UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Glavna jela

ŠPAROGE U UMAKU OD PERŠINA

Potrebno:

1 kg šparoga;

2 žlice sjeckanog peršina;

2 mala režnja češnjaka;

1 meko kuhano jaje;

1 žlica octa (može i aceto balsamico);

1 žlica gorušice (senfa);

1 dl maslinovog ulja;

sol, papar 

Priprema: 

Šparoge operite, odrežite im tvrdi bijeli dio, povežite ih u dva svežnjića i skuhajte u blago posoljenoj vodi i ostavite na toplom. U međuvremenu pripremite umak: peršin operite, osušite i što sitnije nasjeckajte zajedno sa češnjakom. Jaje izdborite, dodatje ocat i gorušicu, te nasjeckan peršin i češnjak i dobro miješajte dodavajući kap po kap ulja, da biste dobili kremastu smjesu. Šparoge ocijedite, složite u zagrijanu posudu, prelite umakom i ponudite. Također možete posebno servirati šparoge a posebno umak!!

Dobar Tek!! 

Vegetarijanska kuhinja, Posebno izdanje; autori: Ljubomir i Maja Grubor; SNL, Zagreb, 1989.(str.228-231) 

Uppt, 28.04.2010./m.v.

VEGETARIJANSKI RAŽNJIĆI

Vegetarijanski ražnjići

http://www.svijet-zdravlja.hr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=65%3Avegetarijanski-ranjii-&catid=23%3Akuhajmo&Itemid=8

Marinada

2 jušne žlice octa;
2 jušne žlice limunovog soka;
3 jušne žlice maslinovog ulja;
1 jušna žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog ;
1 jušna žlica svježeg peršina, nasjeckanog;
1 jušna žlica senfa;
2 češnja češnjaka, samljevenog;
sol i papar po želji;

Povrće

2 šalice paprike (crvene, žute ili zelene);
2 šalice gljiva;
2 šalice bučica;
Povrće narezati na komadiće;

PRIPREMA:Pomiješajte sastojke za marinadu.

Narežite povrće na komadiće i stavite u posudu, prelijte marinadu po povrću, te stavite u frižider na 2-4 sata. Izvadite povrće i nabodite na štapiće za ražnjiće, stavite na roštilj i pecite 10-15 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Povrće povremeno premažite s preostalom marinadom.

Količina dostatna za 8 štapića za ražnjiće.


Stariji članci

21/07/2009 21:24 - Gusta juha od smeđe riže i leće17/06/2009 16:55 - Paprike punjene žitaricama21/05/2009 15:35 - Pašteta od tune21/05/2009 15:06 - Kivi salata19/04/2009 11:05 - Raznjici od tikvice 

MUSAKA OD KOMORAČA I GLJIVA S MOZZARELOM

Obrok kojim svaka domaćica koja ga priredi zadivi svoje goste i ukućane. Idealan kao prilog uz uz sva glavna jela, ali i kao večernji obrok uz svježi sir i šnitu integralnog kruha. 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1 veći komorač;
  • 2 mozzarele;
  • 100 grama gljiva shi-taki; (ili koje možete nabaviti, mogu i šampinjoni)
  • 2 rajčice;
  • polovica korijena celera;
  • polovica mrkve;
  • 1 srednje kisela jabuka;
  • sok od jednog limuna;
  • maslinovo ekstradjevičansko ulje;
  • balzamični ocat (accetto balsamico), 2 žlice;

 Priprema jela

Narežite na poprečne šnite komorač, mozzarelu, gljive i rajčice. Celer, mrkvu i jabuke narežite na najsitniji ribež i začinite limunovim sokom. Složite šnite komorača na dno staklenog tanjura. Na njih stavite smjesu dobivenu od naribane mrkve, celera i jabuke. Na to složite gljive shi-taki narezane na listiće. Na gljive složite mozzarelu koju poškropite octom, a na kraju složite šnite rajčice. Sve polijte ekstradjevičanskim maslinovim uljem (4 žlice) i poslužite uz hruskavo prepečeni kukuruzni kruh. Uz to poslužite hladno bijelo vino, lagano slatkastog okusa.

Analiza jela

Izdašan obrok od sirovog povrća i kvalitetnog sira i gljiva daje pravu riznicu vitamina i minerala koji uvelike regeneriraju organizam, pomažu radu jetre i poboljšavaju cirkulaciju i opskrbljuju kisikom sve stanice. Ne dodaje se sol i dovoljna je ona količina soli sadržana u samim namirnicama kako bi se postigao zadovoljavajući osjet slanog. Uz to, radi se o jelu koje je vrlo malo kalorično, oko 100 kcal, a pruža izraziti osjećaj sitosti jer zbog prehrambenih vlakana i balastnih tvari pomaže brzom punjenju želuca.  

Objavljeno u 24.sata

Uppt, studeni 2009. 

MAHUNE S BADEMIMA

Potrebno:

700 g mahuna;

malo svježeg peršina i celera (stabljike);

25 g badema;

1 žlica maslaca;

sok od 1 limuna

;malo soli i malo papra;(umjesto papra može malo đumbira u prahu); 

Postupak:

Mahune očistite i operite. U zdjeli zagrijte maslac, istresite mahune, dodajte začine i pirjajte poklopljeno dvadesetak minuta. Osolite i popaprite po ukusu. Češće miješajte, te po potrebi (ovisno koliko želite da je gusto) dodajte pomalo tople vode. Dok se mahune kuhaju, narežite bademe na listiće i prepržite na maslacu dok ne požute. Par badema istucajte u mužaru i dodajte mahunama koje se pirjaju. Kad su mahune gotove, istresite na zagrijan tanjur. Pospite ih obilno narezanim bademima i začinite limunovim sokom. Dobar Tek!

Pripremila: Uppt, studeni 2009./m.v. 

Izvor: „Vegetarijanska kuhinja“, posebno izdanje, 1989.g.

KELJ S KESTENJEM

 Sastojci:

60 g kelja pupčara;

500 g kestenja;

1 žlica maslinovog ulja;

½ litre juhe od povrća;

1 glavica crvenog luka;

1 čaša vina (crno ili bijelo);

prstohvat majčine dušice;lovorov list, malo ružmarina, sol i papar 

Postupak: 

1)      Skuhajte i ogulite kestene.

2)      Kelj pupčar očistite, stavite u kipuću osoljenu vodu i kuhajte cca 20-tak minuta.Ocijedite ga i stavite u posebnu posudu, te dodajte lovorov list, majčinu dušicu, malo soli i papra, zalijte juhom od povrća i vinom, te dodajte oguljene kuhane kestene.

3)      Juhu dodatno lagano prokuhajte 10-tak minuta te dodajte žličicu maslinovog ulja i malo ružmarina.

4)      Poslužite s pireom od kestena i/ili pospite parmezanom!

Knjiga „Vegetarijanska kuhinja“ - SNL, 1989 (Autori: Ljubomir i Maja Grubor)
Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.