UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Javnozdravstveni kutak: prehrana

http://www.zdrav-zivot.com.hr/index.php?cat=javnozdravstveni_kutak__prehrana

Piše: Ana Puljak, dr. med., specijalist javnog zdravstva, Centar za promicanje zdravlja,

Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zagreb

 

Objavljeno, Zdrav život br. 105/12

 

Možda nije loše prisjetiti se da smo, u velikoj mjeri, sami odgovorni za vlastito zdravlje. Uravnotežena prehrana jedan je od načina kojim možemo na njega pozitivno utjecati.
Nekoliko podataka o prehrambenim navikama u Hrvatskoj (prema istraživanju Državnog zavoda za statistiku):

 

·         Stanovnici Hrvatske najčešće konzumiraju svinjetinu, perad, kruh i krumpir.

 

·         U Hrvatskoj se najčešće konzumira meso (na jelovniku je gotovo svakog dana). Najčešće je to svinjetina i perad dok je govedina puno manje zastupljena.

 

·         Riba se u Hrvatskoj u prosjeku konzumira jednom tjedno ili manje od toga.

 

·         Mlijeko i mliječni proizvodi konzumiraju se malo (315 g mliječnih proizvoda tjedno).

 

·         Izvori ugljikohidrata su najčešće kruh i krumpir. Kruhom se unese čak 500 kcal dnevno, dakle četvrtina dnevnog energetskog unosa.

 

·         Najveću količinu masnoća stanovnici Hrvatske unose konzumacijom suhomesnatih proizvoda koji sadrže velik udio "skrivenih masnoća".

 

·         Unos voća prilično je malen - dvije jabuke tjedno i jedna do dvije banane tjedno. Bobičasto voće koje je izrazito zdravo vrlo malo se konzumira.

 

·         Unos ulja prilično je velik: 2,5 žlice ulja dnevno (324 kcal, odnosno 16% dnevnih energetskih potreba).

 

 

 Neke zablude vezane za prehranu:

 

1.     Prehrana s dugoročno niskim udjelom masnoća dobra je za zdravlje. Prehrana s niskim udjelom masnoća nije dugoročno dobra za zdravlje. Najbolji je njihov umjereni udio u prehrani (20 do 30% dnevnog unosa).

 

2.     Doručak je najvažniji obrok u danu i mora biti obilan. Doručak je važan obrok, ali to ne znači da se ujutro trebamo prejedati. Za doručak se preporučuje konzumirati ugljikohidrate u umjerenim količinama.

 

3.     Ne smijemo jesti iza 18,00 sati. Često se govori i piše da ne smijemo jesti nakon 18,00 sati. Preporuke su, međutim, da se ne jede dva sata prije spavanja. Večernji obrok trebao bi količinski (energetski) biti skromniji od ostalih obroka u danu. Navečer se preporučuje konzumirati proteine jer se tijekom noći izlučuje hormon rasta, odnosno proteini izgrađuju naše tijelo, dok ugljikohidrate tijelo noću "pretvara" (metabolizira) u masnoće.

 

4.     Keksi se kao obrok ili međuobrok ne preporučuju samo zbog velike količine ugljikohidrata. Keksi, osim što sadrže šećere, sadrže i velik udio masnoća. Ono što je dominantno su zapravo - masnoće. I krušasti proizvodi (kruh, peciva) također sadrže velik udio skrivenih masnoća te s njihovim unosom treba biti oprezan.

 

5.     Vegeterijanska prehrana je niskokalorična. U vegetarijanskoj prehrani često se konzumiraju zasićene masne kiseline. Palmino ili kokosovo ulje koje se često koriste u vegetarijanskoj prehrani u većim količinama nisu preporučljive.

 

6.     Makrobiotička prehrana u potpunosti je preporučljiva. Kroz makrobiotičku prehranu često se konzumiraju lisnata i prhka tijesta s velikim sadržajem zasićenih masnih kiselina koje se ne preporučuje konzumirati u većim količinama.

