UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Prirodne i zdrave zamjene za bijeli šećer

http://www.naturala.hr/prirodne-i-zdrave-zamjene-za-bijeli-secer/1719/

Objavljeno: Naturala.hr/18.02.2013./Autor: Marta Malenica

 

 

Pogledajte kojih je to 10 prirodnih namirnica uz koje zauvijek možete zaboraviti na bijeli šećer

 

Ovo je opis

 

Nažalost, šećer je danas toliko raširen da ga nesvjesno konzumiramo u većini prehrambenih namirnica, pića pa čak i mliječnih proizvoda. Rafinirani, bijeli šećer na globalnoj razini doprinosi epidemiji pretilosti i razvoju dijabetesa tipa 2.

Zamjenom bijelog šećera prirodnim i zdravim sladilima možete uvelike pozitivno utjecati na svoje zdravlje i pritom i neprimjetno izgubiti pokoji kilogram.

Ne možete zamisliti svoj život bez šećera? Nema problema, u prirodi postoji dovoljan broj zdravih zamjena za rafinirani, bijeli šećer tako da nećete niti primijetiti da ga više ne koristite.

 

 

Cijeli tekst u nastavku.

 

Uppt, preuzeto 27.03.2013./m.v.

 

Opasne tajne prehrambene industrije

Objavljeno: T-portal, 09.03.2013.

 

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/247578/Opasne-tajne-prehrambene-industrije.html

 

Šokantne tajne prehrambene industrije

Trojstvo soli, šećera i masnoća

Nesveto  Trojstvo

 

Što ćete pomisliti kad čujete frazu 'točka blaženstva'? Vjerojatno na seks! Ipak, to je izraz koji autor Michael Moss koristi da bi opisao puno manje privlačnu stvar. 'Točka blaženstva' je precizno dizajnirana formula količine soli, šećera i masti kojom nas prehrambena industrija mami da ponovno kupimo (i pojedemo) određeni proizvod!


Nagrađivani novinar New York Timesa 'točku blaženstva' definira kao frazu kojom proizvođači hrane opisuju razine šećera, masti i soli u prehrambenim proizvodima, a pomoću kojih te namirnice postaju toliko privlačne da im se ponovno vraćamo.

Michael Moss je proveo više od tri godine analizirajući podatke za svoj novi naslov Salt, Sugar, Fat: How the Food Giants Hooked Us, a neka od njegovih otkrića mogu nam hranu doslovce učiniti neukusnom.

Detaljno je otkrio brojne trikove i dobro čuvane tajne industrije, od mijenjanja fizičkog oblika soli do kemijskog friziranja šećera, pa čak i tajnu zašto čips proizvodi onaj tako privlačan zvuk hrskanja kojem je jedini cilj da nas namami na kupnju često vrlo nezdravih namirnica.

„Sveti gral“  prehrambene industrije


Razgovarajući s predstavnicima, znanstvenicima i tehnolozima najvećih multinacionalnih prehrambenih kompanija otkrio je da je u srcu njihovih korporativnih strategija nesveto trojstvo soli, šećera i masnoća.

Jeste li, primjerice, znali da te tvrtke koriste rezultate skeniranja mozga magnetskom rezonancom kako bi proučavale osjetilnu moć hrane, pa tako isto područje u mozgu svijetli na isti način kad uzmemo šećer, kao i kad netko uzme kokain? Sveti gral proizvođača industrijske hrane je postizanje savršene veze između hrane i osjećaja veselja u mozgu konzumenta kako bi se potrošač vratio određenoj namirnici. Ta je industrija, tvrdi Moss, postala opsjednuta pronalaženjem 'točke blaženstva'.

Kad je riječ o šećeru, točka blaženstva je zapravo precizan iznos sladila koji hranu i piće čini užitkom. Do te se formule došlo ispitujući želje tisuća kupaca, a u nju su ugrađene kulturološke i demografske specifičnosti nekog tržišta.

Točka blaženstva može varirati između regija iste zemlje. Primjerice stanovnici na jugu Kine imaju jača osjetila za slatko od onih na sjeveru. Točka se blaženstva razlikuje i po dobi konzumenata. Istraživanja pokazuju da točka blaženstva za djecu može iznositi zapanjujućih 36 posto šećera u hrani, što je tri puta veća količina nego kod većine odraslih.

