UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Glavna jela
Radionica kuhanja - Žitarice - Recepti (2)
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 09 Veljača 2015 19:13
- Napisao/la Mirela Vidovic
- Hitovi: 5326
Škola kuhanja pri Udruzi za prevenciju prekomjerne težine
Razdoblje: 13.10. - 15.12.2011. godine
Voditelji radionice: Irena Švenda i Sonja Njunjić
Asistenti: Biserka Flajpan i Tea Tošić
1. Radionica na temu "Žitarice" održana 13.10.2011.g. u prostoriji Udruge.
Recepte pogledajte u nastavku:Radionica kuhanja - Žitarice - Recepti
Uppt, Up Dated, veljača 2015.
Cvjetača sa slanutkom u umaku od rajčice
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 27 Lipanj 2012 06:47
- Hitovi: 6547
– cvjetača, umak od rajčice, slanutak + bosiljak;
Sastojci (za 2 osobe):
1 cvjetača;3 žlice koncentrata rajčice;1 šalica kuhanog slanutka;½ žlice polubijelog brašna;
Začini:
Boslijak, crni papar, sol;
Način pripreme:
Cvjetaču razdvojiti na cvjetove, a stapku narezati na ploške, te staviti pirjati na malo ulja.
Slanutak prethodno skuhati, na način da se namoči preko noći te onda kuha.
Nakon cca 8 min pirjanja cvjetače dodati kuhani slanutak, te pripremljen umak od rajčice i sve zajedno promiješati. Kuhati još oko 5 min da se sastojci sljube.
Za umak od rajčice u čašu razmutiti koncentrat rajčice, malo polubijelog brašna, vodu i začine te sve zajedno dodati u wok.
Poslužiti sa prethodno kuhanim prosom.
Uppt, Radionica kuhanja, 2011.
Proso sa bundevom
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 02 Studeni 2011 14:18
- Hitovi: 6425
Sastojci:
· Proso (10 dkg);
· Bundeva*(žutu kruškoliku tvrdu) (20 dkg);
· Sezam (1 žlica mljevenog);
· Maslinovo ulje (malo);
· Sjeckani peršin, celer, malo češnjaka;
· Đumbir;
Priprema:
Proso prethodno skuhati.
Omjer: 1 šalica prosa na 1,5 šalicu vode!
Sezam prepržiti na sezamovom ili maslinovom ulju. Dodati narezanu buću – bundevu na kockice.
Dodati začine po potrebi. Za gustoću dodati malo mrkvice i krumpira (ispasirano) *Žuta bundeva – buća = daje šećer, jedina namirnica koja uravnotežava 3 čovjekove "doše" tj. stanja tijela prema kin. med. zrak, zemlja, voda
Uppt, Radionica kuhanja br. 1/ 13.10.2011./ Tema „Žitarice“
Jednostavna heljda sa lukom
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 02 Studeni 2011 14:30
- Hitovi: 5804
Sastojci:
· Heljda (10 dkg);
· Luk (1 glavica);
· Maslinovo ulje;
· Vlasac;
· Sol, papar;
Priprema:
Prethodno skuhati heljdu.
Omjer: 1 šalica heljde na 2 do 2,5 šalice vode.
Narezati povrće, začiniti i dodati maslinovo ulje. Po želji može se poslužiti uz kajganu ili komad pilećih prsa pečenih na naglo.
Uppt, Radionica kuhanja br. 1/ 13.10.2011./ Tema „Žitarice“
Jela iz woka - RECEPTI
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 31 Listopad 2011 12:51
- Hitovi: 29669
RADIONICA KUHANJA (br.3)
Datum: 29.10.2011.(četvrtak)
TEMA RADIONICE: „WOK - JELA IZ WOKA“ (općenito o woku)
Jela iz woka - RECEPTI
1. Hladnjak u woku
- Miješano kratko pirjano povrće u woku, sve što to je ostalo u hladnjaku sa sjemenkama suncokreta.
Sastojci:Sve povrće koje vam je ostalo u hladnjaku;Maslinovo ulje;Prstohvat soli;
Način pripreme: povrće narežemo na manje komade, te stavimo pirjati na laganu vatru, nekoliko minuta, cca 7-8 min. Po potrebi dolijevamo vodom. Kada je kratko prirjano, dodamo maslinovo ulje i prstohvat soli.Poslužimo kao prilog uz žitaricu, koja nam je također uskladištena u hladnjaku.
