UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Deserti

CHOCOLATE CLOUD CAKE

Sastojci:
250 g čokolade s visokim udjelom kakaa;
125 g maslaca;
2 cijela jaja;
4 žutanjka;
4 bjelanjka;
2x5 žlica šećera;
2 žlice Maraschina;
500 ml vrhnja za šlag;
2 vanilin šećera;
2 žlice kakaa;

Priprema:

Čokoladu otopite na pari i zatim joj dodajte maslac kako bi se i on rastopio. Četiri žutanjka i dva cijela jaja miksajte s prvih pet žlica šećera, zatim dodajte mješavinu čokolade i maslaca te Maraschino. Posebno miskajte četiri bjelanjka te postepeno dodavajte drugih pet žlica šećera. Žlicom pomiješajte dvije smjese. Izlijte smjesu u kalup koji ste prethodno obložili masnim papirom i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Izvadite tortu iz pećnice, neka se ohladi. Torta će "propasti" te nastalu "rupu" napunite tučenim slatkim vrhnjem u koji ste dodali vanilin šećer i pospite kakaom u prahu.
 Dobro je ohladite i uživajte! 

 

Recept nam je poslala članica naše Udruge Bibica, kojoj zahvaljujem na uvijek zanimljivim i posebno finim receptima!!! 

 

Pronašla usput i interesantan link – pogledajte!  

Chocolate Cake   

Blagdanski kolačići bez pečenja

Onima koji ne vole peći kolače evo spasa. Niz je recepata za kolačiće koji se ne peku i jednostavno se pripravljaju, a što je najvažnije vrlo su ukusni. Slasne kuglice, rolade, bajadere…, razveselit će vaše najmilije i goste.  

 

 

 

 

Bajadera (1) 

 

Sastojci:

25 dkg mljevenih keksa, 25 dkg mljevenih oraha, 25 dkg maslaca, 50 dkg šećera, 11 velikih žlica vode, ½ bočice ekstrata od naranče, 10 dkg čokolade za kuhanje. 

 

Priprema:

Šećer, ekstrat i vodu skuhajte u gusti sirup i vruće umiješajte u smjesu keksa, oraha i maslaca. Pola smjese odvojite i umiješajte otopljenu čokoladu. Svaku smjesu posebno razvaljajte i složite prvo tamnu smjesu pa svijetlu.Pritisnite ih dlanovima da se slijepe. Pustite da se kolač stvrdne. Da vam bude lakše možete tijesto valjati između dvije najlonske folije. Na kolač možete staviti i glazuru: Na pari otopite 10 dkg čokolade i 1 dl slatkog vrhnja te prelijte preko bajadere. 

 

Bajadera (2) 

 

Sastojci:

25 dag šećera , 8 žlica vode, 25 dag margarina , 35 dag mljevenih keksa, 15 dag mljevenih oraha,  5 dag čokolade za glazuru, žlica kakaoa, 2 žlice ruma, 1 oblatna. 

 

Priprema:

Šećer kuhajte s vodom, odmaknite s vatre, dodajte margarin i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte rum, kekse i orahe. Polovicu smjese namažite na oblatnu. U drugu polovicu umiješajte kakao pa namažite preko prve. Prelijte glazurom od čokolade.   

Objavljeno: IP Press

http://www.ipress.hr/web-kuhinja/blagdanski-kolacici-bez-pecenja-1176.html 

Uppt, preuzeto, prosinac 2010.   

Krema od sira sa šljivama i anisom

Kremasti užitak 

Šljive su bogate vitaminima A, B, C i E te kalijem i mogu biti izvrstan lijek protiv nekih bolesti. Meso ploda plave boje najčešće se koristi za pekmez ili džem, no  Miroslav Dolovčak, šef kuhinje zagrebačkog Hotela Aristos, ovaj puta predlaže uistinu poseban desert s tim zdravim jesenjim plodom. U kombinaciji s kravljim sirovm i anisom, uživat ćete u neodoljivoj slastici od prekrasnih šljiva na drugačiji način!! 

Sastojci:

500 g šljiva;

50 g šećera;

1 dcl crnog vina;

1 prutić cimeta;

2 kom anisa;

100 g amaretta keksi (ili piškoti);

300 g svježeg kravljeg sira;

2 vrečice vanilij šećera;

100 g jogurta (0,9% masnoće);

1 žlica limunovog soka; 

Priprema: 

1)      Šljive narežite na kocke te staviti kuhati zajedno s vinom i šećerom. Dodajte cimet i anis te sve zajedno pirjajte 5 minuta!

2)      Izvadite cimet. Smjesu ohladite.

3)      Izmiksajte sir, vaniliju te dodajte jogurt i limunov sok. Ali pazite, krema ne smije biti rijetka. Radije dodajte prvo pola količine od jogurta, pa ćete vidjeti nakon miksanja.

4)      Kekse smrvite .

5)      U velike čaše stavite malo sira, preko njega pažljivo stavite kašu od šljiva i  komadiće kekse. Ponovite postupak, tako da na kraju mora ostati sir.

6)      Stavite u hladnjak, a prije posluživanja ukrasite prema želji!!! 

(Objavljeno u reviji HAK br. 185 od listopada 2010.g.) 

 

Uppt, preuzeto, 24.10.2010.

Pogača sa orasima

Specijalitet podravske kuhinje


Sastojci:


1500 g pšeničnog brašna;
1 l mlijeka;
10 g soli;
500 g oraha;
100 g šećera;

Opis:

 


Od brašna, mlijeka i soli zamijesi se glatko tijesto. Razvalja se u veliki mlinac debljine 3-4 mm, polovica se posipa zašećerenim orasima, stučenim u moždaru pa preklopi drugom polovicom tijesta. Tada se ponovo razvalja i preklopi. To se ponavlja više puta, sve dok se ne dobije veličina koja odgovara veličini posude u kojoj će se pogača peći. Umjesto oraha može se upotrijebiti mak ili stučene koštice bundeve (žufe). Pečenu pogaču poškropi se vodom.

Dragoj prijateljici Vesni zahvaljujem na dostavljenom receptu.

 

 

http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=449

 

Torta od kestena

Jednostavan recept za slasnu tortu okusa jeseni. 

Kesteni – plodovi jeseni;

Potrebni sastojci: 

Biskvit

5 jaja;
vrećica vanilin šećera;
5 žlica brašna;
5 žlica šećera;
 

Krema od kestena 

½ kg pirea od kestena;
20 dkg putra;
20 dag šećera;
1 vanilin šećer;
žličica ruma;
10 dag čokolade za kuhanje;
1 dcl vode;
1 vrećica šlag pjene;
2 dcl slatkog vrhnja;
 

Priprema: 

Sastojke za biskvit umijesimo u posudi, ulijemo u kalup za torte i pečemo 20 minuta na 220 C. U manji lončić ulije se voda i rum, doda se šećer, vanilin šećer, putar i čokolada i miješa se na laganoj vatri sve dok se sastojci ne otope. Masa se doda pripremljenom kesten pireu i jednolično se izmiješa. U posebnoj posudi istuče se šlag pjena koja se umiješa u masu. Model za tortu obloži se aluminijskom folijom koja se premaže putrom i ulije se krema od kestena. Na kremu se stavi biskvit, pokrije folijom i stavi u hladnjak preko noći. Drugi dan tortu okrenemo tako da biskvit bude dolje i izvadi iz modela. Premažemo tortu šlagom od slatkog vrhnja ili glazurom od čokolade.  

http://metro-portal.hr/torta-od-kestena/49879 

Uppt, 22.10.2010.