UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Dr. Oz - Šokantne zdravstvene opasnosti u vašoj hrani

Objavljeno: T-portal, 1.2.2013.

 

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/240650/Ovo-su-sokantne-zdravstvene-opasnosti-u-vasoj-hrani.html

 

Od opasnih sastojaka u hrani do otrovnih kemikalija u vašim pićima, dr. Oz razotkriva tri šokantne zdravstvene opasnosti koje vam svakodnevno prijete!

 

Čak i ako se smatrate informiranim potrošačima, vrlo je velika vjerojatnost da ne znate koje vas sve opasnosti čekaju u hrani i piću. Poznati dr. Oz na svojim je stranicama razotkrio tri šokantne zdravstvene opasnosti u vašoj hrani. Pročitajte i unesitepromjene kako vaše zdravlje ne bi snosilo dugoročne posljedice.

Bromirano biljno ulje

Najjednostavnije rečeno, bromirano biljno ulje je obično biljno ulje kojemu je dodan kemijski element brom. Kreiran je za odjeću i posteljinu koja treba odolijevati vatri i visokim temperaturama. No s vremenom je bromirano biljno ulje postalo sastavni dio omiljenih napitaka mnogih – gaziranih sokova! Najprije je dodavano sokovima zbog kozmetičkih razloga, odnosno da uljepša izgled soka na policama dućana. Najčešće je bio sastavni dio sokova od agruma, a kasnije se pojavio i u drugim okusima sokova. Nerijetko se može naći i u sportskim napicima koji su, kako neki misle, zdravi.

Bromirano biljno ulje dokazano šteti organizmu, i to nimalo bezazleno. Izaziva neurološke probleme, a kod fetusa može izazvati i ozbiljna oštećenja. Istraživanja su pokazala da utječe i na plodnost te da ozbiljno oštećuje razna tkiva. Bromirano biljno ulje zabranjeno je u mnogim europskim zemljama, ali nažalost u mnogima nije pa se još uvijek može naći kao sastavni dio gaziranih sokova.

 


Akrilamid
Pomfrit, čips, krekeri, slane grickalice – vaši omiljeni izvori grešnih užitaka mogli bi sadržavati kancerogenu tvar koja nosi naziv akrilamid. To nije aditiv, nego je kemikalija koja se povezuje s nastankom karcinoma. Akrilamid je oduvijek poznat u industriji otpada, a u prženoj hrani može se pronaći unazad 10 godina. Ima ga u raznoj hrani, ali u iznimno malim količinama koje nisu prijetnja zdravlju. No istraživanja su otkrila da ga ima previše u prženim krumpirićima, čipsu i sličnim grickalicama.

Akrilamid je iznimno opasan jer se veže uz nastanak karcinoma jajnika, maternice i bubrega. Jedna je studija pokazala da majke koje jedu veće količine hrane s akrilamidom rađaju bebe sa smanjenom porođajnom težinom koje su sklone raznim vrstama oboljenja. Akrilamid se može pronaći i u kruhu te nekim vrstama dvopeka i keksa. Znanstvenici upozoravaju da je riječ o iznimno opasnoj kemikaliji koja predstavlja ozbiljan rizik za ljudsko zdravlje.

BPA
BPA, odnosno Bisfenol A je kemikalija koja se koristi za bolju čvrstoću plastike pa ga se može pronaći u većim količinama u raznim plastičnim proizvodima. BPA se može pronaći u brojnim predmetima koje često koristite, a posebno uznemirava to što se može pronaći i u bočicama za djecu. Ako na plastičnim posudama koje kupujete i koristite ne piše 'BPA free', onda je vrlo vjerojatno da ga vaša plastika sadržava.

Brojna su istraživanja dokazala štetnost Bisfenola A. No unatoč tomu industrija hrane ne odriče se plastičnoga pakiranja i korištenje te nezdrave kemikalije. Bosfenol A je u nekim slučajevima kancerogen, a može ostaviti dugoročne posljedice na zdravlje. Kako je dokazano, Bisfenol A na neki način kopira ljudske hormone pa narušava endokrini sustav. BPA je odgovoran za tumore dojki, probleme s jetrom, dijabetesom i neplodnošću.

 

Uppt, preuzeto 1.2.2013./m.v.

U goveđim hamburgerima pronađen DNK konja i svinje

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/237485/U-govedim-hamburgerima-pronaden-DNK-konja-i-svinje.html

 

 

Kako bi izgledao život bez kruha i tjestenine?

 

Konjsko i svinjsko meso otkriveno je u hamburgerima koji se prodaju u četiri britanska irska supermarketa. Utvrđeno je, naime, da smrznuti goveđi hamburgeri koji se prodaju u supermarketima Aldi, Iceland, Lidl i Tesco sadrže tragove konjskog mesa, a većina sadrži i svinjsko meso, tvrdi inspekcija za sigurnost hrane, javlja britanski The Guardian.

