UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Deserti

ČOKO KEKSI

Jednostavno, brzo i ukusno!!!!

Sastav

600 g  brašna;
1   jaje;
60 ml  mlijeka;
1 aroma  vanilije;
400 g  maslaca;
200 g  smeđeg šećera;
1 vrećica  praška za pecivo;
150 g  čokoladnih kapljica;

Priprema

1. Pomiješati mlijeko, jaje i aromu vanilije.
2. Izmiješati omekšali maslac, šećer i smjesu od jaja.
3. Dodati brašno, prašak za pecivo i čokoladne kapljice.
4. Gotovu smjesu u obliku hrpica stavljati na obložen lim.
5. Peći u zagrijanoj pećnici, na 190°C 13-15 minuta.

Posluživanje

Posluživati uz toplo mlijeko ili čaj.

Preporuka Udruge: keksi su izvrsni, a također i vrlo izdašni pogotovo ako se rade "hrpice" (npr. veličine kovanice od 5 kuna) jer  onda to ispadne puno malih slatkih keksića!!!. Osobno sam ih probala kod svoje prijateljice Vesne, jer njena mama Barbara priprema najbolje i najljepše kolače u gradu. Bravo mama Barbara!!! Vidimo se uskoro!!!

  

Objavljeno:

http://www.medikus.hr/component/content/article/47-knjizara/59-recepti.html#coko-keksi

 

 

 

UNIVERZALNO TIJESTO OD JOGURTA

Ovaj recept dobila sam meilom od prijateljice i čini mi se izvrsnim jer se može upotrijebiti za slatke i slane kolače, a također se može i unaprijed napraviti.  

U 1 kg brašna (glatko ili oštro) umiješati:

1 pecilni prašak i soli prema potrebi;

2 jogurta;

2 dcl ulja;

3 cijala jaja; 

U 2 dcl mlijeka (mlakog) staviti:

1 žlicu šećera i razmočiti 1 germu. 

Kada se malo na toplom digne, zamijesi se tijesto i stavi u hladnjak. 

Prije nego što se upotrebljava mora stajati najmanje 2 sata u hladnjaku. Također tako pripremljeno i adekvatno zamotano može u hladnjaku stajati i do 8 dana.Svaki put se uzme koliko je potrebno, a ostatak se vrati u hladnjak.

 Može poslužiti za slatko ili za slano punjenje ili kao slanci. 

Uppt, 16.02.2010.

 

Roščići od lješnjaka za svaku priliku

Potrebno:

500 gr oštrog brašna;

1prašak za pecivo;

250 gr šečera; 2 vanili šečera;

2 jaja; 250 gr putra (ili margarina);

250 gr grubo mljevenih ili sjeckanih sitno lešnjaka; 

štaub šećer;

Dotatak: npr. par kapi arome ili žličica travarice ili žličica ruma; 

Posebno: 200 gr grubo mljevenih ili sjeckanih lješnjaka za uvaljati valjčiće;

  

Priprema: 

Sve dobro zamjesiti i napraviti valjke širine 4cm i dugačkih  oko 15cm. Svaki valjčić premazati s slatkim vrhnjem ili mlijekom (4-6 žlica) i dobro uvaljati u grublje mljevene ili nasjeckante lješnjake (cca 20 dkg). 

Staviti u frižider da se ohlade i tada rezati na kolutiće veličine 5 kuna («medeka») i debljine cca ½ cm.

Složiti u protvan u koji smo stavili papir za pečenje. Peči na temperaturi od 180o cca 15 minuta.

Kontrolirati pečenje da kolačiči ne izgore!! Izvditi ih iz protvana, i kad se ohlade posipati sa štaub šećerom u koji smo umiješali cca par dkg mljevenih (sitno) ljekšnjaka. 

Izvrsni kolačići uz čaj i kavu. Spremiti ih u plastičnu ili metalnu kutiju.

Najbolji su kad odstoje par dana!!! 

Dobar tek!!  

Autor: Slip 

Preuzeto, Uppt, 08.01.2010.

FRITULE

 

Za ove pokladne dane jednostavan i isproban recept.

Potrebno:

1 jaje;

2 žlice šećera;

1 jogurt;

9 žlica brašna oštrog;

 1 prašak za pecivo;

malo cimeta i ribana korica limuna*;*(to je po želji može ili jedno ili drugo, ili sve zajedno); Ukoliko je smjesa pregusta, dodati ½ dcl mlijeka ili jogurta po želji, tako da smjesa ne bude niti pregusta niti prerijetka. 

 

Peći na vrućem ulju.

 Napomena: za pečenje koristiti manju žlicu, jer fritule su ljepše ako su manje. Dobar tek!

Peći na vrućem ulju. 

 

 

Dobar tek!

Biskvitni kolač "Bibica"

BSKVITNI KOLAČ «BIBICA» 

Izvrstan recept za brzi kolač za koji nije potrebna vaga. Također sam biskvit (bez file) može biti dobar doručak za vašu djecu uz šalicu čaja, mlijeka ili kakaa. 

BISKVIT (temeljni recept) 

6 žumanjaka;

6 bjelanjaka;

6 žlica oštrog brašna (ravno napunjene);

6 žlica šečera (punih žlica);  

Soli prstohvat ili na vrhu noža;  

Priprema:

Posebno u dubokoj posudi istucite (ili izmiksajte) snijeg od bjelanjaka.  U zdjelu dodajte žutanjke, šečer i brašno sve pomalo miksajući. Kad izradite smjesu, u nju rahlo umiješajte (kuhačom ili žlicom)  istučene bjelanjke. Dodajte par kapi limuna ili naribanu limunovu koricu. 

Kalup za pečenje kolača lagano namastiti ili staviti papir za pečenje (također ga lagano namastiti) i u to izliti smjesu.

Peči na 180oC  oko 20-tak minuta. Nikako ne otvarati pečenicu, jer od biskvita neće biti

ništa!!!!!!!! 

Fila 

½ kg sira svježega;

½ l slatkog vrhnja;

Šečer u prahu po želji;

2 vanili šečera;

Limunova korica naribana;

2 paketića želatine u prahu,(mljevena bijela), cca ukupno 20 grama (uputa na vrečici); 

Postupak:

Izmiksati sir sa 2dcl slatkog vrhnja i dodati rastopljenu želatinu. Od ostalih 3dcl slatkog vrhnja izmiksati šlag. Sada sve to rahlo izmješati  sa kuhačom ili žlicom. Kada je biskvit pečen izvaditi ga iz kalupa i papira, i vratiti u kalup (ili protvan). Na biskvit lagano nanositi filu i ravnomjerno rasporediti. Može se na kraju ukrasiti ribanom koricom od limuna i naranče. Staviti u frižider na 3-5 sati da se ohladi (i želatina stisne). Dobar tek!! 

Za čas gotovo, netreba puno «prčkanja» a rezultat i okus izvrstan!! Uvijek za iznenaditi ukućane i prijateljice uz poziv na kavu!!!!  

Uppt, 08.01.2010.