UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Juhe
Juha od ječma
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 02 Studeni 2011 14:14
- Hitovi: 5727
Sastojci;
· malo soli
· ružmarin, lovorov list, luk, peršin, celer;
· narezana crna repa;
Priprema:
Prethodno skuhati zdjelicu ječma i odložiti (može se skuhati i dan prije).
Omjer: 1 šalica ječma na 4 šalice vode.Povrće prirediti, narezati i staviti kuhati. Na kraju dodati začine. Na kraju par minuta prije nego što je juha gotova, dodati ječam (količinu po želji). Pri serviranju također staviti posudicu s ječmom na stol.
Uppt, Radionica kuhanja br. 1/ 13.10.2011./ Tema „Žitarice“
Gusta juha od cikle
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 27 Listopad 2011 07:22
- Hitovi: 6038
Sastojci:
Cikla – 1 kom;Vrhnje – 1 žlica;Integralno brašno – 1 žlica;
Začini: papar, sol, muškatni oraščić;
Priprema:
Cikla se razreže na komadiće, skuha u malo vode i spasira. Na ciklu se doda po zagrijana voda, začini i staviti se kuhati. Brašno se razmuti u hladnoj vodi i doda u juhu da se lagano zgusne, doda se vrhnje i prokuha se još par minuta. Poslužuje se toplo, te se po želji dodaju prepečene kockice kuha.
Radionica kuhanja br. 2, 27.10.2011. (Recept: Irena Švenda)
Poznato rusko jelo tzv. Boršč (juha od cikle sa dodacima).
Juha zdravlja
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 27 Listopad 2011 07:19
- Hitovi: 5600
Sastojci:
1/2 kg mrkvice, 3 velika luka, 3/4 l mlijeka (ili 0,9% kravlje ili sojino).
Priprema:
Sve narezati i kuhati 2 min pod tlakom (express lonac) ili 6 min u običnom. Poslije se izmiksa sa mikseron (stapom) i doda malo soli i muškatnog oraščića (može i dumbir, ali pažljivo ako je namijenjeno djeci).
Radionica kuhanja br. 2, 27.10.2011. (Recept: Sonja Njunjić)
Krem juha od karfiola i brokule
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 27 Listopad 2011 07:20
- Hitovi: 7030
Sastojci:
1/2 kg karfiola sa listićima, 1/2 brokule, 1 luk, 3-4 češnja češnjaka.
Priprema:
Odvojiti cvjetiće brokole i karfiola. prerezati luk na četvrtine, očistiti češnje (ostaju cijele). preliti sa 3/4 l vode, dodati žličicu kurkume, skuhati 1 min pod tlakom ili 4-5 min u običnom loncu. sve izmiksati sa stapnim mikserom, dodati 1 dcl sojinog vrhnja, malo soli, đumbira i naribanog muškatnog oraščića.
Radionica kuhanja br. 2, 27.10.2011. (Recept: Irena Švenda)
Krem juha od heljde;
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 26 Listopad 2010 18:34
- Hitovi: 9456
Sastojci:
1/ šalice heljde;
½ litre vode;
2 žlice meda;
mlijeko ili jogurt ili vrhnje (a može i zamjensko sojino);
malo soli;
začini po želji;
Priprema:
Heljdu operitei stavite kuhati u pola litre vode. Pustite neka lagano kuha i povremeno promiješajte da ne zagori. Kad heljda omekša (ne smije se raskašiti), maknite s vatre, posolite i umiješajte med. Pustite da se malo ohladi i umiješajte mlijeko, jogurt ili vrhnje, te začinite (može sitno nasjeckanim bosiljkom ili kaduljom ) ili po želji i vlastitoj kreativnosti!Ovako pripremljena heljda izvrstan je doručak ili hranjivi večernji obrok!
Knjiga: «Vegetarijanska kuhinja», Ljubomir i Marija Grubor, Zagreb, SNL. 1989.