 

Autor: P. S.tinkstock / Thinkstock/Getty images tinkstock

 

Četiri glavna lanca supermarketa koji posluju u Velikoj Britaniji te u Irskoj - Aldi, Iceland, Lidl i Tesco – povlače sa svojih polica niz goveđih proizvoda nakon što je u njima pronađen DNK konja.

Institucija nadležna za sigurnost hrane u Irskoj (FSAI), koja je i napravila testiranja, rekla je da su sporni hamburgeri proizvedeni u dva pogona za preradu mesa u Irskoj, Liffey Meats i Silvercrest Foods te u pogonu Dalepak Hambleton u Velikoj Britaniji.

U devet od 10 uzoraka hamburgera od četiri trgovca te iz irskog trgovačkog lanca Dunnes, pronađen je DNK konja u vrlo malim količinama. Međutim, u jednom uzorku, iz prodavaonice Tesco razina DNK konja je bila 29 posto u odnosu na goveđi sadržaj. Također je utvrđeno kako mnogi hamburgeri sadrže i DNK svinje.

FSAI je rekla kako su se trgovački lanci dogovorili da će ukloniti cijelu seriju spornih proizvoda, piše The Guardian.

 


Profesor Alan Reilly, izvršni direktor FSAI-a, rekao je da dok god nalazi ne predstavljaju rizik za zdravlje, ne izazivaju zabrinutost.

'Proizvodi u kojima smo identificirali sadržaj DNK konja i/ili svinjskog DNK ne predstavljaju nikakav rizik za sigurnost hrane i potrošači ne bi trebali biti zabrinuti', dodao je Reilly.

 

Lidl Hrvatska: Nismo nikada uvozili sporne hamburgere

Lidl Hrvatska je za Tportal.hr kazao kako sporne hamburgere proizvedene u pogonima za preradu mesa u Velikoj Britaniji i Irskoj nikada nisu uvozili u Hrvatsku, pa ih sukladno tome nisu niti prodavali u svojim trgovinama u Hrvatskoj.

'Potrošači koji su kupili bilo koji od navedenih proizvoda mogu ih vratiti', stoji nadalje u priopćenju.

'Iako postoji objašnjenje za prisutnost svinjskog DNK u tim proizvodima, s obzirom na činjenicu da se meso različitih životinja obrađuje u istim mesnim pogonima, ne postoji jasno objašnjenje u ovom trenutku za prisutnost DNK konja u proizvodima koji se proizvode u pogonima za preradu mesa koji ne koriste konjetinu u proizvodnom procesu', kazao je Reilly koji je dodao kako konzumacija konjskog mesa nije dio irske kulture te da je svinjsko meso u proizvodima koji navodno sadrže samo goveđe meso neprihvatljivo za neke vjerske skupine i ljude koji ne jedu svinjetinu.

FSAI je analizirao 27 hamburgera od govedine, s datumima do ožujka 2014., s tim da je 10 od 27 proizvoda, odnosno 37 posto, sadržavalo DNK konja, a 85 posto DNK svinje.

Osim toga, testiran je ukupno 31 proizvod od govedine, poput pita i lazanja, a u 21 je utvrđeno da je pozitivan na svinjski DNK. Nijedan nije sadržavao konjsko meso.

 

 

Preuzeto, Uppt, siječanj 2013./mv

Preporuke za prosinac: Prehrana i zdravlje

Preporuke – Prehrana i zdravlje

Problemi s probavom česti su u ovo doba godine. Više je razloga  tome, a npr. to su: prejedanje, teška, začinjena, masna i slatka hrana, žestoka pića, slatki napitci, stres i žurba itd. Sve su ovo razlozi za koji najčešće stvaraju probavne smetnje (žgaravice, bolovi u želucu, osjećaj težine, loša probava, kiselina, nadimanje), a čiji simptomi ne štete samo našem izgledu već izazivaju loše raspoloženje, tromost i osjećaj umora. Sve to može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme ili pogoršati već postojeće.

Odlučivši da je na prvom mjestu zdravlje, jer svi znamo posljedice prejedanja kao što su bolovi u želucu, osjećaj težine, loša probava, kiselina, nadimanje, tromost, osjećaj umora – umanjit ćemo moguću štetu pridržavajući se

„10 pravila Udruge kako prevladati blagdansko obilje i ostati zdrav"!

 

 

 

Prehrana:

Što se jede za Božić?

Mirisi i okusi blagdanskog stola;

Hrana za dobro raspoloženje;

Zdrava blagdanska trpeza;

 

 

 

 

Zdravlje:

Blagdani i probava;

Prehrana prema zdravstvenim tegobama;

Tegobe i liječenje;

Gastritis;

Pravilna prehrana kod žgaravice;

Konstipacija;

Kada ne (uzimati) laksative;

Žućni kamenci;

Nekoliko zgodnih savjeta za zdravlje;

15 stvari koje morate znati o jetri;

 

Uppt, 16.12.2012./Up Dated, prosinac 2015.

