UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Glavna jela
PAPRIKE PUNJENE ŽITARICAMA
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 28 Lipanj 2009 16:30
- Hitovi: 4456
Objavljeno: www.svijet-zdravlja.hr
Sastojci:
litra vode
½ žličice mljevenog cimeta;
½ žličice mljevenog kumina;
375 g pšenične prekrupe (krupno mljevene);
250 g bijelih grubo nasjeckanih gljiva
280 g narezanih svježih rajčica ili 455 g konzerviranih, narezanih i ocijeđenih rajčica;
1 glavica luka, sitno nasjeckan;
2 režnja češnjaka, samljevena;
15 g nasjeckanog svježeg peršina;
60 g grožđica;
3 crvene paprike, prepolovljene i očišćene;
3 zelene paprike, prepolovljene i očišćene;
1 žlica preprženih sjemenki suncokreta;
PRIPREMA:
U velikom loncu prokuhajte vodu, cimet i kumin. Umiješajte pšeničnu prekrupu. Kad voda proključa, smanjite plamen na najmanje. Poklopite i kuhajte dok voda ne ispari, oko 15 minuta. U većoj posudi pomiješajte gljive, rajčice, luk, češnjak i peršin. Poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne postane mekano, oko 10 minuta. Pomiješajte mješavinu gljiva i grožđica s pšeničnom prekrupom. Zagrijte pećnicu na 200°C. Prekrijte plitku zdjelu za pečenje folijom protiv prianjanja hrane. Posložite polovicu paprika s prerezanom stranom prema gore. Napunite ih podjednako smjesom od prekrupe i lagano pritisnite. Zdjelu prekrijte aluminijskom folijom i pecite dok paprike ne postanu mekane i nadjev se ne zagrije, oko 45 minuta.Na tanjur stavite po 2 polovice paprike. Pospite ih sjemenkama suncokreta.
Porcija: 6
Priprema: 25 min
Kuhanje: 1 sat
POVRĆE NA KINESKI NAČIN
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 16 Travanj 2009 19:17
- Hitovi: 5762
U svoju kuhinju unesite dašak egzotike pripremom ukusnog povrća na kineski način
Potrebni sastojci za tri-četiri osobe:
1 tikvica;
1 crvena paprika
1 komad đumbira (otprilike veličine gljive);
2 mrkve;
1 poriluk;
100 g klica mungo graha; (ili našeg "domaćeg")
100 g indijskih oraščića; (može umjesto oraščića sjeckani orasi)
3 žlice ulja;
200 g duboko zamrznutog graška;
3 žlice sojina umaka;
4 žlice šerija (po želji);
2 žličice džema od tamarinda;250 g riže skuhane dan prije** (umjesto riže može biti i kuhana heljda!)
sol i papar;
Vrijeme pripreme: oko 25 minuta
Kalorijska vrijednost obroka: oko 395 kcal
Priprema:
Tikvicu i papriku operite, očistite i narežite na prutiće. Đumbir ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkve očistite, ogulite i narežite na tanke ploške. Poriluk očistite, razrežite ga po dužini, temeljito isperite i narežite na tanke kolute. Klice mungo graha operite i ostavite neka se ocijede. Indijske oraščiće popržite u suhoj tavi dok ne dobiju lagano smeđu boju.
U woku zagrijte ulje. Đumbir, ploške mrkve, papriku, grašak, kolute poriluka i narezane tikvice okrećite u woku oko tri minute. Dodajte klice mungo graha i sve poklopljeno pržite dvije do tri minute.
Povrće gurnite sa strane. U wok dodajte sojin umak, šeri, džem od tamarinda i šećer te promiješajte. Dodajte rižu i indijske oraščiće i sve dobro pomiješajte. Posolite i popaprite.
Objavljeno T-portal, 23.03.2009.
