UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Zdravlje

MUDROSTI ZA 2013. GODINU!

MUDROSTI ZA 2013. GODINU!
Podsjetnik na važne stvari (koje svi znamo negdje duboko u sebi!)
 
Ovih dana dobila sam puno mailova sa lijepim porukama za 2013. godinu. Izdvojila sam ovaj prekrasan koji sam dobila od prijateljice iz Vukovara, pa ga eto dijelim s Vama.
 
Zdravlje:
1. Pijte puno vode.
2. Doručkujte kao kralj, ručajte kao sluga, a večerajte kao prosjak.
3. Jedite što više hrane koja raste na drveću i biljkama, a što manje industrijski proizvedene.
4. Živite s 3 E: Energija - Entuzijazam - Empatija
5. Nađite vremena za meditaciju.
6. Što više se igrajte.
7. Pročitajte više knjiga nego što ste u protekloj godini
8. Sjedite u tišini barem 10 minuta dnevno.
9. Spavajte po 7 sati.
10. Hodajte 10-30 minuta svaki dan. I smiješite se dok hodate.
 
Osobnost:
11. Nemojte uspoređivati svoj život s drugima. Nemate pojma o čemu se zapravo radi na njihovu putovanju.
12. Nemojte imati negativne misli ili stvari koje ne možete kontrolirati. Umjesto toga, uložite svoju energiju u pozitivni sadašnji trenutak.
13. Nemojte činiti previše. Ne prelazite svoje granice.
14. Nemojte biti previše ozbiljni.
15. Ne bacajte svoju dragocjenu energiju na tračeve.
16. Sanjajte više dok ste budni.
17. Zavist je gubitak vremena. Već imate sve što vam je potrebno...
18. Zaboravite pitanja iz prošlosti. Ne podsjećajte svoga partnera na njegove/njezine greške iz prošlosti. To će upropastiti vašu sreću.
19. Život je prekratak da bismo gubili vrijeme na mržnju. Nemojte mrziti druge.
20. Pomirite se sa svojom prošlosti, da ne pokvari sadašnjost.
21. Nitko nije zadužen za vašu sreću, osim vas samih.
22. Shvatite da je život škola, a vi ste ovdje kako bi učili. Problemi su jednostavno dio nastavnog plana, pojavljuju se i nestaju, ali lekcije koje naučite trajat će cijeli život.
23. Smiješite se i smijte se što više!
24 . Ne morate pobijediti u svakoj raspravi. Složite se da se ne slažete...
 
Društvo:
25. Često komunicirajte sa članovima svoje obitelji.
26. Svaki dan dajte nešto dobro drugima.
27. Oprostite svima za sve, te naposljetku oprostite samome sebi!
28. Provedite vrijeme s ljudima starijima od 70 i mlađima od 6 godina.
29. Svaki dan pokušajte nasmiješiti barem tri osobe.
30. Ono što drugi misle o vama nije vaša briga.
31. Vaš posao se neće brinuti o vama kad ste bolesni, ali vaši prijatelji hoće. Stoga ostanite u kontaktu.
 
Život:
32. Učinite pravu stvar!
33. Oslobodite se svega što nije korisno, lijepo ili ne donosi radost.
34. Ljubav liječi sve.
35. Koliko god situacija bila dobra ili loša, promijenit će se...
36. Bez obzira na to kako se osjećate - ustanite, obucite se i izađite.
37. Najbolje tek dolazi...
38. Kada se probudite , zahvalite Bogu za to.
39. Vaša unutarnja "bit" uvijek je sretna. Dakle, budite sretni.
 
Posljednje, ali ne i najmanje važno:
 
40. Podijelite ovo sa svima do kojih vam je stalo!
 
Uppt, 16.01.2013./m.v.
                                                                                                                  
 
 
 
 
 
 
 

Gastritis

Pečenje u gornjem dijelu želuca, povraćanje, mučnina, nadutost, podrigivanje…Samo su neki od simptoma gastritisa. Gastritis je upala želučane sluznice, koja može, ali i ne mora, biti prethodnica čira.

Rijetke su osobe koje povremeno nisu patile od gastritisa. No, ako pušite, pijete puno kave, jedete začinjenu hranu, pijete alkohol, tada ste sigurno u rizičnoj skupini.

Gastritis najčešće napada starije osobe, ali to ne znači da i mladi neće imati takve tegobe.

Osim alkohola, pušenja, jake hrane, gastritis može biti i posljedica uzimanja nekih lijekova, primjerice, aspirina i antireumatika, kao i posljedica virusne i bakterijske infekcije.

Ako patite od gastritisa, prije svega razmislite o svom stilu života. Ako spadate među one koji na tašte popiju barem nekoliko šalica kave i popuše više cigareta, tada promijenite jutarnji ritual i svakako, prije prve gutljaja i dima cigarete, stavite barem nešto u usta. Štete vam i gazirani napici, jaka i začinjena hrana.

