UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Djeca

Hrabri Medo

Proslijedi dalje za pomoć maloj Maši !

 

Omogućimo maloj maši djetinjstvo bez boli i svakodnevnih patnji.

Sve detalje možete pronaći na stranicama:

www.hrabrimedo.org

www.facebook.com/hrabri.medo.projekt

www.zakladasierra.hr

 

 

Pobuna u velikogoričkoj školi

Objavljeno: T-portal/VL/Piše: Hassan Haidar Diab/VLM

'Ovo je sendvič koji smo dobili u školi, ne želimo to jesti'

Djeca ponekad u pecivu dobiju samo jedan prepolovljeni kiseli krastavac te uz pecivo mali sok

 

Roditelji učenika OŠ Jurja Habdelića u Velikoj Gorici ogorčeni su te su nam proslijedili fotografije sendviča koje su njihova djeca dobila za ručak i nevoljko pojela.

 

Naime, roditelji za hranu u školi po učeniku svaki mjesec plaćaju oko 150 kn. Kako su nam se povjerili roditelji koji su željeli ostati anonimni jer ne žele da njihova djeca imaju neugodnosti u školi, u pecivu djeca ponekad dobiju samo jedan prepolovljen kiseli krastavac te sokić, a nerijetko su peciva koja dobiju i stara što se može vidjeti i na fotografiji koju su nam poslali.

 

Unatoč prigovorima koje su u nekoliko navrata uputili ravnatelju škole Davoru Vidoviću koji je obećao provjeriti o čemu se radi i riješiti nastali problem prehrane u školi, djeca i dalje na meniju imaju isto i s obzirom na to da se ništa nije promijenilo, roditelji su bili primorani svoj problem podijeliti s javnošću.

 

Ravnatelj šokiran

– Iznenađen sam i šokiran vašim upitom o lošoj prehrani u školi – kazao je za Večernji list ravnatelj škole Davor Vidović.

– Učenici dobivaju integralno pecivo koje je određeno jelovnikom škole o zdravoj prehrani. Trudimo se najbolje što možemo posložiti jelovnik za sedam i pol kuna po danu. To nema nigdje. Da im roditelji sami svaki dan pripremaju hranu, stajala bi ih tri puta više – ističe ravnatelj koji je obećao da će ispitati cijeli slučaj.

– Siguran sam da to kuharica nije napravila jer znam da je ona jako dobra, a možda su i djeca sama složila taj sendvič i slikala. Znam da možda neki imaju druge prehrambene navike, ali mi u školi ne možemo udovoljiti želji svakog djeteta – ljutito je kazao ravnatelj Vidović.

Upitali smo i kontrolira li netko kuharicu svaki dan i gleda li što djeca dobivaju?

– Nema potrebe kontrolirati kuharicu, a učenici se mogu obratiti i učiteljici ako nisu zadovoljni hranom – zaključio je ravnatelj.

 

"Izgledaju katastrofalno"

Ravnatelj Vidović zamolio nas je da mu pošaljemo fotografije. Nakon što ih je dobio, nazvao je i rekao da izgledaju katastrofalno.

– Kuharica me uvjerila da unutra ima dosta namaza jer uz to dobiju i sok – komentirao je.

Anketa

Jeste li zadovoljni prehranom svoje djece u školi?

Top of Form

Katastrofa!

Glasaj72% (300 glasova)

Što ne bih bio zadovoljan?

Glasaj5% (20 glasova)

Hrana je prihvatljiva, za cijenu koju plaćamo

Glasaj19% (78 glasova)

Uvijek može bolje

Glasaj5% (20 glasova)

Ukupno glasova: 418

 

 

 

Objavljeno: T-portal, VL 12.04.2013./autor Hassan Haidar Diab

 

 

Uppt, preuzeto 13.04.2013./m.v.

slika sendviča

 

http://www.vecernji.hr/slika-640x348/vijesti/ovo-je-sendvic-koji-smo-dobili-skoli-ne-zelimo-to-jesti-slika-941371

 

Bottom of Form

 

Što se jede u hrvatskim školama?

