UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Deserti

Blagdanski recepti: biskvit, keksi, štapići

 

Blagdanski recepti

Blagdani su pred vratima pa nije naodmet podsjetiti se kako pripremiti tradicionalna blagdanska jela na drugačiji način.  

 

 

 

 

Blaganski kolačiči bez pečenja

 

 

 

LAGANI BISKVIT

PRIPREMITE (za 8 komada):

4 jaja, žlicu ruma, 6 dag škrobnog brašna (tri vrhom pune žlice), 6 dag oštrog brašna (tri vrhom pune žlice), 1/2 vrećice praška za pecivo, 10 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati).

PRIPREMA: Žumanjke i sladilo miješajte dok smjesa ne postane pjenasta. Od bjelanjka istucite čvrst snijeg. U brašno uspite 1/2 vrećice praška za pecivo. Žumanjcima dodajte žlicu ruma, dvije žlice vode, snijeg i brašno. Masu izlijte u nauljen lim za pečenje i pecite prvih 10 minuta na temperaturi 150*C, a zatim 15 minuta na temperaturi 200*C. Ohladiti i izrežite na 8 komada.

 

SLANI KEKSI

PRIPREMITE (za 80 komada):

14 dag margarina, 15 dag sira grojera (ili ementalera), 1 dl kiselog vrhnja (do 12% mliječne masnoće), 1/2 kavene žlice soli, čajnu žlicu crvene slatke paprike, 1/2 vrećice praška za pecivo, 2 žumanjka, 25 dag oštrog brašna.
Za ukrašavanje: mak, sezam ili kumin.

PRIPREMA:Margarin pomiješajte s naribanim sirom, vrhnjem, soli, paprikom i jednim žumanjkom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite u dva do tri dijela, zamotajte ga u aluminijsku foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata.

Dio po dio izvaljajte tijesto na debljinu pola centimetra i izrežite različite oblike. Jedan žumanjak razmutite sa žlicom vode i namažite kistom izrezane oblike. Još vlažne, po želji, pospite makom, sezamom ili kuminom. Pecite u pećnici deset do petnaest minuta na temperaturi 180°C dok lagano ne porumene. Količina tijesta je dostatna za 80 komada.


 

SLANI ŠTAPIĆI

PRIPREMITE (za 40 komada):

20 dag brašna, 14 dag margarina, 1 jaje, 1,2 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 1/2 praška za pecivo, sol i kumin.

PRIPREMA: Umijesite jednolično tijesto od margarina, žumanjka, mlijeka i brašna pomiješanog s praškom za pecivo. Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra, izrežite 40 prutića i premažite ih mješavinom bjelanjka i soli. Još vlažne prutiće pospite, ako želite, kuminom. Pecite u pećnici petnaest minuta na temperaturi 180*C. Količina tijesta je dostatna za 40 komada.

 

ORAHNJAČA

PRIPREMITE (za 22 komada):
Tijesto: 22 dag brašna, 40 g margarina, 1,2 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 1 žumanjak, 10 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti - koje se može kuhati, 2 dag kvasca, kavenu razom punu žlicu šećera, na vrhu noža soli i veliku žlicu ruma. Nadjev: 20 dag samljevenih oraha, 1,5 dag citronata, 2 žlice ruma, 1 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 15 ml tekućeg sladila koje se može kuhati, cimet i nastruganu koricu jednog limuna.

Tijesto: U brašnu načinite udubinu i u nju stavite kvasac i šećer i ulijte toplo mlijeko. Ostaviti desetak minuta. Dodajte rastopljen margarin, preostalo toplo mlijeko, rum, tekuće sladilo i žumanjak. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se, pokriveno krpom, diže u toploj pećnici jedan sat.
Nadjev: Orahe očistite i sameljite u stroju za mljevenje oraha i dodajte vruće mlijeko, tekuće sladilo, rum, cimet i naribanu koricu limuna. Tijesto razvaljajte prema veličini lima za pečenje, nanesite nadjev, savijte (oblikujte) štrucu i ostaviti da se diže u pećnici još 30 minuta.