Strategija stvaranja ovisnosti

Proizvođači koji najviše golicaju točke blaženstva svojih potrošača generiraju daleko najveći profit. Cijena je, doduše, epidemija pretilosti te gotovo ovisnost o junk foodu. Uz šećer, prehrambena je industrija u prošlom stoljeću naučila da sol i masnoće mogu zaokružiti savršeno trojstvo okusa zbog kojih konzumenti prihvaćaju nezdrave prehrambene navike. Moss je tako tražio od tri najveće kompanije da mu pripreme svoje proizvode sa znatno manjim razinama tih triju sastojaka.

A što kad se pokušaju napraviti krekeri s manje soli? 'Bez soli su krekeri izgubili svoju čaroliju. Imali su okus slame i teksturu kartona', piše autor dodajući kako prehrambena industrija obožava sol, sasvim malo skuplju od vode, koja čudesno čini hranu privlačnijom.

Isto se dogodilo i s juhama, mesom i kruhom. Moss kaže: 'Ako oduzmete tim proizvodima malo soli, šećera ili masti, ne ostaje ništa. Ili, još gore, kušate samo rezultate industrijske prerade hrane, dakle odbojan gorak, metalan i opor okus.'

Umjesto da pokušaju proizvode učiniti ukusnijima, proizvođači su otkrili da je daleko jeftinije kemijski maskirati sol, šećer i masnoće.

Moss tako piše da znanstvenici modificiraju distribuciju i oblik masnih globula u hrani utječući na to kako osjećamo hranu u ustima. Naime neuroznanstvenici su otkrili da je najveći užitak pri konzumaciji hrane u tome kako je osjećamo u ustima. Masnoće osjećamo pomoću trigeminalnog živca koji se nalazi iznad i iza usta i koji šalje mozgu taktilne informacije o masnoćama. Što je iskustvo jače i bolje, to je veća naša žudnja za tom namirnicom.

Vodeći svjetski dobavljač soli, američka tvrtka Cargill, melje taj začin u fini prah kako bi brže i jače pogodio nepce, poboljšavajući 'okus praška', objašnjava Moss. Takvim je tehnološkim trikovima čips postao privlačniji nego prije 20 godina.

Opasne modifikacije šećera

Šećer se mijenja na bezbroj načina. Ne samo da se koriste pojačivači koji povećavaju slatkoću šećera i do 200 puta, već je jedna od komponenti – fruktoza – kristalizirana u aditiv kojim se povećava privlačnost hrane koja inače ima prirodno nisku razinu šećera.

Znanstvenici su sve više zabrinuti zbog zdravstvenih učinaka fruktoze, jer tijelo ne obrađuje sirup fruktoze na isti način kao prirodni šećer. Jetra je tako pod većim pritiskom, što stvara čitav niz problema, uključujući povišene razine masnoća u krvi povezane s kardiovaskularnim bolestima.

Takav se šećer nalazi u slatkišima, jogurtima, sladoledima, energetskim napicima i keksima nekih proizvođača.

Mnoge zdravstvene studije dokazale su štetne učinke soli, masnoća i šećera. Prekomjeran unos soli povezan je s visokim krvnim tlakom i srčanim bolestima. Previše masti povezano je pretilošću, dijabetesom i srodnim epidemijama. Moss tvrdi da su se čelnici 11 najvećih američkih prehrambenih tvrtki sastali u tajnosti 1999. da bi raspravljali o epidemiji pretilosti te mogućoj promjeni recepata i strategija. No nisu uslijedile pozitivne akcije.

Moss objašnjava da proizvođači hrane koji pod utjecajem javnosti i zdravstvenih propisa moraju smanjiti količinu jednog od svojih triju ključnih sastojaka često podižu razine drugih dviju komponenti i time nadoknađuju izgubljenu privlačnost namirnice. Dakle proizvodi s oznakom 'manje soli' vjerojatno imaju višu razinu masnoća i šećera. Zato, savjetuje Moss, potrošači moraju biti oprezni kad vide oglas ili etiketu koja objavljuje da proizvod ima manje soli, šećera ili masnoća.

Što jedu direktori tvornica?

Takvi trikovi stari su skoro 100 godina. Krajem 19. stoljeća John Harvey Kellogg, entuzijastični američki liječnik, sagradio je kliniku u gradu Battle Creek da bi liječio Amerikance od prehrane bazirane na mesu. Pacijenti su bili na strogim režimima zdrave hrane lošeg okusa, ali je dr. John tada kreirao ukusne žitarice za doručak.

