UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Koji sve opasni sastojci vrebaju iz brze hrane?

Objavljeno: T-portal, 23.04.2013.

 

Iznenadit ćete se!

 

 

Istraživanja pokazuju kako se u popularnoj brzoj hrani vrlo često mogu pronaći sastojci koji se povezuju s rizikom od ozbiljnih bolesti poput raznih vrsta karcinoma. Iako takvi sastojci nisu zastupljeni u velikim količinama, ipak je dobro znati kakve sve opasnosti vrebaju iz omiljenih vam namirnica.

 

Milijuni ljudi diljem svijeta svakodnevno konzumiraju hamburgere, pržene krumpiriće i sokove. Većina njih vjeruje da su svi sastojci takvih namirnica sigurni te da ni na koji način ne ugrožavaju zdravlje. Ipak, ta većina trebala bi još jednom razmisliti jer u brzoj hrani vrebaju mnogi opasni aditivi.

Butil hidroksi toluen

Ovaj komplicirani naziv zapravo se odnosi na konzervans koji se koristi u hrani za ljude te u hrani za pse, a može ga se pronaći i u kozmetičkim proizvodima. U Americi su ga pronašli u hamburgerima jednog popularnog lanca brze hrane. Iako su dopuštene tek minimalne količine tog konzervansa, neki se ne drže pravila, a nije poželjna čak ni mala količina s obzirom na to da je riječ o sastojku koji je dokazano kancerogen.

Karamel boja

Pronađena je u gaziranim pićima, ali i nekim vrstama prženih krumpirića. Karamel boja je zapravo skupina boja koje su izrađene od različitih kemikalija i hrane. Neki boje su bezopasne, a neke baš i nisu. One koje su dobivene u procesu u kojemu se koristi šećer i amonijak sadržavaju kemijske spojeve koji se povezuju s povećanim rizikom od raka pluća u miševa. Znanstvenici smatraju da ti spojevi mogu biti opasni i za ljudska pluća. Danas se karamel boja najčešće koristi u gaziranim pićima.

Umjetne boje – žuta 5 i 6
Ove umjetne boje mogu se pronaći u nekim ledenim čajevima, kao i u nekim slasticama.
Inače, umjetna bojila se koriste u proizvodima poput pekarskih proizvoda i pića. Mnoga od njih odobrile su razne zdravstvene organizacije i u načelu u malim količinama ne štete. No neka istraživanja daju naslutiti da čak i male količine umjetne boje, a posebno žute 5 i 6, izazivaju hiperaktivnost kod djece. Dobro je zato pažljivo čitati deklaracije proizvoda ako želite izbjeći probleme.

 

Kalijev acesulfam
Kalijev acesulfam je zapravo umjetno sladilo koje se može pronaći nekim dijetalnim napicima, odnosno u light verzijama popularnih sokova. Stavlja se u napitke da poboljša okus, a neki stručnjaci tvrde da je potencijalno opasan. Naime, u nekim istraživanjima pokazalo se da umjetno sladilo može povećati rizik od karcinoma. Stručnjaci naglašavaju kako su potrebna daljnja istraživanja.

Natrijev nitrit
To je začin i konzervans koji se zna koristiti u suhomesnatim proizvodima, uključujući i slanine, hrenovke i šunke. Natrijev nitrit stručnjaci povezuju s povećanim rizikom od raka, uz napomenu kako ništa konkretno nije dokazano, odnosno da su potrebna daljnja istraživanja. U svakom slučaju, namirnice s tim začinom zasigurno ne ulaze u kategoriju zdrave hrane. Postoje istraživanja koja pokazuju da takve namirnice mogu uzrokovati probleme sa srcem.

 

 

 

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/256844/koji-sve-opasni-sastojci-vrebaju-iz-brze-hrane.html

 

 

Uppt, preuzeto 23.04.2013./m.v.

Zdrav doručak - najzdraviji početak dana

Uvijek je dobro podsjetiti se da je doručak – najbolji i najzdraviji početak dana!

