UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Zdravlje

Koju hranu i lijekove ne smijete kombinirati

Pripazite što jedete prije ili poslije uzimanja lijeka

Kad uzimamo lijekove, obično stalno gledamo na sat i pazimo da ih uzmemo u točno određeno vrijeme, ali gotovo nikad ne obraćamo pažnju na to što jedemo prije ili poslije uzimanja lijeka. Naime, većina pacijenata nije svjesna da se u kombinaciji s nekom hranom smanjuje učinak pojedinih lijekova.Ako, primjerice, uzimate lijekove za snižavanje kolesterola, nikako ne biste smjeli konzumirati veće količine grejpa.

Grejp se inače koristi upravo za borbu s kolesterolom, ali u kombinaciji s lijekovima pojačava učinak statina, i to do opasnih razina, pa se uz lijekove preporučuje tek jedna čaša soka od grejpa dnevno. No grejp se ne preporučuje uz još mnoge lijekove i nutricionisti i liječnici obično kažu da grejp skroz izbacite iz prehrane dok ste na lijekovima. Pored lijekova za snižavanje kolesterola, grejp nije dobar ni s lijekovima za alergije, depresije, visok tlak te niz drugih bolesti, a specifičan je jer se neki sastojci iz njega razgrađuju preko jetrenog enzima, koji ne može razgraditi istovremeno i lijekove, čime lijek na neki način postaje otrov u organizmu, jer ga ima previše.

'Pored grejpa, ni alkohol se ne smije kombinirati ni sa kakvim lijekom. Naročito to vrijedi za antihistaminicine, analgetike, antidepresive, pa i kontracepcijske pilule. Činjenica je da se svakodnevno otkrivaju nove nepoželjne kombinacije, a pacijenti bi trebali uvijek pitati svog liječnika ili farmaceute s čim ne smiju kombinirati lijek. Međutim, ljudi uvijek misle da gnjave ako se raspituju, a ne shvaćaju da je kombiniranje hrane i lijekova jedna od najvažnijih stvari koje morate znati dok ste na nekim lijekovima. Svi farmaceuti jako dobro znaju koja hrana ide ili ne ide uz pojedine lijekove, ali to će vam reći samo ako ih pitate', ističe nutricionistica Donatella Verbanc.

Jedna od najraširenijih pogrešnih kombinacija su mlijeko i antibiotici.

Antibiotici u kombinaciji s mlijekom sporije se apsorbiraju, a posljedica je njihov slabiji terapeutski učinak.

Pojedine vrste sireva, kao što su parmezan ili chedar usporavaju djelovanje antidepresiva, a jednak učinak na njihovo djelovanje imaju i bakalar, feferoni i pileća jetrica. Ako uzimate bilo koju vrstu diuretika, to nikako ne biste trebali činiti u kombinaciji s bananama, rajčicama i krumpirom, jer ta kombinacija uzrokuje preveliko nakupljanje kalija u organizmu.

Grejp i alkohol ne smiju se kombinirati s lijekovima

Biljna vlakna su, baš poput grejpa, loša u kombinaciji s gotovo svim lijekovima, jer usporavaju njihovu apsorpciju, a pogotovo se to odnosi na digoksin, vrlo raširen lijek za srčane bolesnike, te acetaminofen koji se koristi za razne vrste bolova. Hranu bogatu vitaminom K treba izbjegavati ako koristite za razrjeđivanje krvi, s obzirom na to da vitamin K utječe na proces zgrušavanja krvi.  Uglavnom je to tamnozeleno povrće koje koči učinak lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi, pa budite oprezni sa špinatom, kupusom, peršinom, grahom, ali i ribom.

Crni čaj, za koji je inače dokazano da smanjuje visoki krvni tlak, blokira djelovanje enzima koji su odgovorni za razgradnju niza lijekova u tijelu, a kao što hrana može loše djelovati na lijekove, ima, naravno, i obrnutih slučajeva. Najbolji primjer za to je pretjerana upotreba laksativa čija česta i dugotrajna upotreba uzrokuje lošu apsorpciju vitamina A, D, E i K.

Kortikosteroidi koji imaju jako široku primjenu usporavaju apsorpciju kalcija i potiču apetit što može dovesti do debljanja.

Aspirin i Andol, osim što se ne bi smjeli uzimati na prazan želudac, izazivaju gubitak vitamina C. No gube li lijekovi u potpunosti učinak lošim kombiniranjem hrane?

