UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Zdravlje

BLAGODATI CRNOG NAPITKA

KAVA JE DOBRA ZA MOZAK I JETRA 

Njemačka zdravstvena organizacija izdala je brošuru s novim zaključcima o utjecaju kave na ljudsko zdravlje i tvrdi da je kava dobra za srce i jetra.Njemački Zeleni križ kaže da kava ubrzava probavu i štiti od staračkoga dijabetesa, Alzheimerove bolesti i ciroze jetre. Brošura je sažetak rezultata nekoliko različitih studija o pijenju kave.

Kofein ima važnu ulogu u poboljšanju koncentracije i smanjenju opasnosti od ciroze jetre i to do 80 posto u osoba koje popiju najmanje četiri šalice kave na dan.

Kava sadržava i veliki broj drugih zdravih sastojaka, kao što je klorogenska kiselina, antioksidans koji može prepoloviti rizik od Alzheimerove boelsti.
 

Objavljeno: T-portal/27.07.09./Autor: Hina

SNIŽAVANJE TLAKA

T-portal/22.07.2009./Autor: G. R. 

ŠEST LIFESTYLE PROMJENA KOJE UČINKOVITO SNIŽAVAJU KRVNI TLAK 

TEŽINA NAJVAŽNIJI FAKTOR 

Od povišenog krvnog tlaka pati gotovo trećina odraslih osoba u razvijenim zemljama. Najnovije američko istraživanje potvrdilo je da se određenim životni promjenama može izbjeći povišen krvni tlak, a samim time i smanjiti mogućnost od srčanog i moždanog udara Stručnjaci iz Boston's Brighama, Women's Hospitala i Harvard Medical Schoola predvođeni dr. Johnom Formanom odlučili su pratiti rizik od hipertenzije prateći životne navike preko 84.000 žena koje su imale normalan krvni tlak na početku istraživanja. Pokazalo se da su te žene u periodu od 14 godina jednostavnim usvajanjem šest Lifestyle pravila smanjile rizik od razvijanja visokog krvnog tlaka za čak 80 posto. 

Šest pravila za smanjenje krvnog tlaka: 

1. održavanje normalne tjelesne težine;

2. tjelovježba:

3. zdrava prehrana;

4. umjerena konzumacija alkohola;

5.izbjegavanje bespotrebnih lijekova;

6. uzimanje nadomjestaka za folnu kiselinu;

 'Pridržavanje samo jednog od ovih šest faktora smanjuje rizik od povišenog krvnog tlaka. Međutim, pridržavamo li se više ovih pravila, i rizik će biti sve manji', objašnjava dr. Forman. Zdravije životne navike učinkovite su čak i kod soba u čijoj su obitelji zabilježeni slučajevi povišenog krvnog tlaka, a istraživanje je potvrdilo da je najvažniji faktor održavanje normalne tjelesne težine. 

Bolesti srca i moždani udar svjetski su ubojica broj jedan, uzrokujući 17,5 milijuna smrti godišnje – od čega 80 posto otpada na siromašne ili srednje razvijene zemlje.  

Dobra je vijest da se bolesti srca i moždani udar u velikoj mjeri mogu spriječiti ako se uklone glavni rizični čimbenici kardiovaskularnog obolijevanja, kao što su pušenje, povišen krvni tlak, povišen kolesterol i šećer u krvi, premalen unos voća i povrća, prekomjerna tjelesna težina i pretilost te tjelesna neaktivnost.

Uppt, 27.07.09.

ŠTO JE NUTRICIJSKA TERAPIJA

HR ANA KAO LIJEK

Autor: Dr. L. K. Kreho MD MSc Reg Nutr

Kroz povijest, svaka kultura je koristila hranu da bi ili prevenirala ili tretirala oboljenja: Kineski vladari su imali imperijalne dijetetičare čak još u 4 stoljeću BC, dok su stari egipatski fizijatri jos davno preporučali ishranu bogatu jetricom da bi tretirali noćno sljepilo.

Nutricijska terapija - prehrana kao ključ zdravlja - spominje se i za vrijeme poznatog grčkog liječnika i utemeljitelja zapadne medicine Hippocratesa koji je još tada rekao 'Dopustite da vam hrana bude lijek a lijek hrana'.