Objavljeno: Medikus.hr

http://www.medikus.hr/gastro/810-zdrav-dorucak.html

Predavanje -  2. Nacionalni susret strukovnih udruga, Šibenik, 17.-20.6.2010.g.

 

Doručak osigurava energiju potrebnu za početak dana, poboljšava pamćenje, razumijevanje i pridonosi boljem raspoloženju. Tijekom dana važno je ne preskakati glavne obroke i započeti dan s doručkom. Tijekom noći naše rezerve u obliku glikogena razgrađuju se kako bi se osigurala glukoza potrebna našem organizmu.

Zato i jest važan doručak koji omogućava popunjenje tijekom noći ispražnjenih rezervi glikogena i osigurava energiju za jutarnje aktivnosti.

Što izabrati za doručak!?

To je najjednostavniji dio posla i odluke. Naime svi stručnjaci se slažu da doručak izaberemo prema svojim sklonostima i da ga ne mijenjamo, tj. odlučimo što nam je temelj, a ostalo su samo nadopune. Naravno, vodeći računa o sastavu namirnica i njihovoj kalorijskoj vrijednosti.

Zobene pahuljice - najbolji doručak

Vjerojatno već znate koliko dobra čini jedna zdjela zobene kaše - zagrije vas, zasiti i napuni energijom kao malo koja druga vrsta doručka. Istraživanja su pokazala da ova nevjerojatna namirnica također pomaže u prevenciji pretilosti, dijabetesa i srčanog udara. I to nije sve! Kad dodate ostale sastojke po vašem izboru, dobijete super doručak.

Sva istraživanja pokazala su da su zobene pahuljice (i ostale žitne pahuljice, a najbolje u kombinaciji toga) najbolji izbor kao temelj zdravog doručka jer zob (i ostale žitarice) su izvor kompleksnih ugljikohidrata kao dobrog i dugotrajnog izvora energije i dugotrajnijeg osjećaja sitosti, te izvor vitamina B skupina i folne kiseline koji djeluju izrazito antistresno tj. hrane živčani sustav.

Teorija: Obrok s dodatkom zobi dulje se zadržava u želucu i izaziva sporije lučenje inzulina nego, primjerice, kriška bijelog kruha ili slatke žitarice za doručak.

Zaključak: "Zobene pahuljice idealan su izbor za doručak", savjetuje dr. Anne Nugent iz Britanske nutricionističke zaklade. "Zob sadrži topiva vlakna koja snižavaju razinu kolesterola u krvi i daju osjećaj sitosti." Npr. ekstrakt zobi je prirodno sredstvo za opuštanje i tada je najbolje uzimati 10 do 20 kapi ekstrakta 3 puta na dan.

Kako pripremati zobene pahuljice, stvar je ukusa i vlastitih kombinacija i eksperimenata. No, iz iskustva, najbolje su u kombinaciji sa mlijekom i mliječnim proizvodima ili sojinim mlijekom (izvor bjelančevina, magnezija i kalcija), sokovima, sušenim voćem, orašastim plodovima, bučinim košticama, sjemenkama (lanenim i sezamovim), svježim voćem i povrćem (jabuke, kruške, mrkve).

Sve te kombinacije su izuzetno zdrave i osiguravaju nam dostatnu energiju duže vrijeme, tako da ručak možem dočekati bez onog jakog osjećaja gladi.

Prijedlog: sve namirnice možete nabaviti početkom mjeseca, pripremiti u posudice i držati u uredu.

Važno: potrebno je kontrolirali količine po obroku tj. dovoljne su dvije velike žlice pahuljica (npr. 30-60 g) i količina od cca 1/3 žlice orašastih plodova, jer sve te namirnice isto tako imaju svoju kalorijsku vrijednost, a doručak mora sadržavati cca do 300 kcal.