Preporuka: dobro je na tašte pojesti jednu bananu.!!

Kad imate napad gastritisa, trebali biste neko vrijeme prestati jesti te nakon toga uzimati laganu kuhanu hranu, u malim obrocima. Izbjegavajte limune, naranče, grejp i kiselo.

Također pažljivije sa većim količinama mliječnih proizvoda (osobito kiseli jogurti)!

Ako vas bolovi u želucu i dalje muče, uzmite antacid – lijek za poništenje kiselosti (primjerice “Gastal” ili šumeći „Ulcodin“).

 

 

Uppt, prosinac 2012.

 

 

Više o temi:

http://www.plivazdravlje.hr/bolest-clanak/bolest/225/gastritis.html

http://zdravzivot.com.hr/clanak/613/gastritis-pravilnim-lijecenjem-odlazi-u-zaborav

http://www.femina.hr/clanak/index/r/3/c/836/se/zdravlje_uz-prave-cajeve-gastritis-nema-sanse

Pravilna prehrana kod žgaravice

Žgaravica je osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, i koji se širi iz želuca prema vratu. Ako se javlja više od dva puta tjedno, simptom je gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Alarmantni znakovi, odnosno simptomi koji zahtijevaju hitno javljanje liječniku su: izrazito bolno gutanje, iskašljavanje ili povraćanje krvi ili krvavog sadržaja, prisutnost krvi u stolici, neobjašnjivo mršavljenje i vrućica.

Simptomi i znakovi GERB-a mogu biti različite jačine i nisu uvijek proporcionalni oštećenju sluznice jednjaka. Podaci govore da oko 10% stanovništva razvijenih zemalja (prosječna životna dob javljanja je 45 godina, s nešto većom učestalošću u muškaraca) pati od žgaravice, a čak do 40% od ostalih simptoma GERB-a.

Ostali simptomi (osim žgaravice), ovisno o stupnju, odnosno težini bolesti su:
-podrigivanje
-kronična grlobolja
-promuklost
-bolno i otežano gutanje
-pojačano slinjenje
-upala desni
-oštećenja zubne cakline
-astma (zbog udisanja vraćenog želučanog sadržaja)
-kiseli okus u ustima
-loš zadah iz usta

Za dijagnozu GERB-a je važna anamneza.

Kako je žgaravica vodeći znak refluksne bolesti, ali se može pojaviti i u drugim bolestima, važno je dobro usmjeriti pitanja:

-koliko se često javlja pečenje iza prsne kosti?
-javlja li se žgaravica noću?
-gdje počinje osjećaj pečenja i kamo se širi?
-je li tegoba povezana s uzimanjem hrane, i ako da-koje?
-je li tegoba povezana s položajem tijela, naporom ili strahom?
-javlja li se otežano ili bolno gutanje, promuklost ili kašalj?
-pogoršava li se astma (kod astmatičara) noću, nakon jela, lijeganja u vodoravni položaj ili za vrijeme vježbanja?
-je li prisutna gorčina u ustima?

Dijagnoza se potvrđuje i slijedećim pretragama:

Endoskopija:
1. bolesnici čije tegobe se ne smanjuju iako su dobili antirefluksnu terapiju;
2. bolesnici koji otežano gutaju, gube na tjelesnoj masi, anemični su ili imaju bol u žličici;
3. bolesnici stariji od 50. godina koji se prvi puta javljaju sa simptomima refluksne bolesti;

Radiološka pretraga jednjaka
1. Mjerenje kiselosti jednjaka (tzv. pH metrija)
2. Bernsteinov test osjetljivosti sluznice jednjaka na kiselinu
3. 30-minutno testiranje motiliteta jednjaka
4. Test inhibitorima protonske pumpe (tzv. IPP test)

Ukoliko je nekom od dijagnostičkih metoda potvrđeno postojanje refluksne bolesti, treba što prije započeti liječenje, kako ne bi došlo do opasnih komplikacija osnovne bolesti, a to su:

-ezofagitis (nadražaj i upala sluznice jednjaka zbog stalne prisutnosti kiseline)
-Barretov jednjak (promjene u stanicama jednjaka kronično izloženim djelovanju želučane kiseline koje prethode razvoju karcinoma )

-suženje jednjaka s posljedičnim otežanim i bolnim gutanjem
-karcinom jednjaka, nakon dugogodišnje refluksne bolesti

Alarmantni znakovi, odnosno simptomi koji zahtijevaju hitno javljanje liječniku su: izrazito bolno gutanje, iskašljavanje ili povraćanje krvi ili krvavog sadržaja, prisutnost krvi u stolici, neobjašnjivo mršavljenje i vrućica.

Terapija refluksne bolesti provodi se kao kombinacija promjene životnih navika i primjene lijekova, pa je potrebno na vrijeme se javiti liječniku, kako bi on pravovremeno mogao postaviti pravu dijagnozu i odrediti liječenje.

