UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Odrasli Hrvati kupuju slatkiše
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 04 Listopad 2012 07:39
- Hitovi: 3213
Objavljeno u Jutarnjem listu, 28.09.2012.g.;
Podaci prodaje za razdoblje kolovoz 2011. – srpanj 2012.
Svaki drugi odrasli Hrvat kupuje bombone i slatkiše;
Uppt, preuzeto, rujan 2012./m.v.
Europska oznaka za organsku hranu ide dalje
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 30 Kolovoz 2012 10:17
- Hitovi: 3474
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8789
Objavljeno, 11.07.2012.
Oznaka (na fotografiji) se sada mora nalaziti na svoj pakiranoj organskoj hrani, nakon što je 1. srpnja završilo dvogodišnje prijelazno razdoblje. Prisutnost oznake znači da proizvođači hrane - i poljoprivrednici od kojih su dobili sastojke - udovoljavaju strogim europskim pravilima za organsku hranu i piće. Cilj je tih pravila i oznake promicanje organskih poljoprivrednika, njihove brige za zemlju, bioraznolikosti i visokih standarda zaštite životinja.
Kad na ambalaži vidite oznaku „lista" EU-a, možete biti sigurni da kupujete organsku hranu i piće. To tržište posljednjih godina raste. Oko 2 posto hrane koju kupuju potrošači u EU ima potvrdu da je organska. Oko 200.000 farmi u EU ima certifikat za proizvodnju organske hrane. Od 1. kolovoza, nova pravila o organskom vinu postat će zakon. EU je u veljači potpisao sporazum sa SAD-om o međusobnom priznavanju organskih proizvoda. Sporazum će smanjiti papirologiju za izvoznike.
>>> Je li organska hrana hranjivija od klasično uzgojene?
Kad stavljaju oznaku koja označava organsku hranu, proizvođači na naljepnici moraju navesti referentni broj tijela koje je izdalo potvrdu i imena proizvođača, prerađivača ili distributera koji je zadnji manipulirao proizvodom. Uz logo EU-a mogu se koristiti i nacionalne oznake za organsku hranu.
Oznaka i dalje ostaje neobavezna na nepakiranim i uvoznim proizvodima. Da bi se organski proizvodi mogli uvoziti iz neke zemlje, EU mora utvrditi da pravila o organskoj hrani i tijela koja izdaju potvrde u toj zemlji zadovoljavaju standarde EU-a prije nego se organski proizvodi iz te zemlje mogu uvesti ovamo.
Opći podaci
U organskom uzgoju stavlja se naglasak na zaštitu okoliša i dobrobit životinja. Poljoprivrednici moraju izbjegavati ili drastično smanjiti upotrebu sintetičkih kemikalija poput umjetnih gnojiva, pesticida, aditiva i lijekova.
Hrana se može zvati organskom samo ako je organsko najmanje 95 posto njezinih poljoprivrednih sastojaka. Zabranjena je upotreba genetski modificiranih organizama (GMO) i proizvoda proizvedenih iz GMO-a.
Više o organskom uzgoju hrane u EU
Izvor: Delegacija Europske unije u RH
Uppt, preuzeto, kolovoz 2012./m.v.
http://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Europska-oznaka-za-organsku-hranu-ide-dalje
Loše navike
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 19 Srpanj 2012 13:44
- Hitovi: 3901
Hrvati peti u Europi po pretilosti, a uvjereni da žive zdravo
Iako u Hrvatskoj ima 18 % pretilih osoba, a čak trećina ima problema s prekomjernom težinom, većina i dalje smatra da živi zdravo i da sasvim dovoljno brine o vlastitom zdravlju, pokazali su rezultati istraživanja koje je provedeno u sklopu javnozdravstvene kampanje Zapitaj se za zdravlje!
Čak 59 posto ispitanih, starijih od 30 godina, ustvrdilo je da su napori koje ulažu u održavanje vlastitog zdravlja dovoljni. Pri tome samo 40 posto ispitanih pazi na prehranu, a samo se polovica redovito bavi tjelesnom aktivnošću, pokazalo je istraživanje koje je proveo GfK - Centar za istraživanje tržišta.
„Pomalo je kontradiktorna činjenica da je većina Hrvata zadovoljna onime što poduzima za svoje zdravlje, a konkretni zdravstveni podaci nam pokazuju nešto sasvim drugo. Oko polovice Hrvata ima prekomjernu težinu, a po pretilosti smo čak peti u Europi, svaka treća odrasla osoba je pušač, a svaka druga osoba u Hrvatskoj umire od bolesti srca i krvnih žila. Sve se to može povezati upravo s nezdravim navikama.
Rezultati ovog istraživanja zato nas dodatno učvršćuju u uvjerenju da pojedince u Hrvatskoj treba potaknuti da se zapitaju za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji kao i da razmisle čine li doista dovoljno na tome da zdravlje očuvaju ili unaprijede“, izjavila je Sonja Katanec, predsjednica Udruge CASI.