No koju godinu kasnije njegov je brat Will, koji je inače vodio računovodstvo klinike, dodao šećer u kombinaciju kukuruznih pahuljica stvorivši tako trenutačni hit. John je pobjesnio zbog te prevare pa su braća dva puta završila na sudu. Na koncu je Will dobio pravo da na tržištu koristi slavno prezime Kellogg sa svojom slađom varijantom žitarica.

Iako je jasno da je prosječnom potrošaču sve teže izbjeći nezdrave prerađene namirnice, prvi ljudi i menadžeri velikih prehrambenih kompanija najčešće ne jedu hranu koja izlazi iz njihovih postrojenja, tvrdi Moss.

'Otkrio sam da mnogi menadžeri s kojima sam razgovarao izbjegavaju proizvode svojih tvrtki, pogotovo ako pate od nekih zdravstvenih problema. Oni vole svježe namirnice te redovito vježbaju da bi ostali zdravi i u formi.'

Odbacite stoga, savjetuje Moss, točku blaženstva i izbjegavate hranu koja dolazi iz tih tvornica.

Uppt, preuzeto 27.03.2013./m.v.

12 činjenica o težini

Objavljeno: T-portal/18.03.2013.

 

 

Ovo sigurno niste znali o svojoj težini

 

 

Imate problema s kilogramima, ali teško se borite s mršavljenjem? Pročitajte 12 činjenica o težini koje će vam pomoći da postignete cilj.

 

 

1. Da, ima nešto i u genetici

Među davnim istraživanjima otkriveno je da neki ljudi imaju dupli 'debeli gen', a uz to i 60 posto više šanse da budu pretili. Nova su istraživanja na žalost pokazala da takvih gena vjerojatno ima i više.

2. Broj masnih stanica je predodređen

Liječnica sa švedskog Karolinska Instituta, Kirsty Spalding, kaže kako neki ljudi imaju duplo više masnih stanica od drugih. Bez obzira na brojne pokušaje mršavljenja ili ponovnog debljanja, taj se broj neće promijeniti. No Spalding kaže kako ih je bolje imati više nego manje jer se manji broj zbog punjenja masnoćama povećava, što nije dobro. Masne stanice stečene u adolescenciji ostaju za cijeli život.

3. Možete ubrzati metabolizam

Skandinavski tim u Helsinkiju ima i dobre vijesti. Čim se počnemo debljati, metabolizam usporava, ali to se može promijeniti redovnom tjelovježbom.

4. Stres

Nerviranje i stres potiču želju za ugljikohidratima, a svi znamo kamo to vodi. Izbjegavajte brzu, masnu hranu i razne grickalice u takvim situacijama jer ćete začas primijetiti negativne rezultate na vagi.

5. Začetak svega

Neke su studije potvrdile da na težinu i probleme s kilogramima utječe i majčina prehrana. Stoga bi buduće majke trebale zdravo jesti kako njihova djeca jednog dana ne bi imala problema s težinom.

6. Spavanje

Američko Sveučilište u Chicagu studijom je potvrdilo da nedostatak sna loše utječe na glad odnosno smanjuje hormon leptin koji nam osigurava osjećaj sitosti i povećava grelin koji budi glad.

7. Partnerova težina

Studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine kaže da uz pretilog partnera i drugi popušta te se lakše deblja. Rezultati pokazuju da je to slučaj s 37 posto ispitanika.

8. Debljanje je poput virusa

Adenovirusi su odgovorni za niz bolesti, od dišnih putova do probavnih problema. Tako je pronađena i poveznica s virusom debljanja na Sveučilištu Wisconsin gdje su kokošima ubrizgavali viruse i utvrdili da ih određeni sojevi debljaju.

9. Slatkiši stvaraju ovisnost

U studiji centra Monell Chemical Senses u Philadelphiji bilježili su reakcije mozga kada su ljudima pokazivali omiljenu hranu. Pokazalo se da mozak reagira na omiljenu hranu, što vjerojatno ima veze hormonom dopaminom zaslužnim za ugodu.

 

 

 



10. Upala uha

Znanstvenik Derek Snyder s floridskog sveučilišta otkrio je da upala uha ima veze s boljim apetitom. Upale mogu oštetiti okusne živce koji se kreću kroz sredinu uha. To može smanjiti sposobnost osjeta slatkoće i masnoće u hrani pa čovjek više jede.

11. Antioksidansi

Slobodni radikali u hrani zaslužni su za otvaranje apetita, a to znači da treba izbaciti brzu hranu i prebaciti se na raznovrsnu prehranu s puno povrća, voća i žitarica.

