UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Juhe
JUHA OD LJEKOVITIH BILJAKA
- Detalji
- Objavljeno Petak, 23 Listopad 2009 20:24
- Hitovi: 5712
Čuvar zdravlja
Ojačajte imunitet, obranite se od prehlada, virusa, bakterija, posljedica stresa. Savršena je okrjepa kako za bolesne tako i za zdrave, a možete ju čuvati cijelu zimu.
JUHA OD LJEKOVITIH BILJAKA
Sastojci:
3 žlice čajne mješavine ili suhog ili svježeg bilja (koprive, stolisnika, dobričice, komorača)
1 l vode
1 žlica mljevenog sjemena kima ili komorača
1 čaša brašna (prosa, integralne riže ili ječma)
2 žlice domaćeg VE začina (recept niže naveden)
Upute za pripremu:
1. U vrelu vodu stavimo ljekovito bilje. Kuhami 1 minutu i ostavimo neka odstoji 30 minuta. Procijedimo i vratimo na vatru.
2. U mlinčiću za kavu samljemo 1 čašu brašna od izabrane žitarice. Razmutimo u vodi tako da bude kašasto i zakuhamo. Kuhamo 20 minuta uz miješanje, a pred kraj kuhanja dodamo začine.
3. Pospite nasjeckanim lišćem peršina, vlasca, komorača li naribanom mrkvom, peršinom ili celerom.
Priprema začina:
Nabavite razno povrće poput mrkve, peršina, celera, korabe, karfiola, kelja, prokulice, brokule, pasternjaka, poriluka, a možemo dodati i koprivu, stolisnik, dobričicu, srijemuš, list komorača i kopra.
Sve sameljemo u stroju za mljevenje. Dodamo 15 posto morske soli, sve dobro izmiješamo, ostavimo da odstoji 1 sat i stavljamo u čiste i suhe staklenke. Na vrhu prekrijemo redom soli i poklopimo. Čuvamo u smočnici.
Ovako pripremljeno može trajati i godinu dana. Poslije otvaranja čuvamo u hladnjaku.
Napomena Udruge: Na stolu, uz posluženu juhu, mogu biti posudice bučinih sjemenki i orašastih plodova, koji se mogu po želji staviti u juhu i tako još obogatiti okus i učiniti ga potpunijim i zanimljivijim!
DOBAR TEK!
Objavljeno: www.net.hr/12.10.09.
Preuzeto za web Uppt, 23.10.09.
LINK - http://www.net.hr/webkuhinja/page/2009/10/12/0380006.html
GUSTA JUHA OD MARONA S POVRĆEM
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 28 Rujan 2009 21:04
- Hitovi: 5809
Sastojci:
300 g marona;150 g mrkve;1 struk poriluka;1 stabljika celera;3/3 korijena celera;maslinovo ulje, sol;
Postupak:
1) Kestene skuhati i oguliti.
2) Ostavite par kestena na stranu.
3) Posebno skuhati mrkvu i poriluk, i celer (korijen).
4) Sve skuhano (i kestene i povrće) izmiksajte, dolijte vodu od kuhanog povrća, te žličicu maslinovog ulja. Lagano promiješajte i još par minuta neka se lagano krčka na vatri. Na kraju umiješajte i par cijelih kestena.
5) Juhicu ponudite vruću.
Knjiga „Vegetarijanska kuhinja“ - SNL, 1989 (Autori: Ljubomir i Maja Grubor)BLAGDANSKI RECEPTI - JUHE
- Detalji
- Objavljeno Petak, 23 Siječanj 2009 20:58
- Hitovi: 6367
Portal www.plivazdravlje.hr
Objavljeno: 19.12.2002.
BLAGDANSKI RECEPTI - JUHE
RECEPTI IZ KNJIGE dr Ratimira Kovačevića "Priručnik pravilne prehrane". Blagdani su pred vratima pa nije naodmet podsjetiti se kako pripremiti tradicionalna blagdanska jela na drugačiji način.
JUHA OD ŠAMPINJONA
PRIPREMITE (za četiri osobe): 40 dag šampinjona, 12 dag jogurta (1,6% mliječne masnoće, osam velikih žlica), 8 dl instant juhe (od 3/4 mesne kocke), 1 dag brašna (razom punu veliku žlicu) i veliku žlicu sjeckanog lišća peršina.
