UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Glavna jela

PAPRIKE PUNJENE ŽITARICAMA

Objavljeno: www.svijet-zdravlja.hr 

PAPRIKE PUNJENE ŽITARICAMA

Sastojci:

litra vode
½ žličice mljevenog cimeta;
½ žličice mljevenog kumina;
375 g pšenične prekrupe (krupno mljevene);
250 g bijelih grubo nasjeckanih gljiva
280 g narezanih svježih rajčica ili 455 g konzerviranih, narezanih i ocijeđenih rajčica;
1 glavica luka, sitno nasjeckan;
2 režnja češnjaka, samljevena;
15 g nasjeckanog svježeg peršina;
60 g grožđica;
3 crvene paprike, prepolovljene i očišćene;
3 zelene paprike, prepolovljene i očišćene;
1 žlica preprženih sjemenki suncokreta;

PRIPREMA:

U velikom loncu prokuhajte vodu, cimet i kumin. Umiješajte pšeničnu prekrupu. Kad voda proključa, smanjite plamen na najmanje. Poklopite i kuhajte dok voda ne ispari, oko 15 minuta. U većoj posudi pomiješajte gljive, rajčice, luk, češnjak i peršin. Poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne postane mekano, oko 10 minuta. Pomiješajte mješavinu gljiva i grožđica s pšeničnom prekrupom. Zagrijte pećnicu na 200°C. Prekrijte plitku zdjelu za pečenje folijom protiv prianjanja hrane. Posložite polovicu paprika s prerezanom stranom prema gore. Napunite ih podjednako smjesom od prekrupe i lagano pritisnite. Zdjelu prekrijte aluminijskom folijom i pecite dok paprike ne postanu mekane i nadjev se ne zagrije, oko 45 minuta.Na tanjur stavite po 2 polovice paprike. Pospite ih sjemenkama suncokreta.

Porcija: 6
Priprema: 25 min
Kuhanje: 1 sat
 

POVRĆE NA KINESKI NAČIN

U svoju kuhinju unesite dašak egzotike pripremom ukusnog povrća na kineski način  

Potrebni sastojci za tri-četiri osobe:

 

1 tikvica;
1 crvena paprika
1 komad đumbira (otprilike veličine gljive);
2 mrkve;
1 poriluk;
100 g klica mungo graha; (ili našeg "domaćeg")
100 g indijskih oraščića; (može umjesto oraščića sjeckani orasi)
3 žlice ulja;
200 g duboko zamrznutog graška;
3 žlice sojina umaka;
4 žlice šerija (po želji);
2 žličice džema od tamarinda;
250 g riže skuhane dan prije** (umjesto riže može biti i kuhana heljda!)

sol i papar;
Vrijeme pripreme: oko 25 minuta
Kalorijska vrijednost obroka:
oko 395 kcal

Priprema:


Tikvicu i papriku operite, očistite i narežite na prutiće. Đumbir ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkve očistite, ogulite i narežite na tanke ploške. Poriluk očistite, razrežite ga po dužini, temeljito isperite i narežite na tanke kolute. Klice mungo graha operite i ostavite neka se ocijede. Indijske oraščiće popržite u suhoj tavi dok ne dobiju lagano smeđu boju.

U woku zagrijte ulje. Đumbir, ploške mrkve, papriku, grašak, kolute poriluka i narezane tikvice okrećite u woku oko tri minute. Dodajte klice mungo graha i sve poklopljeno pržite dvije do tri minute.

Povrće gurnite sa strane. U wok dodajte sojin umak, šeri, džem od tamarinda i šećer te promiješajte. Dodajte rižu i indijske oraščiće i sve dobro pomiješajte. Posolite i popaprite.
 

 

Objavljeno T-portal, 23.03.2009.           

ZAPEČENI KELJ PUPČAR

ZAPEČENI KELJ PUPČAR

 Kao glavno jelo za 2 ili prilog za 4 osobe:  

• 1/2 MŽ papra
• 1/2 MŽ muškatnog oraha
• 100 g slanine(špek)
• 2 dl
vrhnja
• 4 VŽ bijelog vina
• 1 jaje
• 1 MŽ soli
• 60 g
sira npr.ementalera
• 50 g margarina ili puta
• 3 VŽ krušnih mrvica 
 

• 750 g kelja pupčara(prokulice)   

Pročitajte kako očistiti i prokuhati kelj pupčar za daljnju pripremu.


Rastopimo 2/3 putra i na to dodamo prokuhani kelj pupčar, posolimo, poparimo, dodamo 1/2 količine naribanog
muškatnog oraha, prodinstamo 2-3min.
Podlijemo sa vinom i prodinstamo da vino ishlapi.  

Preuzeto sa web portala http://moja-kuhinja.com/gljive.html

Preporučujemo portal ima izvrsnih jela od gljiva i ostalih recepata

Kontakt: e-mail:  sef@moja-kuhinja com 

 

BIJELA RIBA PEČENA S POVRĆEM

Fileti bijele ribe pečeni u pećnici uz već očekivane krumpire dobit će "kumpaniju" maslina, kapara i rajčica. U tom su slučaju začini poput češnjaka, ružmarina i bijelog vina gotovo zapovijed, a svi ostali sastojci tajnom koju smo vam odlučili otkriti u receptu. 

Sastojci za 4 osobe

1 kg                                      krumpira

2 žlice                                  limunova soka

malo                                     soli

800 g                                    bijele ribe (oslić, grdobina, list...)

1 žlica                                   Vegete

50 ml                                    maslinova ulja

50 - 100 ml                             bijelog vina

2 grančice                             ružmarina

2 češnja                                češnjaka

20 g                                      kapara

100 g                                    crnih maslina bez koštica

150 g                                    rajčica

1 žlica                                   nasjeckanog peršina 

Postupak 

1.         Krumpir ogulite, narežite na ploške debljine oko 1 cm i stavite u kipuću vodu. Kuhajte ga vrlo kratko (2 - 3 minute), ocijedite, a zatim ga stavite u vatrostalnu posudu i pospite Vegetom.

2.         Dodajte masline, nasjeckani češnjak, rajčice, kapare, grančice ružmarina i maslinovo ulje. Sve dobro izmiješajte i prelijte s oko 150 ml vruće vode. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 25 minuta.

3.         Za to vrijeme ribu očistite, filetirajte, nakapajte limunovim sokom i malo posolite. Krumpir izvadite iz pećnice, maknite foliju, lagano promiješajte i po njemu položite filete ribe.

4.         Posudu s krumpirom i ribom vratite u pećnicu i nastavite peći na 200°C oko 25 minuta. Pred kraj pečenja dodajte vino.

 www.fit-forever.biz 

 25.siječanj 2009. 

KRUMPIR SA SVJEŽIM SIROM I POVRĆEM

Sastojci za 2-4 osobe: 

6-8 kom srednje velikih krumpira;

30 g maslaca;

Sol;

Svježi sir - količina po želji;

Povrće po izboru

1 velika žlica peršina i celera - sitno nasjeckano;

začini po želji;

Priprema: 

Operite krumpir, očistite ga (ogulite) i skuhajte u malo slane vode. Poslužite ga sa svježim sirom s povrćem (npr. blitvom, špinatom, brokulom),  posipajte sjeckanim peršunom i celerom, te poškropite maslinovim uljem.

Recept preuzet iz knjige:

Klaus Oberbeil/dr.med.Christiane Lentz/Lijekovitost voća i povrća/Hrana koja liječi, Izdavač Veble Commerce, Zgb. 2004.  

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.