Pecite u pećnici 45 do 50 minuta na temperaturi 190 C. Kad se ohladi, izrežite na 22 komada.

 

MAKOVNJAČA

PRIPREMITE (za 22 komada):
Tijesto: 22 dag brašna, 40 g margarina, 1,2 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 1 žumanjak, 10 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati), 3 dag kvasca, razom punu čajnu žlicu šećera, na vrhu noža soli. Nadjev: 22 dag mljevenog maka, 2 žlice ruma, 25 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati), 1 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), koricu jednog limuna, cimet, dvadeset grožđica.

PRIPREMA: U brašnu načinite udubinu u koju stavite kvasac, šećer i malo toplog mlijeka i ostavite desetak minuta. Dodajte rastopljeni margarin, toplo mlijeko, tekuće sladilo i žumanjak. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se diže, pokriveno krpom, u toploj pećnici jedan sat. Nadjev: Mljevenom maku dodajte vruće mlijeko, tekuće sladilo, rum, cimet, naribanu koricu limuna i dvadesetak sušenih grožđica. Tijesto razvaljajte prema veličini lima za pečenje, nanesite nadjev, savijte (oblikujte) štrucu te ostavite da se diže u pećnici još 30 minuta. Pecite u pećnici 45 do 50 minuta na temperaturi 190' C. Kad se ohladi, izrežite na 22 komada.

 

 

 

 

HUSARSKI KOLAČIĆI

PRIPREMITE (za 30 komada): 30 dag brašna, 15 dag praškastog sladila (s energetskom vrijednošću, koje se može kuhati),20 dag margarina, 3 žumanjka, 10 dag mljevenih oraha. Za ukras: 5 dag pekmeza od marelica s dijetnim sladilom.

PRIPREMA: Od brašna, margarina, žumanjaka i sladila umijesite tijesto i na kraju dodajte mljevene orahe. Tijesto pustite odstajati u hladnjaku sat i pol. Nakon toga tijesto razvaljajte u kobasicu debljine 3 centimetra. Režite kolutiće debljine jedan i pol centimetar. Svaki kolutić rukama oblikujte u okruglo-plosnati oblik, a prstom na gornjoj strani napravite malu udubinu.

Kolačiće poslažite na lim za pečenje i pecite petnaestak minuta na temperaturi 180*C.
Kad se ohlade, u svaku udubinu stavite malom žličicom pekmez od marelica.
Dostatno za 30 komada.

 

 

PAPRENJACI


PRIPREMITE (za 40 komada): 40 dag brašna, 14 dag oraha, 14 dag margarina, 14 dag praškastog sladila s energetskom vrijednošću, koje se može kuhati, 1 jaje, 3 žumanjka, 2 velike žlice ruma, 1 čajnu razom punu žlicu svježe mljevenog papra.

PRIPREMA: Sve sastojke dobro umijesite u jednoliko tijesto i ostavite stajati pola sata u hladnjaku. Različitim oblicima s ornamentima oblikujte tijesto kolačiće i poslažite ih na malo nauljen lim za pečenje. Pecite u pećnici pola sata na temperaturi 180*C.
Paprenjaci moraju odležati najmanje 10 dana dok tijesto "ne otpusti", tek tada su dobri za jelo.
Dostatno za 40 komada.

Energetska vrijednost po osobi (1 komad): 600 kJ (143 kcal)
1 jedinica iz skupine KRUH I ZAMJENE
1 1/2 jedinica iz skupine MASNOĆE I ZAMJENE

 

(NAPOMENA: Tongue outmože se također dodati đumbir u prahu, malo  mljevenog muškatnog oraščića i cimeta, te mljevenog klinčića! Jako dobra i mirisna aroma.

 

 

Uppt, dopuna 2010.

Portal www.plivazdravlje.hr/

 

    

"TIHANINA TORTA"

Ovo je torta iz Montignacove kuharice, dozvoljena je i za one koji drže dijetu. 

