UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Deserti
VOĆNI KOLAČ «SANJA»
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 05 Srpanj 2010 22:38
- Hitovi: 5986
Potrebno:
1 pakovanje piškota (250 gr) ili petit keksa;
3 pakovanja šlag pjene;
1 krem fix;500 ml voćnog jogurta (višnja, jagoda ili neki drugi); a možete ga i sami napraviti ukoliko doma imate pekmeza i običnog jogurta (samo u jogurt dodati po žličicu vrste koje želite i dobro promiješajte);
250 gr šećera u prahu;(šećera se može staviti i duplo manje ili staviti smeđi šećer);
3 x 20 gr želatine fix (instant);
1 pakovanje smrznutog šumskog voća;
Priprema:
1) Voće staviti u cjediljku i dobro iscijediti.Umutiti šlag pjenu sa manje mlijeka da bude čvršće i dodati 1 krem fix.Uliti jogurt i izmutiti mikserom.Dodati želatinu u smjesu, ne prestajući miješati mikserom.Dodati šećer.
2) Piškote ili keks potapati u mlijeko i slagati u tepsiju.Pola smjese istresti preko i poravnati. Na to složiti šumsko voće (pola).Ostatak umiješati u kremu, ali prije toga dobro iscijediti voće.Razmazati i staviti u frižider (pojačati hlađenje).
Uppt, 05.07.2010./Mirela
Recept mi je poslala moja prijateljica Sanja iz Zenice!!
Udruga srdačno pozdravlja sve u Zenici koji posjećuju naš portal, a znamo da ih je mnogo i to preko Newslettera koji im dostavljaju Sanja i Mladen!!!
PITA OD SIRA „BRANKA“
- Detalji
- Objavljeno Petak, 25 Lipanj 2010 20:16
- Hitovi: 7447
Potrebno:
Tijesto:
30dag brašna;
20 dag putra;
10 dag šećera;
3 žutanjka;
malo sode na vrhu noža.
Krema:
50 dag svježeg kravljeg sira;
14 dag šećera;3 velike žlice brašna (ravno);
snijeg od 3 bjelanjka;
Postupak:
Tijesto podijeliti na dva dijela.
Staviti jedno tijesto u lim i na njega kremu.Na kremu staviti drugi dio tijesta. Gornje tijesto se može ispikati vilicom ili napraviti rešetkasto i sl.
U kremu se prema ukusu može dodati grožđice, limunove korice i sl.
Uppt, 25.06.2010.
JOGURT S JAGODAMA
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 28 Travanj 2010 18:51
- Hitovi: 4725
Sastojci za 4 osobe:
300 grama jagoda (ili možete vodeći se principom „porcije“ odrediti cca 32 jagode srednje veličine);
1 čaša jogurta (može i sojino mlijeko, ili kefir ili bio-jogurt);
začine po želji (može malo cimeta, ili naribanog muškatnog oraščića);
1 žličica meda;
Priprema:Jagode dobro oprati i razrezati na četvrtine. Pomiješati s jogurtom, zasladiti medom i dobro promiješati u šejkeru. Može se po potrebi dodati još mlijeka ili jogurta, i začine po želji. Također možete napraviti i frape, samo u mikser dodajte leda i malo limuna. Ponuditi u čašama!
Izvor: Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi; autori: Klaus Oberbeil, dr.med. Christiane Lentz, Veble Commerce, Zagreb 2004.
Uppt,28.04.2010./m.v.
TORTA S MANDARINAMA
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 21 Lipanj 2010 19:45
- Hitovi: 5073
Sastojci:
3 jaja;
15dag šećera
8dag brašna + za kalup;
7dag škrobnog brašna;
1 žličicu praška za pecivo;
7dag gorkog kakaa;
krušne mrvice;
1kg sitnih mandarinki;
2dcl soka od naranče;
džem ili marmelada od naranče;
5dcl slatkog vrhnja;
1 vanilin šećer;
1 kremfiks;
Priprema:
Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, te umiješajte jedan po jedan žutanjak i brašno, pomiješano s praškom za pecivo, kakao i šećerom. Ulijte u kalup promjera cca 24cm (namašten i posut mrvicama). Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Neka se sasvim ohladi.
Mandarinke očistite, nasjeckajte i kratko prokuhajte sa sokom od naranči. Izvadite ih, pa dobivenim sokom natopite 2x vodoravno prorezani biskvit. Mandarinke umiješajte u marmeladu i džem pa time slijepite tortu. Neka se sasvim ohladi.
Istucite vrhnje sa vanilin šećerom pa sa 2/3 omažite tortu. Od preostalog ukrasite tortu ružicama ili prema želji.
HLADNA TORTA OD JAGODA
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 28 Travanj 2010 18:49
- Hitovi: 6522
Potrebno:
pola kilograma jagoda, 6o dag svježeg sira, tučeno vrhnje, jednu biskvitnu koru, desetak piškota, 3 velike žlice ruma, malo šećera (po želji) i tučeno vrhnje.
Jagode dobro pomiješajte sa šećerom i pasirajte dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu. U kremu dodajte sir, izmrvljene piškote i tučeno vrhnje. Lagano promiješajte. Biskvit natopljen rumom premažite kremom od jagoda i precizno izravnajte.
Stavite u zamrzivač na nekoliko sati, a kada je izvadite, ukrasite je tučenim vrhnjem i ostatkom jagoda ili piškota.
Izvor: "Zdravlje u voću" dr.med. Tina Ivković-Balja, Gospodarski list,, 2000. g.
Uppt,28.04.2010.