2. Ti ukusni štapići
- štapići u woku: mrkva, peršin – korijen, celer;
Sastojci:1 mrkva;1 korijen peršina;¼ celera;Peršin i celer – sušeno lišće;Papar i sol;Maslinovo ulje;
Način pripreme: Povrće narezati na štapiće, i sve zajedno staviti pirjati na malu vatru, nakon 4 minute dodati začine i ulje i pirjati još oko 5 min da povrće lagano omekša. Povremeno promiješati po potrebi. Ako je potrebno podlijevati vodom.Poslužiti uz heljdinu kašu.
3. Cvjetača sa slanutkom u umaku od rajčice
– cvjetača, umak od rajčice, slanutak + bosiljak;
Sastojci (za 2 osobe): 1 cvjetača;3 žlice koncentrata rajčice;1 šalica kuhanog slanutka;½ žlice polubijelog brašna;Boslijak, crni papar, sol;
Način pripreme:Cvjetaču razdvojiti na cvjetove, a stapku narezati na ploške, te staviti pirjati na malo ulja. Slanutak prethodno skuhati, na način da se namoči preko noći te onda kuha. Nakon cca 8 min pirjanja cvjetače dodati kuhani slanutak, te pripremljen umak od rajčice i sve zajedno promiješati. Kuhati još oko 5 min da se sastojci sljube. Za umak od rajčice u čašu razmutiti koncentrat rajčice, malo polubijelog brašna, vodu i začine te sve zajedno dodati u wok.Poslužiti sa prethodno kuhanim prosom.
4. Tofu sa kiselim zeljem
Sastojci:20 dkg kiselog zelja;10 dkg svježeg tofua;5 dkg dimljenog tofua;Kim u zrnu;Mmljeveni klinčić; Pimet, prstohvat soli;
Način pripreme: Narezano kiselo zelje po potrebi isprati pod vodom, dodati kim u zrnu, te staviti pirjati na laganu vatru. Za to vrijeme narezati na kockice svježi te dimljeni tofu. Narezan svježi tofu staviti odmah, a dimljeni nakon 7 min pirjanja, kada se i dodaju preostali začini. Sol dodati po potrebi, a ulje nije potrebno posebno daodavati.
5. Gljive sa porilukom
Sastojci:20 dkg šampinjona;1 veći poriluk;1 žličica maslaca ili suncokretovog ulja;1 žlica kukuruznog griza;Crni papar, sol;
Način pripreme: Gljive i poriluk narezati na kolutiće te zajedno staviti pirjati na malo maslaca. Nakon par minuta pirjanja dodati papar i sol, i pirjati na način da poriluk pokaže jarku zelenu boju, i da zadrži svoju hrustavost, ukupno oko 10 min. Poslužiti uz palentu.
6. Meksički wok: tortilje sa povrćem iz woka
Za tortilju:Polubijelo brašno, voda i sol;Zamijesiti, rastegnuti i peći bez ulja u woku poput palačinke;Može se razvaljati da budu veće tortilje koje se pune sa povrćem, ili manje tortilje na koje se slaže povrće.
Za nadjev:1 žlica kukuruza;1 tikvica;1 luk;1 žuta paprika;1 crvena paprika;1 šalica kuhanog crvenog graha;Suncokretovo ulje;Crni i bijeli papar, chili, sol;Po želji malo tabasca ili umak od rajčice.
Za umak od rajčice:1 svježa rajčica i 1 žlica koncentrata½ sitno sjeckanog lukaMalo uljaVoda i malo soliSve zajedno umiješati i dodavati na gotove tortilje.
Način pripreme: Prvo napraviti i sipeći tortilje. Tijesto za tortilje treba biti poput tjesta za krh, ali bez kvasca. Tikvice narezati na polumjesece, luk na trakice, a paprike na veće kockice. Prvo staviti pirjati luk na malo ulja te pirjati oko 5 min, da lagano omekša. Dodati narezane paprike i sve začine, pirjati 4 minute te dodati na polumjesece narezanu na 4 mjeseca narezanu tikvicu, prethodno kuhan grah i kukuruz, te pirjati još oko 5 min da i tikvica lagano omekša, i da sve zajedno pusti aromu. Servirati na način da se pečene tortilje pune povrćem iz woka, ili da se povrće slaže na njih, te po potrebi dodati tabasco umak ili umak od rajčice.
7. Oslić sa koromačem
Sastojci:20 dkg filea oslića;1 veći korijen koromača;Koromač u sjemenkama;½ dcl bijelog vina;Papra i sol;Maslinovo ulje;
Način pripreme: Koromač narezati na kolutiće te staviti pirjati na malo ulja. Nakon 3 minute dodati na trakice narezan oslić i lagano mljevene sjemenke koromača, papar i sol. Podlijevati vinom i vodom po potrebi i pirjati još oko 5 min, zaklopljeno. Poslužiti sa kriškom na suhoj tavi prepečnog kukuruznog kruha i pola čaše crnog vina.
