UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
BLAGDANI I PROBAVA
- Detalji
- Objavljeno Subota, 09 Siječanj 2010 21:14
- Hitovi: 6466
Problemi s probavom česti su u ovo doba godine. Sedam je razloga zašto se javljaju i kako ih spriječiti. Prejedanje. Jaka hrana i žestoka pića. Stres. Sve su ovo razlozi za probavne smetnje,a čiji simptomi ne štete samo našem izgledu i nagomilavanju viška kilograma,nego mogu biti uzrok vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema.Žene su pogođene šest puta više nego muškarci. U više od polovice žena u ovo doba godine javljaju se probavne smetnje ili se pogoršavaju postojeće.
1. UZROK: Prepečena i masna hrana.
POSLJEDICA: Želučani refluks(povratak želučane kiseline iz želuca u jednjak) i žgaravica(osjećaj kiseline u ustima).Konzumiranje većih količina osobito masne i začinjene hrane,pečenog i pohanog mesa, raznih vrsta umaka, suhomesnatih proizvoda i blagdanskih slastica stvara teškoće u probavi ,a uzrokuje osjećaj težine i bolove u gornjem trbuhu, koji su često praćeni mučninom, nadutošću i žgaravicom.Žgaravica nastaje zbog vraćanja želučane kiseline iz želudca u jednjak, a često nastaje i zbog navike nekih pojedinaca da nakon obilnog obroka unutar tri sata odu spavati ili ležati. Naime, gravitacija ima vrlo važnu ulogu u procesu probavljanja hrane i sprečavanju želučanog refluksa. Drugi razlog pojavi žgaravice je i konzumacija slatkiša, osobito tvrdih bombona, čokolade i kolača koji opuštaju donji ezofagealni mišić, a čija kontrakcija spriječava povratak hrane iz želuca u jednjak. Sinptome jake žgaravice možete ublažiti antacidnim lijekovima ili još bolje ako znate da uvijek imate ove tegobe nakon većeg i težeg obroka , pola sata prije jela možete uzeti lijekove ,blokatore H2 receptora. Ovi lijekovi djeluju osam sati i duže , a sprečavaju i druge probavne teškoće.Isto tako dobro je da nakon obroka ostanete u uspravnom položaju i do nekoliko sati.Izaberite si aktivnosti primjerene ovom blagdanskom dobu, jer čak i sjedeći položaj puno je bolji od ležećeg.
2. UZROK: Često putujete i u pokretu ste.
POSLJEDICA: osjećaj nadutosti,pojačano stvaranje plinova u crijevima i zatvor.Vi se krećete dok putujete,ali vaša crijeva ne. Kada ste na putovanju vi mijenjate svoje svakodnevne aktivnosti,kao i prehrambene navike. Obzirom da smo prije putovanja i tjekom njega pod određenim stresom i u žurbi, za doručak umjesto cjelovitih žitarica i svježeg voća obično pojedemo neko pecivo od lisnatog tijesta, krafnu i slično. Također tjekom putovanja ne pijemo dovoljne količine vode i ne bavimo se uobičajnim aktivnostima, što sve dovodi do usporenja probave i stvaranja viška plinova u crijevima. Hrana bogata vlaknima i svježe voće i povrće djeluju poput spužve u crijevima i vežu vodu , te na taj način osiguravaju mekšu konzistenciju stolice i njen brži prolazak kroz probavni trakt. Većina žena u ovo doba godine zbog nagomilanih obaveza i manjka privatnosti jednostavno zaborave otići na toalet kaže gastroenterolog Cynthia M. Yoshida, MD autor knjige « Bez probavnih smetnji». Za ovu vrstu problema mogu se koristiti blagi laksativi,jedan do tri dana prije putovanja,ali ih ne smijete uzimati duže od dva tjedna jer mijenjaju normalnu crijevnu floru i oštećuju sluznicu crijeva. Redovito pražnjenje crijeva,svaki dan smanjuje efekt slabe reabsorcije bitnih tvari iz hrane u crijevima te smanjuju nadutost i stvaranje viška plinova,a samim tim i bolji osjećaj u trbuhu.