 

7.     Riba iz ulova uvijek je zdravija od one iz uzgoja. Riba iz ulova, posebno velike ribe koje se nalaze na kraju hranidbenog lanca (tuna, morski pas) akumuliraju metale u svom tkivu - primjerice, živu koja je štetna za naš neurološki sustav. Posebno oprezne trebaju biti trudnice tijekom prva tri mjeseca trudnoće (zbog mogućeg štetnog djelovanja na plod u fazi intenzivnog razvoja).

 

Nekoliko preporuka:

 

·         Prehrana s niskim udjelom masnoća nije dugoročno dobra za zdravlje. Najbolji je njihov umjereni udio u prehrani (20 do 30%), s tim da bi najveći udio trebale činiti: omega 3 masne kiseline (riba, laneno ulje), omega 6 masne kiseline (laneno, suncokretovo ulje) i omega 9 masne kiseline (maslinovo ulje).

 

·         Za doručak unosite ugljikohidrate u umjerenim količinama.

 

·         Ručak bi trebao biti kombinirani obrok. To bi, ujedno, trebao biti zadnji obrok koji sadrži značajniji dio ugljikohidrata.

 

·         Večera neka bude proteinska, ne u velikoj količini i ne prije spavanja (zadnji obrok unesite dva sta prije spavanja). Navečer se preporučuje konzumirati proteine jer se tijekom noći izlučuje hormon rasta, odnosno proteini izgrađuju naše tijelo, dok ugljikohidrate tijelo noću "pretvara" (metabolizira) u masnoće.

 

·         Smanjite unos kruha i krušastih proizvoda ukoliko ga previše konzumirate. Budite oprezni s integralnim kruhom. Premda je zdrav, ima visokokalorijske vrijednosti te ga treba konzumirati umjereno.

 

·         Svedite na najmanju moguću mjeru konzumaciju zaslađenih gaziranih sokova te ledenih čajeva jer sadrže iznimno veliku količinu šećera (primjerice jedan paketić šećera koji dobijete uz kavu iznosi 5 g, dok u velikom broju gaziranih zaslađenih proizvoda (2 dcl) količina šećera iznosi 35 grama, dakle 7 vrećica šećera!).

 

·         Smanjite konzumaciju suhomesnatih proizvoda.

 

·         Povećajte unos fermentiranih mliječnih proizvoda.

 

·         Povećajte unos ribe. Ribu jedite barem dva puta tjedno.

 

·         Ukoliko imate potrebu za slatkim posegnite za sladoledom jer je to niskokalorični ugljikohidratni obrok (mlijeko, voda, šećer, aroma ili voće) pa je idealan kao međuoobrok ili čak kao doručak. Ili još bolje - pojedite svježe ili sušeno voće.

 

·         Konzumirajte sezonsko voće iz našeg podneblja. Jabuke se ubrajaju u izuzetno kvalitetne namirnice s visokim sadržajem korisnog pektina, ali i brojnih vitamina i minerala. Bobičasto voće, posebno kupina, sadrži brojne antioksidativne, protuupalne sastojke te antocijanine koje znanstvenici povezuju s niskim stopama oboljenja od gornjih dišnih puteva i probavnog trakta. U ovojnici grožđa i drugog tamnog voća nalazimo resveratrol za koji se pretpostavlja da ima snažno antioksidativno djelovanje.

 

·         Češće konzumirajte grah (posebno crni) jer u ovojnici sadrži visok udio antioksidativnih spojeva.

 

·         Jedite gljive (samo one sigurnog porijekla). Gljive zbog sastojka beta glukana djeluju protuupalno i antikancerogeno (International Journal of Cancer).

 

·         Pijte zeleni i žuti čaj. Poznato je da imaju antioksidativne učinke.

 

·         Kad birate čokoladu, birajte onu tamnu, s visokim udjelom kakaa. Organski uzgojen kakao ima visok udio antikancerogenih fitokemikalija (najpoznatiji-teobromin) te antioksidativne sastojke. Teobromin ima i diuretička svojstva i ima pozitivne učinke na krvožilni sustav. S druge strane, mliječna čokolada puna je masnoća šećera.

