UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Deserti

Bučnica

Klasični recept naših baka kada su same razvijele tijesto (kore)!

Izrada tijesta:

40 dag brašna; 2 dcl vode; 20 g ulja(četiri čajne žlice);

Omjer za 1 lim: = 6 listova gotovog tijesta za savijače (tanjeg).

Nadjev:

30 dag kravljeg sira, 20 dag (bijele) buče, 1 jaje, 1,2 dag kiselog vrhnja (do 12% mliječne masnoće, osam velikih žlica).

Priprema:

Zamijesite tijesto za savijače ili uzmite 6 listova gotovog tijesta za savijače. Od ukupne količine vrhnja ostavite dvije velike žlice, a ostatak vrhnja pomiješajte s jednim cijelim jajem.


U međuvremenu naribanu buču posolite, ostavite je petnaest minuta da stoji i stisnite tako da istisnete suvišnu tekućinu. Buču umiješajte u ocijeđeni kravlji sir. U sir umiješajte vrhnje pomiješano s jajem, tom smjesom namažite s jedne strane listove za savijaču i savijte. Načinite tri savijače.


Savijaču posložite u nauljeni lim za pečenje. Složene savijače premažite preostalim vrhnjem i pecite u pećnici četrdesetak minuta na temperaturi od 200°C.

 

Energetska vrijednost po osobi (1 komad): cca 270 kcal!

Bučnica može biti i izvrsan doručak, predjelo i međuobrok uz čašu jogurta! 

Vidi: Bundeva - buča;

Kiflice od raženog brašna

Sastojci:

·         300g   glatkog brašna (crno Tip-1100);

·         300g    raženo;

·         žličica soli;

·         200 dcl mlijeka;

·         12% m.m. kiselo vrhnje (može zamjena sojino, ili manje masno, ili kombinacija sa vodom);

·         100 ml  ulja (količina ulja može se i smanjiti);  

 

Postupak:

Sve promiješati. Posebno pripremi kvasac 1 kockicu s 200 ml. toplog mlijeka sa žličicom šećera. Kad se kvasac (germa) uzdigne, uliti u smjesu i zamijesiti.  Glatku smjesu ostaviti 20 min, pa opet premijesiti i podijeliti na 4 jednaka dijela. Razvaljati na 1 cm debljine i formirati u kiflice ili prutiće. Lim za pečenje namastiti, složiti kiflice ili prutiće i ostaviti 30-tak minuta na toplom.Prije samog pečenja kiflice (prutiće) premazati žutanjkom (može se posipati po želji sezamom, kimom ili makom) i staviti peći na 170 stupnjeva 15-20 min. 

Dobar tek! 

Uppt, Radionica kuhanja br. 1/ 13.10.2011./ Tema „Žitarice“

Recept za radionicu predložila članica Udruge Biserka Flajpan.

U kojim se gradovima jede najbolji desert?

Slastičarska ruta  

T-portal, 09.09.2011.

Lokalne kulinarske delicije često privlače radoznale putnike, posebno ako je riječ o slasticama koje u pravilu svi obožavaju. Većina destinacija ima barem jedan prepoznatljivi desert, no neka su mjesta ugradila u slastice i dio svoje povijesti. 

Više u nastavku........ 

 

Napomena vezana uz tekst (m.v.):

Bila u Gentu 2010. g. i probala ovu vrstu  slastica (pečeni „vafli“ sa javorovim sirupom kao dodatak umjesto šećera) i nije me se posebno dojmilo. Nešto slično nude već i kod nas u pekarama i prodavaonicama brze hrane u centru Zagreba!

U Bruxellesu u cijelom gradu, osobito u centru oko Grand Placea sve male uličice pune su štandova i malih slastičarnica gdje se mogu kupiti domaće vafle ali i one pakirane. Ne možete a da ne pronađete mjesta gdje se prodaju, jer sve miriši nekim posebnim mirisom! Posebnu su interesantni štandovi - kiosci na kojima možete i gledati kako se vafli rade i priređuju uz izbor raznih dodataka (od sladoled, pekmeza, čokolade, šlaga, voća i sl.) Gauffres -  flamanski naziv za vafle

Muffini gđe. Vere

I varijanta: 

MUFFINI  

2 šalice brašna (može jedna trećina integralnog i 2 trećine oštrog) 1/2 l.;1/2 šalice šećera (125 ml.);1 pecilni prašak;1/2 žličice soli;

Ove sastojke izmiješati.

U njih se može staviti, grožđice, 2 žličice ribane korice limuna, voće: jabuke, banane, borovnice, (ne agrume), lješnjake, orahe, kandirano voće, brusnice, čokolada natrgana na komadiće, cimet, mak. Po ukusu. 

Zatim:

1 šalica mlijeka (250 ml.);1/2 šalice ulja (125 ml.);1 jaje; 

Ovu smjesu izmutiti lagano pjenjačom (ne mikserom). Gornju smjesu i donju sjediniti laganim miješanjem da se poveže.  

Stavljati u tepsiju za muffine i staviti u zagrijanu pećnicu na 170 C i peći oko 18 minuta.  Poslužiti se može sa maslacem, rikota sirom, kiselim vrhnjem, pekmezom. 

Dobar tek! 

II varijanta:

 MUFFIN OD BANANA 

1 i 1/2 šalica brašna;1/2 šalice smeđeg šećera;2 banane;1 jaje;3/4 šalice mlijeka;90 gr. maslaca rastopljenog; 

Umiješati brašno, šećer i banane.

Posebno umiješati jaje, mlijeko i margarin zajedno.Sve zajedno pomiješati i dodati čokoladne mrvice.

Tepsiju namazati uljem (pošpricati).Peći 15 min. na 170 c.  

Dobar tek!  

Recepti su od gdje. Vere Veselinovic, članice Grupe za redukciju pri UdruziZahvaljujemo gđi. Veri.

 

Torta od sira i bijele čokolade

Objavljeno, Glorija br. 845 od 17.3.2011.  

 

Sastojci: 

Tijesto:

250 g brašna;1 žumanjak; 170 g Zvijezda margarina extra; 70 g šećera u prahu; ribana korica limuna, malo soli; 

Krema:

5 listova želatine; 200 g bijele čokolade; 6 žlica mlijeka; 500 g svježeg sira; 200 ml vrhnja; 50 g šećera u prahu; 2 jaja; višnje i sirup (ili kompot) od višanja; 

Priprema: 

Umijesite prhko tijesto i ostavite da odstoji 1 sat. istanjite tijesto na tanki list i obložite dno i rubove kalupa promjera 20 cm. Pecite na 180 C oko 15-tak minuta. Ohladite.


Želatinu namočite u vodi dok radite smjesu za kremu. Čokoladu otopite sa mlijekom na pari miješajući, dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Pomiješajte sir, vrhnje i šećer u prahu i žutanjke.


U posebnoj zdjeli tucite bjelanjke. Nakon toga lagano umiješajte smjesu čokolade sa smjesom sira i nježno dodajte istučene bjelanjke. Smjesu pažljivo izlijte na ohlađeno tijesto, prekrijte gornjim dijelom kalupa, držite na hladnom preko noći. Prije serviranja ukrasite višnjama i sirupom (ili kompotom) od višanja. 

Dobar tek!!!

 

Torta od sira i bijele čokolade na drugačiji način;