'Naravno da uzimanje lijekova s hranom koja se ne smatra dobrom kombinacijom ne znači da lijek postaje beskoristan. Samo se smanjuje njegov učinak. Nemojte zaboraviti da farmaceutske kompanije nijedan lijek ne puštaju na tržište prije nego što se provedu najdetaljnije provjere i testiranja. Klinička testiranja rade se s ljudima i zato u uputama za lijekove sve češće možete naći upozorenje u kojem piše što ne smijete uzimati uz lijek. Međutim, najvažnije je da ljudi počnu pitati svoje liječnike i farmaceute s čime smiju ili ne smiju kombinirati lijekove, a ne samo u koliko sati ih moraju popiti', navodi Donatella Verbanc.    

 

Objavljeno: T-portal/24.11.2011./Autor: Merita Arslani

 

 

Uppt, preuzeto, siječanj 2012./m.v. 

Svaki lijek je otrov, ovisno o dozi (Paracelsus);

Depresija – bolest ili biznis stoljeća

Gotovo polovica Europljana žrtva je nekog mentalnog poremećaja! 

Gotovo polovica Europljana (40 posto) žrtva je nekog mentalnog poremećaja. Čak njih 165 od 514 milijuna svakodnevno vodi bitku s depresijom, tjeskobom ili nesanicom!  Sve to košta oko 370 milijardi eura godišnje! Znanstvenici posebno upozoravaju da bi do 2020. depresija mogla biti druga najčešća bolest Europljana!  No, ni Hrvatska nije pošteđena. 

 

 

Prevelika očekivanja 

Dapače, ovi se europski podaci gotovo mogu preslikati na Hrvatsku, s time da mi imamo i neke specifičnosti zbog kojih depresija može biti i pojačana. - Oni koji su uzeli kredite u švicarcima sigurno mogu postati depresivni i tjeskobni jer ne mogu riješiti problem - kaže psihijatar prof. dr. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske klinike Vrapče. Mnogi od nas su, dodaje, u depresiji zbog prevelikih očekivanja koja im se nisu ispunila.

- Neostvarena očekivanja o boljem životu za neke mogu biti put u psihičku bolest ili poremećaj, tvrdi Jukić i dodaje:- Kao društvo sve više starimo, pa možemo očekivati da će depresija biti sve više. 

Sve upućuje na to da će mentalni i neurološki poremećaji zapravo postati najveći zdravstveni izazov 21. stoljeća, tvrde autori velike njemačke studije u koju je uključeno 27 članica EU te Švicarska, Island i Norveška, objavljene ovih dana na Europskom neurofarmakološkom kongresu. Studijom su bili obuhvaćeni mladi u dobi od 2 do 17 godina, zatim odrasli od 18 do 65, te oni stariji od 65 godina. 

Znanstvenici su također upozorili da velike farmaceutske tvrtke, koje su donedavno ulagale velika sredstva u istraživanja mozga, sve više odustaju od tih investicija, pa je financiranje palo uglavnom na leđa mecena i državnih blagajni, što nije dostatno za ozbiljne domete u otkrivanju tajni mozga, poglavito u Europi. 

Alkohol i shizofrenija 

U Hrvatskoj su mentalne bolesti i poremećaji najčešći razlog hospitalizacije, s time da je na prvom mjestu alkoholizam (21 posto), na drugom shizofrenija (15 posto), a na trećem je depresija (11 posto). Slijede reakcija na teški stres i poremećaj prilagodbe. Psihijatri ističu da je najviše onih koji traže pomoć zbog psihičkih problema u dobi između 40 i 50 godina.  

 

Objavljeno: Jutarnji list, 06.09.2011./Autor: Goranka Jureško  

 

Vezane vijesti: 

Epidemija depresije kod žena;

Je li pesimizam doista zapisan u genetskom kodu?

Otjerajte zimsku depresiju pravim namirnicama i druženjem  

 

Uppt, preuzeto, veljača 2012./m.v.

Aditivi –crvena boja 128

Znanstvenici:  Aditiv 128 iz kobasica povezuje se s rakom     

ZAGREB/LONDON - Aditiv koji se stavlja u neke vrste kobasica i mljevenog mesa može utjecati na razvoj karcinoma kod ljudi, upozorili su iz institucije "European Food Safety Authority" (EFSA), a prenose britanski mediji.

Znanstvenici su izrazili zabrinutost zbog uporabe boje E128, poznate pod nazivom Red 2G. Na sastanku EFSA-e tijekom kojega se raspravljalo o aditivima u hrani, stručnjaci spomenute institucije ustvrdili su da se boja Red 2G više ne bi smjela smatrati sigurnom za konzumaciju. Britanska agencija "Food Standards" odlučila je istražiti prodaju li se i u kojoj mjeri proizvodi koji sadrže aditiv E128 u Velikoj Britaniji dok je glasnogovornica Udruge "Food and Drink" koja predstavlja britanske obrtnike, izjavila da se boja Red 2G koristi u minimalnim količinama.

