UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Uravnotežen obrok
Uravnotežen obrok
- Detalji
- Kategorija: Dijetni program
- Objavljeno Subota, 27 Listopad 2007 17:50
- Hitovi: 31349
Prijedlog uravnoteženog obroka (izbor po želji)
( Za osobe koje žele drugačije okuse )
1.CANAPE-i (zalogajčići) od sirovog povrća s namazom od mladog sira s orasima
2.MARINIRANO POVRĆE i MARINIRANI TOFU
3.ZOB sa sjemenkama sezama i MUNGO GRAH
4.SALATA OD CIKORIJE I RADIČA sa sjemenkama sezama 5.SIROVI CELER S MLADIM SIROM I SUHIM VOĆEM
CANAPE-i od sirovog povrća
Priprema:
Povrće: mrkva, bijela repica, korabica, rotkvice, komorač, očistiti i izrezati na tanke okrugle iii četvrtaste oblike veličine jednog zalogaja. Namaz: mladi sir iii svježi tofu od ''/2 kg podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati sitno narezanIh zelenih ill crnih maslina (7 komada), I žlicu sitno izrezanih oraha. Dodati mljevenu gorčicu i1i đumbir po želji. Oba začina su odlična za želudac. Sve dobro izmiješati, ako je pregusto dodati žlicu acidofila. U drugi dio sira umiješati I do 2 manje umeboshi šljive (mogu se kupiti u prodavaonicama zdrave hrane), I žlicu naribanih badema, gorčicu iii dumbir. Sve dobro izmiješati te dodati acidofil ukoliko je smjesa pregusta. U oba namaza dodati začinske trave ili namazane canapee posuti istim. Povrće birati sezonski ili po osobnom okusu.
MARINIRANO POVRĆE I MARINIRANI TOFU
Povrće: brokulu, poriluk, tvrde dijelove cikorije, cvjetaču narezati na sitnije dijelove, te večer prije ili dva-tri sata ranije marinirati u soja umaku (shoja umak), te začiniti asafoetidom (zamjenski začin za luk; kupiti u "LEKO" prodavaonici začina). Dumbir dodati po želji. Tavu premazati ghijem i1i uljem, dodati pripremljeno povrće. Pirjati 2-3 minute. Tofu na isti način pripremiti kao povrće; mariniran tofu, narezan na tanke šnitice, peel 1-2 minute sa svake strane. Servirati s mariniranim povrćem.
ZOB SA SJEMENKAMA SEZAMA I MUNGO GRAH
(iii domaći grah) - za 4 osobe I šalicu zobi namočiti dan ranije I šalicu mungo graha također (ako je mladi grah ne namakati) I zob i mungo grah kuhati pod tlakom 6-10 minuta iii 50-tak minuta u običnom loncu. Kuhanoj zobi dodati sjemenke sezama, koje smo prethodno malo popržili i usitnili. U kuhani mungo grah možete dodati malo mladoga luka i maslinova ulja, kao za salatu.
SALATA OD RADIČA I CIKORIJE
Ova je salata izvrsna za jetru.Začiniti maslinovim uljem, jabučnim octom, te začinskom soli, na kraju dodati sjemenke sezama. Servirati uz zob i mungo grah.
DESERT: CELER S MLADIM SIROM I SUHIM VOĆEM
- za 4 osobe I srednji celer izribati na sitno, dodati istu količinu mladog sira, te 5-6 suhih smokava, 5-6 suhih marelica sitno nasjeckanih, te 2 žlice groždica. Dobro izmješati i rashladiti, te poslužiti u zdjelicama.
Dodatak: NAMAZ OD AVOKADA
Avokado je izuzetno bogat nezasićenim masnim kiselinama. Jedan zreo avokado izgnječimo, dodamo malo limuna (oko 2 žličice), te žličicu začina po želji (kelp alge u prahu, curry, češnjak, dumbir, papar, malo soil... ). Začine birajte po želji. Poslužite kao namaz na kruh ili sirovo povrće.
NAPOMENA:
Iz prethodnih recepata vidljivo je da je riječ o hrani tj. jednostavnim jelima; kako po sastavu tako i po načinu pripreme. Bjelančevine se nalaze u mladom siru ili tofuu, ugljikohidrati u zobi i mungo grahu, a vitamini, minerali i enzimi u mladom sirovom povrću i salati, te nezasičene masnoće iz visokovrijednih namirnica avokada i sezamovih sjemenki, te orašida u namazima. Riječ je o količinama nužno potrebnim za dobar osjećaj i sitost.
Šećer, lako probavijiv dobivamo iz suhoga voća (desert od celera - izuzetno alkalnog sastava). Takovo pripremljeni desert snaži naše zdravlje i zadovoljava potrebu za slatkim. Svako od 5 predloženih jela mogu biti i samostalni obrok s tim da: uz br. 2 servirate salatu od radiča i cikorije, a uz br. 3 servirate br. 1. Uz br. 5 možete piti čaj: zeleni čaj, matičnjak i1i mentu.
Namaz od avokada servirajte uz br. 1.
Svih 5 prijedloga - odlično za goste da ih ugostite drugačije "sa puno mašte".
Uppt, dopuna veljača 2011.