UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Salate
Brokula sa plodovima mora
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 23 Studeni 2011 13:38
- Hitovi: 5644
Namirnice:
Brokula – 1 kom;
Plodovi mora (miješani) – 10 dkg;
Parmezan – 1 žlica;
Aceto balsamico – 1 žličica;
Ružmarin (mljeven);
Papar (crni);
Priprema:
Brokulu narezati na način da se prvo odvoje cvjetići i stapka, te se stapka oguli. Cvjetiće narezati na tanke ploške tako da se slijedi oblik cvjeta. Plodove mora kratko skuhati te pomiješati sa brokulom i navedenim začinima, i na kraju posuti sa parmezanom.
Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“
Uppt, 23.11.2011.
Salata od mozzarelle i rikole
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 23 Studeni 2011 13:35
- Hitovi: 6328
Namirnice:
Mozzarela – 5 dkg;
Rikola – 15 dkg;
Rajčica – 1 kom;
Maslinovo ulje – 1 žličica;
Bosiljak – 10 listića svježeg;
Pinjoli – 2 žlice;
Sol;
Priprema:
Mozarellu narezati na kockice, rajčicu na polumjesece i sve pomiješati sa rikolom.Samljeti ili sasjeckati bosiljak, pinjole i pomiješati sa maslinovim ulje i soli, te po potrebi dodati vodu. Sve zajedno preliti po salati. Poslužiti sa brusketama integralnog kruha.
Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“
Uppt, 23.11.2011.
Salata od celera i žitarica
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 23 Studeni 2011 13:31
- Hitovi: 11157
Namirnice:
Žitarice po izboru (pšenica, heljda, ječam, riža, proso);
Celer i peršin (korijen i zeleno lišće);
Komorač (korijen);
Začini (đumbir u prahu, kopar, bosiljak, sjemenke komorača);
Sjemenke bundeve i suncokreta;
Maslinovo ulje;
Malo oraha;
Priprema:
Žitarice prije same pripreme namočiti. Nakon toga vrijeme kuhanja je samo cca 7 – 10 min.) Naribati sirovi celer (može i kuhani) na tanke šnitice. Posoliti i dodati malo na vrh žličice đumbir u prahu.
Skuhati tri vrste žitarica: zob, proso, heljdu (ili još neke po želji – pšenicu, ili ječam – sve osim riže).
Kada se ohladi sve dobro promiješati. Dodati 1 žlicu ili po želji maslinovog ulja i ostalih začina: list od peršina i celera, bosiljak, kopar i sjemenke (sušene) komorača - te isjeckati na sitno malo oraha (cca 4 oraha), dodati sjemenke od buče (nasjeckane) i suncokreta, te sve lagano promiješati.
Također dodati sok od limuna i eventualno još malo maslinovog ulja. Ne treba dodavati više masnoća jer ima dovoljno kroz nasjeckane oraha i sjemenke. Salata je fina i kao hladno predjelo, ili kao dodatak drugim jelima ili salatama.
Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“
Uppt, 23.11.2011.
Salata od purećih prsa sa radičem
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 23 Studeni 2011 13:33
- Hitovi: 5567
Namirnice:
Salama od purećih prsa – 10 dkg;
Radič crveni – 10 dkg;
Radič zeleni – 10 dkg;
Med – ½ žličice;
Jabučni ocat – 1 žličica;
Maslinovo ulje – 1 žličica;
Malo soli;
Priprema:
Pureća prsa narezati na velike rezance, radič na trakice. U čaši pomiješati med i jabučni ocat. Preliti po salati i dodati maslinovo ulje.Poslužiti kao večeru.
Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“
Uppt, 23.11.2011.
Salata od cikle i celera
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 23 Studeni 2011 13:29
- Hitovi: 5261
Namirnice:
Cikla; Celer; Maslinovo ulje; Jabučni ocat; Začini po želji (bosiljak, kopar, kadulja); Malo soka od limuna;
Priprema:
Naribati cikle, izribati sirovi celer na tanke, tanke male šnitice. Također može biti kombinacija jedno i drugo sirovo i jedno i drugo kuhano.
Začiniti sa: 1 žlicom maslinovog ulja, domaćeg jabučnog octa po želji, narezati listiće peršina i celera.
Dodati začine: bosiljak, kopar, i ostalo po želji. Još na kraju dodati sok od limuna i to sve zajedno promiješati.
Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“