesu dodaje obavezno nasjeckano suho voće: brusnice, grožđice, smokve, marelice, šljive, te na vrh male žličice cimeta u prahu i istuckanih par klinčića (u mužaru), na kraju dodati dobro izmiješane 1-2 žlice meda. 

 

Recepti: Sonja Njunjić / Prijedlog salata vezano uz predavanje "Preporučena prehrana tijekom zime - kako jesti a ne debljati se", održano 27.12.2004. 

 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“

 

Uppt, 23.11.2011. /lipanj 2016.

Salata od brokule i cvjetače

Osnovne namirnice: 

 ½ glavica brokule;

½ glavice cvjetače;

¼   male glavica celera i svježe sjeckanih listova celera;

½ mrkve;

sok od limuna;

2 žlice posnog sira;

2 žlice jogurta (0,9% masnoće);

listovi celera;

mala žličica sjeckanih oraha, badema, te bučinih I suncokretovih sjemenki; 

začini:

malo vlasca, bosiljka, majčine dušice,  kopra, muškatnog orašćića ili  nešto drugo po želji po (za ljutinu može I đumbir);mala žličica maslinovog ulja ; 

 

Dodaci po želji (nisu obavezni- ovisno o želji ukućana) 

1-2 grančice mladog luka ili;

½ glavice crvenog luka;

1  režanj češnjaka; 

 

Priprema:  

 

Brokulu, cvjetaču, celer i mrkvicu, očistiti i sitno nasjeckati (najbolje u multipraktiku).Poškropiti sa limunovim sokom da ne oksidira a ujedno daje i  prirodnu kiselost.

Dodati svježi posni sir , malo jogurta te umiješati sve ostale dodatke da postane gusto.  U smjesu dodati vrlo malo soli i dodavati začine malo po malo i pri tome isprobavati okus da ne bi bilo ili preslano ili da se ne izgubi osnovni okus svih namirnica. Na kraju dodati malu žličicu maslinovog ulja, posipati sa malo sjeckanih oraha i ukrasiti listovima celera i ribanom mrkvom. Poslužiti hladno!! 

Salatu poslužujemo kao samostalni obrok, u kombinaciji sa drugim salatama,  ili kao ukusan namaz na integralnom kruhu.  

 

Recepti: Sonja Njunjić / Prijedlog salata vezano uz predavanje "Preporučena prehrana tijekom zime - kako jesti a ne debljati se", održano 27.12.2004. 

 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“ 

 

Uppt, 23.11.2011./lipanj 2016.

Salata od zelene leće i kineskog kupusa

Namirnice: 

Zelena leća – 1 kavena šalica,  nekuhana;

Kineski kupus – ½ glave;

Indijski oraščići – 1 žlica;

Jogurt – 1 kom;

Curry;

Sol –malo; 

 

Priprema: 

Zelenu leću namočiti preko noći te skuhati u vodi. Kupus narezati te pomiješati sa zelenom lećom.Napraviti umak od jogurta sa curryem i soli i preliti po salati. Oraščiće malo usitniti te posipati po salati.Poslužiti uz chapati! 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“

Uppt, 23.11.2011. / lipanj 2016.