PRIPREMA: Šampinjone očistite, operite, obrišite i narežite na listiće. Propirjajte ih uz malo vode da puste vlastiti sok i dodajte juhu od mesne kocke. U malo vode razmutite brašno, dodajte u juhu i kuhajte dvadesetak minuta. Prije posluživanja dodajte dvije žlice jogurta i sjeckano lišće peršina.
Energetska vrijednost po osobi 294 kJ (70 kcal)
1 jedinica iz skupine POVRĆE
JUHA OD GRAŠKA
PRIPREMITE (za četiri osobe): 40 dag zelenog graška, 40 dag zelenja za juhu i veliku žlicu sjeckanog lišća peršina.
PRIPREMA: Grašak skuhajte u neslanoj vodi, ocijedite i protisnite (propasirajte). Sitno sjeckano zelenje za juhu kuhajte pola sata u 8 dl vode. Juhu procijedite, a povrće protisnite i vratite u juhu. Prije posluživanja dodajte sjeckano lišće peršina.
Energetska vrijednost po osobi: 453 kJ (108 kcal)
1 jedinica iz skupine KRUH I ZAMJENE
1 jedinica iz skupine POVRĆE
PILEĆI UJUŠAK (RAGU)
PRIPREMITE (za četiri osobe): 25 dag pilećih prsa (bez kože i kostiju), 40 dag zelenja za juhu, 20 dag zelenog graška, 20 dag cvjetače, 20 dag očišćene rajčice, 1/2 pileće kocke za juhu, 20 g ulja (četiri čajne žlice), 8 dag sirovih okruglica od griza, 7 dl vode i na vrhu noža crvene paprike.
PRIPREMA: Na ulju pirjajte izrezano pileće meso, sitno sjeckano zelenje za juhu, cvjetaču i očišćeni grašak. Dodajte 8 dl mlake vode u kojoj ste rastopili 1/2 kokošje kocke za juhu, začine po želji i kuhajte 35 do 40 minuta. Ukuhajte okruglice od griza (20 g sirovih okruglica od griza), a juhu kuhajte još desetak minuta.
Energetski sastav po osobi: 1281 kJ (305 kcal)
1 1/2 jedinica iz skupine KRUH I ZAMJENE
2 jedinice iz skupine POVRĆE
2 jedinice iz skupine MESO I i ZAMJENE
1 jedinica iz skupine MASNOĆE I ZAMJENE
JUHA OD SLANUTKA
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 28 Rujan 2009 17:45
- Hitovi: 7836
Sastojci:
300 g slanutka;
2 stručka celera;
nekoliko listića kadulje;
1 češanj češnjaka;
10 kom. suhih gljiva; (ne nužno)
2 žličice pirea od rajčice;
3 žlice maslinovog ulja;
ulje;
sol;
papar;
kriške prženog kruha;
Postupak:
1) Slanutak proberite,operite i navečer namočite u mlakoj vodi. Sutradan ga ocijedite i stavite kuhati u mlaku vodu bez soli.
2) 2) Nakon jednog sata kuhanja dodajte nasjeckani celer, češnjak, kadulju te prethodno namočene suhe gljive. osolite i popaprite po ukusu.
3) Pire od rajčica razmutite u malo vode od kuhanog slanutka pa dolijte u juhu.
4) Začinite maslinovim uljem te sve skupa dalje kuhajte dok slanutak ne omekša.
5) Ovako pripremljenu juhu poslužite s križkama (ili komadićima) prženog kruha!!
Dobar tek!
Knjiga „Vegetarijanska kuhinja, SNL, Zagreb 1989“ Autori: Ljubomir i Maja Grubor)
Uppt, rujan 2009./mv
JUHA OD ZELJA
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 29 Listopad 2008 22:13
- Hitovi: 7797
Jedno vrijeme (prije nekih par godina) bila je vrlo popularna Juha od zelja ili Kupusova juha. No, kao i sve «dijetne novotarije» i ona je ubrzo pala u zaborav. No, ova juha je izuzetno kvalitetno jelo, koje se preporuča u zimskim danima, a isto tako i povremeno uzeti jedan dan «detoksifikacije» i juhu rasporediti na par obroka, osobito nakon preobilnih i teških jela!