 

Industrijski razvijene zemlje su prošle kroz razdoblje kada se smatralo da je ozdravljenje kroz prehranu neučinkovito te da ne pomaže.

 Ali sada ponovo se široko prihvaća vitalna uloga prehrane na zdravlje, pri čemu ponajviše trebamo zahvaliti razvitku tehnologije, odnosno kompjutorima koji su pomogli i pomažu da usporedimo prehrambene navike velikog broja ljudi s njihovim rizicima od oboljenja.Ova istraživanja su pokazala koliko je hrana važna u prevenciji bolesti te je dovela do daljih važnih informacija o efektu prehrane i različitih prehrambenih navika na zdravlje.


Razlika između riječi "hrana" i "lijek" je vjerojatno bila čudna našim ranim precima: biljke i životinje oko njih su bili jedino što ih je okruživalo a sluzili su im u različite svrhe.
U razdobljima gladi i bolesti naši rani preci su pokušavali upotrijebiti sve oko sebe u svrhu prehrane ili izlječenja.

 

Znastvena istraživanja nekolicine tradicionalnih namirnica pokazala su i potvrdila da je na primjer kupus zaista visokovrijedna namirnica o čijoj su važnoj i protektivnoj ulozi pisali još Rimljani, ili da bučine sjemenke kao tradicionalna alternativna europska medicina mogu pomoći kod oboljenja prostate.

 

Postavlja se važno pitanje: 'Koliko dugo i od kada je hrana upotrebljavana kao lijek?
Komorač kao hrana-lijek datira jos od doba starih Grka i Rimljana do doba srednjovjekovnih Britanaca pa do moderne Kine.

 Zbog velike uporabe hrane u razne svrhe, moderni znanstvenici započinju se sve više i više zanimati i istraživati vrlo pažljivo ulogu određenih vrsta namirnica.U posljednjih pedeset godina imamo fantanstična otkrića koja nam pomažu da što bolje razumijemo ulogu prehrane u našim životima.

Hrana kao lijek ima prednost nad sintetičkim lijekovima u tome što je testirana duže I što je korištena od mnogo većeg broja ljudi.

 U daljim tekstovima ću se upravo osvrnuti na sve te pozitivne strane određenih vrsta namirnica, vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i na to kako nam mogu pomoći.Nutricijska terapija nije samo da jedete raznoliko, već vam pomaže da povećate osobnu pozornost kako jedete, odakle potječe hrana koju jedete, kako je čuvate i pripremate.

Dr Henry Dreher - autor knjige "Osobnost imunog sustava" - ponovo nas je podsjetio na određene osobine koje svi možemo razviti, te koje nam mogu pomoći da povećamo nase sposobnosti da budemo što zdraviji.

 Te osobine su:
- sposobnost da prepoznamo kada nam naše tijelo signalizira da je u boli, ili kada se osjeća iscrpljeno i umorno
- da identificiramo osjećaje kao što su ljutnja ili žalost
- da povežemo ova stanja s onim što smo prije toga pojeli, te da identificiramo efekte različite vrste hrane na naše tijelo
- da razvijemo osjećaj kontrole nad svojim zdravljem i kvalitetom života, jer način kako živimo i kako se hranimo direktno utječe na naše živote.

Naš imuni sustav dio je naše unutarnje slike, te će promjena načina prehrane kao i načina zivota bitno utjecati na njega.

 

Istina je da neka oboljenja zahtijevaju specifičnu medikamentnu terapiju, ali mnoga stanja mogu se efektno poboljšati nutricijskom terapijom.

