UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Salate

Umaci za salate i ostala jela

Napomena Udruge:

OPREZ – vezano uz pojavu nepoznate bakterija koja se pojavila u različitom povrću na području Njemačke!Podsjećamo Vas da sve namirnice, a osobito voće i povrća dobro operete prije njegove pripreme i konzumiranja. Lisnato povrće dobro je, ukoliko želite salate, natrgati na listiće i na par minuta potpiti u hladnu vodu. Nakon toga prebaciti u cjedilo i par puta preći preko laaganog mlaza i pustiti da se ocijedi i osuši. Nakon toga namirnice pripremati.  

Naravno, nije bezazleno. Treba slijediti upute proizvođača i uvoznika povrća. No, svatko od nas mora voditi računa kod koga kupuje povrće i slijediti osnovne higijenske upute o pranju i tretiranju povrća i voća, a također i svih ostalih namirnica, osobito u ljetne mjesece.

Zato uz salate preporučujemo obavezno «Lijek protiv bakterija (naročito protiv Escherichie coli) «, koji je prirodni pripravak koji nikako neće škoditi Vašem zdravlju, a posebno ga je dobro pripremati kao umake, dressinge za salatu ili kao dodatak napitcima na bazi jogurta ili kefira!

Umak 1)

«Lijek protiv bakterija (naročito protiv Escherichie coli)« !

Prigodan recept:

25 dkg korjena peršina, 25 dkg limuna s korom, 20 dkg meda, 2 dcl maslinovog ulja. Sve naribati ili nasjeckati i promiješati da dobijete pastu. Spremite u staklenku i stavite u frižider i po potrebi koristite.Recept je izvrstan i naša Sonja ga preporučuje  s prijedlogom da ga kao osnovu koristite uz prilog jelima od ribe ili bijelog mesa, a modificirano uz dodatak pojedinih začina kao dressing za sve salate, a također i dodatak hladnim napitcima na bazi jogurta ili kefira.

Umak 2)

Umak za salatu i prilog povrće i ribu! 

Prigodan recept: 

Promiješajte 2 žlice sjemenki suncokreta, 1 žlicu lanenih sjemenki, 2 češnja češnjaka, žlicu limunovog soka, malo vode, morske soli i bosiljka. Sve sastojke zdrobite u mužaru i dobivenom smjesom (preljevom) začinite omiljenju i zdravu salatu. (VL, 27.06.2010.) 

OSTALI UMACI ZA SALATE I JELA PO IZBORU 

Umaci su izvrstan dodatak jelima kako bi osnovno jelo učinili gastronomski zanimljivijim i atraktivnijim, a da mu ne promijenimo okus i osnovni sadržaj. Umaci su stvar mašte i kreativnosti svakog tko jelo priprema, a osnovna im je upotreba začinskog bilja kojega zaista ima u izobilju, a njihove kombinacije uvijek oduševljavaju. U nastavku Vam predlažemo neke od osnovnih umaka, koje možete dopunjavati prema vlastitoj mašti, ali uvijek zadržite osnovni sastojak! 

Osnovne recepte preuzeli iz knjige «Vegetarijanska kuhinja», autora Ljubomira i Maje Grubor, Nakladnika SNL, Zagreb 1989.g.Neizmjeran izvor i inspiracija prekrasnih jela i savjeta o kuharstvu i zdrave kuhinje!   

 

Zeleni umak od bosiljka (pesto); 

Osnovni umak svih poznatih kuhinja! 

Sastav: 1 šalica listića svježeb bosiljka;50 g pinjola;50 g ribanog parmezana ili paškog sira (ribanog);1 dcl maslinovog ulja;½ čaše jogurta (ili sojinog mlijeka);sol, papar; 

Priprema: Listiće bosiljka operite i osušite. Tada sve sastojke stavite zajedno u misker i miješajte dok se umak ne izjednači. Također, ukoliko imate više vremena interesantnije je sve to miješati u mužaru! Dodajte jogurt i još jednom kratko promiješajte.  

Ovaj se umak može duže vremena sačuvti u dobro zatvorenoj staklenki u hladnjaku, a najbolje ide uz tjesteninu, ali i ostale salate po Vašem izboru.  

Umak od češnjaka 

Ovo je vjerojatno u našoj kuhinji najpopularniji umak, no također i u Kini i zemljama Bliskog istoka!  