Zaključak

Važno je naglasiti da doručak prakticiramo uvijek u isto vrijeme i to između 9 i 10 sati u jutro iz razloga što je tada odvijanje metaboličkih procesa u želucu najveće tj. tada organizam iz hrane uzima sve potrebne nutrijente, a rad tzv. "Jin" organa ("šupljih" - želudac, crijeva, mjehur) je u maksimumu i tada dobivamo vitalnu energiju za cijeli dan.

Predavanje s 2. Nacionalnog susreta strukovnih udruga, Šibenik, 17.-20.6.2010.

 

Dokument u cjelosti-pdf.oblik

http://www.medikus.hr/images/stories/dokumenti/mv%20-zdravi-dorucak.pdf

Mirela Vidović/2010.(Up dated, travanj 2013.


www.uppt.hr

Nakon blagdana vrijeme je za čišćenje organizma

Objavljeno: T-portal/2.01.2013.

VRATITE SE U FORMU

Tijekom blagdana rijetko tko je uspio odoljeti masnijoj hrani, kapljici više te slasticama koje se uvijek nalaze nadohvat ruke. No, nakon tog hedonističkog razdoblja i prekomjernog uživanja u hrani i piću, nužno se je vratiti u formu te tijelo očistiti od nakupljenih toksina

 

Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije, ne znate kako izgubiti nekoliko kilograma viška nakupljenih tijekom blagdana, a muku mučite i s aknama i prištićima? Vrijeme je za čišćenje organizma. Detoksikacijom tijela nakon poprilično napornih blagdanskih dana vratit ćete organizmu potrebnu energiju te poboljšati opće zdravlje.

Detoksikacija organizma zapravo je čišćenje organizma od toksina, a neki od znakova, osim umora i loše koncentracije, koji upućuju da vam je potrebna detoksikacija su česte glavobolje, pojava alergija, depresivnost, nadutost, loša probava, debljanje ili prekomjerno mršavljenje.

Prije detoksikacije nije loše jedan dan postiti, odnosno piti samo vodu i biljne čajeve. Tijekom detoksikacije preporučljivo je jesti jednostavno pripremljenu hranu: sirovo voće i povrće, sokove od svježeg ribanog ili pasiranog voća i povrća (koncentrirane ili razblažene vodom), tople povrtne juhe, povrće kuhano na pari ili u vodi, kao i kratko pirjano na malo nerafiniranog ulja poput ekstra djevičanskog hladno prešanog maslinovog ulja. Salate začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, a i svu ostalu hranu blago začinite (izbjegavajte sol, papar i druge jake začine, a dozvoljene su ljekovite začinske trave).


Tijekom detoksikacije potrebno je dnevno unijeti oko tri litre tekućine u obliku vode, čajeva, sokova i juha.

'Tijelo ima svoj prirodni sustav ozdravljenja i liječenja, a detoksikacija zapravo pojačava taj sustav i potiče ga na rad', kaže doktor Peter Bennett, predstavnik klinike Helios u Victoriji. U svojoj osnovi detoksikacija se odnosi na čišćenje krvi, a to se događa tako što se iz krvi uklanjaju toksini i premještaju u jetru te nakon toga napuštaju tijelo. Tijelo također eliminira toksine kroz bubrege, crijeva, pluća i kožu, piše Life.gaiam.com.

Prema riječima doktora Bennetta, svatko bi se trebao detoksikaciji podvrgnuti barem jednom godišnje. Iako je detoksikacija zdrava za organizam te ga čisti od otrova, prema Bennettovim riječima, ne preporučuje se dojiljama, djeci, kroničnim bolesnicima s degenerativnim bolestima te oboljelima od karcinoma i tuberkuloze.

'Danas je detoksikacija potrebna više no ikada', kaže doktorica i autorica knjige 'Detoxification' Linda Page dodajući kako se detoksikacija preporučuje osobama koje osjećaju neobjašnjivi umor, tromost, iziritiranu kožu, alergije, infekcije, vrećice ispod očiju, napuhnuti trbuh iako je ostatak tijela vitak, dekoncentraciju te obline mjesečnice.

