UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Sinergija hrane
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 04 Travanj 2012 18:46
- Hitovi: 3582
Najzdravije kombinacije namirnica
Istraživanja pokazuju da određena hrana može naglo postati zdravija ako se jede zajedno s nekom drugom. Od špinata i cikle, do crvenog vina i jabuke, slijedi 10 parova koje iznimno poboljšavaju osobine druge namirnice.
Zašto je sok od naranče tako dobar uz zobenu kašu? I što to u maslinovom ulju poboljšava svojstva rajčice? Novi dokazi pokazuju da određene kombinacije namirnica nude daleko veće koristi nego što bi to mogle ijedna od njih zasebno.
Epidemiolog David R. Jacobs ovaj fenomen naziva "sinergija hrane". Pogledajte 10 kombinacija koje snažno povećavaju apsorpciju poželjnih elemenata i istjeruju nepoželjne iz našeg tijela.
1. Špinat i cikla
Nutricionistkinja Joanne Larsen ističe da je tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja najbolje jesti u kombinaciji s drugim povrćem bogatim C vitaminom poput cikle jer se apsorpcija željeza poboljšava uz vitamin C. Rajčica i paprike su također dobar izvor ovog vitamina pa se mogu jesti umjesto cikle.
2. Rajčice i maslinovo ulje
Po glavi stanovnika Grci jedu više maslinovog ulja i rajčica nego itko drugi pa ne čudi da imaju zavidnu dužinu života. Rajčice su bogate antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen topljiv u masti kombiniranje rajčica sa zdravim mastima poput maslinovog ulja poboljšava apsorpciju likopena.
3. Govedina i mrkva
Vitamin A iz mrkve najbolje se apsorbira u kombinaciji s proteinima. Osim toga govedina donosi dodatnu dozu cinka koji osnažuje imunološki sustav.
4. Zeleni čaj i limun
Zeleni čaj potiče metabolizam, a kad ga pijete s limunom tijelo prima 13 puta više antioksidanata nego kad ga pijete samog.
5. Češnjak i riba
Riblje ulje koje smanjuje kolesterol i sastojci češnjaka koji koriste srcu u kombinaciji djeluju kao antiupalna terapija.
6. Crveno meso i ružmarin
Crveno meso ne smije biti svakodnevna namirnica, no biftek ipak možete naručiti tu i tamo. Antioksidativne kiseline iz ružmarina mogu natopiti meso i neutralizirati slobodne radikale iz mesa.
7. Sok od naranče i zobena kaša
Kombinacija ove dvije namirnice dokazano sprečava srčane udare i dvostruko bolje čisti arterije nego ove dvije namirnice zasebno. Obje sadrže fenole koji stabiliziraju kolesterol.
8. Jabuke i crveno vino
Jabuke sadržavaju protuupalni flavonoid kvercetin, a crveno vino flavonoid katehin. Zajedno ometaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju cirkulaciju.
9. Borovnice i grožđe
Obje namirnice pršte antioksidantima no kako im se sezone ne poklapaju treba ih smrznuti i konzumirati u miksu s jogurtom.
10. Orašasti plodovi, sjemenje i suho voće
Nutricionistkinja Lauren Talbot ističe da su orašasti plodovi i sjemenke puni proteina i sadrže malo vode pa je probava lakša nego inače.
Sent: Wednesday, February 01, 2012.
Objavljeno: Zdrava hrana, 01.02.2012./Autor: Višnja Sepčić-Gašpić
Za web Uppt, pripremila i proslijedila naša vanjska suradnica
i vjerna posjetiteljica web stranica Udruge,
moja šogorica Sanja Armano iz Zenice (travanj, 2012.)
Svježe namirnice koje ne smijete držati u hladnjaku
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 04 Travanj 2012 18:39
- Hitovi: 3783
Kupujete li veće količine voća ili povrća, a u trgovinu idete najčešće jednom tjedno, vjerojatno razmišljate i o najboljem načinu skladištenja kako bi što duže ostalo svježe. Što od kupljenog nikako nije dobro čuvati u hladnjaku?