Sastav: 5 češanja češnjaka; (a može i više ovisno o količini koju želite);2 tvrdo kuhana žumanjka;1-2 dcl maslinovog ulja;malo vode;sol, papar; 

Priprema: u mužaru zgnječite češnjak. Dodajte žumanjke, žlicu vode i malo soli. Stvite u mikser i po malo dodavajte ulje dok se umak ne pretvori u pastu.

Poslužite uz bijelo meso (puretina, piletina) ili prema želji!   

Umak od anisa 

Sastav: 50 g svježih sjemenki anisa (može biti i mljeven);10 žličica mljevenih lješnjaka 8ili badema);ulja sezama (po potrebi);sezamove sjemenke;korijander u prahu;sol; 

Priprema: Sve sastojke, osim sezamovih sjemenki, smiješajte zajedno još jednom lagano u mikseru sa ostalim dodacima. Sezamove sjemenke umiješajte na kraju.  

Ovaj umak izvrsno pristaje uz salate (endiviju) i kombinacije s komoračem.   

 

Umak od đumbira 

Đumbir kao namirnica, začin ili dodatak jelima sve više i više je prisutan u našim kuhinjama. Dapače. Iznimno vrijedna i zdrava namirnica!  

Varijanta I:  1 žličica svježeg naribanog đumbira (ali može i u prahu);sok od 1 limuna;psrohvat mažurana;prstohvat šafrana;maslinovo ulje po potdrebi;sol, pimet ili malo muškatnog oraščića (mljevenog); 

Priprema: Sve zajedno umiješajte mikserom (ili u mužaru) u količinama po vlastitoj želji i ovisno o broju osoba! 

Varijanta II:  komadić svježeg đumbira;par kapi eteričnog ulja od đumbira (ima ga za kupiti i kod nas u biljnim apotekama);1 mala glavica mladog luka;1 žličica nasjeckanog peršina;1 žličica svježeg korijandera (a može i sušeni);1 čličica mente (svježe ili osušene);sok od 1 limuna;1 mala žličica šećera;2-3 žlice maslinovog ulja; 

Priprema: Sve zajedno umiješajte u mikseru ili mužaru. Stavite u staklenu posudicu u hladnjak.

Po želji kombinirajte sa svim salatama, a posebno odgovara uz bijelo meso i ribu, te salatama od rajčice!   

 

Umak od jabuka 

Interesantan umak sa svim sastojcima koje možete pronači na našim tržnicama, a može se raditi cijele godine! 

Sastav: 2 velike kisele jabuke;1 mala glavica luka;2 žličica limunovog soka;1 žlica jogurta ili sojinog vrhnja;2-3 žlice bijelog vina;1 žlica slatke mljevene paprike;1 mala žličica meda; 

Priprema:  Jabuke ogulite i naribajte. Poškropite limunom i lagano promiješajte. Nakon toga nasjeckajte ostale sastojke, pomiješajte s jabukama i dodajte još 1 žličicu limunovog soka, jogurt, papriku, med i vino (također i po željama ovisno o tome kakav okus želite da prevlada)!  

 

Umak od jogurta i bilja 

Najbolji i najzdraviji umaci, po preporuci Udruge, su oni na bazi jogurta ili oni u kojima vrhnje možemo zamijeniti jogurtom ili sojinim mlijekom ili vrhnjem! 

Sastav: 1 čaša jogurta (ili kiselog mlijeka ili kefira);1 žlica limunovog ili narančinog soka;2 žlice maslinovog ulja (ili sojinog);1 malu žličicu gorušice (može i suhi začin, a može i mljevene sjemenke);3 ili više žlica sjeckanog začinskog bilja (svježeg ili osušenog):  peršin, matičnjak, majčina dušica, anis, estragon, krasuljica);malo krautner soli; 

Priprema: u osnovni sastav ovog umaka možete po potrebi dodati 2 žlice nasjeckanih svježih rajčica ili 2 žlice nasjeckanog poriluka (zeleni i bijeli dio), ili još naribanog celera ili hrena. Ovisno o jačini okusa kojeg želite!  

Ovim umakom možete preliti sve salate (zelene, od korabice, krastavaca, mrkve, radiča, cikorije, celera, kelja, bijelog zelja ili tikvica)!    