 

·         Jedite koncentrirano i polako.

 

I na kraju: u svemu budite umjereni. Uživajte u hrani. Uživajte u okusima. Ali, neka hrana ne bude način utjehe ili kompenzacija za neke druge neostvarene potrebe.
Emocije "nahranite" kroz pozitivne međuljudske odnose, čitajući dobru knjigu, slušajući glazbu ili kroz sport. Uživajte u sebi. Uživajte u drugome. Uživajte u životu.

 

Uppt, preuezto, 4. travnja 2012./m.v.

 

 

Ostale članke i pregled dosadašnjih pogledajte on line

www.zdrav-zivot.com.hr

Izbor tekstova članica Uppt objavljenih u časopisu Zdrav život:

Izbor tekstova Uppt iz časopisa Zdrav život;

 

 

 

 

 

Glikemijski indeks (GI)

Još od sedamnaestog stoljeća, liječnici su oboljelima od dijabetesa propisivali posebnu prehranu, a naglasak je bio na ograničenju unosa ugljikohidratnih namirnica. Danas se preporuke za prehranu dijabetičara temelje na mudrom odabiru namirnica prema osnovnim principima pravilne prehrane (uravnoteženost, raznoikost, umjerenost). 

GLIKEMIJSKI INDEKS  -  je mjera koja označava brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane.(izračun: površina ugljikohidrata/površina glukoze x 100). Novost u odabiru hrane za dijabetičare donijelo je otkriće glikemijskog indeksa. Znanstvenici P. Crapo i D.J.A. Jenkins (1976) radikalno su izmijenili pogled na ugljikohidrate započevši istraživanja o glikemijskom učinku hrane 1970-ih godina.

 

Razgradnja ugljikohidrata  

Proces probave ugljikohidrata ima za rezultat razgradnju dugačkih molekula do glukoze, koja ulazi u krv.

Proteini i masti imaju drugačiji metabolizam, te stoga imaju malen utjecaj na povišenje razine glukoze u krvi. Prisustvo glukoze u krvi uzrokuje izlučivanje inzulina, hormona koji pomaže da glukoza uđe u stanice u kojima se koristi kao izvor energije.

Kada su trenutačne potrebe za glukozom u stanicama zadovoljene, suvišak glukoze skladišti se u jetri i mišićima za kasniju upotrebu.  Popune li se i zalihe u jetri i mišićima, a glukoza je još uvijek prisutna u krvi, inzulin pomaže da se suvišna glukoza uskladišti kao mast.  

Glukoza predstavlja osnovnu energiju za većinu tjelesnih stanica, transportira se putem krvi, a uglavnom potječe iz ugljikohidrata koje unosimo hranom. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi, a potom slijedi naglo i izrazito sniženje razine glukoze u krvi.

 

Znanje o vrijednostima GI može nam pomoći u kontroli razine glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišene razine kolesterola, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip II, te debljine. Postoji poprilična količina znanstvenih radova koji ukazuju na povoljne učinke prehrane koja uzima u obzir vrijednosti GI, posebice u dijabetičara.

Namirnice bogate ugljikohidratima  Hranu s visokim udjelom ugljikohidrata čine žitarice (hrana načinjena od pšenice, ječma, riže) te mahunarke (leća, grah, grašak), povrće bogato škrobom (krumpir).  

Voće je bogato voćnim šećerom, te se također ubraja u hranu bogatu ugljikohidratima. Med, razni zaslađivači i šećeri koji se dodaju u hranu tijekom procesiranja važan su izvor ugljikohidrata u hrani. Prehrambena vlakna predstavljaju neprobavljive ugljikohidrate. Upravo zbog toga, vlakna ne povisuju razinu glukoze u krvi, iako se ubrajaju u ugljikohidrate.   

