UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Dr. Oz - Šokantne zdravstvene opasnosti u vašoj hrani
- Detalji
- Objavljeno Petak, 01 Veljača 2013 14:45
- Hitovi: 4078
Objavljeno: T-portal, 1.2.2013.
Od opasnih sastojaka u hrani do otrovnih kemikalija u vašim pićima, dr. Oz razotkriva tri šokantne zdravstvene opasnosti koje vam svakodnevno prijete!
Čak i ako se smatrate informiranim potrošačima, vrlo je velika vjerojatnost da ne znate koje vas sve opasnosti čekaju u hrani i piću. Poznati dr. Oz na svojim je stranicama razotkrio tri šokantne zdravstvene opasnosti u vašoj hrani. Pročitajte i unesitepromjene kako vaše zdravlje ne bi snosilo dugoročne posljedice.
Bromirano biljno ulje
Najjednostavnije rečeno, bromirano biljno ulje je obično biljno ulje kojemu je dodan kemijski element brom. Kreiran je za odjeću i posteljinu koja treba odolijevati vatri i visokim temperaturama. No s vremenom je bromirano biljno ulje postalo sastavni dio omiljenih napitaka mnogih – gaziranih sokova! Najprije je dodavano sokovima zbog kozmetičkih razloga, odnosno da uljepša izgled soka na policama dućana. Najčešće je bio sastavni dio sokova od agruma, a kasnije se pojavio i u drugim okusima sokova. Nerijetko se može naći i u sportskim napicima koji su, kako neki misle, zdravi.
Bromirano biljno ulje dokazano šteti organizmu, i to nimalo bezazleno. Izaziva neurološke probleme, a kod fetusa može izazvati i ozbiljna oštećenja. Istraživanja su pokazala da utječe i na plodnost te da ozbiljno oštećuje razna tkiva. Bromirano biljno ulje zabranjeno je u mnogim europskim zemljama, ali nažalost u mnogima nije pa se još uvijek može naći kao sastavni dio gaziranih sokova.
Akrilamid
Pomfrit, čips, krekeri, slane grickalice – vaši omiljeni izvori grešnih užitaka mogli bi sadržavati kancerogenu tvar koja nosi naziv akrilamid. To nije aditiv, nego je kemikalija koja se povezuje s nastankom karcinoma. Akrilamid je oduvijek poznat u industriji otpada, a u prženoj hrani može se pronaći unazad 10 godina. Ima ga u raznoj hrani, ali u iznimno malim količinama koje nisu prijetnja zdravlju. No istraživanja su otkrila da ga ima previše u prženim krumpirićima, čipsu i sličnim grickalicama.
Akrilamid je iznimno opasan jer se veže uz nastanak karcinoma jajnika, maternice i bubrega. Jedna je studija pokazala da majke koje jedu veće količine hrane s akrilamidom rađaju bebe sa smanjenom porođajnom težinom koje su sklone raznim vrstama oboljenja. Akrilamid se može pronaći i u kruhu te nekim vrstama dvopeka i keksa. Znanstvenici upozoravaju da je riječ o iznimno opasnoj kemikaliji koja predstavlja ozbiljan rizik za ljudsko zdravlje.
BPA
BPA, odnosno Bisfenol A je kemikalija koja se koristi za bolju čvrstoću plastike pa ga se može pronaći u većim količinama u raznim plastičnim proizvodima. BPA se može pronaći u brojnim predmetima koje često koristite, a posebno uznemirava to što se može pronaći i u bočicama za djecu. Ako na plastičnim posudama koje kupujete i koristite ne piše 'BPA free', onda je vrlo vjerojatno da ga vaša plastika sadržava.
Brojna su istraživanja dokazala štetnost Bisfenola A. No unatoč tomu industrija hrane ne odriče se plastičnoga pakiranja i korištenje te nezdrave kemikalije. Bosfenol A je u nekim slučajevima kancerogen, a može ostaviti dugoročne posljedice na zdravlje. Kako je dokazano, Bisfenol A na neki način kopira ljudske hormone pa narušava endokrini sustav. BPA je odgovoran za tumore dojki, probleme s jetrom, dijabetesom i neplodnošću.
Uppt, preuzeto 1.2.2013./m.v.
U goveđim hamburgerima pronađen DNK konja i svinje
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 21 Siječanj 2013 14:47
- Hitovi: 3598
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/237485/U-govedim-hamburgerima-pronaden-DNK-konja-i-svinje.html
Kako bi izgledao život bez kruha i tjestenine?
Konjsko i svinjsko meso otkriveno je u hamburgerima koji se prodaju u četiri britanska irska supermarketa. Utvrđeno je, naime, da smrznuti goveđi hamburgeri koji se prodaju u supermarketima Aldi, Iceland, Lidl i Tesco sadrže tragove konjskog mesa, a većina sadrži i svinjsko meso, tvrdi inspekcija za sigurnost hrane, javlja britanski The Guardian.