Kako započeti s detoksikacijom?
Kao prvo eliminirajte sve otrove oko sebe – alkohol, cigarete, kavu, rafinirani šećer, zasićene masti. Osim toga, do minimuma smanjite upotrebu kemikalija kao što su sredstva za čišćenje te higijenska sredstva, poput šampona, paste za zube i slično te ih zamijenite prirodnijim alternativama.

Drugi važan faktor koji morate eliminirati za vrijeme detoksikacije je stres koji aktivira opuštanje određenih stresnih hormona u tijelo. Meditacija i joga su jednostavni i učinkoviti načini da se barem nakratko riješite stresa.

Za vrijeme detoksikacije važno je piti puno tekućine i vježbati Koji detoksikacijski program je najbolji za vas?
Postoje brojni detoksikacijski programi i recepti, a ono što je najbolje za vas ovisi o vašim individualnim potrebama. Mnogi slijede sedmodnevni detoksikacijski plan jer je, prema riječima doktora Bennetta, tijelu je ipak potrebno određeno vrijeme da pročisti krv.

Detoksikacijski plan doktora Bennetta uključuje dvodnevni post za vrijeme kojega se uzima samo tekućina, a nakon čega slijedi petodnevna detoksikacijska dijeta tijekom koje će se probavni sustav odmoriti. Prema riječima doktora Bennetta, također je u vrijeme detoksikacije poželjno uzimati dodatke prehrani, ljekovito bilje te vježbati kako bi se potakla cirkulacija.

Linda Page pak preporučuje da se tri do sedam dana piju samo sokovi od svježeg voća i povrća i voda kako bi se tijelo učinkovito oslobodilo toksina.

Ostale popularni detoksikacijski programi i prirodno čišćenje tijela uključuju korištenje već spremnih paketa za detoksikaciju, koji obično sadrže vlakna, vitamine, minerale i ljekovito bilje ili pak prakticiranje da se svaki tjedan jedan dan posti i pije samo voda.

Deset načina koji će vam pomoći da tijelo očistite od toksina:


1. Jedite puno vlakana, uključujući smeđu rižu i organski uzgojeno svježe voće i povrće. Repa, rotkvice, artičoke, kupus, brokula i alge su izvrsne detoksikacijske namirnice.
2. Očistite i zaštitite jetru uzimajući ljekovito bilje kao što je korijen maslačka i sikavice te pijete zeleni čaj.
3. Uzimajte vitamin C koji tijelo pomaže proizvesti glutation, spoj koji iz jetre otklanja toksine.
4. Pijte najmanje dvije litre vode dnevno.
5. Duboko dišite kako biste omogućili da kisik u potpunosti prolazi kroz dišni sustav.
6. Stres umanjite pozitivnim emocijama.
7. Prakticirajte hidroterapiju. Tuširajte se vrućom vodom pet minuta, a zatim hladnom vodom 30 sekundi. Ponovite postupak tri puta, a nakon toga pođite na spavanje.
8. Odite u saunu i preko znoja istjerajte toksine iz tijela.
9. Toksine iz tijela istjerajte suhim četkanjem kože posebno namijenjenim za to ili pak isprobajte razne detoksikacijske kupke za stopala.
10. Jedna od najvažnijih stavki detoksikacije je vježbanje. Odličan način su joga ili pak preskakanje užeta. Osim detoksikacijskih učinaka, vježbanje ima višestruke zdravstvene prednosti.

Objavljeno: T-portal, 2013.

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/233455/nakon-blagdana-vrijeme-je-za-ciscenje-organizma.html

Uppt, preuzeto 2.4.2013./m.v.

Opasne grickalice

Uvijek aktualno i važno za podsjetiti!

 

ŠTETNOST GRICKALICA (čips, smoki, štapići i sve slično)

 

Jeste li znali da su grickalice ovoliko štetne?