Istraživanje o zdravstvenim navikama u Hrvatskoj je dio kampanje Zapitaj se za zdravlje - koju je ove godine prvi put organizirala Udruga CASI. Njome se pojedince u Hrvatskoj nastoji osvijestiti da je zdravlje dobrim dijelom njihova vlastita odgovornost te da se uz zdrave odluke i odustajanje od loših navika može značajno unaprijediti.
Sve što znate o zdravoj prehrani je krivo!
'Očigledno je da su pojedinci u Hrvatskoj zainteresirani za vlastito zdravlje, no još nisu dovoljno osviješteni što to ustvari znači. Koja je to normalna tjelesna težina, što znači zdrava prehrana, što znači tjelesna aktivnost i odgovorna prevencija? Koji su stvarni rizici od štetnih životnih navika? Razina edukacije i odgovornosti pojedinca spram vlastita zdravlja zadaća su svakog od nas i cjelokupnog zdravstvenog sustava', ističe Sonja Katanec.
Svoje konkretne zdrave odluke već je donijelo više od stotinu Zagrepčana te su ih i upisali na Zid zdravih odluka koji je 15. lipnja bio postavljen na zagrebačkom Zrinjevcu.
Ljekarnici u akciji
Posebnost ove javnozdravstvene kampanje je to da su se u nju aktivno uključili i ljekarnici. Rezultati istraživanja pokazuju i da je stručnost ljekarnika trenutačno nedovoljno iskorištena kad je riječ o liječenju blažih bolesti poput prehlade, glavobolje, probavnih poteškoća, alergija, manjih ozljeda i sl. Čak 90 posto pacijenata želi savjet svog ljekarnika, a uslugom i dobivenim savjetom je zadovoljno čak 95 posto ispitanih. Prosječna ocjena kojom su ocijenili ljekarnike te savjete koje dobiju u svojoj ljekarni je 4,95.
Vezani tekstovi:
· Kako vas prijatelji mogu učiniti debljima? (19.07.2012)
· Kako nas prijatelji debljaju (11.07.2012)
Uppt, preuzeto 19.07.2012./m.v.
Korisni savjeti
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 24 Srpanj 2012 08:30
- Hitovi: 4227
Objavljeno: Metro portal, 22.07.2012.
http://metro-portal.hr/zasto-je-dobro-12345/8649
Zašto je dobro...
Serija kratkih savjeta koji pojašnjavaju zbog čega je dobro slijediti neke pametne naputke o kvalitetnoj prehrani.
...često konzumirati maslinovo ulje.
Maslinovo ulje možete mazati po tijelu, stavljati ga na kosu, piti... Mnoga istraživanja su dokazala da u mediteranskim zemljama, gdje se konzumira djevičansko maslinovo ulje kao glavni izvor masnoća, smanjena pojava karcinoma.
...ako ste na dijeti, jesti rižu.
Vrlo je hranjiva, lako probavljiva, brzo daje energiju i dobro utječe na crijevnu floru. Osim toga, bogata je škrobom, mineralima i vitaminima, a siromašna bjelančevinama i mastima. No, ne sadrži sve potrebne aminokiseline, pa je stoga kombinirajte s mahunarkama.
...za brz povratak energije uzeti bananu.
Banane sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu u kombinaciji s vlaknima pa tako daje trenutnu krepku i hranjivu energiju. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banane dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad. Stoga i ne čudi što se banana smatra voćem broj 1 vodećih svjetskih atletičara. I da ne zaboravimo, ne stavljajte je u hladnjak.
...zamijeniti bijeli kruh crnim.
Crni kruh je bogat mineralima, vlaknima, proteinima, mineralima u tragovima, a manje je energetske vrijednosti te daje izrazito jak osjećaj sitosti. Ako ste skloniji zdravim prehrambenim navikama, odaberite kruh od punog zrna, odnosno graham brašna, što je izvrstan izbor za djecu i sportaše.
...svakodnevno piti mlijeko.
Da, da... već znate da je mlijeko najvažniji izvor kalcija, a bilo bi dobro da pijete barem tri velike čaše mlijeka dnevno. Osim toga, mlijeko je i najekonomičniji izvor kalcija jer osigurava najviše kalcija za najmanje potrošenog novca.
...jesti kukuruz.
Kukuruz ne opterećuje vaše tijelo suvišnim kalorijama, a opet obiluje ugljikohidratima. Osim toga, siromašan je mastima i brzo vraća izgubljenu energiju. Dobar je izvor vitamina B1, tj. tijamina, ali i mnogih drugih vitamina i minerala poput vitamina B5, folne kiseline, nijacina, vitamina C, fosfora, kalija i magnezija, a obiluje i prehrambenim vlaknima.
...ljeti uživati u lubenici.