Ograničite unos hrane od bijelog brašna i bijelog šećera.

Ova hrana uključuje svu procesiranu hranu koja je bogata navedenim sastojcima. Krumpir također ima visoku GI vrijednost.


Odabirite hranu bogatu prehrambenim vlaknima.

Hrana bogata prehrambenim vlaknima probavlja se dulje, te stoga uzrokuje manji porast razine glukoze u krvi. Cjelovita neprocesirana hrana, posebice žitarice, koja sadrži prirodno prisutnu količinu prehrambenihvlakana, sporije prolazi kroz probavni sustav. Osjećaj sitosti traje dulje nakon konzumacije ovakve hrane. Hrana bogata vlaknima su cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, voće. Citrusi imaju niži glikemijski indeks od većine vrsta voća.  

Hrana bogata proteinima obično ima nizak GI.

Riba, nemasno meso, mliječni proizvodi, mahunarke odličan su odabir hrane s niskim GI. Masti ne povisuju značajno razinu glukoze u krvi, ali ipak treba biti na oprezu! Prednost treba dati kvalitetnim masnoćama, poput ulja lanenog sjemena, maslinovog i bućinog ulja, te orašastih plodova.

Glikemijski odgovor ovisi o kombinaciji hrane koja se konzumira. Složen, raznolik obrok koji sadrži kompleksne ugljikohidrate, proteine i adekvatne vrste masnoća, te bogatstvo prehrambenih vlakana, pružit će umjeren glikemijski učinak. Kombiniranje hrane s visokim glikemijskim indeksom i one s niskim GI uravnotežuje odgovor organizma.  

NAMIRNICE S VISOKIM GLIKEMIČKIM INDEKSOM                                    (GI) NAMIRNICE S NISKIM GLIKEMIČKIM INDEKSOM                                  (GI)
Maltoza (pivo) 110 Cjeloviti kruh ili s mekinjama 50
Glukoza 100 Cjelovita – integralna riža 50
Krumpir pečen u pećnici   95 Grašak 50
Posve bijeli kruh  95 Nezašećerene cjelovite žitarice 50
Pire krumpir  90 Zobene pahuljice 40
Med  90 Grah 40
Mrkva  85 Nezaslađeni voćni sok (prirodni) 40
Cornflakes I kokice  85 Integralna tjestenina 35 - 40
Bob  80 Raženi kruh 40
Buča, tikva  75 Kruh od 100% integralnog brašna 35
Lubenica  75 Suhi grašak 35
Šećer (saharoza)  70 Mliječni proizvodi 35
Polubijeli kruh  70 Voćni sladoled (sorbet) 35
Zaslađene rafinirane žitarice  70 Suhi grah 30
Slastice s čokoladom  70 Leća 30
Kuhani i oguljeni krumpir 70 Slanutak 30
Keksi 70 Svježe voće 30
Hibridni kukuruz 70 Voćna marmelada bez šećera 30
Bijela riža 70 Crna čokolada (minim. 70% kaka) 22
Suho voće 65 Fruktoza 20
Polubijeli kruh – druge vrste 65 Soja 15 - 18
Neoguljeni kuhani krumpir 65 Zeleno povrće 15
Banane, dinje, pekmezi 60 Rajčica, limun 15
Bijela tjestenina 55 Šampinjoni 15
GI= površina ugljikohidrata / površina glukoze x 100

Napomena:  

povrće bogato mineralima (kalcij+magnezij) bolje se probavlja sa limunom ili sjemenkama  - uljima: bučino, laneno, maslinovo, sezamovo (sezam sadrži Zn  ( raž, bučine sjemenke, pšenične posije) – koji dodatno aktivira enzime za metabolizam mastiInicijative za deklariranje GI na prehrambenim proizvodima  

Interes i znanje o glikemijskom indeksu najprisutniji su u Australiji, gdje je inicijativa za isticanje vrijednosti GI započela već 2002. Primjer Australije slijede Velika Britanija, skandinavske zemlje i Francuska, gdje se na policama trgovina može naći sve veći broj namirnica s istaknutom vrijednošću GI.

