UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Debljini treba pristupiti holistički
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 28 Lipanj 2012 08:55
- Hitovi: 3944
Hotel Panorama, 12.06.2012.
Debljina, kao suvišno nagomilavanje masnog tkiva u organizmu, predstavlja jedan od gorućih problema suvremenog društva, kako na estetskom tako i na javnozdravstvenom polju, a učinkovita borba s pretilošću, održavanje ravnoteže i vitalnosti cjelokupnog organizma iziskuju integralni, interdisciplinarni i holistički pristup usmjeren prema cjelovitom restauriranju zdravlja – zaključeno je na okruglom stolu otvorenom za širu javnost, koji se održao 12. lipnja u zagrebačkom hotelu Panorama.
I Hrvatska prati razvijeni svijet kada je u pitanju debljina; što je već na početku okruglog stola „Holistički pristup ravnoteži tjelesne težine“ istaknuo jedan od njegovih govornika, dr. med. Aleksandar Soltyšik. „Više od polovice stanovnika Hrvatske je pretilo, odnosno preko dva milijuna njezinih stanovnika pati od prekomjerne tjelesne težine. To Hrvatsku čini petom najdebljom nacijom u Europi!“ Točnije, prema iznešenim podacima, oko 64% muškaraca, odnosno 54% žena u Hrvatskoj suočava se s pretilošću.
Glavni, ali ne i jedini uzroci pretilosti su uzimanje većih količina hrane nego što je organizmu potrebno, i to visoko kalorične, rafinirane masne hrane, u kombinaciji s pasivnim radnim i životnim navikama. „Oko 83% muškaraca i 95% žena u Hrvatskoj je fizički neaktivno što dovodi do enormnog broja dijabetičara, hipertoničara i pacijenata s bolestima krvnih žila, ali isto tako i do povećanog rizika od malignih bolesti“ zaključio je Soltyšik, upozorivši kako sve to rezultira ne samo zdravstvenom nacionalnom tragedijom, nego i eksplozijom porasta troškova zdravstvene skrbi.
Opširnije u nastavku teksta…………
(Objavljeno www.naturala.hr/ 13.06.2012.)
Uppt, preuzeto 28.06.2012./m.v.