UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Zdravlje

Hrvati će za osam godina biti DEBELI kao Amerikanci!

Objavljeno: Jutranji list, 06.04.2012;

http://www.jutarnji.hr/stize-epidemija-debljine--hrvati-ce-za-osam-godina-biti-debeli-kao-amerikanci/1019882/

Autor: Goranka Jureško; 

Stiže epidemija

U Hrvatskoj čak 700.000 ljudi ima višak kilograma, a morbidna debljina život skraćuje za 15 godina

ZAGREB - Hrvati sve manje vode brigu o svojoj liniji pa je onih s viškom kilograma iz godine u godinu sve više. Neke europske ankete govore da više od 700.000 građana ima višak kilograma, a onih čiji je indeks tjelesne mase veći od 35 ili morbidno debelih čak je 60.000.

Lelujanje, a ne hodanje

Na tu je bolnu činjenicu, govoreći o nužnosti prvencije debljine, ovih je dana podsjetio i prof. dr. Silvije Vuletić, istaknuvši da bi za osam godina Hrvati mogli “lelujati” dok hodaju, što se danas događa Amerikancima, odnosno da ćemo imati jednaki problem s debljinom kao SAD.

Brojke koje nam ne idu na ruku zapravo su neumoljive jer, primjerice, na drugom smo mjestu po dnevnom unosu šećera, odmah iza Švicaraca, a gotovo 15 posto školske djece ima višak kilograma.

Više od polovice njih svakodnevno pojede nešto slatko. Na opasnosti od debljine upozorava i dr. Jozo Jelčić, voditelj Centra za liječenje debljine KBC-a Zagreb . Ističe da je upravo debljina odgovorna za 10 do 13 posto smrti u Europi, a povezana je i s oko 60 posto smrtnih slučajeva od kroničnih nezaraznih bolesti poput srčanih ili moždanih udara. Također podsjeća da morbidna debljina skaćuje život za 5 do 15 godina pa će, poprimi li epidemijske razmjere, biti glavni krivac što će možda djeca imati kraći životni vijek od njihovih roditelja.

INFOGRAFIKA – statistički podatci vezano uz objavljeni tekst

Ne krećemo se

No, dr. Jelčić kaže kako je borba s debljinom vrlo mukotrpan posao i za one koji imaju višak kilograma i za one koji im pokušavaju pomoći na putu prema zdravoj težini. Naime, uz puno muke uspije se skinuti pokoji kilogram, koji se onda nerijetko vrlo brzo vrati.

- Na žalost, živimo u vremenu u kojem želimo puno toga. Nastojimo dobro obaviti svoj posao, imati vremena za prijateljsku kavu, moramo i odspavati, hoćemo pogledati televizijski program. Gdje je tu kretanje? Za taj dio, koji bi nam uvelike pomogao da održavamo svoju optimalnu težinu, ostaje najmanje vremena, a ceh plaćamo viškom kilograma - kaže dr. Jelčić.

Naglašava da, na žalost, svi programi svih država koje su pokušale na razne načine utjecati na težinu svojih građana nisu dale očekivne rezultate.

- To može biti frustrirajuće, ali ne znači da se ne trebamo truditi i građanima ukazivati na štetnost debljine po njihovo zdravlje. Da je tako, govori činjenica da smo, unatoč brojnim programima za mršavljenje i raznim dijetama koje se svakodnevno objavljuju, sve deblji i deblji. Liječenje debljine zapravo je vrlo skupo, a mjesta u, primjerice, hrvatskim centrima koji se bave tim problemom zapravo je premalo - kaže dr. Jelčić. No, pokušaji da se doskoči višku kilograma ipak ne prestaju. Znanstvenici se bave pokušajima da se lijekovima smanji želja za hranom, ali zasad su svi živjeli vrlo kratko jer su nuspojave bile i po život opasne.

Nove grane znanosti

Razvijaju se čak i nove znanstvene grane poput nutrigenetike i nutrigenomike. Ipak, čini se da sami možemo učiniti najviše - a to je da već pri dva ili tri kilograma viška upalimo crveno svjetlo i smanjimo obroke dok nije prekasno.

Objavljeno, Jutarnji list, 6. travnja, 2012.

Uppt, preuzeto, 7. travnja 2012./m.v.