TIHANINA   TORTA  

Potrebno: 

40 dag tamne čokolade ili čokolade za kuhanje;

10 žutanjaka;

10  bjelanjaka – snijeg;

20 dag iste čokolade za glazuru: 

Model za torte (26-28 cm) namazati margarinom i posipati oštrim brašnom (ili staviti papir za pečenje). Uključiti pećnicu na najjače da se zagrije. Jaja razdvojiti i ulupati snijeg.40 dag čokolade otopiti na pari ili u mikrovalnoj, ako je pretvrdo, da se radi gruda, može se dodati 1-2 žlice mlijeka.U vruću rastopljenu čokoladu umiješati žutanjke a zatim lagano umiješatu snijeg.Uliti u kalup za tortu i staviti u vruću pećnicu.

Peći na maksimalnoj temperaturi  8  minuta.

Izvaditi  i  odmah staviti u frižider da  se ohladi.Kad je ohlađeno, izvaditi iz kalupa i preliti glazurom. 

GLAZURA:40 dag čokolade otopiti sa 2-3 žlice mlijeka. Paziti da ne zakipi. Vruće razmazati po torti.(ova glazura se ne stvrdne do kraja pa kod rezanja ne puca)   

Uppt, siječanj 2009./Recept preporučila Višnja, članica Udruge

Mjeseci od naranče

MJESECI OD NARANČE

Sastojci za 75 komada

250 g brašna;
60 g šećera;
125 g mljevenih badema;
1 žlica kakaa;
1 žličica praška za pecivo;
naribana korica ½ naranče;
200 g šećera u prahu;
3 žlice narančina soka;
125 g mekanog maslaca;


Umijesite glatko tijesto od brašna, šećera, kakaa, praška za pecivo, jaja, maslaca, narančine kore i badema. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Tijesto razvaljajte na 1/2 cm. Izrežite mjesece i poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Pecite na srednjoj rešetki 8 do 10 minuta.
Mljeveni šećer dobro izmiješajte s narančinim sokom. Dobivenim preljevom premažite mjesece.

Priprema: 1 sat
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 40 kcal



SRCA S MRVICAMA OD TIJESTA

SRCA S MRVICAMA OD TIJESTA

Sastojci za 100 komada

250 g brašna/1 žlica kakaa;
1 žličica praška za pecivo;
60 g šećera/1 jaje;
125 g mekanog maslaca;
250 g želea od ribiza;

Za mrvice:


75 g otopljenog maslaca
125 g brašna/30 g šećera
1 omot vanilin šećera

Umijesite glatko tijesto od brašna, kakaa, praška za pecivo, šećera, maslaca, jaja. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Od brašna, šećera, maslaca i vanilin šećera zamijesite tijesto za mrvice. Glatko tijesto razvaljajte na 3 mm. Izrežite srca i poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Izmiješajte žele, premažite njime kolačiće i posipajte mrvicama od tijesta. Pecite na srednjoj rešetki 8 do 10 minuta.

Priprema: 1 sat i 10 minuta
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 50 kcal

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Božić dolazi' u izdanju
Mozaik knjige.


ČOKOLADNI KOLAČ NA KAT

ČOKOLADNI KOLAČI NA KAT

Sastojci za 100 komada


450 g brašna/2 žlice kakaa
1 žličica praška za pecivo
125 g šećera/2 jaja
250 g mekanog maslaca
50 g mljevenih lješnjaka
naribana korica ½ limuna
250 g marmelade od malina
šećer u prahu za posipanje


Umijesite glatko tijesto od brašna, kakaa, praška za pecivo, šećera, maslaca, jaja i lješnjaka. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Tijesto razvaljajte na 3 mm. Režite okrugle oblike u tri različite veličine. Poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Pecite na srednjoj rešetki 8 do 10 minuta. Ostavite da se ohlade.

Marmeladom od malina slijepite po tri kolačića različite veličine. Posipajte šećerom u prahu.

Priprema: 1 sat
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 50 kcal