 

Uppt, studeni 2006/Up Dated, ožujak 2012./m.v.

 

 

Istjerivači šećera

Kratki sažetak priručnika „Istjerivači šećera“ 

Kad govorimo o ISTJERIVAČIMA ŠEĆERA, govorimo u smislu stila života, umjesto riječi «dijeta». Zapravo, istjerivači šećera karakteriziraju najprilagodljivi način prehrane jer omogućuje pravilnu ishranu bez strogih selekcija, samo je potrebno reducirati uzimanje velike količine ugljikohidrata baziranih najviše na šećerima (lošim tj. brzim). I to je sve. 

Metabolizam podrazumijeva izmjenu tvari, a riječ je o brojnim procesima koji namirnice pretvaraju u tvari što ih naše tijelo može koristiti. Metabolizam je složen proces (npr. u metabolizmu sudjeluje 340 različitih gena zaduženih za metabolizam hrane!!).Središnju ulogu u metabolizmu hrane ima jetra. 

Što naš organizam iskorištava u procesu metabolizma? 

1)     Ugljikohidrati – (biljnog i životinjskog porijekla) – najviše ih koristimo u obliku škroba i šećera.Svi se ugljikohidrati pretvaraju u glukozu – koja je glavno gorivo za organizam.Ona se u organizmu pretvara u gorivo,  ili se u obliku glikogena taloži u jetri i mišićima za kasniju upotrebu, a ono što ostane pretvara u masnoću. 

2)     Bjelančevine – koje se sastoje od aminokiselina i tvore građu svih naših stanica (23 aminokiseline). Aminokiseline se oslobađaju iz bjelančevina pod utjecajem enizma iz gušterače. 

3)     Masti – ili lipidi – složene molekule sastavljene od masnih kiselina, a dobivaju se od namirnica biljnog i životinjskog porijekla. One se probavljaju uz pomoć enzima lipaze koji se nalazi u gušterači. Žuć iz jetre masnoću rastvara ili emulgira.  

INZULIN

 ü  Spremnik inzulina je gušterača (otprilike 200 jedinica inzulina, a izlučuje ih oko 25-30 pri normalnim životnim funkcijama).

ü  Inzulin poput «metle» tjera u stanice i tijelo aminokiseline i slobodne masne kiseline gdje potencijalnu energiju pretvara u zalihe masti i glikogena (koji se pretvara u glukozu tj. energiju) za kasniju upotrebu.

ü  Inzulin je jedini hormon koji može spriječiti da se razina šećera (glukoze) povisi, s jedne strane, a glukagon (koji se taloži u gušterači) spriječava da razina šećera padne. (pazi jedno je GLIKOGEN, a drugo GLUKAGON).

ü  Dakle, INZULIN je tzv. hormon blagovanja, a GLUKAGON je hormon gladovanja.

ü  Inzulin spriječava hiperglikemiju (visoki šećer) , a glukagon hipoglikemiju (niski šećer). 

Dakle, što smo više gladni tj. gladujemo organizam koristi GLIKOGEN iz jetre. Dovodimo se do HIPOGLIKEMIJE, gdje nastupa pojačano lučenje GLUKAGONA – znači što smo više gladni glukagon se povećava na račun masti koje se pretvaraju u glukozu, te vraća šećer u normalu.  No, ako pojedemo previše (što se najčešće događa kad izgladnimo) na taj način pojača se IZNULIN zbog prejedanja, i ta dva enizma se stalno SUDARAJU, tj. stvara se otpornost prema pravilnoj razini inzulina – što se zove METABOLIČKI SINDROM «X».  

To jednostavno znači, najgore što možemo raditi je stalno biti na nekim dijetama, pa se malo prejedamo, pa malo ne. Kada se hoćemo vratiti u normalu tj. normalnoj prehrani, inzulin ne djeluje kako bi trebao tj. ne pretvara glukozu u potrebnu energiju već pohranjuje masti, a s druge strane također se glukagon pretvara isto u masti umjesto da daje energiju. 

