UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Kako prevladati blagdanska obilja i ostati zdrav - Savjeti Udruge
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 30 Studeni 2011 16:12
- Hitovi: 6624
Sačuvati zdravlje i blagdanski duh;
Odlučivši da je na prvom mjestu zdravlje, jer svi znamo posljedice prejedanja kao što su bolovi u želucu, osjećaj težine, loša probava, kiselina, nadimanje, tromost, osjećaj umora – umanjit ćemo moguću štetu pridržavajući se 10 pravila Udruge, kao što su:
1. ne preskačite doručak, bez obzira što je taj dan kuhinja «u pogonu od jutra do sutra»; - čaša vode na tašte, lagani obrok po izboru (oko 9 sati) i rituali vaše jutarnje kave i čaja moraju ostati – na taj način smanjit ćete unos većih količina hrane tj. kalorija;
2. uvijek imajte pripremljeno voće i povrće – na dohvat ruke.
3. ustrajte u tome da primjenjujete pravilo redovitih obroka, pogotovo ako to niste činili tijekom godine – doručak, ručak (najbolje bi bilo od 13-15 h), međuobrok (oko 17 h) i večera neka budu obavezni, uz kontrolu količina!!
4. odlučite ne koristiti automobil, već pokušajte barem svaki dan prohodati ili prošetati do posla ili dućana;
5. priuštite si omiljenu hranu ali samo 1-2 zalogaja (znamo da jedan kolač ima isti okus kao 3 ili 5 komad), sjednite, opustite i usredotočite se na okus i ugodu - savjet neka to bude najkasnije do 17 sati - iskoristimo zajedničku kavu s prijateljicom uz svoj omiljeni kolač;
6. izbjegavajte visokokalorična, gazirana i zaslađena bezalkoholna pića, jer ona u prosjeku po čaši (2 dcl) sadrže od 200 kcal na više;
7. prilikom pripremanja namirnica uvijek dajte prednost zamjenama koje će umanjiti kalorijsku vrijednost namirnice, npr. kolači na bazi voća, kreme bez margarina, rogači umjesto čokolade, u smjese od oraha dodavati zamjene ili kombinacije, smanjiti količine šećera, uvesti minimalizam u količine koje konzumiramo (rezati manje i tanje komade, raditi manje sarmice), uz glavna jela obavezno servirati par vrsta salata (i kombinacija), u frižideru imati neku voćnu salatu, pečenom mesu odstraniti kožicu, smanjiti masnoće (koristiti teflon ili vrećice za pečenje), hranu servirati u manjim porcijama, više vrsta hrane na stolu itd. Vidi tekst: “Uštede kalorija”
8. povećati konzumaciju malomasnih mliječnih proizvoda (jogurta, kiselog mlijeka, sirutke, acidofila, kefira) jer te su namirnice bogate kalcijem, a ujedno potiču metabolizam i razgradnju masnoća, a povoljno djeluju na našu crijevnu floru;
9. izbjegavajte jesti samo zato da jedete - kušanje hrane neka bude u minimalnim količinama.
10. u organizaciju pripreme blagdanskih jela, uključite koliko možete sve članove obitelji, nađite vremena za zajedničko druženje uz kavu i čaj izvan doma, prošećite se – i lakše ćete podnijeti i obavljati sve ostale obaveze, smanjiti stres i frustracije - i sve će Vam biti puno lakše!
Uppt, prosinac 2014./Up Dated, prosinac 2015.