Lijekovi koji se koriste u terapiji refluksne bolesti su antacidi, H2-antagonisti, inhibitori protonske pumpe i prokinetici.

Faktori rizika za žgaravicu

Izbjegavanjem rizične hrane i povećanim unošenjem nekih drugih namirnica/proizvoda može se postići odličan rezultat, a u lakšim slučajevima gotovo i izlječenje.

Žgaravica može biti uzrokovana mnogobrojnim faktorima.

Poznati rizični faktori za pojavu žgaravice su:
1. pušenje (nikotin opušta gastroezofagealni sfinkter)
2. (prekomjerna) konzumacija alkohola, kave, gaziranih pića i pića od citrusnog voća (limun, mandarina, naranča, grejp)
3. preveliki obroci i uzimanje hrane koja potiče žgaravicu
4. hranjenje (neposredno) prije lijeganja u krevet
5. prekomjerna tjelesna masa
6. trudnoća
7. nošenje pretijesne odjeće
8. stres
9. lijekovi (benzodiazepini, tetraciklini, antikolinergici, propranolol, atenolol, diltiazem, digoksin, nifedipin, bifosfonati, citostatici i kemoterapeutici, narkotici, nitrati i nitroglicerin, kalij, steroidi, teofilin, nadomjesci željeza, nesteroidni antireumatici, vitamin C)

Poznato je da određena vrsta hrane oslabljuje gastroezofagealni sfinkter, uzrokujući i pojačavajući žgaravicu te bi je u svakom slučaju trebalo izbjegavati ili barem ograničiti.

To su:
-rajčice i proizvodi od rajčica
-citrusno voće (limun, mandarina, naranča, grejp) i citrusni sokovi
-luk i češnjak
-paprika, feferoni
-krastavci
-čokolada
-kava, jaki čajevi i kofeinizirani proizvodi
-pepermint i proizvodi koji ga sadrže
-pržena hrana
-hrana bogata uljima i mastima
-začini (pogotovo chilli, papar)
- ocat

Izbjegavanjem rizične hrane i povećanim unošenjem nekih drugih namirnica/proizvoda (fermentirani mliječni proizvodi, žitarice, banane, integralna tjestenina i krekeri, proizvodi s vrlo niskin udjelom masti) može se postići odličan rezultat, a u lakšim slučajevima gotovo i izlječenje.

Promijenite životne navike!

Potrebno se pridržavati uputa i savjeta o promjeni navika, a to je slijedeće:

1. smanjiti prekomjernu tjelesnu masu
2. dnevni unos hrane raspodijeliti u više manjih obroka, nikako ne uzimati obilne obroke
3. piti adekvatne količine vode
4. jesti najmanje 2-3 sata prije odlaska na spavanje
5. povisiti uzglavlje u krevetu
6. pri uzimanju lijekova, popiti ih s velikom količinom tekućine
7. prestati pušiti
8. prestati konzumirati alkohol i kavu
9. smanjiti stres
10. izbjegavati veće tjelesne napore
11. nositi udobnu i dovoljno široku odjeću

Organizam je razvio neke vlastite mehanizme kojima se nastoji zaštititi od neželjenih posljedica refluksa kiseline. Ti prirodni mehanizmi uključuju gravitaciju, gutanje i slinu koja sadrži bikarbonate koji neutraliziraju želučanu kiselinu. Nažalost, ovi su mehanizmi djelotvorni samo danju, pa refluks koji se javlja noću može uzrokovati veću štetu od onoga koji se javlja danju.

Postoje brojni savjeti pučke medicine o liječenju žgaravice. Pokušat ćemo navesti neke dokazane, pouzdane metode i razbiti neke mitove o liječenju žgaravice.

Grickanje badema. Zbog svojeg sastava bademi povoljno djeluju na žgaravicu i nakon određenog vremena dovode do kratkotrajnog poboljšanja simptoma.

Žlica sode bikarbone u pola ili cijeloj čaši vode zbog svojeg puferskog neutralizirajućeg djelovanja sigurno povoljno djeluje i brzo otklanja simptome, ali ima kratkotrajan učinak.

Čaj od kamilice zbog svojeg antiflogističkog ( protuupalnog djelovanja) povoljno, ali često nedovoljno uspješno djeluje na tegobe. Posebno treba paziti da se ne pije jako vruć što može pogoršati simptome.

Topli oblozi na trbuhu nemaju nikakvog djelovanja osim možda na usporavanje peristaltike i relaksacije želučane i crijevne muskulature.

Mlijeko. Pod izgovorom da je mlijeko lužnato, a sadržaj želuca kiseo te da se tako sadržaj neutralizira dugo se čak i kod ulkusne bolesti preporučivalo pijenje mlijeka. Danas pouzdano znamo da je riječ o zabludi. Visoki sadržaj kalcija u mlijeku dovodi do pojačanog lučenja kiseline u želucu.

Maslinovo ulje pod izlikom oblaganja sluznice želuca u trenutku žgaravice sigurno neće imati značajniji povoljan učinak.

