UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Deserti

MARCIPAN PUŽIĆI

Marcipan pužići

za 30 komada
1 jaje;
5 dag šećera;
1 vanili šećer;
10 dag jogurta;
15 dag maslaca;
22,5 dag brašna;
1 žličica praška za pecivo;
20 dag marcipana;
10 dag nasjeckanih badema;
3 žlice marmelade od marelica;


Postupak:
Odvojite bjelanjak od žumanjka. Dobro izmiješajte šećer, vanili šećer, žumanjak, jogurt i maslac. Uspite brašno i prašak za pecivo pa umijesite glatko tijesto. Omotajte ga folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena. Izvaljajte tijesto i marcipan u dva jednaka pravokutnika (30 x 40 cm).
Premažite tijesto bjelanjkom, na njega stavite izvaljani marcipan pa ponovno premazite bjelanjkom. Smotajte. Premažite preostalim bjelanjkom te uvaljajte u nasjeckane bademe. Ostavite u hladnjaku sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Roladu narežite na kriške debljine jedan centimetar. Kriške složite na lim obložen masnim papirom te pecite oko 25 min. Zatim izvadite iz pećnice. Zagrijte marmeladu i premažite kolačiće.
Dobar Tek.  

Pripremila: Ivana S.

Objavljeno na: http://www.kuharica.hr/recepti/kolaci_i_deserti/marcipan_puzici.html 

Uppt, studeni 2009. 

CHOCO MUFFINI

Sastojci (za 12 komada):

"mokra smjesa"
1 jaje;
125g mlijeka;
125g jogurta;
125g ulja;

"suha smjesa"
250g gl. brašna;
150g sm. šećera;
50g nasjeck. čokolade;
50g nasjeck. lješnjaka;
1 pecilni prašak;
1 žl. sode bikarbone;
1 žl. kakaa;
na vrh žličice cimeta (tko voli);

Napomena: umjesto običnog mlijeka može poslužiti i sojino ili sojini mliječni proizvodi. Ukoliko nemate čokolade, mogu poslužiti i mljeveni rogači!!!

Priprema
Napraviti svaku smjesu zasebno, pomiješati ih, napuniti papirnate košarice u kalupu do 3/4 visine i peći 20 min na 200C.

Posluživanje
Poslužiti s toplim mlijekom.
 

Napomena: zahvaljujem prijateljici Vesni što mi je preporučila recept. Recept sam isprobala više puta u raznim kombinacijama (sa pekmezom, brusnicama, bananama) i izvrstan je, ali definitivno najbolje muffine peku Vesna i njena mama.......

Uppt, listopad 2009.

SAVIJAČA S BUNDEVOM

SAVIJAČA S BUNDEVOM

Tijesto:40 dag glatkog brašna
oko 2 dl mlake vode
3 žlice ulja
sol

 

Nadjev:

oko 80 dag bundeve
3 velike žlice šećera
1 vanilin šećer
šaka grožđica
šaka nasjeckanih oraha
cimet

nekoliko žlica ulje za tijesto

malo oštrog brašn za rastezanje tijesta 

Umijesite vučeno tijesto od brašna, soli, ulja uz polagano dodavanje tople vode kako bi mogli točno ocijeniti koliko je potrebno a da tijesto bude mekano i elastično. Tijesto mijeste (još bolje prevrćite odozdola prema gore) tako dugo dok se u potpunosti počne odvajati od posude i ruku. Podijelite na dva dijela, oblikujte dvije kugle, premažite s kap – dvije ulja, poklopite posudu i ostavite na toplolom mjestu barem pola sata da se odmori.Bundevu ogulite, izvadite sjemenke i naribajte (kao jabuke, veće rupe na ribežu).Na čistu veću krpu ili stolnjak stavite malo oštrog brašna, položite kuglu tijesta, malo je stanjite dlanovima i dalje valjkom koliko možete, a potom nastavite rastezati rukama.Napravite nadjev. U naribanu bundevu dodajte obje vrste šećera, cimet, grožšice i nasjeckane orahe pa dobro izmiješajte.Na otprilike jednu trećinu rastegnutog tijesta stavite pola količine nadjeva, a preostali dio tijesta poškropite uljem. Podignite krpu na strani na kojoj je raspoređen nadjev i zarolajte savijaču, rukom prepolovite na pola, stisnite krajeve kako bi se slijepili i stavite savijaču u namazani lim. Isto ponovite i s drugom polovicom tijesta.


Savijače premažite uljem i stavite peći u pećnicu koja je zagrijana 200°C. Pecite oko pola sata.
Ukusne su i tople i hladne, a po želji možete ih još posuti i šećerom u prahu.

http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://recepti.files.wordpress.com/2008/11/kolaci-03.jpg&imgrefurl=http://recepti.wordpress.com/2008/11/27/savijaca-s-bundevom/&usg=__8q3aEjKFntr-qjmBCOsbwI9onuU=&h=300&w=400&sz=37&hl=hr&start=32&um=1&tbnid=72W8oy3W7aSStM:&tbnh=93&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3DBUNDEVA%26ndsp%3D20%26hl%3Dhr%26sa%3DN%26start%3D20%26um%3D1

PITA S NADJEVOM OD KESTENA

www.gastronaut.hr

Sastojci:
za tijesto:
21 dag brašna;
14 dag maslaca;
1 jaje;
1 žumanjak;
1 žlica ruma;
1 žlica vrhnja;
1 žlica šećera;
malo soli;

za nadjev:
2 jaja
10 dag šećera
0,5 kg kestenja

Postupak:
Od svih sastojaka izraditi tijesto, razvući ga i staviti u lim. Za nadjev uzeti 2 žumanjka i miješati sa šećerom. Dodati skuhano i zgnječeno kestenje i snijeg od 2 bjelanjka. Tim nadjevom prekriti tijesto u limu pa pokriti drugim dijelom tijesta. Pečenu pitu rezati vruću i posuti je vanili šećerom.

LUBENICA SA SLATKIM PESTOM

Za 4 osobe 

Sastojci:

1 kg lubenice (narezana na ploške i očišćeno od koštica);

50 g bijele čokolade;

20 g pinjola;

20 g badema;

1/2 vezice bosiljka;

½ vezice metvice;

3 žlice meda;

3 žlice maslinovog ulja; 

Priprema

  1. Čokoladu krupno naribati. Pinjole popržiti na tavi bez masnoća. Izvaditi iz tave i ohladiti. Ohlađene pinjole i bademe zdrobiti u mužaru ili krupno nasjeckati.
  2. Slatki pesto: Listove bosiljka i metvice odvojiti od peteljki i sitno narezati. Usitnjene listove pomiješati sa pripremljenim pinjolima i bademima,a te dodati med i maslinovo ulje.
  3. Lubenicu narezati na tanke kriške (ili kockice) i složiti na 4 tanjura (ili na jedan veliki). Pestom preliti lubenicu. Neposredno prije posluživanja lubenicu posipati naribanom bijelom čokoladom.

 Izvor: Časopis „Ljekovito bilje“/Voće u kuhinji/br. 56, srpanj 2009.

Preuzeto za Uppt, 13.08.09.