Autor: P. S.tinkstock / Thinkstock/Getty images tinkstock
Četiri glavna lanca supermarketa koji posluju u Velikoj Britaniji te u Irskoj - Aldi, Iceland, Lidl i Tesco – povlače sa svojih polica niz goveđih proizvoda nakon što je u njima pronađen DNK konja.
Institucija nadležna za sigurnost hrane u Irskoj (FSAI), koja je i napravila testiranja, rekla je da su sporni hamburgeri proizvedeni u dva pogona za preradu mesa u Irskoj, Liffey Meats i Silvercrest Foods te u pogonu Dalepak Hambleton u Velikoj Britaniji.
U devet od 10 uzoraka hamburgera od četiri trgovca te iz irskog trgovačkog lanca Dunnes, pronađen je DNK konja u vrlo malim količinama. Međutim, u jednom uzorku, iz prodavaonice Tesco razina DNK konja je bila 29 posto u odnosu na goveđi sadržaj. Također je utvrđeno kako mnogi hamburgeri sadrže i DNK svinje.
FSAI je rekla kako su se trgovački lanci dogovorili da će ukloniti cijelu seriju spornih proizvoda, piše The Guardian.
Profesor Alan Reilly, izvršni direktor FSAI-a, rekao je da dok god nalazi ne predstavljaju rizik za zdravlje, ne izazivaju zabrinutost.
'Proizvodi u kojima smo identificirali sadržaj DNK konja i/ili svinjskog DNK ne predstavljaju nikakav rizik za sigurnost hrane i potrošači ne bi trebali biti zabrinuti', dodao je Reilly.
Lidl Hrvatska: Nismo nikada uvozili sporne hamburgere
Lidl Hrvatska je za Tportal.hr kazao kako sporne hamburgere proizvedene u pogonima za preradu mesa u Velikoj Britaniji i Irskoj nikada nisu uvozili u Hrvatsku, pa ih sukladno tome nisu niti prodavali u svojim trgovinama u Hrvatskoj.
'Potrošači koji su kupili bilo koji od navedenih proizvoda mogu ih vratiti', stoji nadalje u priopćenju.
'Iako postoji objašnjenje za prisutnost svinjskog DNK u tim proizvodima, s obzirom na činjenicu da se meso različitih životinja obrađuje u istim mesnim pogonima, ne postoji jasno objašnjenje u ovom trenutku za prisutnost DNK konja u proizvodima koji se proizvode u pogonima za preradu mesa koji ne koriste konjetinu u proizvodnom procesu', kazao je Reilly koji je dodao kako konzumacija konjskog mesa nije dio irske kulture te da je svinjsko meso u proizvodima koji navodno sadrže samo goveđe meso neprihvatljivo za neke vjerske skupine i ljude koji ne jedu svinjetinu.
FSAI je analizirao 27 hamburgera od govedine, s datumima do ožujka 2014., s tim da je 10 od 27 proizvoda, odnosno 37 posto, sadržavalo DNK konja, a 85 posto DNK svinje.
Osim toga, testiran je ukupno 31 proizvod od govedine, poput pita i lazanja, a u 21 je utvrđeno da je pozitivan na svinjski DNK. Nijedan nije sadržavao konjsko meso.
Preuzeto, Uppt, siječanj 2013./mv
Preporuke za prosinac: Prehrana i zdravlje
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 16 Prosinac 2012 16:16
- Hitovi: 3529
Preporuke – Prehrana i zdravlje
Problemi s probavom česti su u ovo doba godine. Više je razloga tome, a npr. to su: prejedanje, teška, začinjena, masna i slatka hrana, žestoka pića, slatki napitci, stres i žurba itd. Sve su ovo razlozi za koji najčešće stvaraju probavne smetnje (žgaravice, bolovi u želucu, osjećaj težine, loša probava, kiselina, nadimanje), a čiji simptomi ne štete samo našem izgledu već izazivaju loše raspoloženje, tromost i osjećaj umora. Sve to može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme ili pogoršati već postojeće.
Odlučivši da je na prvom mjestu zdravlje, jer svi znamo posljedice prejedanja kao što su bolovi u želucu, osjećaj težine, loša probava, kiselina, nadimanje, tromost, osjećaj umora – umanjit ćemo moguću štetu pridržavajući se
„10 pravila Udruge kako prevladati blagdansko obilje i ostati zdrav"!
Prehrana:
Mirisi i okusi blagdanskog stola;
Zdravlje:
Prehrana prema zdravstvenim tegobama;
Pravilna prehrana kod žgaravice;
Nekoliko zgodnih savjeta za zdravlje;
15 stvari koje morate znati o jetri;
Uppt, 16.12.2012./Up Dated, prosinac 2015.