3. UZROK:Konzumacija hrane na javnim mjestima.
POSLJEDICA: Simptomi»crijevne gripe».U ovo doba godine organiziraju se različite proslave i domjenci na radnom mjestu, u školama i vrtićima.Mnoštvo je društvenih zbivanja. Hrana se obično donese puno ranije i do nekoliko sati, te stoji na sobnoj temperaturi,pri kojoj se već nakon 2 sata mogu razmnožiti različite vrste bakterija. Ako nakon 6 sati od konzumacije takve hrane osjetite bolove u trbuhu, mučninu, nadutost i dobijete rijetku stolicu sa vrućicom, vjerojatno ste se otrovali hranom koja je zaražena bakterijom E.coli.Ako vam se ovi simptomi jave nakon 1-3 dana onda ste se vjerojatno inficirali nekom vrstom crijevnih virusa,koje ste mogli unijeti hranom,ali i kontaktom sa zaraženom osobom,koja ili i sama ima simptome bolesti ili može biti samo prijenosnik. Stoga je vrlo važno prati ruke. Vrlo opasno je i konzumacija piletine koja nije dovoljno termički obrađena i u kojoj se vrlo brzo mogu razviti bakterije . Ako se zarazite ovim bakterijama simptomi su vrlo dramatični,kao što su povišena temperatura,povraćanje, proljev i u vrlo kratkom razdoblju možete dehidrirati.Možete si pomoći mineralnim i visokoenergetskim pićima za športaše bez kofeina (Isosport) i antidehidracijskim prašcima.Ako imate povišenu temperaturu obavezno se javite u hitnu službu. Većina ovih akutnih trovanja hranom traje oko 7 dana i nije potreban tretman antibioticima.Bez obzira na to uvijek je potrebno posavjetovati se sa svojim izabranim liječnikom ako simptomi traju duže od 3 dana.
4.UZROK: Bolovi u trbuhu jači nego obično.
POSLJEDICA: Nadražaj ili čak nastanak želučanog vrijeđa.Dosta žena koristi nesteroidne antireumatike za ublažavanje bolova od migrene do menstrualnih bolova.Za vrijeme praznika ovi lijekovi koriste se još i više zbog ublažavanja bolova u mišićima nakon kućanskih poslova,nošenja teških paketa i djece po trgovačkim centrima.U vrijeme blagdana povećan je i stres zbog poslovnih i obiteljskih obaveza koji uzrokuje glavobolje, pa se i zbog toga ovi lijekovi koriste u većim dozama .Tako nekontrolirano uzimanje može oštetiti sluznicu želuca i uzrokovati nastanak želučanog vrijeđa, što se očituje kao osjećaj oštre, jake boli u gornjem djelu trbuha. Stoga bi umjesto ovih lijekova trebalo koristiti paracetamol koji je puno blaži prema želučanoj sluznici.Ako ovi bolovi i tegobe ne nestanu nakon 2 tjedna, trebate posjetiti svog izabranog liječnika koji će vam dati da napravite test na bakteriju H.pylori koja može biti uzrok upale želučane sluznice(gastritis) i nastanka želučanog vrijeđa, a koja se liječi antibioticima i antacidnim lijekovima.
