UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Juhe
Gusta juha od ječma s brokulom
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 17:32
- Hitovi: 7398
Žitarice, Radionica kuhanja (br.1), 13.10.2011.
Sastojci:
1 brokula srednje veličine
3 kom mrkve1 glavica crvenog luka
1 češanj češnjaka
1/4 glavice celera
½ šalice skuhane ječmene kaše
mala žličica misa od ječma
začinsko bilje za juhu
morska sol, papar
Priprema:
Povrće očistiti, narezati na kockice, a cvijetiće pojedinačno samo odvojiti iz glavice, te sve skuhati pod parom, vrlo kratko. U multipraktiku promiksati povrće i kuhanu ječmenu kašu, dodati povrtni temeljac ili običnu vodu, te još jednom zakuhati sa začinskim biljem. Također prilikom miksanja odvojimo jedan dio kuhanih namirnica i malo ječma, te ih nakon miksanja vratimo u lonac , kako bi se prilikom serviranja vidjela struktura juhe.
Nakon toga skinuti sa vatre i umiješati miso od ječma (malu kavenu žličicu ili ako je veća količina 2 male žličice). Servirati toplo. Kušati da li je dovoljno začinjeno, te želji prije serviranja dodati vrhnje od soje ili sojino mlijeko, a isto tako može se dodati narezani tofu na kockice (ne više od 2-3 dkg) i dodati u juhu.
Prigodan savjet:
u proljeće (i tijekom cijele godine) jedite što češće ječam jer je idealna žitaricaza proljetno čišćenje organizma!
Vidi : NAMIRNICE/brokula/ječam
Vidi : SAVJETI/Prehrana/Zašto je zeleno povrće zdravo
Preuzeto sa web recepata Vegetarijanske udruge, 2004. – dorađen /izmijenjen od strane UPPT, kolovoz 2007.
JESENSKA JUHA OD BUNDEVE
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 17:29
- Hitovi: 8421
JESENSKA JUHA OD BUNDEVE
Sastojci:
bundeva prema izboru (manja ili veća ovisno o broju osoba i količini koju želimo pripremiti)
povrće:
kelj, poriluk, koraba, celer,blitva, špinat, peršun, komadić svježeg komorača (cca ½ male glavice)lišće celera, peršuna i korabice
1 crvena paprika (svježa)
začini:list lovora, malo kopra, malo kurkume i malo đumbira u prahu(radi slanoće)
ostali dodaci:
1 velika jušna žlica očišćenih koštica bundeve (po potrebi može i više ako će se servirati kao dodatak)
1 mala žlica soja sosa
mala žličica bučinog ulja
žličica miza
Priprema:
Bundevu ogulimo i očistimo od koštica i nNarežemo na kockice. Sve povrće (i lisnato i korijenasto) očistimo, narežemo i sve zajedno sa bučama stavimo kuhati. Kuhamo otprilike 20-30 min na laganoj vatri (paziti da se ne raskuha!) Kada je gotovo, jedan dio povrća i buča izvadimo i izmiksamo, da dobijemo gustu smjesu, koju natrag vratimo u lonac sa ostalim sadržajem.
Sve lagano promiješamo, i dobijemo gustu juhu u kojoj se vide od kojih je napravljena (vidljive kockice bundeve i komadići povrća). Na kraju dodati začine, i malu čajnu žličicu soja umaka (ili miza), te malu čajnu žličicu bučinog ulja (sve po želji).
Savjet:
Na kraju u juhu dodati 1 žlicu bučinih koštica sitno nasjeckati i lagano preprženih. Također prepržene sjemenke možemo posebno servirati uz juhu, kao dodatak.
Na kraju serviramo u tanjur, ukrasitmo lišćem peršuna.
Vidi: RECEPTI/namirnice/bundeva
Prikazano na radionici kuhanja Udruge: 13.10.2005
Preuzeto sa weba Vegetarijanske udruge, 2004. – dorađen /izmijenjen od strane UPPT, srpanj 2007.