No, znanstvenici su ustvrdili da se boja Red 2G u tijelu pretvara u uljevitu supstancu poznatu kao anilin, koja se u pokusima provedenim na laboratorijskim miševima pokazala opasnom te je svrstana u kategoriju potencijalno opasnih tvari koje mogu izazvati rak. Naime, kod životinja kojima je u organizam ubrizgan anilin razvile su se maligne tumorske stanice.

Zbog svega navedenog u priopćenju EFSA-e stoji: "S obzirom na rezultate zadnjih znanstvenih istraživanja ne možemo isključiti mogućnost kancerogenog djelovanja anilina koji oštećuje genetsku građu stanice. Zbog toga nije moguće odrediti razinu anilina koja bi se mogla smatrati sigurnom za ljudski organizam. Na ovome skupu zaključili smo da Red 2G treba smatrati potencijalno opasnim za ljudski organizam".

 EFSA, koja uvijek ponovno provjerava sve rezultate znanstvenih istraživanja o umjetnim bojama koja se koriste u prehrani, svoje je rezultate predala Europskoj komisiji. Red 2G već je zabranjen u mnogim zemljama, među kojima je i Japan.

11.07.2007 08:05,  (Hina) 

Crvena (azo boja) – 128 – Red 2G

Plava boja – 131

Zelena boja – 142

Žuta boja - 108 

 

Preuzeto, Uppt, veljača 2012.

Što je za što - zdravlje iz namirnica!

 
 

Napomena Udruge:

Inače ovakve vrste svi moramo primati sa zadrškom, pogotovo kad su u pitanju tvrdnje da

nešto „liječi rak“, jer bolje je napomenuti da nešto uspješno prevenira nastanak određenih bolesti i jača

organizam za lakšu borbu protiv zloćudnih.

U svakom slučaju dobro je pročitati i pogledati i ostala svojstva pojedinih namirnica!

Predsjednica Udruge, gđa. Sonja Njunjić

 

 

 