Vezane vijesti;

Za sve je krivo GLOBALNO ZAGRIJAVANJE - znanstvenici pronašli odgovor na pitanje od čega se debljamo: Od ZRAKA!;

Brza hrana izaziva ovisnost poput heroina i pušenja;

Dalmatinci otkrili: Sklonost pušenju i debljanju genetski je uvjetovana

PRETILOST U EUROPI

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTmYHJsuqTnf-b8MIw9N_B_1zkBSXZZ_-eDGhPUEQ6M3b5-Cy512HxadWed

Što se dogodi našem tijelu kada popijemo limenku coca - cole?

Jeste li se ikada zapitali zašto kolu popijemo s osmijehom?

 

To se dogodi zato što se s njom drogiramo, iako su kokain iz

Coca Cole maknuli još prije sto godina. Zašto su maknuli kokain iz kole?  Zato što je bio sasvim suvišan.

10 minuta nakon što smo popili kolu: 10 čajnih žličica šećera pukne naš sustav (ta količina je 100% dnevne preporučljive količine šećera). Mi zbog toga nećemo automatski povratiti,  jer fosforna kiselina u koli anulira okus slatkoće, tako da je naše tijelo zadrži.

20 minuta nakon što smo popili kolu: Količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući inzulinsku eksploziju. Naša jetra tada odgovara tako da sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga za pretvoriti u masnoće.)

40 minuta nakon što smo popili kolu: Kofein iz kole je u potpunosti apsorbiran. Šire nam se zjenice; raste nam krvni tlak; kao reakcija na sve to, naša jetra pumpa još više šećera u naš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprječava osjećaj vrtoglavice.

45 minuta nakon što smo popili kolu: Naše tijelo povećava produkciju dopamina, stimulirajući centre za osjećaj ugode u mozgu. Ovo je, usput, u stvari isti način na koji na nas djeluje i heroin.

60 minuta nakon što smo popili kolu: Fosforna kiselina se spaja s kalcijem, magnezijem i cinkom u debelom crijevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplicira velikim dozama šećera i umjetnih sladila koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcija putem mokraće.

Više od 60 minuta nakon što smo popili kolu: Diuretička svojstva kofeina počinju utjecati na naše tijelo. (Imamo osjećaj da trebamo mokriti.) Tada sav kalcij, magnezij i cink koji su bili namijenjeni našim kostima i tijelu, kao i elektroliti natrija i voda izlaze iz tijela.

Više od 60 minuta nakon što smo popili kolu: Kako se kaos u našem tijelu stišava, počinjemo osjećati nedostatak šećera. Možemo postati lako razdražljivi i usporeni.

Do sada smo već izmokrili svu vodu iz kole, no tek nakon što se ona spojila s najvažnijim hranjivim tvarima iz našeg tijela zajedno s ostalom vodom koja hidrira naše sustave, i koja zajedno s ostalim tvarima gradi naše kosti i zube. Nakon toga slijedi nedostatak kofeina, koji nastaje tek nakon nekoliko sati. (Što se osjeća još više ako ste pušač.)

 

 

 

 

 

 

Uppt, 2012./Uppt, Up Dated, lipanj, 2016.

 

 

 

             

Svaka sedma cura želi pod nož - jeste li među njima?

http://www.broj1.hr/2011/08/30/svaka-sedma-cura-%C5%BEeli-pod-no%C5%BE-jeste-li-me%C4%91u-njima

Čak 72% žena spremno se podvrći nekoj od estetskih operacija

 

 

Velika većina mladih djevojaka ozbiljno razmišlja o tome da posjeti estetskog kirurga, dok polovica takvih cura svoje namjere planira ostvariti u skoroj budućnosti, pokazalo jenajnovije istraživanje.

Čak 72 posto ispitanica u dobi od 18 do 30 godina otkrile su kako su odlučne da estetskom korekcijom promijene grudi, nos ili obave liposukciju, a svoj ideal ljepote pronalaze u slavnim damama, od kojih su najviše spominjale imena reality zvijezde Kim Kardashian, pjevačice Cheryl Cole, njezine kolegice Beyoncé te glumice Blake Lively.