Dakle, INZULIN  zaustavlja  (spriječava) LIPAZU (enzim razgradnje masti) iz gušterače da razgradi nakupljene masnoće. Krajnji rezultat obiju procesa – je nakupljanje masti.  na taj način se stalno povećava razina lipoproteina lipaze (nije isto kao lipaza) enzim koji pridonosi nakupljanju masti. Tako funkcionira organizam koji stalno podvrgavamo prejedanjima i raznim «šit» hranama da ne kažem «prežderavanjima». Gotovo sve prelazi u masne zalihe.  

ZAKLJUČAK

o    Nakon konzumiranja 50-100 grama glukoze u obroku bogatom šećerom (op. Mirela: npr. 10 dkg čokolade, par napolitanki, par keksa, 1 komad kolača – govorim o najgorim oblicima) razina IZULINA se povećava i ostaje tako i po nekoliko sati. 

o    EKLATANTNI PRIMJER: Ako 3x dnevno (a pogotovo prije spavanja) pojedemo obrok bogat ugljikohidratima (glikogenima), razina inzulina ostat će povišena najmanje 18 sati. Pokušajte si zamisliti našu jadnu gušteraču koja mora proizvoditi inzulin koji mora gurati masnoće u sve naše stanice punih 18 sati. To je bit svega.  Gušterača i jetra se umore – i sve zapravo odlazi u čistu mast. Iz svega navedenog, znamo koje namirnice potiču višak inzulina i koje treba uzimati.

Dobro se držati tablica GLIKEMIJSKOG INDEKSA (GI) i namirnice sa najvišim GI treba ili izbjegavati ili uzimati u kontroliranim količinama. 

Glikemički indeks – mjeri se prema razini glukoze koju stvaraju. Početna brojka je 100, i namirnice se sortiraju od najvišeg prema najnižem.  (zanimljivost INZULIN je otkriven 1921. dr. Banting i dr. Best), a Tablicu GI osmislio je dr. Crapo 1976.g.)

Važno:

ü  Primjeri: žitarice, integralni kruh i žitne pahuljice (osim kukuruznih) – sadrže mnogo vlakana i mekinja -  a najvažnije SPORE tj. DOBRE ŠĆERE koji nam najmanje 4-5 sati daju potrebnu energiju (ne talože se u masti, i ne stvaraju nagla povišenja ili smanjenja inzulina). GI im je između 50 – 65

ü  obratiti pažnju na gomoljaste plodove (krumpir, pastrnjak, mrkva, cikla, repa) imaju visoki GI s obzirom da njihovu nisku nutritivnu vrijednost – GI između 90-95.

ü  voće: lubenice, ananas, grožđice, zrele banane – imaju vrlo visok GI 65-70, s obzirom na niskokalorijsku vrijednost.

ü  npr. orasi i kikiriki, suhe marelice, smokve  – imaju veliku kalorijsku vrijednost, ali niski GI 15-30, ali zato moramo kontrolirati količine.

ü  grah, leća, bob, slanutak, mahune, rajčice, soja, zeleno povrće- GI od 15 – 40 (grahorice).

ü  mlijeko i mliječni proizvodi (govorimo o malomasnim) imaju GI 30-35.  Regulirajući  pravilnom prehranom lučenje inzulina (tj. pretvaranjem glukoze u energiju) možemo uvelike utjecati na količinu masti i kolesterola, na dijabetes, aterosklerozu te razne komplikacije. Osim toga, možemo kontrolirati lučenje glukagona  koji djeluje na metabolizam masti.  

 

Kratki sažetak priručnika „Istjerivači šećera“ pripremila Mirela Vidović, Uppt, studeni 2005.

(Up Dated, ožujak 2012.)