Jabuka

Štiti srce

Spriječava zatvor

Zaustavlja proljev

Poboljšava kapacitet pluća

Podmazuje zglobove

Marelica

Bori se protiv raka

Kontrolira krvni tlak

Čuva vid

Štiti od Alzheimera

Usporava starenje

Artičoka

Pomaže probavu

Snižava kolesterol

Štiti srce

Stabilizira šećer

Štiti od bolesti jetre

Avokado

Liječi dijabetes

Snižava kolesterol

Zaustavlja udar

Kontrolira krvni tlak

Čini kožu glatkijom

Banana

Štiti srce

Zaustavlja kašalj

Jača kosti

Kontrolira krvni tlak

Zaustavlja proljev

Grah

Zaustavlja proljev

Pomaže kod hemeroida

Snižava kolesterol

Pomaže kod karcinoma

Stabilizira šećer

Cikla

Kontrolira krvni tlak

Pomaže kod raka

Jača kosti

Štiti srce

Pomaže kod gubljenja težine

Borovnica

Pomaže kod karcinoma

Štiti srce

Stabilizira žećer

Jača pamćenje

Zaustavlja proljev

Brokula

Jača kosti

Čuva vid

Pomaže kod karcinoma

Štiti srce

Kontrolira krvni tlak

Kupus

Pomaže kod karcinoma

Zaustavlja proljev

Pomaže gubitak težine

Štiti srce

Pomaže kod hemeroida

Dinja

Čuva vid

Kontrolira krvni tlak

Snižava kolesterol

Pomaže kod karcinoma

Podiže imunitet

Mrkva

Čuva vid

Štiti srce

Zaustavlja proljev

Pomaže kod karcinoma

Pomaže gubitak težine

Cvjetača

Štiti od raka prostate

Pomaže kod raka dojke

Jača kosti

Liječi modrice

Štiti od bolesti srca

Trešnja

Štiti srce

Pomaže kod raka

Liječi nesanicu

Usporava starenje

Štiti od Alzheimera

Kesten

Pomaže gubitak težine

Štiti srce

Snižava holesterol

Pomaže kod karcinoma

Kontrolira krvni tlak

Papričica

Poboljšava probavu

Ublažava upalu grla

Čisti sinuse

Pomaže kod karcinoma

Jača imunitet

Smokva

Pomaže gubitak težine

Spriječava udar

Snižava kolesterol

Pomaže kod karcinoma

Kontrolira krvni tlak

Riba

Štiti srce

Jača pamćenje

Štiti srce

Pomaže kod karcinoma

Podiže imunitet

Lan

Poboljšava probavu

Pomaže kod dijabetesa

Štiti srce

Bolje mentalno zdravlje

Jača imunitet

Bijeli luk

Snižava kolesterol

Kontrolira krvni tlak

Pomaže kod karcinoma

Ubija bakterije

Ubija gljivice

Grejp

Štiti od bolesti srca

Pomaže gubitak težine

Spriječava udar

Pomaľe kod raka prostate

Snižava kolesterol

Grožđe

Čuva vid

Liječi kamen u bubregu

Pomaže kod karcinoma

Ubrzava cirkulaciju

Štiti srce

Zeleni čaj

Pomaže kod karcinoma

Štiti srce

Sprečava udar

Pomaľe gubitak teľine

Ubija bakterije

Med

Zacjeljuje rane

Poboljšava probavu

Štiti od čira

Jača energiju

Liječi alergije

Limun

Pomaže kod karcinoma

Štiti srce

Kontrolira krvni tlak

Čini koľu glatkijom

Liječi skorbut

Limeta

Pomaže kod karcinoma

Štiti srce

Kontrolira krvni tlak

Čini koľu glatkijom

Liječi skorbut

Mango

Pomaže kod karcinoma

Jača pamćenje

Regulira štitnu žljezdu

Poboljąava probavu

ProtivAlzheimera

Pečurke

Kontrolira krvni tlak

Snižava holesterol

Ubija bakterije

Pomaľe kod karcinoma

Jača kosti

Ječam

Snižava holesterol

Pomaže kod karcinoma

Liječi dijabetes

Zaustavlja proljev

Čini koľu glatkijom

Maslinovo ulje

Štiti srce

Pomaže gubitak težine

Pomaže kod karcinoma

Liječi dijabetes

Čini kožu glatkijom

Crveni luk

Smanjuje rizik od srčanog napada

Pomaže kod karcinoma

Ubija bakterije

Snižava kolesterol

Ubija gljivice

Naranča

Podiže imunitet

Pomaže kod karcinoma

Štiti srce

Čini lakše disanje

 

Breskva

Zaustavlja proljev

Pomaže kod karcinoma

Sprečava udar

Poboljšava probavu

Pomaže kod hemeroida

Kikiriki

Štiti od srčanih bolesti

Pomaže gubitak teľine

Liječi rak prostate

Snižava kolesterol

Pogoršava crijevnu upalu

Ananas

Jača kosti

Pomaže kod prehlade

Poboljąava probavu

Skida bradavice

Zaustavlja proljev

Suve ąljive

Usporava starenje

Zaustavlja proljev

Jača pamćenje

Snižava kolesterol

Štiti od srčanih bolesti

Riľa

Štiti srce

Liječi dijabetes

Liječi kamen u bubregu

Pomaže kod karcinoma

Sprečava udar

Jagode

Pomaže kod karcinoma

Štiti srce

Jača pamćenje

Ublažava stres

 

Krumpir

Čuva vid

Podiže raspoloženje

Pomaže kod karcinoma

Jača kosti

 

Rajčica

Štiti prostatu

Pomaže kod karcinoma

Snižava kolesterol

Štiti srce

 

Orasi

Sniľava kolesterol

Pomaže kod karcinoma

Jača pamćenje

Podiže raspoloženje

Štiti od srčanih bolesti

Voda

Pomaže gubitak težine

Pomaže kod karcinoma

Liječi kamen u bubregu

Čini kožu glatkijom

 

Lubenica

Štiti prostatu

Pomaže gubitak težine

Snižava kolesterol

Spriječava udar

Kontrolira krvni tlak

Pšenične klice

Kod raka debelog creva

Zaustavlja proljev

Snižava kolesterol

Spriječava udar

Poboljšava probavu

Pšenične mekinje

Kod raka debelog creva

Zaustavlja proljev

Snižava kolesterol

Spriječava udar

Poboljšava probavu

Jogurt

Štiti od čira

Jača kosti

Snižava kolesterol

Podiže imunitet

Poboljšava probavu

7 stvari koje ne treba raditi odmah poslije jela

* ne pušite - stručnjaci su eksperimetnima dokazali da je pušenje jedne cigarete

poslije jela isto kao pušenje 10 cigareta (povećava izglede za dobivanje raka).
* ne jedite voće - uzimanje voća odmah poslije obroka čini da se šeludac napuše od zraka.

