UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Deserti

Blagdanski recepti: biskvit, keksi, štapići

 

Blagdanski recepti

Blagdani su pred vratima pa nije naodmet podsjetiti se kako pripremiti tradicionalna blagdanska jela na drugačiji način.  

 

 

 

 

Blaganski kolačiči bez pečenja

 

 

 

LAGANI BISKVIT

PRIPREMITE (za 8 komada):

4 jaja, žlicu ruma, 6 dag škrobnog brašna (tri vrhom pune žlice), 6 dag oštrog brašna (tri vrhom pune žlice), 1/2 vrećice praška za pecivo, 10 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati).

PRIPREMA: Žumanjke i sladilo miješajte dok smjesa ne postane pjenasta. Od bjelanjka istucite čvrst snijeg. U brašno uspite 1/2 vrećice praška za pecivo. Žumanjcima dodajte žlicu ruma, dvije žlice vode, snijeg i brašno. Masu izlijte u nauljen lim za pečenje i pecite prvih 10 minuta na temperaturi 150*C, a zatim 15 minuta na temperaturi 200*C. Ohladiti i izrežite na 8 komada.

 

SLANI KEKSI

PRIPREMITE (za 80 komada):

14 dag margarina, 15 dag sira grojera (ili ementalera), 1 dl kiselog vrhnja (do 12% mliječne masnoće), 1/2 kavene žlice soli, čajnu žlicu crvene slatke paprike, 1/2 vrećice praška za pecivo, 2 žumanjka, 25 dag oštrog brašna.
Za ukrašavanje: mak, sezam ili kumin.

PRIPREMA:Margarin pomiješajte s naribanim sirom, vrhnjem, soli, paprikom i jednim žumanjkom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite u dva do tri dijela, zamotajte ga u aluminijsku foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata.

Dio po dio izvaljajte tijesto na debljinu pola centimetra i izrežite različite oblike. Jedan žumanjak razmutite sa žlicom vode i namažite kistom izrezane oblike. Još vlažne, po želji, pospite makom, sezamom ili kuminom. Pecite u pećnici deset do petnaest minuta na temperaturi 180°C dok lagano ne porumene. Količina tijesta je dostatna za 80 komada.


 

SLANI ŠTAPIĆI

PRIPREMITE (za 40 komada):

20 dag brašna, 14 dag margarina, 1 jaje, 1,2 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 1/2 praška za pecivo, sol i kumin.

PRIPREMA: Umijesite jednolično tijesto od margarina, žumanjka, mlijeka i brašna pomiješanog s praškom za pecivo. Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra, izrežite 40 prutića i premažite ih mješavinom bjelanjka i soli. Još vlažne prutiće pospite, ako želite, kuminom. Pecite u pećnici petnaest minuta na temperaturi 180*C. Količina tijesta je dostatna za 40 komada.

 

ORAHNJAČA

PRIPREMITE (za 22 komada):
Tijesto: 22 dag brašna, 40 g margarina, 1,2 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 1 žumanjak, 10 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti - koje se može kuhati, 2 dag kvasca, kavenu razom punu žlicu šećera, na vrhu noža soli i veliku žlicu ruma. Nadjev: 20 dag samljevenih oraha, 1,5 dag citronata, 2 žlice ruma, 1 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 15 ml tekućeg sladila koje se može kuhati, cimet i nastruganu koricu jednog limuna.

Tijesto: U brašnu načinite udubinu i u nju stavite kvasac i šećer i ulijte toplo mlijeko. Ostaviti desetak minuta. Dodajte rastopljen margarin, preostalo toplo mlijeko, rum, tekuće sladilo i žumanjak. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se, pokriveno krpom, diže u toploj pećnici jedan sat.
Nadjev: Orahe očistite i sameljite u stroju za mljevenje oraha i dodajte vruće mlijeko, tekuće sladilo, rum, cimet i naribanu koricu limuna. Tijesto razvaljajte prema veličini lima za pečenje, nanesite nadjev, savijte (oblikujte) štrucu i ostaviti da se diže u pećnici još 30 minuta.