 

Umak od kopra 

Vjerojatno naš najpopularniji umak koji se najčešće poslužuje sa jelima od tjestenine, te jela od žitarica! 

Sastav:  2 vezice svježeg kopra (uvijek ga ima na našim tržnicama – npr. na Dolcu u prizemlju);3 žlice  maslinovog ulja (po porebi, a može i manje);sok od 1 limuna;2 žlice sojinog umaka (soja sos);1 žličica mljevene slatke paprike;2 žličice mljevenog sezama; 

Priprema: Sve sastojke stvite u mikser ili mužar (ja nekako najradije koristim mužar jer mi je to poseban doživljaj pripreme), smješajte, stavite u staklenke i u hladnjak. Možete napraviti i veću količinu za par dana ili ovisno o tome kakav jelovnik predviđate za tjedan dana, ili prema vlastitim prehrambenim sklonostima. 

Umak poslužite sa salatama od komorača, ili u koje ste dodali kuhane žitarice. Također može se kombinirati sa kuhanim povrćem uz dodatak malo krumpira (ako želite).   

 

Umak od  mente (metvice) 

Sastav: 1 vezica svježe mente;1 veća žlica maslinovog ulja;sok od 1 limuna;prstohvat ribanog kokosa (ili kokosovog brašna koje inače koristimo za kolače);1 žumanjak;jogurt po želji. 

Priprema: sve sastojke smiješajte u kremu, dodajte na kraju malo jogurta (po želji) kako biste umak mogli uzimati žlicom.

Izvrsno se slaže sa salatom od svježih rajčica (i kombinacijama) ili krastavaca!   

 

Umak od mrkve 

Ovo je zaista interesantan umak i do sada smo o takvim pripravcima od mrkve govorili kao o «kašicama», ali očito da može i drugačije! 

Sastav;  2 čaše jogurta (ili kefira ili acidofila);2  poveće mrkve;prstohvat kurkume;prstohvat šafrana;sjeckani peršin (svježi) u količini koja vama odgovara;malo krojtner soli; Priprema: Mrkvu naribajte na najsitniji ribež i sve sastojke pomiješajte. Peršinom posipajate umak kad ga poslužite!

Umak je izvrstan uz sirovo povrće, celer ili ciklu. Interesantan je i uz ribu na lešo! Ovisi o Vama!    

Umak od naranče 

Evo jednog izvrsnog umaka, koji sam i sama svojvremeno pripremala uz neke dodatke ( dodala sam malu žličicu meda!), ali izvrsno je bilo uz bijelo meso (puretinu) sa žara! 

Sastav:  ½ čaše jogurta;2 žlice sojinog vrhnja;1 mala žlica sojinog ulja (jer ima neutralan ukus);1 žlica gorušice (senfa);sok od 1 naranče;sok od ½ limuna;biljna sol, krojtner;

Priprema: sve zajedno promiješajte. Po želji mijenjajte omjer namirnica prema Vašem ukusu!

Umak izvrsno pristaje od salate od cikorije (ima je za kupiti na našem Dolcu), endivije, komorača i kupusu. Također prema preporuci i uz bijelo meso (piletina, puretina).  

 

Vinegret – umak 

U nastavku je osnovni sastav umaka, a dodatkom češnjaka, gorušice, rajčice ili začinskog bilja i špinata tako mu se samo mijenja pridjev u nazivu! 

Sastav – osnovni: 1 dcl maslinovog ulja;2 žlice vinskog octa (a može i acto balzamiko, ili limunov sok);1 žličica krojtner soli;1/ žličice papra ili mljevenog đumbira (a može i jedno i drugo); 

Priprema: Sol, papar (ili đumbir) miješajte u zdjelici u koju ste dodali ocat. Miješajte dok se sve ne otopi i ostane bez grudica. Nakon toga lagano umiješajte ulje i ocat. Omjer octa i ulja odredite prema kiselosti ostalih dodataka, prema vlastitoj želji. Opća preporuka je na 1 malu žličicu octa dodajemo 4-5 malih žličica ulja!  Navedene količine daju cca 2 dcl umaka. Znači možete umiješati i veću količinu, staviti u staklenu posudicu i pospremiti u hladnjak za par puta. Dodatkom ostalih sastojaka npr. češnjaka, dobijete Vinegret umak sa češnjakom itd. Izvrstan uz salate i sve priloga. A također može se i žličica dodati u variva i kuhano povrće!  