ZAPEČENI KELJ PUPČAR
- Detalji
- Objavljeno Petak, 23 Siječanj 2009 20:19
- Hitovi: 6309
ZAPEČENI KELJ PUPČAR
Kao glavno jelo za 2 ili prilog za 4 osobe:
• 1/2 MŽ papra
• 1/2 MŽ muškatnog oraha
• 100 g slanine(špek)
• 2 dl vrhnja
• 4 VŽ bijelog vina
• 1 jaje
• 1 MŽ soli
• 60 g sira npr.ementalera
• 50 g margarina ili puta
• 3 VŽ krušnih mrvica
• 750 g kelja pupčara(prokulice)
Pročitajte kako očistiti i prokuhati kelj pupčar za daljnju pripremu.
Rastopimo 2/3 putra i na to dodamo prokuhani kelj pupčar, posolimo, poparimo, dodamo 1/2 količine naribanog muškatnog oraha, prodinstamo 2-3min. Podlijemo sa vinom i prodinstamo da vino ishlapi.
Preuzeto sa web portala http://moja-kuhinja.com/gljive.html
Preporučujemo portal ima izvrsnih jela od gljiva i ostalih recepata
Kontakt: e-mail: sef@moja-kuhinja com
BIJELA RIBA PEČENA S POVRĆEM
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 19 Ožujak 2009 19:40
- Hitovi: 7554
Fileti bijele ribe pečeni u pećnici uz već očekivane krumpire dobit će "kumpaniju" maslina, kapara i rajčica. U tom su slučaju začini poput češnjaka, ružmarina i bijelog vina gotovo zapovijed, a svi ostali sastojci tajnom koju smo vam odlučili otkriti u receptu.
Sastojci za 4 osobe
1 kg krumpira
2 žlice limunova soka
malo soli
800 g bijele ribe (oslić, grdobina, list...)
1 žlica Vegete
50 ml maslinova ulja
50 - 100 ml bijelog vina
2 grančice ružmarina
2 češnja češnjaka
20 g kapara
100 g crnih maslina bez koštica
150 g rajčica
1 žlica nasjeckanog peršina
Postupak
1. Krumpir ogulite, narežite na ploške debljine oko 1 cm i stavite u kipuću vodu. Kuhajte ga vrlo kratko (2 - 3 minute), ocijedite, a zatim ga stavite u vatrostalnu posudu i pospite Vegetom.
2. Dodajte masline, nasjeckani češnjak, rajčice, kapare, grančice ružmarina i maslinovo ulje. Sve dobro izmiješajte i prelijte s oko 150 ml vruće vode. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 25 minuta.
3. Za to vrijeme ribu očistite, filetirajte, nakapajte limunovim sokom i malo posolite. Krumpir izvadite iz pećnice, maknite foliju, lagano promiješajte i po njemu položite filete ribe.
4. Posudu s krumpirom i ribom vratite u pećnicu i nastavite peći na 200°C oko 25 minuta. Pred kraj pečenja dodajte vino.
25.siječanj 2009.
KRUMPIR SA SVJEŽIM SIROM I POVRĆEM
- Detalji
- Objavljeno Petak, 23 Siječanj 2009 19:05
- Hitovi: 5767
Sastojci za 2-4 osobe:
6-8 kom srednje velikih krumpira;
30 g maslaca;
Sol;
Svježi sir - količina po želji;
Povrće po izboru
1 velika žlica peršina i celera - sitno nasjeckano;
začini po želji;
Priprema:
Operite krumpir, očistite ga (ogulite) i skuhajte u malo slane vode. Poslužite ga sa svježim sirom s povrćem (npr. blitvom, špinatom, brokulom), posipajte sjeckanim peršunom i celerom, te poškropite maslinovim uljem.
Recept preuzet iz knjige:
Klaus Oberbeil/dr.med.Christiane Lentz/Lijekovitost voća i povrća/Hrana koja liječi, Izdavač Veble Commerce, Zgb. 2004.