Naveli smo priručna sredstva koja sigurno ne spadaju u područje modernog liječenja žgaravice.


Dr. sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing.

Preuzeto sa portala Plivazdravlje.hr/siječanj 2009.

Up Dated 9. Prosinca 2012./Uppt

Kada (ne) uzimati laksative?

Prije nego odlučite uzeti laksativ, prvenstveno obratite pozornost na prehrambene i druge životne navike.S problemom lijenih crijeva čovjek se susreće već stoljećima i rješava ga na različite načine. Svatko tko ima ovaj neugodni problem trebao bi ga pokušati riješiti prvenstveno promjenom svojih prehrambenih navika, povećanjem unosa tekućine i uvođenjem redovite tjelovježbe u svakodnevne aktivnosti. Ako ovo ne poluči zadovoljavajuće rezultate, laksativi mogu pomoći.

Možda vam se nameće pitanje mogu li laksativi pogoršati postojeći problem? Ne oštećuju li sluznicu crijeva? Koliko su preporučljivi biljni laksativi?

 

Kroz povijest medicine je već stoljećima poznato blagotvorno djelovanje na organizam Sennae angustifoliae, biljke s laksativnim svojstvima. Inače, olakšanju koje su donosili laksativi pripisivana su i čudesna svojstva pa iz tih vremena potječe i stari zapis iz Hadisa: "Vjeruj u list sene i kumin, oni liječe sve bolesti osim smrti".

 

I najčuveniji liječnik 16. stoljeća, Paracelzus, govorio je o izvanrednim učincima sene kao prirodnog laksativa na ljudski organizam. Kroz stoljeća su se ovoj biljci pripisivala i dodatna ljekovita svojstva - od univerzalnog lijeka protiv bolova u želucu do lijeka protiv "svih bolesti" - pa, na primjer, današnja tradicionalna medicina na Bliskom istoku preporuča senu u slučaju "ludila od prevelikog razmišljanja".

 

Početkom 20. stoljeća na tržištu se pojavilo mnoštvo raznolikih preparata s laksativnim djelovanjem, a time i njihova masovna uporaba. Pa ipak, među vodeće se izdvojio preparat pripravljen od Sennae angustifoliae, već stoljećima poznate biljke.

 

Oprečna mišljenja

Kako se snaći u mnoštvu ponuđenih preparata? Koji je od njih "najbolji"? Može li uzimanje laksativa nanijeti štetu? Čak i među liječnicima ima dosta oprečnih mišljenja pa često susrećemo one koji uzimanje laksativa povezuju s oštećenjem crijeva.

Jedan od vodećih gastroenterologa sa Sveučilišne klinike u Mainzu, Dr. Roland Wanitschke, ne vjeruje da danas laksativi u uobičajenoj uporabi mogu dovesti do oštećenja crijeva. On kaže: "Tijekom dugo godina nikad nisam susreo pacijenta s crijevima oštećenim od laksativa, niti sam takvo što čuo od svojih kolega." On smatra da izvješća o takvim oštećenjima potječu iz prošlosti kada je na tržištu bilo puno različitih laksativa baziranih na živinim solima te dalje kaže: "Uostalom, liječnik najprije treba ustanoviti je li sporost crijeva posljedica nekog organskog uzroka koji se može otkloniti."

Iako danas dostupni preparati ne oštećuju crijeva, čak ni kada se uzimaju kroz duže vremensko razdoblje, prije nego što odlučite uzeti laksativ najbolje je prvenstveno obratiti pozornost na prehrambene navike. Uzimanje dovoljnih količina vlaknaste hrane (voća, povrća, žitarica) često može biti jedina mjera dostatna za normalizaciju probave. Preporuka Njemačke udruge za ishranu kaže - najmanje 30 g vlaknaste hrane na dan, 2 L tekućine dnevno i redovita tjelovježba.

 

Kad dođe vrijeme za dodatnu pomoć

Kada promjene u načinu života ipak ne dovedu do željenog rezultata, vrijeme je za dodatnu pomoć. Savjetujemo vam da odaberete Bekunis, preparat ljekovite biljke Senna angustifolia, riznice medicinskih iskustava tijekom stoljetne uporabe. To je potpuno prirodan preparat, pouzdan i izvanredno učinkovit, koji radi u skladu s vašim tijelom, a ne protiv njega. Pored čišćenja tijela, Bekunis potiče izlučivanje toksina koji u tijelu izazivaju zamor i općenito loše utječu na zdravlje. Konzumiran navečer, Bekunis nježno potiče prirodne procese tijela i s jutrom donosi ugodno olakšanje.

