UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Oslobodite se ovisnosti o slatkom!
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 09 Prosinac 2012 18:58
- Hitovi: 3472
Odbiti slasticu može predstavljati pravi izazov, ali postoji dovoljno razloga da ga prevladate
Izjavu ˝Ja sam ovisan/a o slatkom˝ nitko ne doživljava previše ozbiljno. Pored svih ostalih ovisnosti, ona o slatkišima se čini u potpunosti bezazleno. Međutim, preveliki unos šećera može ozbiljno naštetiti zdravlju i dovesti do razvoja brojnih bolesti. Reći ˝ne˝ slatkišima ponekad može predstavljati pravi izazov. Međutim, ˝la dolce vita˝ se ne postiže prekomjernim količinama slatkog već umjerenošću.
Vjerojatno ni najvećim ljubiteljima slatkog nije do kraja jasno zašto imaju toliku glad za šećerom. Pravi odgovor krije se u našoj biologiji. Zanimljivo istraživanje provedeno na štakorima pokazalo je da oni između zaslađene vode i kokaina u svakoj prilici odabiru - zaslađenu vodu!
Kad se radi o šećeru nije bitno čak ni to je li prirodan poput fruktoze ili u potpunosti umjetno proizveden. Čak i kad su znanstvenici povećali dozu ponuđenog kokaina, štakori su i dalje davali prednost šećeru.
Iz toga možemo samo zaključiti to da smo preosjetljivi na šećer. Kad su receptori za slatko u našem mozgu stimulirani hranom koja obiluje šećerom - taj osjećaj najčešće prevlada našu mogućnost samokontrole.
Iz ove perspektive se čini da smo u potpunosti bespomoćni kad se radi o prevladavanju želje za slatkim. Međutim pravom strategijom možete s lakoćom nadići čak i taj prirodni nagon za uzimanjem slatkog.
1. Tijekom cijelog dana unosite dovoljno hrane s niskim udjelom šećera
Kad ne pojedemo dovoljno hrane s niskim udjelom šećera tijekom dana, naše tijelo po svojoj prirodi vapi za kalorijama. Tada je najčešći odabir - zaslađena hrana. Sigurno ste svi više puta osjetili neodoljivi poriv za uzimanjem slatkog u poslijepodnevnim satima. Poslije napornog dana na poslu najlakše je okrenuti se raznim grickalicama i slatkišima.
Kako biste to izbjegli trebate pripaziti na nekoliko stvari. Nipošto nemojte preskočiti doručak. Pošteno se najedite za vrijeme ručka. U obrocima kombinirajte različite namirnice; dovoljno voća i povrća, cjelovite žitarice te neko lagano meso ili ribu. Pravilna i raznolika prehrana uvelike će smanjiti vašu potrebu za unosom slatkog. Preduhitrite želju za slatkim zdravim smoothie-jem od povrća.
2. Hidrirajte se
Želja za slatkim može porasti ako ste u dehidriranom stanju. Kad osjetite potrebu za slatkim prvo popijte par čaša vode. Dobra navika za vaše zdravlje je i da počnete dan čašom vode i smoothie-jem za doručak. Tako ćete hidrirati svoj organizam, opskrbiti ga lako probavljivim nutrijentima i priskrbiti dovoljno energije za početak dana.
3. Jedite voće i počnite koristiti steviu i agavin sirup
Kad poželite pojesti nešto slatko, pojedite voćku ili koristite steviu. Stevia je biljka čiji su listovi prepuni glikozida koji su čak do 300 puta slađi od samog šećera. Stevija se preporučuje i dijabetičarima, a njome možete zasladiti čaj, smoothie ili desert. Obećajte sami sebi da ćete jesti samo voće i koristiti steviu tijekom 2 tjedna kad god pomislite na slatko.
4. Jedite zakiseljenu i fermentiranu hranu
Ovaj trik se bazira na principu ˝klin se klinom izbija.˝ Kad god pomislite na slatko pojedite nešto kiselo ili fermentirano - primjerice kiselo zelje ili krastavac. Takva hrana je puna probiotika i nutrijenata te lako može presjeći potrebu za slatkim.
5. Svakodnevno uzimanje probiotika
Kad se ravnoteža naše crijevne flore izbaci iz ravnoteže - to može uzrokovati želju za slatkim. Probiotici to mogu spriječiti te dovesti našu crijevnu floru natrag u red. Potrebno je dnevno unijeti oko 15 milijardi aktivnih bakterija. Time će dobre bakterije s lakoćom nadvladati one loše, a potreba za slatkim biti će uvelike oslabljena.
6. Glutamin
Glutamin je aminokiselina, dodatak prehrani, koji će „prevariti“ vaš mozak kako su potrebe za glukozom zadovoljene. Uzima se dva puta dnevno po 500 mg.