Chantelle Horton, urednica američkog časopisa More!, koje je provelo ovo istraživanje na čak 1.150 žena, izjavila je kako su rezultati istraživanja 'zabrinjavajući' te kako pokazuju da su estetske operacije postale 'normalne'.

'Rezultati istraživanje pokazuju zabrinjavajući trend prema kojem su mlade žene opsjednute misijom stvaranja 'savršenog' tijela. Jasno je da cure smatraju da je estetska kirurgija posve normalan, prihvatljiv i poželjan način kojim ispravljaju svoje tjelesne nedostatke iskreno vjerujući kako će ih korekcija izgleda učiniti sretnijim osobama', kazala je Chantelle Horton.

'Ovo je istraživanje pokazalo i kako su slavne dame poput Katie Price, Heidi Montag i Chloe Sims, koje su otvoreno priznale da su više puta išle pod nož, zapravo normalizirale estetsku kirurgiju i učinile je naizgled poželjnom stvari koju svakako treba obaviti. Zanimljivo je vidjeti koliko se mladih djevojaka odlučuje na odlazak pod nož, kad su brojne slavne dame u kojima te cure traže uzore, poput Jessie J, Kim Kardashian, Frankie Sandford ili Katy Perry, javno priznale da su posve prirodne', dodala je Horton.

A ovo su brojke: 61 posto ispitanica smatra da imaju pravo otići na estetsku korekciju ako osjećaju nezadovoljstvo svojim tijelom, dok ih je 49 posto otkrilo da u bliskoj budućnosti namjeravaju pokucati na vrata estetskog kirurga. Više od trećine ispitanica (njih čak 35 posto) smatra da bi zavod za javno zdravstvo trebao pokrivati troškove plastičnih operacija, a više od polovice ispitanica (njih 57 posto) priznalo je da se žele operirati jer su nezadovoljne svojim izgledom.

Nevjerojatno je da čak 35 posto ispitanica želi otići pod nož samo kako bi imale više samopouzdanja, 31 posto nakon obavljenog zahvata tajilo bi da su bile na operaciji, dok ih većina smatra da odlazak plastičnom kirurgu nije nešto čega bi se trebale sramiti.

 

Više od 20 posto spremno je potrošiti i do 50 tisuća kuna na jednu operaciju, 36 posto spremno je dignuti kredit, a 35 posto njih za operaciju bi posudile novac od obitelji i prijatelja. Na popisu želja najčešće su se isticali povećanje grudi (36 posto), liposukcija (34 posto), korekcija nosa (14 posto), smanjenje grudi (šest posto), uklanjanje masnih naslaga s trbuha (šest posto) te smanjenje želuca prstenom koji usporava prolazak hrane i stvara duži osjećaj sitosti kod pacijenta (četiri posto) piše www.net.hr

 

Uppt, preuzeto, 4.4.2012./m.v.

 

Što zaista uzrokuje srčane bolesti?

 

Više na: http://metro-portal.hr/sto-zaista-uzrokuje-srcane-bolesti/69297

20.03.2012., http://metro-portal.hr/

(Izvor: dr Horvat Business Newsletter br. 159/travanj)

Bajke o kolesterolu treba demistificirati, a upravo to jako dobro dobro radi Anita Šupe čiji članak prenosimo.

Op.Uppt – ovih dana tekst sam primila e-mailom sa raznih adresa i institucija!

Nutricionistkinja i blogerica Anita Šupe već godinama na svom blogu razotkriva zablude i mitove vezane uz prehranu, a njen noviji post odnosi se na kolesterol i sve istine i neistine vezane uz njega. Uz dozvolu autorice, prenosimo post u cijelosti:

Od 2010. na ovom blogu tvrdim da je strah od masnoće i kolesterola jedan veliki i neutemeljeni mit i zabluda. Što kažete vi, poštovani liječnici, koji ste slučajno nabasali na ove stranice?

Doktor medicine Dwight Lundell, 1. ožujka 2012. piše: Mi liječnici, uz svo naše obrazovanje, praksu, znanje i autoritet, često posjedujemo popriličan ego radi kojeg vrlo teško priznajemo da smo u krivu. Dakle, evo: otvoreno priznajem da sam bio u krivu. Kao kardio kirurg s 25 godina radnog iskustva, nakon što sam obavio preko 5 000 operacija na otvorenom srcu, došlo je vrijeme da ispravim ono što je krivo s medicinskim i znanstvenim činjenicama.

