UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Juhe
BLAGDANSKI RECEPTI - JUHE
- Detalji
- Objavljeno Petak, 23 Siječanj 2009 20:58
- Hitovi: 6353
Portal www.plivazdravlje.hr
Objavljeno: 19.12.2002.
BLAGDANSKI RECEPTI - JUHE
RECEPTI IZ KNJIGE dr Ratimira Kovačevića "Priručnik pravilne prehrane". Blagdani su pred vratima pa nije naodmet podsjetiti se kako pripremiti tradicionalna blagdanska jela na drugačiji način.
JUHA OD ŠAMPINJONA
PRIPREMITE (za četiri osobe): 40 dag šampinjona, 12 dag jogurta (1,6% mliječne masnoće, osam velikih žlica), 8 dl instant juhe (od 3/4 mesne kocke), 1 dag brašna (razom punu veliku žlicu) i veliku žlicu sjeckanog lišća peršina.
PRIPREMA: Šampinjone očistite, operite, obrišite i narežite na listiće. Propirjajte ih uz malo vode da puste vlastiti sok i dodajte juhu od mesne kocke. U malo vode razmutite brašno, dodajte u juhu i kuhajte dvadesetak minuta. Prije posluživanja dodajte dvije žlice jogurta i sjeckano lišće peršina.
Energetska vrijednost po osobi 294 kJ (70 kcal)
1 jedinica iz skupine POVRĆE
JUHA OD GRAŠKA
PRIPREMITE (za četiri osobe): 40 dag zelenog graška, 40 dag zelenja za juhu i veliku žlicu sjeckanog lišća peršina.
PRIPREMA: Grašak skuhajte u neslanoj vodi, ocijedite i protisnite (propasirajte). Sitno sjeckano zelenje za juhu kuhajte pola sata u 8 dl vode. Juhu procijedite, a povrće protisnite i vratite u juhu. Prije posluživanja dodajte sjeckano lišće peršina.
Energetska vrijednost po osobi: 453 kJ (108 kcal)
1 jedinica iz skupine KRUH I ZAMJENE
1 jedinica iz skupine POVRĆE
PILEĆI UJUŠAK (RAGU)
PRIPREMITE (za četiri osobe): 25 dag pilećih prsa (bez kože i kostiju), 40 dag zelenja za juhu, 20 dag zelenog graška, 20 dag cvjetače, 20 dag očišćene rajčice, 1/2 pileće kocke za juhu, 20 g ulja (četiri čajne žlice), 8 dag sirovih okruglica od griza, 7 dl vode i na vrhu noža crvene paprike.
PRIPREMA: Na ulju pirjajte izrezano pileće meso, sitno sjeckano zelenje za juhu, cvjetaču i očišćeni grašak. Dodajte 8 dl mlake vode u kojoj ste rastopili 1/2 kokošje kocke za juhu, začine po želji i kuhajte 35 do 40 minuta. Ukuhajte okruglice od griza (20 g sirovih okruglica od griza), a juhu kuhajte još desetak minuta.
Energetski sastav po osobi: 1281 kJ (305 kcal)
1 1/2 jedinica iz skupine KRUH I ZAMJENE
2 jedinice iz skupine POVRĆE
2 jedinice iz skupine MESO I i ZAMJENE
1 jedinica iz skupine MASNOĆE I ZAMJENE