Gastro preporuke za prosinac

Gastro preporuke u prosincu

Za mjesec prosinac odlučilo smo ostaviti vama slobodno na volju da sa naših stranica web recepata izaberete ono što je vama najdraže. Sve preporuke vezali smo za dosadašnje radionice kuhanja, iz kojih vam nudimo pregršt zanimljivih i zdravih recepata i gastro ponuda naših  voditeljica radionica!

Za namirnice mjeseca izabrali smo: BADEM i ROGAČ!

 

 

Radionice kuhanja;

Radionica kuhanja 15.12.2011. – Deserti;

Recepti /Salate, Glavna jela, Predjela, Juhe, Pića i napitci;

 

 

 

Uppt, prosinac, 2015.

 

Koje su idealne kombinacije hrane

Savršenstvo okusa

Ako spojite zdrave i ukusne namirnice, dobit ćete božanstven objed na kojemu će vam biti zahvalno nepce, ali i cijeli organizam.

Mnogi često zaziru od zdrave hrane jer smatraju da nije ukusna. No to je zabluda. Zdrava hrana itekako može biti ukusna ako je znate pripremiti i dobro kombinirati. Najveća tajna krije se upravo u kombinacijama. Što se slaže i koje namirnice zajednički tvore najbolje okuse? Američki stručnjak za hranu dr. David Jacobs složio je popis namirnica koje u tandemu oduševljavaju nepce, ali i cjelokupni organizam.

Rajčica i avokado

Jedno je istraživanje pokazalo da zdrave sastojke iz rajčice tijelo najbolje upija kada dolaze u kombinaciji s malo masnoće i to one zdrave. Upravo takvu masnoću sadrži avokado koji dakako ima i niz drugih zdravih sastojaka. Cijela priča zvučat će još bolje ako vam kažemo da se okusi rajčice i avokada savršeno poklapaju. Dakle, osim što je ukusna, kombinacija rajčice i avokada iznimno je i zdrava.

Ružmarin i meso s roštilja
Meso s roštilja vrlo je ukusno, ali može biti opasno ako je prejako pečeno. Kako biste neutralizirali eventualne štetne posljedice, u meso dodajte ružmarin. Ta namirnica sadržava antioksidanse koji sprječavaju aktivaciju štetnih sastojaka tijekom procesa pečenja. S ružmarinom ne treba pretjerivati, jer biste mogli narušiti okus. Dovoljno je samo malo pa da kombinacija bude savršeno ukusna i zdrava.

 

Žitarice i sok od naranče
Savršen doručak je onaj koji se sastoji od cjelovitih žitarica i svježe cijeđenog soka od naranče. Ako tako izgleda vaš prvi obrok

 

Špinat je idealan u kombinaciji s limunom

u danu, onda ste na pravome putu. Naime, cjelovite žitarice u kombinaciji s vitaminom C iz soka pridonose stabilizaciji kolesterola i održavaju arterije čistima.

Špinat i limun

Možda već i sami znate da se špinat izvrsno slaže s limunom – bilo da je riječ o svježem špinatu na salatu ili kuhanome. Osim što godi nepcu, ta kombinacije je i iznimno zdrava. Naime, povrće koje sadržava dosta željeza poput špinata, tijelo puno lakše apsorbira ako se konzumira s vitaminom C. Uza sve to, ova kombinacija učinit će da budete puni energije, a i imunitet će vam biti jači.

Jabuke i grožđe

Voćna salata uvijek je ukusan i zdrav izbor, a najbolja kombinacija je ona koja sadržava jabuke i grožđe. I jabuke i grožđe obiluju zdravim sastojcima koji će spriječiti rizik od raznih bolesti, uključujući i karcinoma. Usto, kombinacija jabuka i grožđa vrlo je ukusna za jesti i može biti sjajan desert.

Češnjak i riba

Želite da vam srce dugo bude zdravo? Redovito jedite češnjak i ribu. Svaka od ovih namirnica zasebno je supernamirnica, a kad dolaze zajedno onda, možemo reći da je riječ o ubojitoj kombinaciji koja će pridonijeti dobrom zdravlju tijela, a posebno srca i krvnih žila. Također, ova kombinacija jamči i dugovječnost.

 

Objavljeno: T-portal/14.09.2012.

 

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/214409/otkrivamo-koje-su-idealne-kombinacije-hrane.html

 

 

Uppt, preuzeto, studeni 2012./m.v.

 

 

 

 

Vezane vijesti

·         Devet jako dobrih razloga zašto trebate jesti rajčice (07.09.2012)

·         Sedam namirnica koje morate imati na jelovniku (05.09.2012)

·         Kako jesti ugljikohidrate i ne udebljati se (20.07.2012)

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.