  Istjerivači  šećera, objavljeno, 24. Sata  

Priručnik «ISTJERIVAČI ŠEĆERA» -manje šećera, manje masnoće Autori: grupa autora: M.Leighton, Sam. S. Andrews, Morrison C.Bethea, Luis A.Balart:

Izdavač: Fidas, Zagreb, 1999. 

 

«Istraživači šećera» izazvali su revoluciju u načinu prehrane u New Orleansu, Louisiana.Naime grupa atora, sve liječnici i nutricionisti, nisu «otkrili ništa novo» već su sva saznanja o lošem načinu prehrane sublimirali u jednu knjižicu – priručnik kao jedan od načina kontroliranja tjelesne težine

Pravilno kombiniranje namirnica

Pravilno kombiniranje namirnica 

Predavanje, Udruga, 24.04.2006. godine, 2008 i 2009. (dr. Slađana Divković, Sonja Njunjić)

 

Danas, u 21. stoljeću, više nego ikad ljudi žele hranom očuvati svoje zdravlje, ojačati imunitet, usporiti starenje te prevenirati niz bolesti s jedne strane, a s druge prekomjernim uživanjem i smanjenom tjelesnom aktivnošću djeluju kontraproduktivno.

Zbog različitog procesa i duljine trajanja probave pojedinih makronutrijenata, neki stručnjaci preporučuju pravilno kombiniranje hrane koje će bez velikih odricanja osigurati željeni rezultat u osoba koje nisu značajno pretile.  

Zato, pridržavajući se tri osnovna načela pravilne prehrane kao što su: raznolikost, umjerenost i uravnoteženost, ovome ćmo dodati i četvrto načelo PRAVILNOG KOMBINIRANJA NAMIRNICA.

 

Što znači: da bi se uspostavila dobra kakvoća i kvaliteta unesenog jela, presudno je pojedine namirnice spajati ispravno tj. postepeno napustiti preživjeli standard u prehrani: predjelo, glavno jelo i desert.

Na taj ćemo način  kvalitetnom kombinacijom pojedinih nutrijenata postići prirodno ravnotežu našeg organizma.  Prema tome, svaki proces probave i apsorpcije sastoji se od desetina kemijskih reakcija koje su međusobno povezane, i uvjetuju dobro stanje našeg organizma nakon jela. Zato se lako može razumijeti da je asimilacija hrane prije svega uvjetovana poboljšanom probavom, a to je pravilnim kombiniranjem namirnica, sto će u potpunosti iskoristiti hranjive nutritivne sastojke i uspostaviti ravnotežu tjelesne težine. (probavnom procesu sudjeluje 340 različitih gena zadzženih za metabolizam).  

 

Osnovna pravila kombiniranja namirnica su:

 -       odvajanje ugljikohidrata (škroba) od bjelančevina (proteina)

-          unošenjem u prehranu cca 50% svježeg voća i povrća

-          koliko je god moguće izbaciti prerađenu hranu  

Takva prehrana omogućava:

 -          smanjenje stresa

-          čisti i održava kožu

-          održava poželjnu tjelesnu težinu

-          jača imunitet

-          olakšava i smanjuje neke kronične bolesti

-          vraća snagu

                        

DOBRE I LOŠE KOMBINACIJE

DOBRE KOMBINACIJE:

1. Visokougljikohidratne namirnice (škrob) + povrće s visokim udjelom vode
 

2. Visokoproteinske namirnice (bjelančevine)  (meso, riba, orašasti plodovi, mliječni proizvodi) + povrće s visokim udjelom vode 


LOŠE KOMBINACIJE:

1. Visokougljikohidratne namirnice (škrob) + visokoproteinske namirnice (bjelančevine) 
(meso, riba, orašasti plodovi, mliječni proizvodi) 
2. Visokoproteinske namirnice + voće 
3. Voće + povrće s visokim udjelom vode 
4. Voće + visokougljikohidratne namirnice (škrob)
 

 DOBRE KOMBINACIJE – KOMBINACIJE ZA VITKOST:   ·         bjelančevine    +  zeleno povrće; voće; sirove masnoće