Zato voće jedite 1-2 sata poslije obroka ili 1 sat prije.

* ne pijte čaj- sadržaj proteina koje unesemo jelom očvrsnut će pa je time otežana probava.

* ne olabavljujte remen - popuštanje remena poslije jela može lako dovesti do zaplitaja

i zastoja u crijevima.

* ne kupajte se - kupanje dovodi do jačeg dotoka krvi u ruke, noge i tijelo tako

da količina krvi oko želuca biva smanjena. To slabi probavni sustav u želucu.
* ne šetajte - kaže se ko poslije jela prošeta sto koraka došivi 99.

To u stvari nije tačno.

Šetanje ometa probavni sustav da apsorbira hranljive tvari iz unesena hrane.

(pustiti barem pola sata da se hrana lagano apsorbira)
* ne spavajte - hrana koju smo unijeli neće se moći dobro probaviti.

To dovodi do želiučanih problema i infekcije u crijevima.


Uppt, ožujak, 2012.

< «

 

»>

LAST_UPDATED2

 

Gospina trava - kantarion

Sve 'sitnice' koje ne govorite liječniku, a svakako bi trebali 

Korištenje gospine trave - prirodnog lijeka protiv depresije, s drugim antidepresivima može dovesti do vrlo ozbiljnih nuspojava poput delirija, konfuzija, pa čak i kome. Uzimanje pripravka od gospine trave (čaj, tinktura ili koncentrat) u interakciji je s lijekovima poput antidepresiva, antibebi pilula, ciklosporina, nekim lijekovima za epilepsiju te onima protiv zgrušavanja krvi, ističe specijalistica obiteljske medicine dr. Tanja Pekez Pavliško. 

Štoviše, korištenje gospine trave - prirodnog lijeka protiv depresije, s drugim antidepresivima može dovesti do vrlo ozbiljnih nuspojava poput delirija, konfuzija, pa čak i kome. Čak se i preparati na bazi aloe vere trebaju uzimati s oprezom ako se istodobno piju lijekovi. - Aloe vera može dovesti do snižavanja šećera u krvi, pa pacijenti oboljeli od šećerne bolesti, koji piju tablete za snižavanje glukoze, moraju pripaziti s uzimanjem aloe vere, pokazala su istraživanja.

Dobro je znati i kako aloe vera ponekad izaziva grčeve u trbuhu i proljev, što može voditi smanjenoj apsorpciji lijekova - kaže liječnica. Iako se možda čine bezazlene, neke je stvari opasno prešutjeti pri redovitom posjetu liječniku. Mnogi biljni ili drugi nadomjesci prehrani lako se mogu kositi s djelovanjem propisanih lijekova smanjujući njihovu djelotvornost ili uzrokujući simptome koji su se prije mogli izbjeći, napominju stručnjaci. 

Ginko može povećati rizik od krvarenja Iako se smatra dobrim za cirkulaciju i bolje pamćenje, s ginkom ipak treba pripaziti. Pokazalo se kako može imati nuspojave poput glavobolje, mučnine, vrtoglavice, poremećaja probave ili kožnih alergijskih reakcija. - Postoji rizik od krvarenja, pokazala su istraživanja, pa s uzimanjem ginka trebaju pripaziti pacijenti koji piju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Jedenje sjemenki ginka može dovesti do teških epileptičkih grčeva - kaže dr. T. Pekez Pavliško. 

Ehinaceu ne kombinirajte s kavom 

Ehinaceu, koja jača imunološki sustav, ne preporučuje se upotrebljavati istodobno s lijekovima koji djeluju na imunitet. Ne bi je se smjelo kombinirati ni s kavom i alkoholnim pićima. 

Čaj od crvene bazge potiče mokrenje 

Crvena bazga koja nije sazrela može izazvati proljev i povraćanje. Čaj od crvene bazge, koji izaziva povećano mokrenje, nije dobro piti uz lijekove koji djeluju na izlučivanje mokraće.Prije operacije nije dobro jesti češnjak Uzima li se u obliku pudera, đumbir - koji se koristi za smanjenje mučnine kod trudnica, može izazvati nadutost ili čak pojačati mučninu.  

Češnjak može dovesti do poremećaja zgrušavanja krvi te ga se ne preporučuje jesti prije kirurških zahvata.  

 

Za web Uppt, pripremila i proslijedila naša vanjska suradnica

i vjerna posjetiteljica web stranica Udruge,

moja šogorica Sanja Armano iz Zenice (travanj, 2012.)