Zapamtite, naše tijelo je po prirodi preosjetljivo na šećer. Tu činjenicu ne možemo niti trebamo pobijediti. Moramo naučiti živjeti s tom spoznajom. Korištenjem ovih strategija u svakodnevnom životu lakše ćete prebroditi šećernu krizu te tako ušutkati zvijer u vama koja vrišti:˝ŽELIM SLATKO!!!˝
Naturala.hr/
Objavljeno, 30.08.2012./Autor: Josipa Kovač
http://www.naturala.hr/oslobodite-se-ovisnosti-o-slatkom/1232/
Uppt, preuzeto, studeni 2012./m.v.
Što učiniti ako kupite pokvarenu hranu?
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 09 Prosinac 2012 18:33
- Hitovi: 3324
NEISPRAVNA ROBA
Unatrag dva mjeseca, s polica trgovina povučeno je čak pet zdravstveno neispravnih proizvoda – krajem kolovoza dva nutricionistička dodatka prehrani, zatim, krajem rujna, kontaminirana dječja žitna kašica, u listopadu pak prvo lisnata tijesta s nedozvoljenim aditivima te, prije nekoliko dana, konzervirana tuna s prevelikim, nedozvoljenim količinama histamina, koji može uzrokovati velike probleme alergičnima na histamin, odnosno djeci i trudnicama općenito.
Sve obavijesti o zdravstveno neispravnoj hrani u Hrvatskoj potrošačima se šalju preko Ministarstva poljoprivrede, koje ih objavljuje na svojoj internetskoj stranici, kao što, u slučaju predmeta opće uporabe, dakle igračaka, odjeće i obuće, kućnih aparata, alata, strojeva i slično, obavijesti o opasnim, neispravnim proizvodima, obavijesti na svojim stranicama objavljuje Državni inspektorat, piše Novi list
Drugog načina obavješćivanja, osim ako se proizvođaču/uvozniku ne naloži, što je rijetkost, i objava informacije o povlačenju u medijima – nema, što znači da potrošači informaciju mogu dobiti ili na, ruku na srce, malo posjećenim internet stranicama navedenih institucija, ili preko medija, koji na te stranice 'zaviruju' češće, da bi o povučenim proizvodima izvijestili javnost.
Koja su pak prava potrošača nakon što obavijest do njih dođe? Apsolutno je pravo svakog kupca koji je takav, neispravan proizvod kupio, da s priloženim računom od proizvođača, odnosno trgovca zatraži povrat novca, odgovara Ilija Rkman iz društva Potrošač.
Dakle, svi koji su kupili sporne dječje žitarice, lisnata tijesta, dodatke prehrani, bilo što naknadno povučeno iz prodaje, imaju pravo na povrat novca. Ukoliko im trgovac slučajno odbije vratiti novac, potrošač od njega treba zatražiti pisano očitovanje, i slučaj prijaviti Državnom inspektoratu.
'Ukoliko je pak zdravstveno neispravan proizvod već konzumiran, i dođe do određenih posljedica, poput alergijske reakcije, proljeva, povraćanja ili slično, potrošač će medicinsku dokumentaciju, nalaz hitne pomoći ili svoga liječnika, uz ambalažu ili, još bolje, dio sadržaja u ambalaži, poslati sanitarnoj inspekciji, a ona zatim, po službenoj dužnosti, obavijestiti proizvođača i dalje postupati kako joj dužnost nalaže.
U svakom slučaju, potrošač koji je zbog konzumiranja bilo kakvog, pa tako i već povučenog proizvoda, imao zdravstvenih problema, ima pravo na naknadu štete, kao i na naknadu svih ostalih troškova i gubitaka, poput smanjenih prihoda zbog bolovanja i slično', kaže Rkman.
'U Hrvatskoj, kažu podaci, čak 33 posto populacije pati od alergija. Ti građani moraju pažljivo čitati deklaracije na proizvodima i, kako druge nema, pratiti obavijesti na stranicama Ministarstva poljoprivrede, odnosno, svi, na stranicama Državnog inspektorata ako je slučaj o predmetima opće uporabe', zaključuje Rkman.
Objavljeno: Novi list, T-portal, 29.10.2012.
Uppt, preuzeto, studeni 2012./m.v.
Debljina – osobni odabir!?
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 15 Listopad 2012 13:16
- Hitovi: 3435
Autor Ana Pastuović
Debljinu ili pretilost (lat. obesitas) opisujemo kao povećano nakupljanje masti u tijelu s tendencijom da ozbiljno naruši naše zdravlje. Svako povećanje 10% više od optimalne težine smatra se pretilošću. Višak kilograma povezan je s povećanim rizikom za pojavu kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja i karcinom. U našoj zemlji debljina predstavlja problem za oko 50% muškaraca i 35% žena, te je ukupan postotak pretilih 18%.
Zašto previše jedemo?