Poznato je da su grickalice poput čipsa u kategoriji nezdrave i nepoželjne hrane, ali nova studija otkriva i puno gore stvari o njima

Onaj tko ima naviku redovno jesti slane grickalice pržene u ulju i prepune nepoželjnih dodataka riskira puno više od pretilosti ili bolesti srca.

Nova studija kaže kako su takve grickalice opasne za nerođenu djecu, hiperaktivnost kod djece i potencijalni karcinom kod odraslih.

Jedna je anketa pokazala da trećina malenih Britanaca čips i slične grickalice jede svaki dan što je opasno za njihov razvoj i zdravlje. Daily Mail piše da je jedno pakiranje čipsa dnevno u godini dana jednako tome kao da ste popili pet litara ulja.

Zapravo, samo u Velikoj Britaniji rezultati pokazuju kako se pojede oko šest milijardi paketa grickalica na godinu, a to je ravno izračunu da se grickalice jedu svake tri minute ili da jedna osoba pojede 100 paketa.

Autor knjige 'Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us' Michael Moss objašnjava kako ga ne čudi da se grickalice toliko jedu jer, osim zaraznog okusa, imaju vrlo privlačna pakiranja koja mame s polica.


Dodaje da neka istraživanja pokazuju kako nam se najviše sviđaju grickalice koje su najhruskavije, a proizvođači su otkrili način da okusom, za koji su ključne sol i masti, stvaraju ovisnike o njima.  Uz pretilost, dijabetes i bolesti srca, sada je otkriveno da trudnice grickalicama mogu naštetiti svojoj djeci kao da su pušači. Radi se o kemikaliji akrilamid koja se nalazi u grickalicama, a može oštetiti DNA kod nerođenih beba.

 

 

Podsjetnik na tekst: Što nam „nudi vrečica čipsa

Tekst objavljen na stranicama Uppt iz 2006.g. (podaci sa portala Vidi.hr)

http://www.uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=2966:podsjetnik-to-nam-nudi-vreica-ipsa&catid=24:prehrana&itemid=60

                                                                                                          

Vrećica čipsa = 12,5 žličica ulja


Znanstvenici iz Britanske zaklade za zaštitu srca (BHF) izračunali su da osobe koje konzumiraju jednu vrećicu čipsa dnevno u kojoj se nalazi 35g čipsa, u organizam godišnje unesu 5 litara ulja.

 

Britanci na primjer svake 3 minute pojedu tonu čipsa, pa se ubrajaju u najbrojnije konzumente čipsa.

Kao usporedba može poslužiti činjenica da Britanci svakih 14 sati napune jedan olimpijski bazen uljem iz čipsa.

Znanstvenici su također ustvrdili da svako 5. dijete koje je sudjelovalo u istraživanju čips jede 2x dnevno, a neki i češće što je ozbiljna prijetnja njihovom zdravlju.

To je jedan od bitinijh razloga kampanje koju će provesti BHF, pa već rade na izradi plakata s fotografijom na kojoj će biti prikazana djevojčica koja ispija bocu ulja, a ispod fotografije će pisati :

"Ono što je ušlo u čips, ući će i u tvoj organizam".

 

Tijekom 2005. u Velikoj Britaniji je prodano oko 268.000 tisuća tona čipsa, u odnosu na 12 posto manje tijekom 2002.

Objavljeno: Portal/Vidi.hr/ 23. rujna 2006 /27.10.2006.

 

Napomena Udruge: potrošnja čipsa i sličnih grickalica (smokija i sl.) u svijetu raste. U odnosu na objavljene podatke iz 2006. godine ništa se nije promijenilo. Statistički podatci govore o porastu broja pretilih u cijeloj Europi!