8. Kuskus sa pastrnakom i grožđicama
Sastojci:1 pastrnak;1 žlica grožđica;½ šalice suhog kuskusa;Cimet, muškatni oraščić;Prstohvat soli;Maslo – 1 žličica ili svjetlo sezamovo ulje;
Način pripreme: Kuskus kratko popržiti na suhoj tavi, odložiti u posudu u kojoj se prelije sa 2 dL kipuće vode, grožđice i malo soli, te kratko ostavi da nabubri. Pastrnak razrezati na četvrtine polumjeseca i staviti pirjati na malo ulja, oko 4 min. Dodati namočeni slanutak sa grožđicama, ostatak začina i pirjati još oko 3 minute.Poslužiti uz slatkastu salatu od ribane mrkve sa limunom.
9. Piletina „Szechuan“ – ljutkasto
Sastojci (za 2 osobe):20 dkg pilećih prsa½ glavice svježeg kupusa3 mrkve8 bademaSoja sosUljeĐumbir ili chili po želji;
Način pripreme: Bademe prepržiti na suhoj tavi i staviti sa strane u posudicu. Kupus narezati na trakice, a mrkvu na štapiće, a pileća prsa također na trakice . Staviti pirjati kupus na malo ulja, te nakon 4 min dodati narezanu mrkvu i pileća prsa, malo soja sosa i nastaviti pirjati još oko 6 min. Pred kraj pirjanja dodati bademe i ljute začine. Poslužiti samo ili uz gorkastu salatu poput radiča te uz rižu.
10. Tjestenina i povrće u woku na mediteranski
Sastojci (za 2 osobe):1 brokula;1 tikvica;3 češnja češnjaka;1 žlica zelenih maslina;1 žlica crnih maslina;Malinovo ulje;Ružmarin, sol, crni papar;20 dkg šalice nekuhanih sojinih špageta;
Način pripreme: Prvo u woku skuhati šagete, ocjediti te staviti da stoji sa strane. Brokulu narezati na ploške (iskoristiti i stapku, koju treba oguliti ako je tvrda, te nutrinu upotrijebiti), tikvice na polumjesece, češnjak usitniti i masline razrezati na polovine. Na malo ulja pirjati češnjak, oko 3 min, dodati brokulu, te nakon još 3 min, narezane tikvice, masline i ostatak začine, nakon 3 min dodati kuhanu tjesteninu, i sve zajedno još kratko pirjati. Po potrebi podlijevati vodom. Poslužiti uz zdjelicu zelene salate.
11. Juha iz woka: Bistra juha od povrća
Sastojci:¼ korijena celera;½ korabice;1 mrkva;3 lista kelja;1 žlica tjestenine za juhu;Sol, papar, celer i peršin lišće;Sušeni vlasac;Maslinovo ulje;
Način pripreme: Celer i korabicu narezati na ploškice, a mrkvu na kolutiće. Lišće kelja rastrgati na manje komade. Korjenasto povrće pirjati na malo ulja, dodati vruću vodu te listove kelja i začine te sve zajedno kuhati oko 5 min, dodati tjesteninu za juhu i kuhati još par minuta da kelj i tjestenina omekšaju. Lišće peršina dodati na kraju, kada je juha već kuhana.
12. Povrće i suhe smokve u woku
Sastojci:2 mrkve;1 pastrnak;2 poriluka;4 smokve;5 dkg oraha;1 žlica maslinovog ulja;½ dl bijelog vina;Sol, crni papar, majčina dušica;
Način pripreme: Mrkvu i pastrnak oguliti i isprati, a poriluk zarezati po sredini sa strane korijena te proći mlazom vode sa se ispere prljavština koja se može nalaziti unutar lišća poriluka. Mrkvu narezati na dugačke štapiće, pastrnak na tanke polumjesece, a poriluk na krugove. Smokve narezati na sitne komadiće kako bi jače pustile sladak sok. Na suhom woku malo popržiti orahe i dodati maslinovo ulje. Povrće dodavati slijedećim redom: mrkva, pastrnak, poriluk u razmacima od nekoliko minuta (2–3 min). Dodati narezane smokve, vino i začine. Sve zajedno pirjati max. 10 min da povrće ostane hruskavo.
Uppt, listopad 2011.