§  škrob                +  zeleno povrće; sirove masnoće

§  voće                  +  voće; mlijeko; uljne biljke

§  zeleno povrće  +  mlijeko, sirove masnoće; povrće

§  uljne biljke      +  kiselo voće 

 LOŠE KOMBINACIJE -KOMBINACIJE KOJE DEBLJAJU:   ·         škrob                +   bjelančevine

·         škrob                +   škrob

·         škrob                +   voće ili kiselo voće

·         bjelančevine     +  bjelančevine

·         bjelančevine     +  šećer ili slatko voće

·         mlijeko             +  bjelančevine ili škrob

·         sušeno povrće  +  bjelančevine, škrob, šećer, voće

 SAVJET – PROBAJTE: 

1)     sendvič sa salatom ili začinskim biljem umjesto sendviča sa mesom;

2)     pite od povrća umjesto ostalih slatkih pita ili mesnih;

3)     povrće s rižom umjesto rižu s mesom;

4)     tjesteninu i povrće umjesto tjestenine s mesom;

5)     tjestenina i mahunarke umjesto tjestenina i desert;

6)     ribu i salatu umjesto ribu s prženim krumpirom;

7)     jabuku i sir umjesto sir i slane kekse;

8)     povrće sa sirom umjesto tijesto (makaroni) sa sirom;

9)     odrezak i salate (i povrće) umjesto odrezak i krumpir (i tijesto) itd.

10)  frape od mlijeka i zelene jabuke, jer je dezintoksirajuće i lakše probavljivije od klasičnog frapea od mlijeka i banana

11)  voćni sok i povrće npr. jabuka i mrkva s limunom, predstavlja bogat spoj vitamina, minerala, vlakana i jednostavnih šećera

12)  pijte kavu od žitarica jer u nju možete dodati mlijeko i napraviti klasičnu bijelu kavu, s obzirom da nema kofeina koji narušava probavu mlijeka 

 

UPPT, travanj, 24.04.06, pripremila Mirela Vidović (Up Dated, ožujak 2012.)

 

Više pogledajte na forumu vezano uz kobiniranje hrane - http://sirovahrana.com/forum/viewtopic.php?f=42&t=15

 

 

Ideologija stola

Pojavili su se mnogi šarlatani koji su vidjeli svoju šansu za zaradu od dijeta

Debljina je postala pošast modernog doba u samo nekoliko desetljeća. Ni Hrvatsku nisu zaobišli ti negativni trendovi, a istraživanja pokazuju kako u Hrvatskoj 38 % osoba ima prekomjernu tjelesnu masu, 20 % je pretilo, a čak 43 % ima prekomjerne vrijednosti opsega struka, odnosno tzv. abdominalnu pretilost. 

Te brojke ujedno pokazuju da smo dobro tržište za tzv. industriju mršavljenja, odnosno kojekakve dijete i pomoćna sredstva za mršavljenje. I iako je sasvim dobro poznato da dugoročni gubitak kilo-grama i održavanje poželjne tjelesne mase zahtijeva dugoročne promjene životnih navika, većina osoba koja želi izgubiti suvišne kilograme radije će posegnuti za nekom bizarnom dijetom ili agresivnom metodom čišćenja nego usvojiti zdrav način života.   

čito je to duboko ukorijenjeno u ljudsku prirodu, a mnogi upravo na toj ljudskoj slabosti dobro zarađuju.  Sve nedostižniji stan-dardi ženske tjelesne ljepote potakli su početkom 20. stoljeća stvaranje brojnih bizarnih dijeta i svojevrsne industrije dijeta. Pojavili su se mnogi šarlatani koji su vidjeli svoju šansu za zaradu od dijeta .

 

Tekst u cijelosti autorice dr.sc. Darije Vranešić Bender,  u nastavku.......... 

 

Forum br. 8, 4. Studeni 2011.

 

Uppt, preuzeto, ožujak 2012./m.v. 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.