Dugi niz godina radio sam s drugim istaknutim liječnicima, tzv. opinion makerima - kreatorima javnog mišljenja. Bombardirani znanstvenom literaturom, kontinuirano pohađajući obrazovne seminare, mi kreatori javnog mišljenja inzistirali smo na tvrdnji da srčane bolesti nastaju zbog povišenog kolesterola u krvi.

Jedina prihvaćena terapija bila je prepisivanje lijekova za snižavanje kolesterola i dijeta sa jako ograničenim unosom masnoće. Potonje bi naravno snizilo kolesterol kao i same srčane bolesti. Odstupanja od ovih preporuka smatrana su herezom i zlouporabom.
Ali ovo ne funkcionira!

Ove se preporuke ne mogu više ni znanstveno a ni moralno opravdati. Otkriće od prije nekoliko godina, da je pravi uzrok srčanih bolesti upala u arterijama polako dovodi do smjene paradigmi u načinu tretiranja srčanih i drugih kroničnih bolesti.

Davno uspostavljene prehrambene preporuke dovele su do epidemije pretilosti i dijabetesa, koji su po smrtnosti, ljudskoj patnji i materijalnom trošku nadmašili svaku drugu pošast u povijesti čovječanstva.

Unatoč činjenici da 25% stanovništva uzima skupe statine (lijekove za snižavanje kolesterola) i unatoč činjenici da smo smanjili unos masnoće u našoj prehrani, ipak će ove godine od srčanih bolesti umrijeti više Amerikanaca nego ikada prije.

Statistika iz American Heart Associations pokazuje da 75 milijuna Amerikanaca trenutno pati od srčanih bolesti, 20 milijuna boluje od dijabetesa i 57 milijuna ima pred-dijabetes. Ovi poremećaji svake godine pogađaju sve mlađe osobe, u sve većem broju.

Jednostavno rečeno, bez upalnog procesa prisutnog u tijelu, ne postoji način da se kolesterol nakupi u stijenkama krvnih žila i da uzrokuje srčane bolesti i moždani udar. Bez upalnog procesa, kolesterol bi slobodno cirkulirao po cijelom tijelu onako kako je to priroda odredila. Upala je ta koja uzrokuje da kolestrol ostane zarobljen u krvnim žilama.

Upala nije ništa komplicirano - to je jednostavno prirodna obrana našeg tijela protiv napadača kao što su bakterije, toksini ili virusi. Ciklus (proces) upale savršen je način kako se naše tijelo štiti od ovih bakterijskih i virusnih napadača. Međutim, ako kronično izlažemo tijelo ozljedama od toksina ili od hrane za koju naše tijelo nije stvoreno da je prerađuje, tada nastaje stanje kronične upale. Kronična upala (inflamacija) je isto toliko štetna, koliko je akutna (trenutna) upala korisna.

Koja bi se promišljena osoba dobrovoljno izlagala hrani ili drugim tvarima za koje se zna da uzrokuju ozljede u tijelu? Pa, pušači možda, ali oni to barem rade namjerno i svjesno. 


 Mi ostali jednostavno slijedimo službeno preporučenu prehranu koja je siromašna zasićenim mastima ali bogata višestruko nezasićenim mastima i ugljikohidratima, bez da znamo da time uzrokujemo opetovane ozljede na našim krvnim žilama. Ove opetovane ozljede uzrokuju kroničnu upalu koja dovodi do srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i pretilosti.


Dopustite da ponovim: ozljede i upale u našim krvnim žilama uzrokovane su prehranom s premalo masnoće koja se preporučuje od vodećih medicinskih krugova.

Koji su najveći krivci za kronične upale?

Vrlo jednostavno, to je pretjerana upotreba visoko prerađenih ugljikohidrata (šećer, brašno i svi proizvodi napravljeni od njih) kao i pretjerana upotreba biljnih ulja bogatih omegom 6, kao što su sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje koji se nalaze u velikom broju industrijskih prerađevina.

Izdvojite trenutak i vizualizirajte da opetovano trljate četkom po mekanoj koži dok ne postane crvena i skoro prokrvari. Zamislite da ovo radite nekoliko puta na dan, svaki dan, pet godina.