Što se jede u hrvatskim školama!?
Objavljeno u Jutarnjem listu, 11.01.2013.
U Zagrebu zdravo ručaju, a lošije doručkuju, u provinciji i dalje jedu previše hrenovki i pašteta!
Info: 20% ukupne dnevne energije treba činiti zajutrak; 15% doručak; 35% ručak; 10% užina, a 20% večera!
Normativi propisuju: za djevojčice do 1845 kcal, a za dječake iste dobi 2220 kcal na dan!
Više pogledajte u skeniranom tekstu!

Uppt, 05.02.2013.

U Zagrebu se otvara bolnica za pretilu djecu

Objavljeno: Večernji list/13.02.2013./Piše: Mirela Kruhak

Epidemija debljine prijeti našim mališanima

Zastrašujući je podatak da debljina, ako se s njom borimo od djetinjstva, očekivani životni vijek skraćuje do čak 20 godina.

U Hrvatskoj je približno 20 posto djece pretilo, a svaki dan sve je više mališana koji muku muče s viškom kilograma. Budući da je riječ o ozbiljnom problemu, Zavod za endokrinologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb 11. ožujka otvorit će ambulantu i dnevnu bolnicu za djecu s prekomjernom tjelesnom težinom. Cilj ovog projekta je multidisciplinarno, strukturirano liječenje, edukacija i praćenje djece s prekomjernom tjelesnom težinom. Projekt će uključiti svu djecu prekomjerne tjelesne težine koja su prošla kroz Ambulantu za pretilu djecu Klinike. Osim pedijatra endokrinologa i medicinskih sestara, u projektu sudjeluju psiholozi, nutricionisti i fizioterapeuti.

 

Obveza za cijelu obitelj

 

– Liječenje će početi pregledom u Ambulanti za pretilu djecu, nakon kojeg će se formirati terapijsko-edukacijske grupe od sedam pacijenata – otkriva Nataša Rojnić Putarek, dr. med., voditeljica Zavoda za dječju endokrinologiju i dijabetes KBC-a Rebro. Liječenje će se, kaže, nastaviti u Dnevnoj bolnici u intenzivnom multidisciplinarnom programu tjedan dana. Zamišljeno je da se praćenje i kontinuirana edukacija bolesnika provodi zatim svakih mjesec dana prvih šest mjeseci, a potom svaka dva mjeseca do kraja dvogodišnjeg programa.

 

– U tom vremenu očekujemo da bi se uspjele uspostaviti osnove za usvajanje i održavanje preporuka o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Važno je napomenuti da je liječenje pretilosti kompleksan problem u kojem treba sudjelovati cijela obitelj tako da će osim djece u liječenje biti uključeni i njihovi roditelji. Slične edukacijsko-terapijske grupe već se dulji niz godina provode za djecu koja boluju od dijabetesa tipa 1 u Zavodu i pokazale su vrlo dobre rezultate. Nadamo se da ćemo slično postići i s pretilom djecom – ističe dr. Nataša Rojnić Putarek.

 

Najveći problem liječenja pretilosti je u motivaciji pacijenta. Cilj je promjena dosadašnjeg načina prehrane, povećanje tjelesnih aktivnosti i novih navika. Zbog toga je i zamišljeno dvogodišnje praćenje, s kraćim vremenskim intervalima između svake etape liječenja. Projekt se temelji na radionicama u kojima će pacijenti sudjelovati u grupama prema dobi zajedno s roditeljima. Težnja je da starija djeca i adolescenti samostalno usvoje pravilne navike o prehrani i aktivnosti. Kod mlađe djece ponajprije je važno educirati roditelje. Radionice će voditi svi članovi tima.

 

Psiholozi za motivaciju

 

– Zadaća pedijatara endokrinologa je upozoriti na posljedice koje pretilost ima na zdravlje, a istodobno će se utvrditi postoje li u djeteta već neke od komplikacija pretilosti kao što su povišene masnoće u krvi, poremećena tolerancija glukoze ili šećerna bolest te arterijska hipertenzija. Psiholozi će poticati i održavati motivaciju za promjene načina života. Nutricionisti će se baviti pravilnom prehranom, a fizioterapeuti, u skladu s kondicijom i kliničkim statusom pojedinca, preporučit će intenzitet vježbanja – naglasila dr. Nataša Rojnić Putarek, dodajući kako debljina i u nas i u svijetu poprima epidemijske razmjere. Debljina smanjuje očekivano trajanje života za čak 17-20 godina u onih u kojih traje od djetinjstva.

