UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Juhe
JUHA OD LJEKOVITIH BILJAKA
- Detalji
- Objavljeno Petak, 23 Listopad 2009 20:24
- Hitovi: 5741
Čuvar zdravlja
Ojačajte imunitet, obranite se od prehlada, virusa, bakterija, posljedica stresa. Savršena je okrjepa kako za bolesne tako i za zdrave, a možete ju čuvati cijelu zimu.
JUHA OD LJEKOVITIH BILJAKA
Sastojci:
3 žlice čajne mješavine ili suhog ili svježeg bilja (koprive, stolisnika, dobričice, komorača)
1 l vode
1 žlica mljevenog sjemena kima ili komorača
1 čaša brašna (prosa, integralne riže ili ječma)
2 žlice domaćeg VE začina (recept niže naveden)
Upute za pripremu:
1. U vrelu vodu stavimo ljekovito bilje. Kuhami 1 minutu i ostavimo neka odstoji 30 minuta. Procijedimo i vratimo na vatru.
2. U mlinčiću za kavu samljemo 1 čašu brašna od izabrane žitarice. Razmutimo u vodi tako da bude kašasto i zakuhamo. Kuhamo 20 minuta uz miješanje, a pred kraj kuhanja dodamo začine.
3. Pospite nasjeckanim lišćem peršina, vlasca, komorača li naribanom mrkvom, peršinom ili celerom.
Priprema začina:
Nabavite razno povrće poput mrkve, peršina, celera, korabe, karfiola, kelja, prokulice, brokule, pasternjaka, poriluka, a možemo dodati i koprivu, stolisnik, dobričicu, srijemuš, list komorača i kopra.
Sve sameljemo u stroju za mljevenje. Dodamo 15 posto morske soli, sve dobro izmiješamo, ostavimo da odstoji 1 sat i stavljamo u čiste i suhe staklenke. Na vrhu prekrijemo redom soli i poklopimo. Čuvamo u smočnici.
Ovako pripremljeno može trajati i godinu dana. Poslije otvaranja čuvamo u hladnjaku.
Napomena Udruge: Na stolu, uz posluženu juhu, mogu biti posudice bučinih sjemenki i orašastih plodova, koji se mogu po želji staviti u juhu i tako još obogatiti okus i učiniti ga potpunijim i zanimljivijim!
DOBAR TEK!
Objavljeno: www.net.hr/12.10.09.
Preuzeto za web Uppt, 23.10.09.
LINK - http://www.net.hr/webkuhinja/page/2009/10/12/0380006.html