Pecite u pećnici 45 do 50 minuta na temperaturi 190 C. Kad se ohladi, izrežite na 22 komada.

 

MAKOVNJAČA

PRIPREMITE (za 22 komada):
Tijesto: 22 dag brašna, 40 g margarina, 1,2 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 1 žumanjak, 10 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati), 3 dag kvasca, razom punu čajnu žlicu šećera, na vrhu noža soli. Nadjev: 22 dag mljevenog maka, 2 žlice ruma, 25 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati), 1 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), koricu jednog limuna, cimet, dvadeset grožđica.

PRIPREMA: U brašnu načinite udubinu u koju stavite kvasac, šećer i malo toplog mlijeka i ostavite desetak minuta. Dodajte rastopljeni margarin, toplo mlijeko, tekuće sladilo i žumanjak. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se diže, pokriveno krpom, u toploj pećnici jedan sat. Nadjev: Mljevenom maku dodajte vruće mlijeko, tekuće sladilo, rum, cimet, naribanu koricu limuna i dvadesetak sušenih grožđica. Tijesto razvaljajte prema veličini lima za pečenje, nanesite nadjev, savijte (oblikujte) štrucu te ostavite da se diže u pećnici još 30 minuta. Pecite u pećnici 45 do 50 minuta na temperaturi 190' C. Kad se ohladi, izrežite na 22 komada.

 

 

 

 

HUSARSKI KOLAČIĆI

PRIPREMITE (za 30 komada): 30 dag brašna, 15 dag praškastog sladila (s energetskom vrijednošću, koje se može kuhati),20 dag margarina, 3 žumanjka, 10 dag mljevenih oraha. Za ukras: 5 dag pekmeza od marelica s dijetnim sladilom.

PRIPREMA: Od brašna, margarina, žumanjaka i sladila umijesite tijesto i na kraju dodajte mljevene orahe. Tijesto pustite odstajati u hladnjaku sat i pol. Nakon toga tijesto razvaljajte u kobasicu debljine 3 centimetra. Režite kolutiće debljine jedan i pol centimetar. Svaki kolutić rukama oblikujte u okruglo-plosnati oblik, a prstom na gornjoj strani napravite malu udubinu.

Kolačiće poslažite na lim za pečenje i pecite petnaestak minuta na temperaturi 180*C.
Kad se ohlade, u svaku udubinu stavite malom žličicom pekmez od marelica.
Dostatno za 30 komada.

 

 

PAPRENJACI


PRIPREMITE (za 40 komada): 40 dag brašna, 14 dag oraha, 14 dag margarina, 14 dag praškastog sladila s energetskom vrijednošću, koje se može kuhati, 1 jaje, 3 žumanjka, 2 velike žlice ruma, 1 čajnu razom punu žlicu svježe mljevenog papra.

PRIPREMA: Sve sastojke dobro umijesite u jednoliko tijesto i ostavite stajati pola sata u hladnjaku. Različitim oblicima s ornamentima oblikujte tijesto kolačiće i poslažite ih na malo nauljen lim za pečenje. Pecite u pećnici pola sata na temperaturi 180*C.
Paprenjaci moraju odležati najmanje 10 dana dok tijesto "ne otpusti", tek tada su dobri za jelo.
Dostatno za 40 komada.

Energetska vrijednost po osobi (1 komad): 600 kJ (143 kcal)
1 jedinica iz skupine KRUH I ZAMJENE
1 1/2 jedinica iz skupine MASNOĆE I ZAMJENE

 

(NAPOMENA: Tongue outmože se također dodati đumbir u prahu, malo  mljevenog muškatnog oraščića i cimeta, te mljevenog klinčića! Jako dobra i mirisna aroma.

 

 

Uppt, dopuna 2010.

Portal www.plivazdravlje.hr/

 

    

"TIHANINA TORTA"

Ovo je torta iz Montignacove kuharice, dozvoljena je i za one koji drže dijetu. 