 

Kada ne treba uzimati laksative:

Za svakodnevno pražnjenje crijeva - Nakon uporabe laksativa crijeva su privremeno "prazna" i treba im vremena da se ponovo napune. Zbog ovog razloga nije moguće osigurati (svako)dnevno pražnjenje crijeva pomoću laksativa. Štoviše, toliko dugo dok nemate simptome zatvora (nadutost, težina u trbuhu...), nema razloga za brigu čak i ako posjećujete toalet "samo" dva puta tjedno (u jednom od prethodnih izdanja govorili smo o tome što se podrazumijeva pod normalnom probavom!).

 

Kao metodu reguliranja tjelesne težine - Pražnjenje crijeva u stvarnosti znači olakšanje za oko jedan kilogram tjelesne mase, međutim, to vas neće učiniti vitkijima. Laksativi nemaju nikakvog utjecaja na skladišta masti u našem tijelu i ne mogu utjecati na smanjenje kalorijskog unosa.

 

Razlog tome je taj što većina laksativa počinje djelovati tek u debelom crijevu, do kada tijelo već resorbira najveći dio kalorija. Preventivno - Ne smijete ih uzimati ni kao preventivnu mjeru, npr. "unaprijed" prilikom putovanja ili promjene mjesta boravka. Uzimanje laksativa "unaprijed" neće dovesti u red rad vaših crijeva, nego će predstavljati još samo jedan u nizu pokušaja umjetnog uspostavljanja (svako)dnevnog pražnjenja crijeva.

 

 

Autor: Marina Gradinac, dr.med. / Objavljeno u mjesečniku «Vaše zdravlje» broj (10/03)

 

Uppt, prosinac 2012./m.v.

15 stvari koje morate znati o jetri

Ako želite očuvati zdravlje jetre, čistite je i detoksicirajte pijući svježe sokove od povrća poput mrkve, cikle, radiča i maslačka

Tijekom života pojest ćete tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat ćete lijekove, konzumirati razne tvari - među njima i izuzetno štetne - i sve će to proći kroz jetru.

 

Ako nas srce održava na životu, jetra nam taj život čini zdravstveno podnošljivim. Ona je ključna za očuvanje integriteta ljudskog organizma. Nevjerojatno je kompleksna i moćno je oružje zaštite od štetnih tvari. No, njezina snaga ima granice. Načinom života i prehrane mnogi ljudi stavljaju taj veličanstveni organ na kušnju.

 

Ljudsko biće pojest će tijekom života tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, konzumirati razne tvari - među njima i izuzetno štetne - i sve će to proći kroz jetru.

 

Na našu dobru jetru odražavaju se loše životne navike. Ona će reagirati ako se ljudi ne hrane pravilno, ako jedu s nogu, ako trpaju u sebe velike količine masne i pečene hrane, prženih krumpirića, čipsa, krafni, lisnatog tijesta… Užegle masti na primjer, izvori lipidnih peroksida, izuzetno su toksične za jetru i oštećuju membrane njezinih stanica.

 

Na mnoga pitanja o jetri, njezinoj funkciji, bolestima, liječenju i metodama čuvanja njezina zdravlja odgovara nam prof. dr. sc. Boris Vucelić, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb.

 

1. Kako radi jetra

Krvlju u jetru dolaze hranjive tvari, ali i različite toksične tvari koje jetra mora neutralizirati kako bi se spriječilo oštećenje organizma. U tom neprestanom radu jetra biva često oštećena. Krv se iz oba izvora razvodi kapilarnom mrežom (sinusoidi) kroz jetru, da bi došla u kontakt s jetrenim stanicama, a potom se skuplja u jetrene vene. Venska drenaža jetre ide preko jetrenih vena koje se nalaze na stražnjoj površini jetre i dreniraju se u donju šuplju venu tik ispod ošita.

2. Kad s jetrom nije sve kako treba

Kroničan umor, depresija, česte glavobolje, nesanice, promjene raspoloženja, težak PMS, probavne tegobe (nadutost, mučnina, zatvor) mogu biti simptomi oštećenja ili disfunkcije jetre. To su važni znakovi da s jetrom nije sve kako treba, no često ih ne doživljavamo kao alarm. Jetra je kompleksan organ i ima ulogu ne samo centralnog laboratorija organizma nego je i važna komponenta našeg obrambenog sustava. Oštećenja jetre imaju utjecaj na sve organske sustave u organizmu. Najvažnije stanice u jetri su hepatociti koji čini gotovo 90 posto njezina ukupnog volumena. Hepatociti imaju vrlo kompleksnu strukturu i obavljaju niz ključnih funkcija za održavanje organizma u zdravom stanju.