5.UZROK: Ispijanje većih količina alkoholnih pića
POSLJEDICA:Oštra bol u gornjem djelu trbuha koja se širi pojasasto u leđa.,te povraćanje i groznica mogu biti simtomi vrlo ozbiljnog i hitnog stanja- akutnog pankreatitisa. U ovo doba godine jede se žešća i masnija hrana i piju razni koteli i alkoholna pića u većim količinama što može uzrokovati upalu gušterače,organa koji luči brojne enzime i sudjeluje u procesima probave i regulaciji šećera. Akutni pankreatitis nastaje zbog djelovanja aktiviranih enzima gušterače na okolna tkiva s posljedičnim propadanjem tih tkiva i jakom upalom. Alkohol je najčešći uzrok akutnog pankreatitisa, a može se javiti i nakon samo jeden noći opijanja ili nakon dugotrajnijeg pijenja većih količina.Simptome akutnog pankreatitisa prepoznaćete po oštroj , žarućoj boli u gornjem djelu trbuha,koja se pojasasto širi u leđa,trbuh je bolan i otečen, a može se javiti i groznica,mučnina ,povraćanje i ubrzan puls. Ovo je po život opasno stanje i hitno se morate javiti u najbližu hitnu službu. Obvezan je ostanak u bolnici i primanje antibiotika intravenski.Žene imaju 50% više vjerojatnosti da obole od akutnog pankreatitisa,jer ne toleriraju veće količine alkohola tako dobro kao muškarci kaže Silvia Degli-Esposi, MD,direktor Centra za gastrointestinalne poremećaje u Providensi RI.Sve iznad 2 alkoholna pića tjekom noćnog provoda utječe na ženski metabolizam te nakon što ste popili ova dva žešća pića,nešto pojedite i nastavite piti mineralnu vodu.
6.UZROK: Nepodnošenje vruće čokolade ili kakaa.
POSLJEDICA: mučnina,podrigivanje,grčevi u crijevima.Ovo su znaci intolerancije na laktozu(mliječni šećer). Oni se javljaju nakon 2-3 sata konzumacije mliječnih napitaka.Ako vam se jave ovi simptomi onda i vi spadate u ljude koji ne mogu pravilno probaviti ovaj šećer.Ne morate uvjek nakon konzumacije mliječnih napitaka imati ove simptome,oni se mogu javiti samo ako ste ih konzimirali češće nego inače ili u većim količinama za vrijeme blagdana kaže Yuri A. Saito, MD., gastroenterolog iz Mayo klinike u Rochesteru,MN. Možete si pomoći tabletama koje sadrže enzime za bolje probavljanje laktoze ili možete koristiti mlijeko saminimalnom količinom laktoze,što se može naći i u našim trgovinama.
7.UZROK:Osjećaj umora i ljutnje.
POSLJEDICA: Uzrokuje spazme i grčeve debelog crijeva.Više od 25% žena u SAD ima simptome iritabilnog kolona. Stres je okidač za nastanak ovog poremećaja.Stanje pogoršavaju i brza hrana,neki lijekovi i dani menstruacije.Ovaj sindrom praćen je grčevima u donjem abdomenu te zatvorom ili diarejom . Opisani su i slučajevi familijarne pojave ovog poremećaja.Različita hrana,različito utječe na različite ljude. Ako patite od ovog sindroma vaš izabrani liječnik može vam prepisati spazmolitike koji djeluju opuštajuće na glatke mišiće crijeva i time smanjuju bol. Antidepresivi su također učinkoviti jer blokiraju prrijenos bolnih signala iz živčanih stanica u stijenci crijeva do mozga.Borba protiv stresa jogom i meditacijom te fizička aktivnost također pomažu u ublažavanju simptoma ovog sindroma.
5 malih savjeta za vrijeme blagdana:
- Odlazite na blagdanke partije uvijek do pola siti.
- Izbjegavajte jesti hranu koja je dugo stajala i u većim količinama
- Krećite se , to stimulira proces probave.
- Ne mojte zaboraviti piti vodu.
- Opustite se,nađite vremena za sebe i svoje najmilije. Vaša probava biće vam zahvalna kao i
cijeli organizam.
preuzeto s: webmd.com
Za MojDoktor: Mirela Frančina.dr.med.Uppt, siječanj 2010.
http://www.mojdoktor.hr/Default.aspx?page=96&article=4753&kw=blagdani_i_probava