TIHANINA   TORTA  

Potrebno: 

40 dag tamne čokolade ili čokolade za kuhanje;

10 žutanjaka;

10  bjelanjaka – snijeg;

20 dag iste čokolade za glazuru: 

Model za torte (26-28 cm) namazati margarinom i posipati oštrim brašnom (ili staviti papir za pečenje). Uključiti pećnicu na najjače da se zagrije. Jaja razdvojiti i ulupati snijeg.40 dag čokolade otopiti na pari ili u mikrovalnoj, ako je pretvrdo, da se radi gruda, može se dodati 1-2 žlice mlijeka.U vruću rastopljenu čokoladu umiješati žutanjke a zatim lagano umiješatu snijeg.Uliti u kalup za tortu i staviti u vruću pećnicu.

Peći na maksimalnoj temperaturi  8  minuta.

Izvaditi  i  odmah staviti u frižider da  se ohladi.Kad je ohlađeno, izvaditi iz kalupa i preliti glazurom. 

GLAZURA:40 dag čokolade otopiti sa 2-3 žlice mlijeka. Paziti da ne zakipi. Vruće razmazati po torti.(ova glazura se ne stvrdne do kraja pa kod rezanja ne puca)   

Uppt, siječanj 2009./Recept preporučila Višnja, članica Udruge

Mjeseci od naranče

MJESECI OD NARANČE

Sastojci za 75 komada

250 g brašna;
60 g šećera;
125 g mljevenih badema;
1 žlica kakaa;
1 žličica praška za pecivo;
naribana korica ½ naranče;
200 g šećera u prahu;
3 žlice narančina soka;
125 g mekanog maslaca;


Umijesite glatko tijesto od brašna, šećera, kakaa, praška za pecivo, jaja, maslaca, narančine kore i badema. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Tijesto razvaljajte na 1/2 cm. Izrežite mjesece i poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Pecite na srednjoj rešetki 8 do 10 minuta.
Mljeveni šećer dobro izmiješajte s narančinim sokom. Dobivenim preljevom premažite mjesece.

Priprema: 1 sat
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 40 kcal



SRCA S MRVICAMA OD TIJESTA

SRCA S MRVICAMA OD TIJESTA

Sastojci za 100 komada

250 g brašna/1 žlica kakaa;
1 žličica praška za pecivo;
60 g šećera/1 jaje;
125 g mekanog maslaca;
250 g želea od ribiza;

Za mrvice:


75 g otopljenog maslaca
125 g brašna/30 g šećera
1 omot vanilin šećera

Umijesite glatko tijesto od brašna, kakaa, praška za pecivo, šećera, maslaca, jaja. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Od brašna, šećera, maslaca i vanilin šećera zamijesite tijesto za mrvice. Glatko tijesto razvaljajte na 3 mm. Izrežite srca i poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Izmiješajte žele, premažite njime kolačiće i posipajte mrvicama od tijesta. Pecite na srednjoj rešetki 8 do 10 minuta.

Priprema: 1 sat i 10 minuta
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 50 kcal

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Božić dolazi' u izdanju
Mozaik knjige.


ČOKOLADNI KOLAČ NA KAT

ČOKOLADNI KOLAČI NA KAT

Sastojci za 100 komada


450 g brašna/2 žlice kakaa
1 žličica praška za pecivo
125 g šećera/2 jaja
250 g mekanog maslaca
50 g mljevenih lješnjaka
naribana korica ½ limuna
250 g marmelade od malina
šećer u prahu za posipanje


Umijesite glatko tijesto od brašna, kakaa, praška za pecivo, šećera, maslaca, jaja i lješnjaka. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Tijesto razvaljajte na 3 mm. Režite okrugle oblike u tri različite veličine. Poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Pecite na srednjoj rešetki 8 do 10 minuta. Ostavite da se ohlade.

Marmeladom od malina slijepite po tri kolačića različite veličine. Posipajte šećerom u prahu.

Priprema: 1 sat
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 50 kcal


Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.