Ako biste mogli podnijeti ovo bolno četkanje, imali biste krvavo, otečeno, inficirano područje koje postaje sve gore sa svakim ponavljanjem ozljede. Ovako otprilike izgleda upalni proces koji se možda događa u vašem tijelu - upravo sada.

Bez obzira gdje se upalni poces događa - unutra ili izvana - potpuno je isto. Ja sam zagledao unutar tisuća i tisuća arterija. Bolesne arterije izgledaju kao da je netko uzeo četku i strugao po njihovim stijenkama. Nekoliko puta dnevno, svaki dan, hrana koju jedemo stvara male ozljede koje se pretvaraju u veće ozljede i uzrokuju da tijelo konstantno odgovara upalnim procesom.

Dok uživamo u okusu slatkog peciva, naše tijelo alarmantno reagira kao kad kakav napadač objavi rat. Hrana natrpana šećerom i ugljikohidratima, procesirana s omega 6 mastima radi produžene trajnosti, predstavlja okosnicu američke prehrane zadnjih 6 desetljeća. Ovakva hrana polako truje sve.

Kako jedenje običnog slatkog peciva može stvoriti kaskadu upalnih procesa koji nas čine bolesnima?

Zamislite da prolijete sirup po tipkovnici i imate predodžbu onoga što se događa unutar jedne stanice. Kad konzumiramo ugljikohidrate, šećer u krvi rapidno raste. Kao odgovor, gušterača izlučuje inzulin čija je primarna svrha potjerati šećer u stanice gdje se pohranjuje za energiju. Ali ako je stanica puna i ne treba glukozu (šećer), odbija taj ekstra šećer. Tada šećer u krvi opet raste proizvodeći još više inzulina koji glukozu (šećer) pretvara u mast. 


Kakve ovo ima veze s upalom?

Šećer u krvi ima vrlo preciznu kontrolu. Suvišne molekule šećera vežu se za različite proteine koji oštećuju stijenke krvnih žila. Ovo opetovano oštećenje na stijenkama krvnih žila pokreće upalni proces. Kad pumpate svoj šećer u krvi do visokih razina nekoliko put na dan, to je kao da ste uzeli brusni papir i brusite unutrašnju stranu osjetljivih krvnih žila.

Iako ovo ne možete vidjeti, budite sigurni da je to tako. Ja sam to vidio kod preko 5000 pacijenata tijekom 25 godina, kojima je svima bila zajednička - upala u arterijama.


Da se vratimo na slatko pecivo. Ova poslastica nevinog izgleda ne samo da sadrži šećer, već je pečena u jednom od brojnih omega 6 ulja kao što je sojino ulje. Čips i krumpirići natopljeni su sojinim uljem, sve industrijske prerađevine sadrže omega 6 ulja radi produžene trajnosti. Iako su omega 6 masnoće esencijalne - dio su svake stanične membrane i kontroliraju što se događa unutar i izvan stanice - one moraju biti u

ispravnom omjeru s omega 3 masnoćama.


 Ako se ovaj omjer poremeti prekomjernim unošenjem omege 6, stanične membrane proizvode kemijske spojeve citokine, koji izravno uzrokuju upalu.


Današnja američka prehrana proizvodi ekstremnu neravnotežu između ovih dviju masnoća. Omjer između omege omege 6 i omege 3 kreće se od 15:1 pa do 30:1 što dovodi do ogromne kolilčine citokina koji uzrokuju upale. U današnjim uvjetima, omjer od 3:1 bi bio optimalan za zdravlje.

Da stvar bude još gora, prekomjerna tjelesna težina koju nosite zbog konzumiranja ovakve hrane, stvara preopterećene masne stanice koje izlučuju velike količine proinflamatornih kemikalija (koje izazivaju upale) koje još više pogoršavaju ozljede izazvane visokim šećerom u krvi. Proces započet slatkim pecivom u ustima pretvara se u začarani krug koji tijekom vremena dovodi do srčanih bolesti, dijabetesa i konačno do Alzheimerove bolesti, kad se upalni proces nesmanjeno nastavlja u nedogled.