3. Što kad se jetra ošteti

Oštećenje bilo kojeg uzroka može biti akutno i kronično. Ako bolest ne prijeđe iz akutne u kroničnu fazu, jetra se potpuno oporavlja. Dođe li pak do kroničnog oštećenja jetre, tada postupno dolazi do smanjenog funkcionalnog kapaciteta jetre (smanjuje se broj hepatocita te time i njihova ukupna funkcionalna sposobnost) te stvaranja ožiljnog tkiva (fibroza) kao reakcije na upalni proces, što mijenja anatomiju jetre i dovodi do komplikacija, primjerice redistribucije krvotoka i zastoja krvi pred jetrom (portalna hipertenzija). Uznapredovala fibroza jetre naziva se ciroza jetre, koju karakteriziraju dva problema: smanjena masa funkcionalnih jetrenih stanica te redistribucija krvotoka jetre s brojnim posljedicama. Poznavanje bolesti jetre toliko se produbilo da je stvorena nova struka koja se zove hepatologija. Njome se bave internisti i pedijatri gastroenterolozi, kirurzi, infektolozi i liječnici niza drugih specijalnosti. Hepatologija je u nas dio specijalizacije iz gastroenterologije i hepatologije.

4. Kad jetra oboli

Jetra ima ograničen način reagiranja, tako da su sve bolesti karakterizirane propadanjem hepatocita ili stanica žučnog epitela, upalnom reakcijom i stvaranjem veziva, što znači da svaka kronična bolest jetre, ako je neliječena, može dovesti do ciroze. Najčešće bolesti jetre su alkoholna bolest jetre, virusna bolest jetre, masna jetra i oštećenje jetre lijekovima. Masna jetra je najčešća posljedica pretjeranog uzimanja alkohola. Potencijalno je reverzibilna ako osoba prestane uzimati alkohol. Obično ne daje simptome, a očituje se povećanom jetrom.

5. Simptomi i znaci bolesti jetre

Bez obzira na uzrok bolesti jetre, neki su simptomi i znaci karakteristični. Najčešći simptomi bolesti jetre su umor, opća slabost, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhu. Kod uznapredovale bolesti javljaju se poremećaj mentalnih funkcija, smanjen libido, poremećaj plodnosti i menstrualnog ciklusa. Znaci bolesti jetre ovise o stupnju oštećenja i to su više prisutni što je bolest više uznapredovala. Najčešći su žutica, gubitak mišićne mase, pljesniv zadah, povećana sklonost krvarenju, paukoliki angiomi, crvenilo dlanova, smanjena dlakavost, ginekomastija, nakupljanje tekućine u trbuhu i oticanje ekstremiteta.

6. Lijekovi koje jetra ne voli

Neki lijekovi i tvari direktno oštećuju jetru (toksično oštećenje), primjerice paracetamol, nesteroidni antireumatici, neki antibiotici i otrovanje gljivom amanitom. Neki lijekovi dovode do oštećenja jetre zbog preosjetljivosti organa, primjerice anestetik halotan, indometacin i brojni drugi. Konačno, neki lijekovi uzrokuju kolestatsko oštećenje jetre (zastoj žuči) poput fenotijazina, nekih antidepresiva i spolnih hormona. U pravilu, prekid uzimanja lijeka dovodi do prestanka procesa oštećenja i oporavka jetre. U rijetkim slučajevima, posebice ako se kod kroničnog uzimanja lijeka ne registrira oštećenje jetre, može doći do uznapredovale fibroze i ciroze.

7. Principi liječenja jetrenih bolesti

Poznato je pravilo u medicini da je bolje spriječiti nego liječiti. Neke jetrene bolesti možemo spriječiti izbjegavanjem štetnih tvari i adekvatnom prehranom (alkoholna bolest jetre, masna jetra) te cijepljenjem (hepatitis A i B). Jetrene bolesti različitih uzroka mogu klinički izgledati vrlo slično, jer smo napomenuli da jetra ima ograničen način reagiranja na bolest. Stoga je vrlo važno postaviti preciznu dijagnozu i dati ciljanu terapiju kako je navedeno kod pojedinih bolesti. U slučaju neuspjeha terapije i razvoja terminalne faze bolesti (tzv. dekompenzirana ciroza jetre) terapijska je opcija transplantacija jetre.

Široj javnosti poznati su lijekovi koji se godinama koriste, a zovu se hepatoprotektivi, dakle lijekovi sa zaštitnim svojstvima za jetru. Ti lijekovi nikada nisu primarna terapija bolesti jetre jer sami ne mogu promijeniti tijek bolesti, no korisni su kao pomoćni lijekovi odnosno kao sredstva koja povećavaju djelotvornost specifičnih lijekova. Na svjetskom tržištu ih je velik broj, a mogu se prema mehanizmu djelovanja podijeliti u dvije osnovne skupine: antioksidanse i antiupalne/antifibrotičke lijekove. Klasični antioksidansi su vitamin E i betain, dok kao antiupalni lijekovi djeluju ursodeoksikolna kiselina, pentoksifiln i losartan (inače antagonist receptora angiotenzina).