12. Odaberite bilo koju dijetu

Bez obzira koji tip prehrane odaberete kako biste smršavjeli, svaka ima četiri osnovna pravila – jedu se cjelovite žitarice jer imaju više vlakana i čisti proteini, izbjegavaju se nezdrave masnoće, a tanjur stalno treba biti pun voća i povrća.

 

 

Objavljeno: T-portal/18.03.2013.

 

 

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/247209/Ovo-sigurno-niste-znali-o-svojoj-tezini.html

 

 

 

Uppt, preuzeto 27.03.2013./m.v.

 

 

 

Vezani tekstovi:

 

 

 

Maslinovo ulje ključ je uspjeha u mršavljenju (17.03.2013)

Istina o šećeru!

Objavljeno: T-portal, 07.02.2013.

Istina na vidjelo - Činjenice o šećeru koje će vas šokirati

Šećer i zdravstveni problemi koje zna izazvati u nekim situacijama nerijetko privlače puno pažnje. Znanstvenici su stoga, upozorenja radi, sve nevjerojatne i štetne stvari koje šećer uzrokuje stavili na jedno mjesto


Slatkoća šećera svima je dobro poznata, a mnogima i potpuno neodoljiva. Međutim, šećer ima i svoju tamnu stranu. Stručnjaci tvrde kako nas šećer zapravo truje, a većinu vremena uopće nismo ni svjesni u kojoj količini ga konzumiramo, piše mindbodygreen.com



1. Prosječan Amerikanac dnevno prosječno konzumira 22 žličice šećera. Djeca pak prosječno dnevno konzumiraju nevjerojatne 32 žličice šećera. U obzir treba uzeti i riječ liječnika koji upozoravaju da žene ne bi trebale konzumirate više od šest žličica šećera dnevno, a muškarci devet žličica.

2. Rafinirani šećer povezan je s pojavom cijelog niza bolesti, kao što su nesanica, vrtoglavica, alergije, manična depresija, kardiovaskularne bolesti, hipoglikemija, gubitak kose, iritacija kože, kvarenje zubi, pretilost, dijebetes tipa 2, karcinom debelog crijeva i gušterače. Šećer može negativno utjecati na promjene raspoloženja, promjene osobnosti, pojavu razdražljivosti, astme, artritisa, bolesti srca, povišenog kolesterola te endokrinih problema. Prema podacima američke organizacije za prehranu i dijabetes, povećana konzumacija šećera značajno povećava rizik od degenerativnih bolesti.

3. Šećer izaziva ovisnost. Šećer otpušta supstancu nalik opijatu koja aktivira dio mozga zadužen za osjećaj nagrađivanja i užitka.

4. 1990. godine u SAD-u pojedinac je prosječno potrošio 2,2 kilograma šećera, a ta se količina 2000. godine popela na razinu od 68 kilograma. Jedan od najveći izvor tih šećera je visoko fruktozni kukuruzni sirup.

5. Prosječan Amerikanac godišnje popije 53 galona zašećerenih pića. Jedna limenka soka prosječno sadrži 40 grama šećera, odnosno 10 žličica šećera. U nešto manje od dvije litre zašećerenog soka, nalazi se prosječno 53 žličice šećera. Gazirana pića najveći su izvori rafiniranog šećera, posebice na području SAD-a.

Gazirani sokovi sadrže i do 10 žličica šećera

6. Konzumacija šećera raste prosječno za jedan posto godišnje, što je veća brzina nego povećanje svjetske populacije ljudi. Proizvodnja šećera raste brže od njegove potrošnje, što ga čini sve jeftinijim proizvodom. U posljednjem desetljeću potrošnja šećera povećala se 23 posto.

7. U američkoj prehrani dodanim šećerom dnevno se unosi dodatnih 496 kalorija.

8. Konzumacija rafiniranog šećera organizmu oduzima vitamin B. Manjak vitamina B uzrokuje simptome kao što su jako lupanje srca, kronični umor, paranoja, anksioznost, nesanica, problem s koncentracijom, problemi s probavom, osipi te želja za slatkim.


9. Brojna hrana u sastavu ima skriven šećer. Kečap, hot-dog, hamburger, peciva za hamburgere, maslac od kikirikija, pomfrit, umaci za tjesteninu, majoneza, razni umaci za salate te brojna obrađena hrana sadržava šećer, čak i ako okus te hrane nije sladak. Hrana sa niskim udjelom masnoća često sadrži šećer radi boljeg okusa.

