UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Deserti

SLADOLED OD VANILIJE

sastojci:

200 ml mlijeka  (po mogućnosti najmanje masno ili sojino ili rižino);

200 ml slatkog vrhnja (najmanje masno ili sojino ili rižino);

50 g šećera (po mogućnosti smeđi šećer ili 2 velike žlice meda);

3 žumanjka;

nekoliko prutića vanilije; 

Priprema

Pjenasto umutiti žumanje sa šećerom. zagrijte mlijeko s vrhnjem i prutićem vanilije (ili vanili šećer). Prije nego što prokuha izvadite vaniliju, te prelijte  u posudu sa žumanjkom i šećerom, pri tome lagano miješajući.Stavite smjesu da se kuha na pari i miješajte dok ese ne zgusne, pazeći da ne zavrije.Ostavite da se ohladi, potom stavite u ledenicu na  1-2 sata. kad se krema stvrdne izvadite je iz posude i izmiksajte na maloj brzini par minuta. Vratite u ledenicu i ponovite postupak 2-3 puta u razmacima od jednog sata, kako bi se krema ravnomjerno smrznula.Poslužite naribanom čokoladom i šlagom!

 

TORTA OD SLADOLEDA SA SMOKVAMA

Sastojci:

400 g sladoleda od vanilije;

6 lijepih zrelih smokava;

50 g grubo naribane crne čokolade

;0,5 dcl likera od badema, oraha ili maraschina; 

Priprema 

Smokve očistite, narežite na kocke i poprskajate likerom, te stavite u hladnjak da odstoje 1 sat (poklopljene u posudi s poklopcem). U manji kalup za torte (ili u plastičnu plitku posudu) stavite pola količine sladoleda, prekrijte smokvama i pospite grubo naribanom čokoladom, te prekite drugom polovinom sladoleda.Ukrasite smokvama narezanim na listiće. Stavite u ledenicu da se zamrzne. Uz tortu možete poslužiti slatko vrhnje (od soje) i pinjole ili nacjeskane bademe ili orahe.

SLADOLED OD JAGODA

Sastojci:

500 grama svježih jagoda;

2 vanilin šećera;

4 žlica narančinog soka (a može i 2 žlice narančinog i 2 limunovog);

2-3 žlice meda;

250 ml rižinog (ili sojinog) mlijeka

;malo cimeta; 

Priprema

Oprane jagode narežite na četvrtine i pomiješajte sa vanili šećerom i sokom. Ostavite nekoliko komadića nasjeckanih jagoda, a ostalo usitnite na električnoj sjeckalici, te dodajte med i mlijeko. Na kraju u to smjesu umiješajte jagode u komadićima kako bi se vidjelo voće od koje je smjesa napravljena. Dobro izmješajte i stavite u posudu za zamrzavanje  i u zamrzivač 4-5 sati. Poslužite slastičarskom grabilicom ili žlicom vadite kugle, te poslužite sa svježim jagodama i ako volite malo posipajate cimetom.

 

MJEŠAVINA S TREŠNJAMA

Sastojci za 2-4 osobe

250 grama trešanja kojima ste odstranili peteljke i koštice;

1 čaša jogurta;

½ dcl sojinog mlijeka ili vrhnja;

20 gr smeđeg šećera u prahu sa vanilijom;

malo cimeta;

Priprema:

Operite trešnje, ocijedite ih, odstranice koštice i peteljke. Pomiješajte jogurt sa sojinim mlijekom ili vrhnjem, dodajte šećer i trešnje. Promiješajte, napunite posudice , posipajte cimetom i stavite u frižider ili frizer. Možete jesti kao hladan desert ili sladoled.

 

Knjiga: "Ljekovitost voća i povrća" – Hrana koja liječi, K.Oberbeil & dr.med.C. Lentz, Veble komerc, 2004.g.

 

JOGURT S JAGODAMA

Opširnije:JOGURT S JAGODAMA