Ne želite li na kraju tjedna imati hrpu trule hrane, važno je znati i koje je plodove nepotrebno, pa čak i štetno držati u hladnjaku.
Rajčice
Tehnički, rajčica je voće, ali po okusu je sličnija povrću. Toliko znate. Svi oni koji ih uzgajaju u vlastitom vrtu znaju da rajčice vole toplinu, a ne hladnoću. A takve su i nakon što se uberu. Zbog toga hladnjak nije najbolje mjesto, u njemu se brzo pretvore u nešto nepoželjno, možda još dobro za kuhanje, ali ne i za salatu. Čuvajte ih stoga na nekoj radnoj površini, ali ne direktno na suncu.
Bosiljak
Rajčice i bosiljak se dobro slažu na tanjuru, a vole biti zajedno i prije upotrebe. I bosiljak voli toplinu, a ako se duže čuva u hladnjaku, uvene prije vremena. Sa svježim bosiljkom je najbolje postupati kao i sa cvijećem. Čuvajte ga u čaši vode, koju ćete mijenjati svaki drugi dan, te dalje od direktnog sunčevog svjetla. Pokrijete li ga plastičnom vrećicom koju ste zbog dotoka svježeg zraka probušili, ostat će svježiji.
Krumpir
Krumpir voli hladnoću, ali ne previše hladnoće. Hladnjak mu ipak ne odgovara jer voli barem 10 stupnjeva višu temperaturu. Mnogi danas nemaju podrum – tamno i hladno mjesto – pa će skladištenje u papirnatoj vrećici u nekom hladnom kutku stana kao što je ostava biti najbolje. Zašto u papirnatoj? Za razliku od plastičnih vrećica,
strujanje zraka je olakšano, pa je lakše spriječiti truljenje. Hladnjak mu ne odgovara jer se na hladnoći škrob brže pretvara u šećer, a to može utjecati na okus, teksturu i samo kuhanje.
Češnjak
Da bi ostao zdrav, treba ga čuvati na suhom mjestu, a to je najčešće ostava. Hladnjak je previše vlažan. Osim toga, u hladnjaku nema strujanja zraka pa lakše dolazi i do truljenja. Nemojte ga čuvati u blizini krumpira jer krumpir ispušta vlagu i plin koji potiče kvarenje češnjaka. Češnjak čuvajte na hladnom, tamnom mjestu na kojem je dobra ventilacija. Zbog svjetlosti češnjak može postati gorak. Za razliku od češnjaka, crveni luk koji sadrži više vode čuvajte u hladnjaku.
Avokado
Avokado počinje sazrijevati tek nakon što se ubere. Kupite li tvrd avokado, ne čuvajte ga u hladnjaku jer ćete usporiti proces sazrijevanja. S druge strane ako je avokado već mekan, a vi ga ne mislite odmah koristiti, čuvanje u hladnjaku će produžiti rok trajanja.
Objavljeno: Magazin.hr
http://magazin.net.hr/zdravlje/nutricionizam/svjeze-namirnice-koje-ne-smijete-drzati-u-hladnjaku
Za web Uppt, pripremila i proslijedila naša vanjska suradnica
i vjerna posjetiteljica web stranica Udruge,
moja šogorica Sanja Armano iz Zenice (travanj, 2012,
A mislili ste da kruh deblja...
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 04 Travanj 2012 17:36
- Hitovi: 3387
http://dnevnik.hr/vijesti/zdravlje/a-mislili-ste-da-kruh-deblja.html
Zagreb, 03.04.2012.,/Autor: T.V.
Mislili ste da su vam čokolada, čips i gazirana pića najgori neprijatelji u skidanju kilograma? Evo još nekoliko namirnica koje biste trebali izbjegavati zbog količine ugljikohidrata koje sakrivaju iza primamljive vanjštine.