8. Lijekovi koji se koriste kod nas

Dva lijeka koja se često koriste u nas su Silymarin i Hepatil. Silymarin se dobiva iz sjemenki ploda sikavice (Silybum marianum). Sastoji se od tri primarna flavonoida (silybin, silydianin i silychristin). Lijek djeluje citoprotektivno (štiti stanice) antioksidativnim djelovanjem i zaštitom od slobodnih radikala, stimulira sintezu proteina i regeneraciju te povećava jetreni glutation (antioksidans važan za detoksikaciju) za više od 35 posto. Lijek djeluje i antiupalno blokirajući upalni efekt leukotrijena. Pokazao se korisnim u nizu jetrenih bolesti poput alkoholne bolesti jetre, otrovanja gljivama i nekim lijekovima te kod virusnog hepatitisa. Hepatil sadrži ornitin aspartat koji olakšava detoksikaciju i regeneraciju stanica te može biti koristan kod upale (virusni hepatitis) i alkoholne bolesti jetre. Povoljan efekt ostvaruje se djelovanjem na sintezu glutamina i putem povećavanja stvaranja ureje.

9. Kako se zaštititi od oštećenja jetre

Neumjerenom prehranom i unosom štetnih tvari svakodnevno stavljamo jetru na kušnju. Jednostavne mjere kojima ćemo štititi jetru su zdrava prehrana i izbjegavanje prekomjerne težine te izbjegavanje alkohola. Zdrava dijeta je dijeta bogata povrćem i voćem, žitaricama, leguminozama (grašak, bob, grahorice), orasima i sjemenkama. Poželjno je uzimati suplemente vitamina i minerala ako postoji sumnja na njihov deficit. Važno je održavati tjelesnu težinu normalnom i živjeti zdravo, sa svakodnevnom fizičkom aktivnošću. Za jetru su loše zasićene masti (uglavnom u hrani životinjskog porijekla), rafinirani šećer i ponajviše alkohol.

10. Namirnice koje jetra ne voli

Nekontrolirano konzumiranje kave može biti štetno za jetru i dovesti do njene iscrpljenosti. Poznato je da osobe koje su u mladosti obožavale kavu u zrelim godinama kavu ne podnose. Zašto? Zbog “izmorenosti jetre“ koja je u ranoj mladosti morala odraditi velike poslove detoksikacije i sada se već umorila. Kava se, naime, tijekom uzgoja vrlo često tretira pesticidima, a njezinim prženjem nastaju kancerogeni produkti.

11. S alkoholom vrlo, vrlo oprezno

Jetra je organ koji mora preraditi sve štetne tvari poput užeglih masnoća, pesticida te ih eliminirati iz organizma. Neumjereno konzumiranje alkohola može uvelike pridonijeti njezinu oštećenju. Alkohol se razgrađuje u jetri i svako pretjerano ispijanje alkoholnih pića ostavit će štetne posljedice ne samo na zdravlje jetre već i mozga, gušterače, dvanaesnika i središnjeg živčanog sustava. Opterećenje jetre alkoholom ometa lučenje probavnih enzima u jetri i dovodi do smanjene apsorpcije masti, bjelančevina i vitamina topljivih u masti te vitamina B skupine, posebice vitamina B1 i folne kiseline. U konačnici, toksičan učinak alkohola može rezultirati pojavom masne jetre, upalnih promjena u stanicama jetre ili hepatitisom te pojavom ciroze. No, čaša vina nakon glavnog obroka neće učiniti štete ni ženama ni muškarcima.

12. Štetnost pušenja i toksina

Uvlačenjem duhanskog dima čovjek uvlači više od 4000 različitih toksičnih spojeva; nikotin, bezapiren, policikličke aromatske ugljikovodike, cijanid, katran, acetaldehid, akrolein i sl. To je veliko opterećenje za jetru koja mora odraditi detoksikaciju za svaki sastojak duhanskog dima. Tragovi pesticida u hrani nakupljaju se u jetri i mogu biti uzrokom oštećenja. Važno je sve namirnice temeljito oprati kako bi se izbjegli nepoželjni toksični spojevi; pesticidi, inteksicidi, aditivi u što većoj mjeri. Površine na kojima namirnice pripremamo moraju biti besprijekorno čiste.

13. Jetri smeta prejedanje

Prejedanje i pretjeran svakodnevan unos hrane jedan je od čestih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću traži od jetre “prekovremeni” rad, a umorna jetra nije baš učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao kad je ovaj organ rasterećen.

14. Namirnice koje jetra voli

Za dobro stanje jetre izuzetno je važna i pravilna funkcija bubrega, stoga treba jesti što više voća i povrća bogatog kalijem, poput banana, badema, rajčica, grožđica, šljiva i dnevno osigurati optimalne količine vode (1 do 2 litre).

Ako želite očuvati zdravlje jetre, čistite je i detoksicirajte pijući svježe sokove od povrća poput mrkve, cikle, radiča i maslačka. Artičoka, kao i sikavica i čičak, obiluje silimarinom i inulinom koji izuzetno dobro čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja, a zahvaljujući bogatom sadržaju tvari cinarina artičoka je pravi izbor za “odmašćivanje” jetre.

Cinarin i kafeinska kiselina kojima obiluje artičoka imaju izrazito hepatoprotektivni učinak te su pravi izbor u zaštiti zdravlja jetre.