 

 

Eto to je to! Dobar tek želi Vam Udruga, koja je umake preporučila uz svoje zdrave napomene!   

 

Uppt, 05.06.2011./ Pripremila i prepisala za Vas: Mirela Vidović 

 

Izvod podataka: 

 

Osnovne recepte preuzeli iz knjige «Vegetarijanska kuhinja», autora Ljubomira i Maje Grubor, Nakladnika SNL, Zagreb 1989.g.Neizmjeran izvor i inspiracija prekrasnih jela i savjeta o kuharstvu i zdrave kuhinje!            

Fitness salata

Sastojci za 4 osobe:

 

1 šalica instant riže;

1 žlica limunovog soka;

200 g suhe sušene puretine, narezane na manje komadiće (kockice);

1 crvena paprika, sitno narezana;

3 mlada luka, sitno narezeno (i bijeli i zeleni dio);

glavica salate (a može i glavica cikorije);

 

Dressing: jedan od navedenih a isto tako i od:

balsamico octa, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žličica senfa, sol i papar.

Priprema jela:

Skuhajte rižu. Kad se ohladi pomiješajte je sa sokom od limuna i ohladite. Nakon toga umiješajte sve sastojke i prelite dressingom ili stavite dressing sa strane!

 

Dobar tek.

 

Prijedlog za ovu izvrsnu salatu poslala nam je naša članica Gordana!

 

Dressing 1)

«Lijek protiv bakterija (naročito protiv Escherichie coli)« - o kojoj se u zadnje vrijeme puno govori! 

Prigodan recept:

25 dkg korjena peršina, 25 dkg limuna s korom, 20 dkg meda, 2 dcl maslinovog ulja. Sve naribati ili nasjeckati i promiješati da dobijete pastu. Spremite u staklenku i stavite u frižider i po potrebi koristite.Recept je izvrstan i naša Sonja ga preporučuje  s prijedlogom da ga kao osnovu koristite uz prilog jelima od ribe ili bijelog mesa, a modificirano uz dodatak pojedinih začina kao dressing za sve salate, a također i dodatak hladnim napitcima na bazi jogurta ili kefira.

Dressing 2)

Dressing za salatu i prilog povrće i ribu! 

Prigodan recept: 

Promiješajte 2 žlice sjemenki suncokreta, 1 žlicu lanenih sjemenki, 2 češnja češnjaka, žlicu limunovog soka, malo vode, morske soli i bosiljka. Sve sastojke zdrobite u mužaru i dobivenom smjesom (preljevom) začinite omiljenju i zdravu salatu. (VL, 27.06.2010.)

 

 

Uppt, 04.06.2011.

 

Kimći (kimchi)

http://www.mojdoktor.hr/default.aspx?page=284&article=5007&kw=kimci_kimchi

(Kimchi, engleska transkripcija)

Namirnice:

1 glavica kupusa;
1 vezica mladog luka;
1 šalica usitnjene mrkve;
1 žlica narezanog đumbira;
3 češnja češnjaka;
1 žlica soli;
4 žlice sirutke
**
(ako je nemate, možete dodati pola jogurta razblaženog s vodom);

Priprema:

Usitnite svo navedeno povrće i postavite ga u staklenke (ravnomjerno i razmjerno rasporediti sastojke). Dodatno ga zgnječite u staklenkama da se puste sokovi koji trebaju prekriti sadržaj u staklenkama.

Čvrsto zatvorite i ostavite u mraku na sobnoj temperaturi 3 dana. Nakon toga staklenke premjestite u hladnjak i nakon nekoliko dana će kimchi biti spreman za jelo - koristite ga kao salatu ili kao dodatak varivima i ostalim sličnim jelima!


Jeste li znali?
... izvorni recept za KIMCHI dolazi iz Koreje.

....
**
dodavanje sirutke mješavini povrća potiče FERMENTACIJU - najjednostavnije rečeno - potiču se procesi probavljanja hrane koje izvršavaju bakterije, a korisni su jer pomažu bolju iskoristivost namirnica, a u isto ih vrijeme prirodno konzerviraju!

... osim povrća, fermentirati se može i razno voće, mlijeko te razne ostale namirnice...


