UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
ŠTO SE JEDE ZA BOŽIĆ?
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 17 Prosinac 2009 20:15
- Hitovi: 7804
ŠTO SE JEDE ZA BOŽIĆ?
Purica se često smatra uobičajenim božićnim objedom, ali ona se na meniju pojavila oko 1650. nakon što je Europa kolonizirala Sjevernu Ameriku. Ptica je dobila ime po trgovcima iz Turske (turkey). Prije toga, labudovi, guske, pauni ili svinje su bili povezani s Božićem.
Tradicionalna božićna večera kakvu je mi znamo, u drugim kulturama izgleda drugačije.
Australija
Božić je sredinom ljeta i ručak je često roštilj, odrezak , sladoled ili sorbet za desert, možda na plaži.
Češka
Tradicionalno jelo se jede na Badnjak i sastoji se od riblje juhe, salate, jaja i šarana.
Finska
Tradicionalna Božićna večera sastoji se od makarona, repe, mrkve i krumpira, sa šunkom ili puretinom. Miješana plata mesa i ribe je također popularna. Nakon tradicionalnog obroka odlazi se u saunu, a zatim u posjet grobovima rodbine.
Njemačka
Pečena guska je omiljeni božićni obrok, uz krumpir, kupus, mrkvu, ribu i kisele krastavce. Jelo se obično jede na Badnjak.
Grenland
Božićna večera može uključivati morske ptice koje sliče pingvinima, zamotane u kože tuljana.
Italija
Božićni ručak može se sastojati od sedam jela, uključujući predjelo, tjesteninu, pečeno meso, dvije salate, slatki puding, zatim sir, voće, rakiju i čokoladu.
Jamajka
Tradicionalna božićna večera uključuje rižu, gungo grašak, piletina, goveđi rep i kozu.
Latvija
Božićna večera je kuhani smeđi grašaks umakom od pancete, malo pite, kupusa i kobasica.
Norveška
Božićni obrok jede se na Badnjak i uključuje bakalar, svinjske kotlete, božićnu mesnu štrucu i posebne kobasice.
Portugal
Posebno božićno jelo je slani suhi bakalars kuhanim krumpirom koji se jede u ponoć na Badnjak.
Rusija
Božić hrana uključuje kolače, pite i knedle s mesom.
Južna Afrika
Božić je za vrijeme vruće ljetne sezone, već tradicionalna purica jede se za večeru sa svim dodacima.
Švedska
Obrok na Badnjak uključuje školjke, svinjetinu, kuhane i sirove haringe, kavijar, sireve i smeđi grah.
Velika Britanija
Božićni puding i pite su najčešći izbor.
SAD
Božićni ručak je guska, puran, razno povrće, tikvice, bundeve i pita.
Objavljeno: portal Centar zdravlja
http://www.centar-zdravlja.net/clanci/obitelj-i-odmor/5/1545/sto-se-jede-za-bozic/