 

 

http://www.vecernji.hr/zagreb/u-zagrebu-se-otvara-bolnica-pretilu-djecu-clanak-509469

 

 

 

Za Uppt pripremila Tatjana Alavanja, 15.veljače 2013./m.v.

 

 

Premijerova supruga učenicima predstavila zdravstveni odgoj

Objavljeno: T-portal, 21.01.2013./Autor: V.Brkuli

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/238466/Premijerova-supruga-ucenicima-predstavila-zdravstveni-odgoj.html

Pranje zubi u školama.

'Očekivano je bilo da će biti određenih problema kod primjene zdravstvenog odgoja, posebno četvrtog modula u školama. Međutim, oko prvog modula 'Živjeti zdravo' nikakvih kontroverzi nema', kazala je Sanja Musić Milanović, članica povjerenstva za izradu kurikuluma zdravstvenog odgoja na predstavljanju prvog modula u O.Š. Matije Gupca u Zagrebu.

Kroz prvi modul učenici nižih razreda osnovnih škola učit će o temama pravilne prehrane, pravilne i redovite fizičke aktivnosti i osobne higijene te prevencija bolesti i ozljeda.

'U Hrvatskoj je već godinama prisutan galopirajući problem debljine. Iz godine u godinu na upisu u prvi razred djeca bivaju sve deblja, slični podaci su i na sistematskom pregledu u sedmom razredu, a još gori na upisu u srednje škole.

Mora se napraviti balans između pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. U sklopu prvog modula djeca neće učiti teoriju, već će svakodnevnom praksom razvijati vještinu vježbanja, prat će ruke, jer većina njih danas to ne čini, a oni koji će biti u dnevnom školskom boravku sa sobom će nositi četkice za zube kako bi ih mogli prati.

Bitno je da djeca steknu navike, a desetominutnim vježbanjem uz svoj stol prije nastave razvit će naviku vježbanja', uvjerena je Sanja Musić Milanović.

Kako bi to u praksi trebalo izgledati, demonstrirali su učenici O. Š. Matije Gupca koji su vježbali uz video pripremljen u školi.

'Super je to. Malo se razgibamo da nam je poslije lakše učiti. Ruke uvijek peremo prije jela', kazao nam je jedan mališan.

Uz desetominutno vježbanje, mališanima, zasad u deset škola u Hrvatskoj, bit će dostupno i poligonsko vježbanje koje bi u idućoj školskoj godini iz pilot-projekta trebalo ući u redovnu primjenu.

'Poligonsko vježbanje zasad je na razini pilot-projekta za koji će se evaluacija napraviti na kraju školske godine i u kolovozu bi trebali biti poznati njegovi učinci. Nakon toga trebao bi ući u primjenu u škole.

Deset poligona, namijenjenih za prostore od 30-ak kvadrata, osigurali su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski olimpijski odbor.

Postoje tri tipa poligona – od tisuću, tri i deset tisuća kuna. Vjerujem da škole mogu osigurati sredstva za ovaj od tri tisuće koji je jednostavan za sklapanje i rasklapanje i stane u jednu oveću torbu', istaknula je Sanja Musić Milanović.

Iako izmjene prehrambenih smjernica koje uključuju i izmjene jelovnika u školama ne bi trebale izazvati polemike kao četvrti modul koji se bavi spolnim ponašanjem, Sanja Musić Milanović smatra kako će i tu sigurno biti otpora, ali i napominje kako je za promjene prehrambenih navika kod djece potrebno svega šest tjedana.

'Iz jelovnika izbacujemo vrh piramide – šećere i masnu hranu. Prehrana danas je takva da stalno imamo krafne i rolade i djeci se stalno nudi slatko. To smo morali promijeniti ako želimo da se djeca zdravije hrane i ne debljaju', zaključila je Musić Milanović.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/238466/Premijerova-supruga-ucenicima-predstavila-zdravstveni-odgoj.html

Preuzeto, Uppt, 22.01.2013./mv