Hrana koja deblja
Ukoliko ste se koji put odlučili započeti dijetu kako biste skinuli koji kilogram viška, vjerojatno ste se, između, ostalog odrekli i bijelog kruha. No, izgleda da vam bijeli kruh ipak nije najgori neprijatelj u borbi protiv viška kilograma. Stručnjak za prehranu, Manuel Villacorta, u svojoj je novoj knjizi otkrio koju to hranu prepunu ugljikohidrata treba izbaciti zajedno s bijelim kruhom.
1. Kava s različitim dodacima poput šlaga, čokoladnih mrvica ili preljeva, može imati kalorija kao jedan prosječan obrok, te vrlo visok udio ugljikohidrata. Pribrojimo li tome šećer i zasićene masti iz šlaga i čokoladnog preljeva, ova kava se može svrstati u rang s prosječnim desertima, prenosi Huffington Post.
2. Iako tzv. bageli nisu toliko popularni kod nas, vani ih ima na svakom koraku, a mi ih možemo usporediti s klasičnim mliječnim pecivima. Ovisno o veličini, takva peciva mogu imati i do 300 kalorija, te 50 grama ugljikohidrata.
3. Pola litre soka ili frapea od svježeg voća može sadržavati i do 75 grama ugljikohidrata i 65 grama šećera, no zahvaljujući činjenicu da su inače zdravi za organizam, takvih se sokova ne treba odreći, nego ih konzumirati u manjim količinama.
4. Možda volite započeti dan s muffinom iz kvartovske pekare, možda biste morali još jednom razmisliti. Ova pekarska slastica krcata je šećerom i ugljikohidratima, i utoliko pogubna za vašu borbu s kilogramima.
5. Jogurt je omiljena hrana svih koji paze na težinu i u tome nema ništa loše, no ukoliko se odučite za jogurt sa želeom od voća (kojeg i kod nas ima sve više) njegova se energetska vrijednost udvostručava.
6. Kokice, iako odličan izvor antioksidansa, vrlo su zasićene ugljikohidratima, a varijante s maslacem, sirom i slično, mogu se popeti i do 1200 kalorija.
Vezani članci
U DNK se krije ključ uspješnog mršavljenja!
Nevjerojatno: Smršavila čak 226 kilograma!Video
U četiri mjeseca smršavio 15 kilograma!
'Nisam izlazila iz kuće koliko sam debela bila'
Velika Britanija mora na dijetu!
Uppt, preuzeto, 4.4.2012./m.v.
Hrvati sve više muku muče s debljinom
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 04 Travanj 2012 17:42
- Hitovi: 3322
http://dnevnik.hr/vijesti/zdravlje/hrvati-sve-vise-muku-muce-s-debljinom.html
Zagreb, 29.03.2012.,/Autor: Kristina Tešija
Sve više ljudi u Hrvatskoj ima problem s debljinom.
Iz DNEVNIKA: Svakim danom sve deblji
Pokazali su to rezultati najveće zdravstvene ankete koja se provodila na 9 tisuća 70 ispitanika, a trajala je od 2002. godine do danas. Iz godine u godinu povećavaju se i rizični faktori.
Ovog trenutka u Hrvatskoj, kako je izvijestio tim koji je radio na istraživačkom projektu, čak dvije trećine ljudi bori se s kilogramima, što su poražavajući podaci.
'Nezdravo se hranimo, neadekvatno, sve manje i manje se krećemo, povisujemo debljinu, povisujemo arterijski tlak, pomalo pušimo, pomalo pijemo i sve to u jednom mediju psihičkog stresa', kaže Silvio Vuletić, suradnik na istraživačkom projektu.
Vezani članci
- Sladoled je poput kokaina!?
- Nevjerojatno: Smršavila čak 226 kilograma!Video
- A mislili ste da kruh deblja...Video
- 80 posto muškaraca i 50 posto žena predebelo
(Izvor: drHorvat Newsletter br. 156/travanj, 2012.)