Čips (Eng. Chips)- oblik snack proizvoda koji se najčešće pravi od krumpira, ali i drugog povrća. Namirnica narezana na tanke ploške, pržena u ulju te zasoljena pakira se u vrećice. Osim industrijski, može se pripremiti i kod kuće. Jede se između obroka ili kao predjelo, na utakmicama itd. Zbog velikog sadržaja masti i natrija ne preporučuje se često uživanje takvog oblika hrane. Osim od povrća postoje i čipsevi od voća, kao npr. od jabuka, koji se proizvode rezanjem voća na tanke ploške i sušenjem u komorama. (Izvor: coolinarika.com)

http://www.coolinarika.com/magazin/prehrambeni-rjecnik/%C4%8D/cips/

Uppt, Up Dated /4.4.2012./Up Dated, kolovoz 2017.

Cvjetača se preporuča pušačima

http://www.zdravakrava.hr/clanak/3411/cvjetaca-pomaze-pusacima

Objava: Zdrava krava, 18.03.2013.

Istraživanja su pokazala da cvjetača smanjuje rizik od karcinoma pluća

Blagog i specifičnog okusa, cvjetača je namirnica niske energetske vrijednosti koja smanjuje rizik od karcinoma pluća. Iako nije zelene boje, cvjetača kao i kupus, brokula, kelj i prokulice pripada porodici kupusnjača. Jedna šalica cvjetače sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i naranča

Cvjetača se odlikuje bogatstvom vitamina, minerala i fitokemikalija. Obiluje vitaminom C i folnom kiselinom te sadrži i brojne minerale, osobito mangan, kalij i magnezij. Cvjetača je kao i ostalo povrće niskokalorična, a 100 grama namirnice sadrži oko 30 kalorija.

Specifičan miris

Iako dolaze u različitim oblicima, kupusnjače dijele mnoge zajedničke karakteristike. Jedna od njih je specifičan miris koji se razvija tijekom kuhanja. Za sumporastu aromu kupusnjača zaslužne su organske molekule naziva glukozinolati. Njihova glavna uloga je obrana biljke, a konzumacijom dospiju i u naš organizam gdje također ispoljavaju obrambenu funkciju. Određena istraživanja pokazuju kako spojevi sa sumporom imaju antikancerogeno djelovanje.

Najbolje na salatu

Istraživanje iz 2008. godine objavljeno u časopisu American Association for Cancer Research pokazalo je kako bi pušači trebali povrće iz porodice krstašica konzumirati redovito jer mogu smanjiti rizik od karcinoma pluća za 20 do 55 posto, a najbolje rezultate polučuje unos sirovog povrća. Glukozinolati su inaktivni spojevi koji se aktiviraju uz pomoć enzima koji se prirodno nalaze u tom povrću. Međutim, enzimi kuhanjem prestaju djelovati pa je idealno takvo povrće jesti sirovo ili primjerice kuhanu cvjetaču u kombinaciji sa salatom od kupusa.

Način čuvanja i priprema

Cvjetaču valja čuvati u hladnjaku u čvrsto omotanoj vrećici kojoj je istisnut zrak te tako može ostati svježa i do 7 dana. Za najbolji okus cvjetače treba izbjegavati prekuhavanje jer već nakon 5 minuta kuhanja cvjetača postaje kašasta i mekana te može izgubiti čak 50 posto hranjivih tvari. Najbolji način pripreme je brzo pirjanje bez ulja. Zagrijati manju količinu vode u posudi zatim dodati povrće i pirjati nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Kuhanjem tako omekšaju vlakna cvjetače zbog čega ona postaje probavljivija te se time povećava apsorpcija hranjivih tvari. Cvjetaču je moguće jesti i sirovu, a najbolje prija uz kremaste umake primjerice hummus ili uz umake na bazi svježeg sira i hrena. Od cvjetače je moguće napraviti i zimnicu odnosno tzv. turšiju te odlično paše na salatu uz ostalo ukiseljeno povrće poput mrkve, lučica, krastavaca i zelene rajčice.

Klikni i pogledaj Abecedu namirnica od A do Z na portalu Gastro.hr

 

 

Uppt, preuzeto, 29.03.2013./m.v.

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.