Inulin je balastna tvar ili vlakno koje pomaže pražnjenju crijeva, što je vrlo važno za dobro stanje jetre jer je svaki zatvor ili opstipacija veliko opterećenje za nju. Osim toga, inulin je prirodni prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije crijeva. Potičući njihov rast i razvoj i sprečavajući rast i razvoj patogenih bakterija, inulin je često dodavan prebiotik u fermentirane mliječne proizvode.

15. Da za češnjak i voće

Češnjak ima snažan antibakterijski i antivirusni učinak i djelotvorno snižava razine štetnog kolesterola, a sumporni spojevi češnjaka pomoć su u detoksikaciji teških metala poput žive. Savjet nutricionista: kada god ste u prilici, uzmite dnevno barem jedan obrok češnjaka s obiljem maslinova ulja jer je češnjak odličan dezinficijens.

Voće, posebno ono bogato pektinom (prehrambenim vlaknom topivim u vodi), poput jabuka i krušaka, djelotvorno snižava kolesterol. Pektin se, naime, veže na žučne kiseline i na taj način podupire snižavanje razine kolesterola i rasterećuje jetru. Dnevno u organizam treba unijeti oko 25 g balastnih tvari, stoga je savjet jesti što više svježeg voća i povrća, poput zobi, riže, šljiva, citrusa, mahunarki i kelja pupčara. Mahunarke poput graška i graha bogat su izvor aminokiseline arginina koja podupire detoksikaciju amonijaka - toksičnog nusprodukta koji nastaje razgradnjom proteina, a taj proces događa se upravo u jetri.

Detoksikacija sokovima

Mr. Mimi Vurdelja, nutricionist-farmakolog, preporučuje detoksikaciju jetre sokovima zelenog povrća poput soka od radiča, rikule, raštike i sveg tamnozelenog lisnatog povrća.

- Zeleno povrće izvrstan je izvor klorofila, sjajnog čistača jetre i antioksidativne zaštite jetre. Osobama koje se skrbe o svom zdravlju savjetujem da nakon svakog obroka piju čaj od čička jer silimarin, aktivna tvar kojim obiluje ova biljka, ima blagotvoran učinak na jetru. Ta čudesna biljka kojom se djeca vole igrati tisućama se godina koristi u liječenju jetre. Silimarin se pokazao djelotvornim kod jetre oštećene alkoholom, žutice, žučnih kamenaca, kao i kod ostalih kroničnih bolesti poput gljivičnih. Poznato je i snažno protuupalno djelovanje silimarina. Silimarin djeluje poput tjelohranitelja, veže se na receptore i na taj način štiti i spašava jetru.

Poželjne namirnice za jetru

VOĆE: bez ograničenja

POVRĆE: kuhano s obiljem maslinova ulja

JUHE: nemasne, uglavnom od povrća

JAJA: bjelance bez ograničenja i najviše tri jaja tjedno

SIR: svježi sir obranog mlijeka

MESO: perad: piletina i puretina, teletina (sve bez masnoća, uglavnom kuhano ili pripremljeno u foliji ili voku bez masti ili pirjano na maslinovom ulju)

RIBA: bijela, pripremljena na lešo

MASNOĆE: 1 žlica maslinova ulja te nekoliko maslina dnevno

KRUH I ŽITARICE: integralna riža, integralna tjestenina te kruh od cjelovitih žitarica bez puno masnoće

SLASTICE: domaći med pouzdanog podrijetla, posebice kestenov i domaći džemovi bez aditiva i konzervansa

NAPICI: čaj od čička, kadulje, mente, svježe cijeđeni sok voća i povrća, voda

Što se može dodatno uzimati

1. Vitamini B skupine - omogućavaju dobar metabolizam masti, ugljikohidrata i bjelančevina; rasterećuju i obnavljaju jetru

2.Vitamin C - detoksicira jetru kao antioksidans te neutralizira toksine

3. Lecitin, fosfolipid - sprečavaju odlaganje masti u jetri

4. Propolis i pelud - pčelinji proizvodi koji čuvaju jetru od nekih kemijskih otrova i alkohola “loveći” i neutralizirajući slobodne radikale

5. Aminokiseline cistein, metionin, glutation - velika su pomoć u detoksikaciji i zaštiti jetre

6. Silimarin - detoksicira jetru.

 

Poremećena funkcija jetre odražava se na našem cjelokupnom zdravlju, među ostalim i na probavnim organima koji su zaduženi za kvalitetnu detoksikaciju organizma. Usporava li jetra rad, organizam postupno dolazi u stanje kroničnog trovanja.

 

 

 

Objavljeno: Jutarnji list,17.09.2012./Autor: Mirka Majoli

http://www.jutarnji.hr/ostecenja-jetre--silymarin--hepatil--hepatociti--simptomi-bolesti-jetre/1054321/

 

Uppt, preuzeto studeni 2012./m.v.