 

Recept iz knjige Nourishing Traditions; Sally Fallon, dr.sc Mary G. Enig 

 

Ostale recepte pogledajte u rubrici recepti tjedna 

http://www.mojdoktor.hr/default.aspx?page=284

Ljetne paprike punjene svježim sirom

Ovo je izvrstan recept za vrlo dekorativnu i ukusnu salatu.

Naime, prepolovljene paprike, kao lađice, mogu poslužiti i same biti jedan obrok salate, uz npr. zapečene punjene tikvice ili zapečene punjene šampinjone (mogu biti punjeni mesom, povrćem, ili u kombinaciji).

Osobno sam u subotu pripremala ova jela sa navedenom salatom!!

Moja ekipa bila je oduševljena, i dogovorili smo da ćemo „ponoviti dojam“! 

 

 

Pogledajte !  

 

Priprema:

Kupiti paprike (žute, zelene i crvene) otprilike koliko je gostiju tj. svaka paprika je 2 obroka.

Paprike oprati, razrezati na pola, osušiti i  lagano posoliti (dobro je ako imate začinsku sol)! 

Napraviti smjesu od: svježeg kravljeg sira, u koje umiješamo sitno nasjeckan peršin, list celera, malo kopra i malo vlasca. 

Posebno sitno nasjeckamo korijen celera, komorač, svježu brokulu i svježi mladi luk. To sve u količinama tako da se tek toliko osjeti , da svi okusi nebi  bili prejaki! 

Paprike puniti, i na kraju ukrasiti po želji: malim rajčicama, rotkvicama ili listom salate, sve ovisi o vašoj kreativnosti ! 

Poslužiti uz navedena jela! 

Osobno sam radila i zaista je ukusno i lijepo izgleda.  

Pogledajte recept  "Zapečene tikvice a la Bruxelles“

 

 

Vidi vezane recepte:

 Lađice od tikvica

Svježe paprike punjene sirom i orasima

 

Mirela, 201.02.2011.  

Slika objavljena u Poslovnom savjetniku, lipanj 2011.

Lađice od tikvica - prije pečenja;

 

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapečene lađice od tikvica (preliveno vrhnjem i jogurtom u koje smo umiješali 1 jaje i parmezan)! 

 

 

  

 

      

 

 

 

 

 

 

Punjeni šampinjoni - prije pečenja;

 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapečeni punjeni šampinjoni;

 

  

        

 

 

 

 

 

Napomena: u sva ova jela prije pečenja nije potrebno dodavati nikakve masnoće, osim  podliti sda 1 dcl vode, jer i tikvice i šampinjoni puste vodu i sokove tako da je jelo zaista ukusno i sočno, bez masnoća, osim onih koje sadrži prelijev (vrhnje i jogurt)!!!! 

 

Rotkvice i rajčice;            

 

 

 

 

Mirela,  20.02.2011.

SALATA OD ŠPAROGA S NARANČAMA

Potrebno:

500 g šparoga (ili po želji) mogu biti i iz konzerve ili kuhane;

3 žlice limunovog soka;

1 žlica meda;

3 srednje velike naranče;

2 žličice sjeckanog dragušca (potočarke);

nekoliko badema ili oraha;

sol, papar (a može umjesto papra na vrh male žličice đumbira u prahu);  

Priprema: 

Šparoge operite, odrežite im tvrdi bijeli dio, i skuhajte u blago posoljenoj vodi (ukoliko pripremate svježe), ohladite i narežite na komadiće otprilike 1 cm dužine. Ako upotrebljavate one iz konzerve, isplahnite ih pod mlazom hladne vode i isto tako narežite. Od limunovog soka, meda, nekoliko žlica vode te malo soli i papra (ili đumbira) umiješajte marinadu. narančama ogulite koru, narežite ih na komadiće i pomiješajte sa šparogama. Sve prelije marinadom i pospite nasjeckanim dragušcem te naribajte malo korice od limuna i naranče. Oprezno promiješajte i ostavite 10-tak minuta da se okusi prožmu. Za to vrijeme sitno nasjeckajte orahe (ili bademe) te prije posluživanja posipajte po salati.

Dobar tek!!  

Vegetarijanska kuhinja, Posebno izdanje; autori: Ljubomir i Maja Grubor; SNL, Zagreb, 1989.(str.228-231) 

Uppt, 28.04.2010./m.v.