Taj osvježavajući užitak sastoji se od 95 posto vode, niske je kalorijske vrijednosti i idealan je obrok kojim ćete brzo vratiti vodu u svoj organizam. Bogata je vitaminima i izvrsna za pročišćavanje organizma. Zaninimljivo, ali u nekim predjelima poput američkog juga, lubenica se poslužuje posuta s malo soli. Kada odstoji nekoliko minuta, solju posta je lubenica još slađa, sočnije i ukusnija.
…ako izgorite na suncu, namazati se sokom od marelice.
Svježe iscijeđeni sok od marelice prirodni je lijek za kožu, a ako ga pomiješate s medom i lagano utrljate na kožu, rezultati će vas zapanjiti. Koža će vam biti vlažna, revitalizirana, a vi opušteni.
Vezane vijesti
· Istina ili mit: Sedam savjeta naših starih
· Domaće maske za lice od jednog sastojka
· Ne bacajte koru od banane već je iskoristite
Objavljeno: Metro portal, 22.07.2012.
Uppt, preuzeto 23.07.2012./m.v.
Konzumacija zelenog povrća iz porodice Cruciferae
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 18 Srpanj 2012 14:08
- Hitovi: 3891
Konzumacija zelenog povrća iz porodice Cruciferae (Brassicaceae, krstašice), pokazalo je još jednom da igra važnu ulogu u ublažavanju raka, ovaj put pomaže ženama s rakom dojke da žive duže. Kineska studija koja je nedavno predstavljena na 103. godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR) pokazala je da što više cruciferae povrća žene s rakom dojke jedu, to je vjerojatnije da će ne samo preživjeti , već i dodati više godina svojim životima.
Na temelju prikupljenih podataka za rak dojke Šangajske Studije Preživljavanja Raka Dojke, sveobuhvatno, veliko istraživanje preživjelih od raka dojke u Kini, ispostavilo se da je obrazac potrošnje cruciferae povrća ili povrća iz porodice kupusa, izravno proporcionalan stopi preživljavanja. Stopa smrtnosti među ženama oboljelim od raka dojke koje su unosile najviše cruciferae povrća, na primjer, je 62 posto manja nego među onima koje su konzumirale najmanje ili uopće nisu konzumirale cruciferae povrće.
Istodobno, utvrđena cjelokupna stopa smrtnosti među ženama koje su unosile cruciferae povrće na redovnoj osnovi je bila od 27 do 62 posto manja nego kod žena koje su konzumirale malo ili nimalo cruciferae povrća. Rizik od recidiva raka dojke među ženama koje konzumiraju to povrće je čak 35 posto niži nego kod onih koje ga ne konzumiraju.
Raštika iz porodice krstašica sadržava glukozinolate i metil cistein sulfokside koji povećavaju sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutraliziraju potencijalno toksične tvari. Kao i svo povrće najbolje je zdravstveno iskoristivo kuhanjem na pari. Kao sirova može se cijediti, a sok je odličan kao prirodni lijek za obnovu sluznice želuca.
“U Kini se obično konzumira cruciferae povrće: repa, kineski kupus (bok choy) i zelenolisno povrće, a brokula i prokulica su češće konzumiraju u Americi i drugim zapadnim zemljama”, navodi dr. Sara Nechuta, autor studije i postdoktorski istraživački suradnik na Sveučilištu Vanderbilt .
“Drugo, količina unosa kod kineskih žena je puno veća nego kod američkih žena. Razina bioaktivnih antikancerogenih spojeva kao što su izotiocijanat i indole, ovisna je kako o unosu tako i vrsti cruciferae povrća koje se konzumira. “
Lista povrća iz porodice cruciferae:
Cvjetača (Brassica oleracea var. botrytis)
Korabica (Brassica oleracea var. gonylodes)
Kupus (bijeli, crveni) (B. o. var. capitata)
Kelj (Brassica oleracea var. sabauda)
Brokula (Brasica sp.)
Kelj pupčar (Brassica oleracea var. gemmifera)
Podzemna koraba (Brassica napus napobrassica)
Postrna repa (Brassica rapa subsp. Rapifera)
Raštika (Brassica sp.)
Rotkva (Raphanus sativus var. maior)
Rotkvica (Raphanus sativus var. radicula)
Rikula, Rukola, Riga (Eruca sativa)
Cruciferae povrće sadrži razne hranjive tvari protiv raka koje su prikazane u prethodnim studijama, a koje su uspješne u borbi protiv raka i daljnjem formiranju stanica raka. Sulforafan, organskih spoj pronađen u brokuli, cvjetači i kupusu na primjer, je moćan anti-kancerogeni nutrijent koji također obavlja niz korisnih funkcija u tijelu.
Izotiocijanat je drugi antikancerogeni nutrient u povrću koje aktivira gene u borbi protiv raka. I sustavno i genetski, cruciferae povrće pomaže u borbi protiv raka i spriječavanju, a i odličan su način na koji bi se zaštitili protiv ovog pandemijskog stanja.
Izvor teksta: Matrix World / Prevela i uredila: Irena Dujmušić
Za web Uppt poslao Mladen i Zenice, 18.07.2012.