10. Rafinirani šećer nema nutritivne vrijednosti, ali zato ima prazne kalorije. Osim toga, ne sadrži ni vitamine, minerale, enzime, masti i vlakna, jer se sve to izgubi tijekom procesa obrade. Šećer troši i kalij i magnezij, koji su ključni za zdravlje srca.

11. Usprkos dodani kalorijama, istraživanja pokazuju kako životinje žive dulje konzumacijom obične vode nego li konzumacijom vode i šećera. Stoga znanstvenici kažu kako je šećer gori od ništa.

12. Kako rafinirani šećer utječe na tijelo? Šećer probavni sustav čini kiselim te otapa vitamine i minerale u tijelu, posebice kalcij neophodan za kosti i zube. Šećer oslabljuje imunološki sustav te uzrokuje pretjeranu proizvodnju probavnih enzima, što vrlo loše utječe na gušteraču. Šećer oslabljuje i funkciju jetre, što može dovesti do povećanog krvnog tlak, problema s kožom i pojavu akni. Rafinirani šećer otežava i protok krvi, ubrzava starenje, pridonosi dentalnim problemima, jača bore i ističe suhu kožu.

Osim soli, Amerikanci šećer konzumiraju 10 puta više nego li bilo koji drugi oblik aditiva.

Objavljeno: T-portal, 07.02.2013.

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/240902/cinjenice-o-seceru-koje-ce-vas-sokirati.html

Vezani tekstovi:

146 razloga zašto šećer uništava Vaše zdravlje!

http://www.uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=3199:146-razloga-zato-eer-unitava-vae-zdravlje&catid=24:prehrana&Itemid=60

 

Prirodne i zdrave zamjene za bijeli šećer;

http://www.uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=3206:prirodne-i-zdrave-zamjene-za-bijeli-eer&catid=24:prehrana&Itemid=60

 

Znate li pod kojim se sve imenima krije šećer?

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/214551/Znate-li-pod-kojim-se-sve-imenima-krije-secer.html

Većina pahuljica sadrži velike količine šećera

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/179489/Vecina-pahuljica-sadrzi-velike-kolicine-secera.html

Uppt,preuzeto 27.03.2013./m.v.

Pet čestih pogrešaka u prehrani

Pet čestih pogrešaka u prehrani

Neke od navedenih stvari sigurno radite, jednostavno zato što ne razmišljate

zatvoriU slučaju da niste na dijeti, sigurno se trudite paziti na prehranu, iako ne toliko rigorozno. No, tako je vrlo lako napraviti neke greške koje nas mogu koštati ili zdravlja ili nekoliko dodatnih kilograma u trenu.

Primjerice, ako niste previše gladni, u restoranu ćete se odlučiti za salatu jer, eto, ona ne deblja i zdrava je. No, vrlo često je upravo salata jedno od najkaloričnijih jela koja možete odabrati zbog dodataka poput sira i šunke i raznih preljeva punih vrhnja i ulja. Uz to, istraživanje je pokazalo da je šest od 270 salata kupljenih u restoranima i kafićima imala manje soli od vrećice čipsa.

Preskakanje doručka jedna je od najčešćih grešaka koje činimo u prehrani. Bezbrojna su istraživanja pokazala da kasnije tijekom dana jednostavno ne možemo nadoknaditi vitamine i minerale koje smo trebali konzumirati ujutro kako bi naš metabolizam dobro radio kroz dan.

Padanje na trikove proizvođača raznih light ili nemasnih verzija hrane napravit će pravi dar mar u tijelu ukoliko pretjeramo. Naime, kako bi popravili okus koji daje nizak sadržaj masti, u takve se proizvode trpa velika količina šećera. Taj će šećer izazvati navalu inzulina, a kad on padne, bit ćete gladni kao lav.

Ako izbjegavate mliječne proizvode iz nekog razloga, razmislite još jednom, jer na taj način ostajete bez dragocjenog izvora kalcija što će vam stvoriti mnogo zdravstvenih problema.

Za kraj, jedan savjet ako uzimate lijekove: pazite koju tekućinu pijete uz lijekove. Sok od grejpfruta može pojačati djelovanje nekih lijekova i izazvati nepredvidive popratne pojave, alkohol će pojačati učinak tableta za spavanje, dok će kombinacija s protuupalnim lijekovima ili aspirinom izazvati krvarenje želuca.

Objavljeno: Metro portal/10.03.2013.

 

http://metro-portal.hr/pet-cestih-pogresaka-u-prehrani/76947

 

Uppt, preuzeto 27.03.2013./m.v.

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.