UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Juhe

Juha od ječma

Sastojci;

·         malo soli

·         ružmarin, lovorov list, luk, peršin, celer;

·         narezana crna repa; 

Priprema:  

Prethodno skuhati zdjelicu ječma i odložiti (može se skuhati i dan prije).

Omjer: 1 šalica ječma na 4 šalice vode.

Povrće prirediti, narezati i staviti kuhati. Na kraju dodati začine. Na kraju par minuta prije nego što je juha gotova, dodati ječam (količinu po želji). Pri serviranju također staviti posudicu s ječmom na stol. 

 

Uppt, Radionica kuhanja br. 1/ 13.10.2011./ Tema „Žitarice“

Gusta juha od cikle

 

Sastojci:

Cikla – 1 kom;Vrhnje – 1 žlica;Integralno brašno – 1 žlica;

Začini: papar, sol, muškatni oraščić; 

Priprema:

 

Cikla se razreže na komadiće, skuha u malo vode i spasira. Na ciklu se doda po zagrijana voda, začini i staviti se kuhati. Brašno se razmuti u hladnoj vodi i doda u juhu da se lagano zgusne, doda se vrhnje i prokuha se još par minuta. Poslužuje se toplo, te se po želji dodaju prepečene kockice kuha.

 

Radionica kuhanja br. 2, 27.10.2011. (Recept: Irena Švenda) 

 

Poznato rusko jelo tzv. Boršč (juha od cikle sa dodacima). 

 

Juha zdravlja

 

 

Sastojci:

 

1/2 kg mrkvice, 3 velika luka, 3/4 l mlijeka (ili 0,9% kravlje ili sojino).  

 

Priprema:

 

Sve narezati i kuhati 2 min pod tlakom (express lonac) ili 6 min u običnom. Poslije se izmiksa sa mikseron (stapom) i doda malo soli i muškatnog oraščića (može i dumbir, ali pažljivo ako je namijenjeno djeci). 

 

Radionica kuhanja br. 2, 27.10.2011. (Recept: Sonja Njunjić)

Krem juha od karfiola i brokule

 

Sastojci:

1/2 kg karfiola sa listićima, 1/2 brokule, 1 luk, 3-4 češnja češnjaka.  

 

Priprema:

Odvojiti cvjetiće brokole i karfiola. prerezati luk na četvrtine, očistiti češnje (ostaju cijele). preliti sa 3/4 l vode, dodati žličicu kurkume, skuhati 1 min pod tlakom ili 4-5 min u običnom loncu. sve izmiksati sa stapnim mikserom, dodati 1 dcl sojinog vrhnja, malo soli, đumbira i naribanog muškatnog oraščića.  

 

Radionica kuhanja br. 2, 27.10.2011. (Recept: Irena Švenda) 

 

Krem juha od heljde;

Sastojci:

1/ šalice heljde;

½ litre vode;

2 žlice meda;

mlijeko ili jogurt ili vrhnje (a može i zamjensko sojino);

malo soli;

začini po želji;

Priprema:

Heljdu operitei stavite kuhati u pola litre vode. Pustite neka lagano kuha i povremeno promiješajte da ne zagori. Kad heljda omekša (ne smije se raskašiti), maknite s vatre, posolite i umiješajte med. Pustite da se malo ohladi i umiješajte mlijeko, jogurt ili vrhnje, te začinite (može sitno nasjeckanim bosiljkom ili kaduljom ) ili po želji i vlastitoj kreativnosti!Ovako pripremljena heljda izvrstan je doručak ili hranjivi večernji obrok! 

 

 

Knjiga: «Vegetarijanska kuhinja», Ljubomir  i Marija Grubor,  Zagreb, SNL. 1989.