UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Salate

SALATA OD SLANUTKA S NARANČAMA

Potrebno:

200 g slanutka;

4 naranče;

50 g maslina (bez koštica);

2 glavice luka;

sol, na vrh žličice sode bikarbone;

Marinada:

sok od ½ limuna;

sok od ½ naranče;

2 žlice maslinovog ulja;

so, bijeli papar

Postupak:

1)      Slanutak namočite preko noći u mlakoj vodi s malo sode bikarbone.

2)      Sutradan ga ocijedite i stavite kuhati oko 1,5 sat.

3)      Naranče ogulite, narežite na tanke ploškice.

4)      Luk ogulite i sitno nasjeckajte.

5)      Masline raspolovite.

6)      Sve zajedno, slanutak, naranče, masline i luk stavite u zdjelu te promiješajte.

7)      Posolite, popaprite i prelijte marinadom.

8)      Ostavite u hladnjaku, te poslužite kao salatu ili samostalni obrok uz narezane kriške sira ili uz sviježi sir, sa crnim ili raženim kruhom!

Dobar tek!

Knjiga Vegetarijanska kuhinja, SNL, Zagreb 1989“ Autori: Ljubomir i  Maja Grubor)

Uppt, rujan 2009./mv

CESAROVA SALATA - LJETNO OSVJEŽENJE

Objavljeno:

T-portal/Lifestyle/18.08.09.

Ova ljetna poslastica je svjetski poznato jelo. Pogledajte izvornu pripremu jedne od najpoznatijih svjetskih salata.  

Potrebni sastojci:

2 jajeta;
4 kriške kruha (debljine 1,5 cm);
3 režnja češnjaka;
2 glavice salate cikorije;
1 limun;
2 žlice worchester umaka;
40 g parmezana;
maslinovo ulje;
sol i papar; 
 

Priprema:

Kriškama kruha odstranimo koru pa mekani dio narežemo na jednake kockice, otprilike 1,5x1,5 cm. Kockice kruha premjestimo na lim za pečenje te stavimo u zagrijanu pećnicu na 160°C da se osuše.

U lonac s vrelom vodom stavimo cijela jaja, kuhamo samo jednu minutu i odmah ih premjestimo u posudu s vodom i ledom da se ohlade.

U mužar stavimo očišćene režnjeve češnjaka, dodamo 100 ml maslinova ulja, prstohvat soli te sve zajedno usitnimo. U zdjelu stavimo očišćene i oprane listove cikorije, prelijemo s dvije žlice maslinovog ulja i promiješamo.

Zatim salatu posolimo, popaprimo svježe mljevenim paprom, dodamo još malo maslinova ulja i ponovo promiješamo. Potom salatu prelijemo sokom limuna, dodamo worchester umak i ponovo promiješamo.

Na kraju u salatu razbijemo jaja, posipamo naribanim parmezanom, dodamo pržene kockice kruha, promiješamo i poslužimo.


Recept preuzet sa stranice www.crochef.com 

Uppt, 20.08.09. /lipanj, 2016. 

 

TALIJANSKA SALATA SA PILETINOM (ili PURETINOM)


Vrijeme pripreme: 15 min
Broj kalorija: 306 cal

Masnoće: 16 g
Ugljikohidrati: 10 g
Bjelančevine: 29 g

Sastojci za 4-6 osoba

1 pečeno pile, bez kože;
1 veća glavica salate, natrgana na manje komadiće;
2 crvene paprike, narezane na trakice;
prepečeni kruh;
parmezan;

Dresing:
3 žlice maslinovog ulja;
1 žlica limunovog soka;
2 žličice Worcestershire umaka;
2 žličice senfa;
sol:
papar;
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan;

Priprema jela

1. Pomiješajte sastojke za dressing.2. Skinite piletinu sa kostiju i narežite na manje komadiće. U većoj posudi pomiješajte sa salatom i paprikama.3. Prelijte sa dressingom te posipajte s parmezanom i poslužite s prepečenim kruhom. 

Preuzeto sa - www.zena.hr/2009. /Up dated, lipanj 2016.

ZELENA SALATA SA PILETINOM I JAGODAMA

Sastojci
2 fileta pilećih (ili purećih) prsa;

1 mala žličica soli;

1 glavica zelene salate (srednje veličine);

malo bibera

5 žličica ulja (maslinovo ili sojino)

250 g jagoda,

2 zrela avokada;

limun;

1 vezica matičnjaka (melisse);

 Priprema

File bijelog pilećeg mesa očistiti, odstraniti kožicu, istrljati biberom, te meso prepržiti lagano s obje strane da porumeni. Čim je gotovo izvaditi i ohladiti ga.Zelenu salatu ocistiti, oprati i nasjeckati (ili istrgati) na veličinu zalogaja.Jagode oprati, posusiti i isjeckati na četvrtine. Limun prepoloviti i iscijediti sok.Oguliti avokado, i isjeći na tanke kriškice te ih poprskati limunom.Maticnjak oprati i iscupati listice. U preostali sok limuna umiješati sol, biber, malo maslinovog ulja, te sve umiješati mješalicom. Pilece ohlaađeno meso isjeći na tanke šnitice, te zajedno sa kriškama avokada i jagoda rasporediti na zelenu salatu, te preliti pripremljenim dressingom i ukrasiti listićima matičnjaka. 

HAVAJSKA SALATA OD PILETINE (ili PURRETINE)

Salata od kuhane piletine, povrća i voća

Sastojci:

2 kom. pileća prsa, kuhana i nasjeckana;

1 šalica nasjeckanih celerovih stapki;

1 šalica raspolovljenih bobi zelenoga grožđa;

1 šalica nasjeckanih jabuka;

pola žličice curry-a;

žličica soli;

1 šalica lagane majoneze ili sličnog preljeva;

nekoliko listova salate;

0.5 šalice badema, oguljenih i preprženih;  

Priprema:

U zdjeli izmiješajte piletinu, jabuke, grožđe, celer pa začinite solju i karijem(curry). Prelijte majonezom i dobro promiješajte. Poslužite u posudi obloženoj listovima zelene salate. Pospite bademima. 

 Preuzeto sa stranica www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/03.08.09.

 Izvor: www.posluh.hr/predah/kuharica/havajska.html