Preuzeto, Uppt, 4.4.2012./m.v.
80 posto muškaraca i 50 posto žena predebelo
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 04 Travanj 2012 17:30
- Hitovi: 3305
http://dnevnik.hr/vijesti/zdravlje/80-posto-muskaraca-i-50-posto-zena-predebelo.html
Zagreb, 16.03.2010.,/Autor: Mi. Dr.
Problem debljine u Hrvatskoj
U Hrvatskoj je danas predebelo 80 posto muškaraca i 50 posto žena, a s obzirom da je sve više djece s prekomjernom težinom, na debljinu valja gledati kao na prepoznatljivi rizični faktor za nastanak brojnih bolesti koji će u budućnosti sve više utjecati na zdravlje cjelokupne nacije, rečeno je na okruglom stolu 'Debljina - ozbiljan društveni problem"'u organizaciji Udruge za prevenciju prekomjerne težine.
Debljina je ozbiljan problem 'Spoznaja o tome da je debljina bolest vrlo se sporo širi u pučanstvu', ističe predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. Mirko Koršić i navodi kako se danas svaki drugi stanovnik Hrvatske bori s viškom kilograma dok je svaki peti predebeo i treba liječenje.
Posebice je zabrinjavajuće, kako je istaknuto, što Hrvatska bilježi porast djece s prekomjernom težinom pri čemu se spominje i podatak o 11 posto predebele djece u osnovnim školama.
Debljina se, upozorava prof. Koršić, još uvijek povezuje s lagodnim životom - prekomjernim uživanjem u jelu i izbjegavanju tjelesne aktivnosti no na njezinu pojavu djeluju i čimbenici okoline pa je za očekivati da će zbog debljine naša djeca živjeti kraće od nas.
Ne vjerujte čudotvornim pripravcima
Endokrinolog Jozo Jelčić iz Zavoda za endokrinologiju i bolesti metabolizma u KBC Zagreb ističe kako debljina zahtijeva stručno liječenje a ne 'čudotvorne'preparate i čajeve koji se nude u reklamama.
Problem su razne vrste dijeta kojima se ljudi podvrgavaju a čiji se učinak gubi nakon godinu dana, jer je pravilno liječenje debljine dugotrajan i iscrpljujući put koji za neke može trajati i cijeli život.
U liječenje debljine u posljednje se vrijeme uključuje sve više stručnjaka, otvaraju se specijalizirani centri u bolnicama te se postupa prema smjernicama koje je donijelo stručno društvo pri Hrvatskom liječničkom zboru.
Liječenje , ističe dr. Jelčić, uključuje promjene u načinu života, niskokaloričnu i uravnoteženu prehranu, više tjelesne aktivnosti a kod dijela bolesnika i liječenje lijekovima i putem kirurških zahvata.
Prevencija pretilosti posebno je važna kod djece i adolescenata, budući da udio pretilih u toj populaciji raste s dobi, ponajprije zbog nepravilne prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti koju kod adolescenata prati i konzumiranje cigareta.
Ipak, prim. Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ističe kako se hrvatska djeca doživljavaju debelima i kada to nisu, ponajprije pod utjecajem medija, pa drži da još uvijek ima vremena za rad na promjeni njihovih loših navika.
Dobar primjer predstavljaju zagrebački dječji vrtići u kojima su 2007. uvedeni novi jelovnici u kojima se vodi računa o raznovrsnosti namirnica i kvaliteti hrane koje djece unose. (Hina)
15. Što je novo u "novim jelovnicima"?
Vezani članci
Hrvati sve više muku muče s debljinom
Višak kilograma - manjak spermija
A mislili ste da kruh deblja – VIDEO!
http://dnevnik.hr/vijesti/zdravlje/a-mislili-ste-da-kruh-deblja.html
(Izvor: drHorvat Newsletter br. 156/travanj, 2012.)
Preuzeto, Uppt, 4.4.2012./m.v.