Ne možemo pobjeći činjenici da što više industrijski prerađene hrane konzumiramo, to više potičemo stvaranje upale, iz dana u dan. Ljudsko tijelo ne može preraditi, niti je dizajnirano da bi konzumiralo hranu nakrcanu šećerom i natopljenu u omega 6 ulja.

Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih upalnih stanja, a to je povratak na hranu u svom izvornom obliku. Za izgradnju mišića, jedite više proteina. Birajte ugljikohidrate u obliku povrća i voća. Smanjite ili potpuno izbacite inflamatorna omega 6 ulja kao što su sojino, suncokretovo i kukuruzno ulje, kao i hranu koja ih sadrži.


Jedna žličica kukuruznog ulja sadrži 7,280 mg omege 6, jedna žličica sojinog ulja sadži 6,940 mg. Koristite umjesto toga maslinovo ulje ili maslac pašnih životinja.


Životinjske masnoće sadrže manje od 20% omege 6 i vjerojatnost da mogu izazvati upale puno je manja nego sa navodno "zdravim" višestruko nezasićenim mastima. Zaboravite "znanost" koju vam desetljećima utuvljuju u glavu.

Znanost da zasićene masnoće uzrokuju srčane bolesti ne postoji.

Znanost da zasićene masnoće podižu kolesterol je također vrlo slaba. A kako sada znamo da kolesterol nije uzrok srčanih bolesti, zabrinutost oko zasićenih masnoća postaje sasvim apsurdna.

Teorija o kolesterolu dovela je do preporuka da se smanji unos masnoća što je dovelo do stvaranja upravo one hrane koja izaziva upalne procese. Službena je medicina napravila užasnu grešku kad je ljudima savjetovala da izbjegavaju zasićene masti i da umjesto njih koriste višestruko nezasićena ulja. Zato sada imamo epidemiju arterijskih upala koje dovode do srčanih i drugih ubojitih bolesti.

Ono što možete učiniti je da birate cjelovitu hranu kakvu je servirala vaša baka, a ne onu kojoj se okrenula vaša mama kad su prodavaonice počele nuditi industrijske prerađevine. Izbacivanjem inflamatorne hrane i konzumacijom esencijalnih nutrijenata iz svježe neprerađene hrane, popravit ćete štetu koju ste godinama izazivali u svojim arterijama i cijelom tijelu konzumirajući tipičnu američku prehranu.

Dr. Dwight Lundell bivši je šef i glavni kirurg Banner Heart bolnice u Mesi, Arizona. Imao je i privatnu praksu, Cardiac Care Center također u Mesi, Arizona. Nedavno je dr. Lundell napustio kirurgiju da bi se posvetio nutricionističkom liječenju srčanih bolesti. Osnivač je zaklade Healthy Humans koja promiče ljudsko zdravlje s naglaskom da se velikim kompanijama pomogne u promoviranju zdravlja. Također je i autor knjiga The Cure for Heart Disease i The Great Cholesterol Lie.

Ovaj i slične članke možete pročitati na blogu Anite Šupe.

Piše: Anita Šupe / istineilaziohrani.blogspot.com/ 20.03.2012.

Uppt, preuzeto  i pripremljeno za web,04.04.2012./m.v.

nema prethodne stranicenema slijedece stranice

Vezane vijesti:

Demistificiran utjecaj "dobrih" kolesterola na zdravlje

Mitovi o masnoći i kolesterolu

Povišeni kolesterol opasan je i za mlade osobe

 

Low cholesterol diet Plan

http://www.lowcholesteroldiet-plan.com/

 

List of low cholesterol foods

http://www.lowcholesteroldiet-plan.com/low-cholesterol-foods/

Više

srčane bolesti

kolesterol

laži o kolesterolu

povišeni kolesterol

Opasna insomnia (nesanica)

Žene se bolje nose s nesanicom, ali ih teže pogađa! 

Bolesti srca, visoki krvni tlak, dijabetes... Nesanica ostavlja puno gore posljedice po zdravlje žena nego muškaraca. Nesanica, i fizički i emocionalno, teže pogađa žene od muškaraca, pokazuju nova istraživanja. Ne samo da je nedostatak sna često povezan s prometnim nesrećama, dokazano je da manjak sna značajno povećava rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, depresije i pretilosti. 