Gastro preporuke za prosinac
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 16 Prosinac 2012 16:35
- Hitovi: 3176
Gastro preporuke u prosincu
Za mjesec prosinac odlučilo smo ostaviti vama slobodno na volju da sa naših stranica web recepata izaberete ono što je vama najdraže. Sve preporuke vezali smo za dosadašnje radionice kuhanja, iz kojih vam nudimo pregršt zanimljivih i zdravih recepata i gastro ponuda naših voditeljica radionica!
Za namirnice mjeseca izabrali smo: BADEM i ROGAČ!
Radionica kuhanja 15.12.2011. – Deserti;
Recepti /Salate, Glavna jela, Predjela, Juhe, Pića i napitci;
Uppt, prosinac, 2015.
Koje su idealne kombinacije hrane
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 09 Prosinac 2012 19:06
- Hitovi: 3329
Savršenstvo okusa
Ako spojite zdrave i ukusne namirnice, dobit ćete božanstven objed na kojemu će vam biti zahvalno nepce, ali i cijeli organizam.
Mnogi često zaziru od zdrave hrane jer smatraju da nije ukusna. No to je zabluda. Zdrava hrana itekako može biti ukusna ako je znate pripremiti i dobro kombinirati. Najveća tajna krije se upravo u kombinacijama. Što se slaže i koje namirnice zajednički tvore najbolje okuse? Američki stručnjak za hranu dr. David Jacobs složio je popis namirnica koje u tandemu oduševljavaju nepce, ali i cjelokupni organizam.
Rajčica i avokado
Jedno je istraživanje pokazalo da zdrave sastojke iz rajčice tijelo najbolje upija kada dolaze u kombinaciji s malo masnoće i to one zdrave. Upravo takvu masnoću sadrži avokado koji dakako ima i niz drugih zdravih sastojaka. Cijela priča zvučat će još bolje ako vam kažemo da se okusi rajčice i avokada savršeno poklapaju. Dakle, osim što je ukusna, kombinacija rajčice i avokada iznimno je i zdrava.
Ružmarin i meso s roštilja
Meso s roštilja vrlo je ukusno, ali može biti opasno ako je prejako pečeno. Kako biste neutralizirali eventualne štetne posljedice, u meso dodajte ružmarin. Ta namirnica sadržava antioksidanse koji sprječavaju aktivaciju štetnih sastojaka tijekom procesa pečenja. S ružmarinom ne treba pretjerivati, jer biste mogli narušiti okus. Dovoljno je samo malo pa da kombinacija bude savršeno ukusna i zdrava.
Žitarice i sok od naranče
Savršen doručak je onaj koji se sastoji od cjelovitih žitarica i svježe cijeđenog soka od naranče. Ako tako izgleda vaš prvi obrok
Špinat je idealan u kombinaciji s limunom
u danu, onda ste na pravome putu. Naime, cjelovite žitarice u kombinaciji s vitaminom C iz soka pridonose stabilizaciji kolesterola i održavaju arterije čistima.
Špinat i limun
Možda već i sami znate da se špinat izvrsno slaže s limunom – bilo da je riječ o svježem špinatu na salatu ili kuhanome. Osim što godi nepcu, ta kombinacije je i iznimno zdrava. Naime, povrće koje sadržava dosta željeza poput špinata, tijelo puno lakše apsorbira ako se konzumira s vitaminom C. Uza sve to, ova kombinacija učinit će da budete puni energije, a i imunitet će vam biti jači.
Jabuke i grožđe
Voćna salata uvijek je ukusan i zdrav izbor, a najbolja kombinacija je ona koja sadržava jabuke i grožđe. I jabuke i grožđe obiluju zdravim sastojcima koji će spriječiti rizik od raznih bolesti, uključujući i karcinoma. Usto, kombinacija jabuka i grožđa vrlo je ukusna za jesti i može biti sjajan desert.
Češnjak i riba
Želite da vam srce dugo bude zdravo? Redovito jedite češnjak i ribu. Svaka od ovih namirnica zasebno je supernamirnica, a kad dolaze zajedno onda, možemo reći da je riječ o ubojitoj kombinaciji koja će pridonijeti dobrom zdravlju tijela, a posebno srca i krvnih žila. Također, ova kombinacija jamči i dugovječnost.
Objavljeno: T-portal/14.09.2012.
http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/214409/otkrivamo-koje-su-idealne-kombinacije-hrane.html
Uppt, preuzeto, studeni 2012./m.v.
· Devet jako dobrih razloga zašto trebate jesti rajčice (07.09.2012)
· Sedam namirnica koje morate imati na jelovniku (05.09.2012)