Cijeli tekst pogledajte u nastavku
Objavljeno: Medikus /13.10.2012./Preuzeto, Uppt 15.10.2012./m.v.
Nova aplikacija PROGRAM PREHRANE
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 06 Prosinac 2012 13:07
- Hitovi: 3805
Zadovoljstvo nam je javiti Vam da je na tržištu računalna aplikacija Program Prehrane za izradu jelovnika i priručnik Sam svoj nutricionist. Računalna aplikacija Program Prehrane je nagrađena zlatnom medaljom na nedavno održanom međunarodnom salonu inovacija, INOVA 2012. Program Prehrane je također nagrađen zlatnom medaljom na INOVI 2009.
Sve o novom Programu na našem internetskom tržištu pogledajte na
http://www.program-prehrane.com/
http://www.program-prehrane.com/pp3_o_programu.htm
Uppt, 06.12.2012.
ŠALICA KAVE - UŽITAK ZA DUŠU
- Detalji
- Objavljeno Subota, 13 Listopad 2012 17:08
- Napisao/la Mirela Vidovic
- Hitovi: 3444
Pripremila: Mirela Vidović, Udruga za prevenciju prekomjerne težine
Početak dana bez šalice crnoga, mirisnog napitka - kave, većini je nas nezamisliv. Crna kava - jutarnji stimulans, radna kava, popodnevna kavica s prijateljicom, kratki espresso, macchiato, turska kava, kava sa šlagom... sveprisutna i nezamjenjiva, "divan dar sveopće globalizacijske svekulture crnog užitka" i najpoznatiji "međunarodni ljubimac" među napicima! Milijuni ljudi dijele zajedničku tradiciju i naviku pijenja kave prilagođujući je svojim navikama, običajima i potrebama.
Povijest kave
Kava se spominje kao piće prije više od 3 000 godina, a podrijetlo imena kava vezano je za prostor Etiopije i Arapskog poluotoka. Etiopsko pleme u provinciji Kaffa miješalo je plod kave sa životinjskom mašću i konzumiralo ga prije odlaska u plemenske bitke. Takvi obroci održavali su im snagu prilikom dugih pješačenja. Neki spominju da naziv kava dolazi od arapske riječi ghahweh, što znači vino, s obzirom na to da je vrlo rano otkriveno kako se plodovi kave mogu fermentirati i od njih načiniti napitak - vino.S prostora afričke visoravni kava je, zahvaljujući pomorcima, do 9. stoljeća prešla Crveno more i udomaćila se u Arabiji na području Jemena, a središte trgovine kavom postao je grad Mocha, prema kojem se naziva jedna od najpopularnijih vrsta kave Caffe Mocca. Prve kavane otvorene su u Istambulu polovinom 16. stoljeća. Stara turska poslovica kaže: "Ako te netko ponudi kavom, zbog tog dara poštuj, časti i sjećaj ga se 40 godina!"
U Europu su kavu, na jug kontinenta dopremili mletački trgovci. Polovinom 17. stoljeća otvorena je u Veneciji prva kavana, a nakon toga su pred kavom "pokleknuli" Milano, Torino, Genova i ostali talijanski gradovi. Već potkraj 18. stoljeća u Veneciji je postojalo više od 200 kavana. Nije čudo da je o kavi veliki državnik Talleyrand rekao: "Crna k'o vrag, vruća kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav", što je bilo kao "ulje na vatru" kršćanskoj Europi, koja je kavu smatrala "vražjim napitkom" jer je odvraćala vjernike iz crkava u kavane. Zbog toga su se biskupi obratili tadašnjem papi Klementu IX., zahtijevajući od njega da izopći kavu. Međutim, on je zaključio da bi bilo najbolje krstiti kavu. I tako je kava postala prvo kršćansko piće uz sam Papin blagoslov.
Veliki turski pohod na Beč omogućio je srednjoj Europi da se upozna s kavom. Nakon svršetka turske bitke pronađene su velike količine vreća s kavom pa je već 1683. godine otvorena prva kavana u Beču, te se nakon toga otvaranje kavana proširilo na Pariz, London i dalje, da bi u Ameriku kava kao napitak stigla 1776. godine. Nakon što je stigla i u Latinsku Ameriku, kava je na visoravnima ovog kontinenta naišla na podneblje slično onome u njezinoj pradomovini - istočnom dijelu Afrike. Zbog toga će uzgoj kave upravo na prostoru Latinske Amerike doživjeti svoj najveći uzlet. Posljednji kontinent koji je usvojio uzgoj kave bila je Afrika, kontinent s kojeg je ova biljka i krenula na pohod po svijetu. Potkraj 19. st. prve plantaže kave zasađene su u Tanzaniji i Keniji. Iz središnje Afrike uzgoj se ubrzo proširio na zapadnu Afriku, Angolu i Madagaskar. Tako je kava postala prva poljoprivredna kultura koja se uzgajala u cijelome svijetu.