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Warwicku utvrdili su da postoji jaka veza između akutne nesanice i visokog krvnog pritiska kod žena. Nadalje, znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Pittsburghu tvrde kako kod žena nesanica uzrokuje probleme u odnosima, ali da isto ne vrijedi za muškarce. 'Brojne studije pokazuju da osobe koje tijekom dugotrajnog razdoblja pate od loše kvalitete sna umiru ranije nego što bi trebale', kaže profesor kardiovaskularne medicine i epidemiologije Francesco Cappuccio s Medicinskog fakulteta u Warwicku.  

'Uočili smo važne razlike među spolovima, osobito u učestalosti visokog krvnog pritiska.'Žene koje redovito spavaju pet ili manje sati imaju dva puta veću vjerojatnost da obolijevaju od visokog krvnog tlaka nego žene koje spavaju sedam sati. Kod muškaraca je krvni tlak stabilan bez obzira jesu spavali pet ili sedam sati.  

Na Sveučilištu u Warwicku tvrde da su otkrili da nedostatak sna u žena izaziva upale koje mogu oštetiti arterije, čime se povećava rizik od koronarnih bolesti.  'Poznato je da dok spavamo krvni pritisak pada, pa ako se niste dovoljno naspavali, vaše će se tijelo morati nositi s povišenim tlakom više sati dnevno.'  

Evolucijski programiran lagan san 

'San je aktivan proces potreban našem tijelu u mozgu i važan za regulaciju svih tjelesnih funkcija', kaže profesor Cappuccio.  Tijekom sna reguliraju se razine hormona, a ako nesanica utječe na hormone koji kontroliraju apetit, ona može biti uzrok pretilosti. Zabrinjava i da se žene bolje nose od muškaraca kada je u pitanju nesanica, što znači da je manje vjerojatno da će se uhvatiti u koštac s problemom. Vjeruje se da je to razvijeno kako bi se žene lakše nosile s besanim noćima uz malu djecu. Kako su bile odgovorne za život djeteta, žene su evolucijom razvile sposobnost da se s nesanicom nose bolje od muškaraca.  

Razdoblja dubokog sna u koje upadamo tijekom noći ključ su za obradu i pohranu novih informacija. 

 'U mozgu postoji sustav koji se zove kortikalno-retikularni sustav aktivnosti (RAS), koji određuje prag na kojem se budimo', objašnjava londonska liječnica dr. Narina Ramlakhan. 'Taj nas mehanizam upozorava na naše okruženje, na bilo koji poticaj različit od običnih', kaže. 'U djece je RAS vrlo osjetljiv, što je razlog zašto se češće bude tijekom noći. Mozak žena je usklađen s djetetovim kako bi se osigurala dobrobit djeteta.' Dakle, žene su se razvile sposobnost da se noću češće bude, lakše zaspu i okrijepe su u kratkim periodima sna. No vidljive su i loše posljedice.  

'RAS koji je često tijekom noći previše aktivan i stalno stimuliran (ako osoba pati od nesanice) ugrožava logičan, misleći dio mozga koji onda počinje funkcionirati sa svojih primitivnih i emocionalnih područja', dodaje.  

Svađa nakon nesane noći

Studija Sveučilišta u Pittsburghu ukazuje kako su žene osjetljivije na emocionalne poremećaje ako pate pod nesanice. Kod žena koje su spavale loše muževi su sljedeće jutro tijekom istraživanja prijavili kako je njihov odnos bio opterećen nesuglasicama. To se objašnjava teorijom po kojoj žene jače i emocionalnije izražavaju poremećaje u svojim organizmima. Muškarci, s druge strane, potiskuju svoje osjećaje i njih su, općenito, manje svjesni. 'San može utjecati na dio mozga koji regulira našu emocionalnu ravnotežu,' objašnjava dr. Ramlakhan. 

 'Žene su evolucijski programirane da žive u skladu s okolinom kako bi bolje brinule za svoju djecu. Muškarci su programirani da se ne moraju gnjaviti s emocionalnim problemima nego da se fokusiraju na zaštitu svoje obitelji i lov, te da budu usredotočeni na cilj bez razmišljanja o emocionalnim implikacijima.'   

Objavljeno: T-portal, 2011. 

 

 

Uppt, preuzeto, siječanj 2012.