UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Salate
SALATA OD SLANUTKA S NARANČAMA
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 28 Rujan 2009 17:52
- Hitovi: 5862
Potrebno:
200 g slanutka;
4 naranče;
50 g maslina (bez koštica);
2 glavice luka;
sol, na vrh žličice sode bikarbone;
Marinada:
sok od ½ limuna;
sok od ½ naranče;
2 žlice maslinovog ulja;
so, bijeli papar
Postupak:
1) Slanutak namočite preko noći u mlakoj vodi s malo sode bikarbone.
2) Sutradan ga ocijedite i stavite kuhati oko 1,5 sat.
3) Naranče ogulite, narežite na tanke ploškice.
4) Luk ogulite i sitno nasjeckajte.
5) Masline raspolovite.
6) Sve zajedno, slanutak, naranče, masline i luk stavite u zdjelu te promiješajte.
7) Posolite, popaprite i prelijte marinadom.
8) Ostavite u hladnjaku, te poslužite kao salatu ili samostalni obrok uz narezane kriške sira ili uz sviježi sir, sa crnim ili raženim kruhom!
Dobar tek!
Knjiga „Vegetarijanska kuhinja, SNL, Zagreb 1989“ Autori: Ljubomir i Maja Grubor)
Uppt, rujan 2009./mv
CESAROVA SALATA - LJETNO OSVJEŽENJE
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 20 Kolovoz 2009 08:36
- Hitovi: 5775
Objavljeno:
T-portal/Lifestyle/18.08.09.
Ova ljetna poslastica je svjetski poznato jelo. Pogledajte izvornu pripremu jedne od najpoznatijih svjetskih salata.
Potrebni sastojci:
2 jajeta;
4 kriške kruha (debljine 1,5 cm);
3 režnja češnjaka;
2 glavice salate cikorije;
1 limun;
2 žlice worchester umaka;
40 g parmezana;
maslinovo ulje;
sol i papar;
Priprema:
Kriškama kruha odstranimo koru pa mekani dio narežemo na jednake kockice, otprilike 1,5x1,5 cm. Kockice kruha premjestimo na lim za pečenje te stavimo u zagrijanu pećnicu na 160°C da se osuše.
U lonac s vrelom vodom stavimo cijela jaja, kuhamo samo jednu minutu i odmah ih premjestimo u posudu s vodom i ledom da se ohlade.
U mužar stavimo očišćene režnjeve češnjaka, dodamo 100 ml maslinova ulja, prstohvat soli te sve zajedno usitnimo. U zdjelu stavimo očišćene i oprane listove cikorije, prelijemo s dvije žlice maslinovog ulja i promiješamo.
Zatim salatu posolimo, popaprimo svježe mljevenim paprom, dodamo još malo maslinova ulja i ponovo promiješamo. Potom salatu prelijemo sokom limuna, dodamo worchester umak i ponovo promiješamo.
Na kraju u salatu razbijemo jaja, posipamo naribanim parmezanom, dodamo pržene kockice kruha, promiješamo i poslužimo.
Recept preuzet sa stranice www.crochef.com
Uppt, 20.08.09. /lipanj, 2016.
TALIJANSKA SALATA SA PILETINOM (ili PURETINOM)
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 04 Kolovoz 2009 13:35
- Hitovi: 6147
Vrijeme pripreme: 15 min
Broj kalorija: 306 cal
Masnoće: 16 g
Ugljikohidrati: 10 g
Bjelančevine: 29 g
Sastojci za 4-6 osoba
1 pečeno pile, bez kože;
1 veća glavica salate, natrgana na manje komadiće;
2 crvene paprike, narezane na trakice;
prepečeni kruh;
parmezan;
Dresing:
3 žlice maslinovog ulja;
1 žlica limunovog soka;
2 žličice Worcestershire umaka;
2 žličice senfa;
sol:
papar;
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan;
Priprema jela
1. Pomiješajte sastojke za dressing.2. Skinite piletinu sa kostiju i narežite na manje komadiće. U većoj posudi pomiješajte sa salatom i paprikama.3. Prelijte sa dressingom te posipajte s parmezanom i poslužite s prepečenim kruhom.
Preuzeto sa - www.zena.hr/2009. /Up dated, lipanj 2016.
ZELENA SALATA SA PILETINOM I JAGODAMA
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 04 Kolovoz 2009 13:37
- Hitovi: 4823
Sastojci
2 fileta pilećih (ili purećih) prsa;
1 mala žličica soli;
1 glavica zelene salate (srednje veličine);
malo bibera
5 žličica ulja (maslinovo ili sojino)
250 g jagoda,
2 zrela avokada;
limun;
1 vezica matičnjaka (melisse);
Priprema
File bijelog pilećeg mesa očistiti, odstraniti kožicu, istrljati biberom, te meso prepržiti lagano s obje strane da porumeni. Čim je gotovo izvaditi i ohladiti ga.Zelenu salatu ocistiti, oprati i nasjeckati (ili istrgati) na veličinu zalogaja.Jagode oprati, posusiti i isjeckati na četvrtine. Limun prepoloviti i iscijediti sok.Oguliti avokado, i isjeći na tanke kriškice te ih poprskati limunom.Maticnjak oprati i iscupati listice. U preostali sok limuna umiješati sol, biber, malo maslinovog ulja, te sve umiješati mješalicom. Pilece ohlaađeno meso isjeći na tanke šnitice, te zajedno sa kriškama avokada i jagoda rasporediti na zelenu salatu, te preliti pripremljenim dressingom i ukrasiti listićima matičnjaka.
HAVAJSKA SALATA OD PILETINE (ili PURRETINE)
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 04 Kolovoz 2009 13:32
- Hitovi: 4829
Salata od kuhane piletine, povrća i voća
Sastojci:
2 kom. pileća prsa, kuhana i nasjeckana;
1 šalica nasjeckanih celerovih stapki;
1 šalica raspolovljenih bobi zelenoga grožđa;
1 šalica nasjeckanih jabuka;
pola žličice curry-a;
žličica soli;
1 šalica lagane majoneze ili sličnog preljeva;
nekoliko listova salate;
0.5 šalice badema, oguljenih i preprženih;
Priprema:
U zdjeli izmiješajte piletinu, jabuke, grožđe, celer pa začinite solju i karijem(curry). Prelijte majonezom i dobro promiješajte. Poslužite u posudi obloženoj listovima zelene salate. Pospite bademima.
Preuzeto sa stranica www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/03.08.09.
Izvor: www.posluh.hr/predah/kuharica/havajska.html