 Nutricijska terapija je izlječenje temeljeno na tome da nam hrana kao dio prirode može pomoći da održimo stanje dobrog i kvalitetnijeg života: naša hrana je naša medicina, a naša medicina je naša hrana. Dr. L. K. Kreho MD MSc Reg NutrPreuzeto sa: http://www.zupa-svkriz.hr/zdravlje/hrana1.htm

OPERACIJE PROTIV PRETILOSTI NA DRŽAVNI RAČUN

Australski parlamentarni odbor je preporučio povećanje izdvajanja iz državnog proračuna namijenjenih financiranju kirurških zahvata protiv pretilosti. Dvije trećine Australaca ima preveliku tjelesnu masu ili je pretilo, te parlamentarci smatraju kako bi zahvati poput smanjenja kapaciteta želuca trebali postati dostupni svim osobama pogođenima ekstremnom pretilošću. Procjenjuje se kako je pretilost prošle godine australsko gospodarstvo stajala oko 8 milijardi australskih dolara. Međunarodne studije redovito Australiju svrstavaju među zemlje s najvećim udjelom pretilih osoba, većim i od onog zabilježenog u SAD. 

Objavljeno: plivazdravlje.hr/lipanj 2009.

Uppt, 04.07.2009.

HRANA KAO LIJEK

Autor: dr. Taib Šarić

Poznato je da su neke vrste hrane ljekovite, tj. mogu doprinijeti sprečavanju i liječenju nekih bolesti, isto kao što neke mogu da izazovu ili pogoršaju bolest.

Još je u antičko doba Plinije tvrdio da kupus liječi 87 bolesti, a crni luk 28.
Nova naučna saznanja daju mnogo podataka o farmakološkim osobinama pojedinih namirnica. Neke od njih djeluju kao antikoagulansi (protiv zgrušavanja krvi), druge ako analgetici (protiv bolova), sedativi (za smirenje), antidiuretici (protiv proliva), antihipertenzivi (protiv visokog krvnog pritiska), antipiretici (protiv visoke temperature), vazodilatatori (za širenje krvnih sudova), antitusici (protiv kašlja), antibiotici (protiv mikroba uzročnika bolesti) itd.
Danas se smatra da se oko 25% lijekova koji se prepisuju dobija iz biljaka, uključujući i novi moćni lijek protiv raka «taxol».
Veliki dio ljekovitih svojstava pojedinih vrsta hrane pripisuje se sadržaju antioksidansa u njima. Oni neutrališu štetno djelovanje toksičnih oblika molekula kisika poznatih kao slobodni radikali ili oksidansi, koji nastaju u organizmu kao rezultat metabolizma. Ti radikali oštećuju ćelije i izazivaju mnoge bolesti. Antioksidansi se u tijelo unose uglavnom putem hrane, pa se smatra da je zdravija ona hrana koja ih ima više.
Najviše antioksidansa ima u crnom i bijelom luku, brokuli, crnom grožđu, raznom povrću (svježe, smrznuto, pripremljeno u mikrovalnoj pećnici umjesto uobičajenog kuhanja i pečenja), maslinovom ulju, ružičastom grejpfrutu, raznom voću (cijeli plodovi, a ne samo sok), mrkvi, bundevi i lubenici. Zato mnogi autori ove namirnice zovu vrlo zdravom hranom, a za najnezdraviju se smatraju životinjske masnoće (loj, mliječne masnoće) i kuhinjska so u većoj količini.
Kad su masnoće u pitanju, najzdravije su one iz grupe omega-3, koje se nalaze u ribama (skuša, haringa, srdela, losos, pastrmka i tunj). Zato riba spada u najzdraviju hranu. Bijelo meso (ribe i peradi) mnogo je zdravije od crvenog (govedina, ovčetina). Od biljnih ulja je najkorisnije maslinovo.
Mnogo je knjiga i drugih radova napisano o ljekovitosti hrane. Većina njih je bazirana na narodnom predanju ili iskustvu pojedinih stručnjaka. Jedna knjiga razlikuje se od svih, a to je «Hrana - čudesni lijek» (Food - Your Miracle Medicine), koju je napisala američka autorica Jean Carper 1994. (prevedena i štampana u Rijeci 2000.), na osnovu kompilacije više od 10.000 objavljenih naučnih radova na temu hrana i zdravlje. O ljekovitosti pojedinih namirnica ovdje će se govoriti uglavnom na osnovu podataka iz te knjige.


Ljekovitost pojedinih namirnica


Ananas - djeluje antibakterijski i protiv upala, pomaže varenje, pomaže rastvaranju krvnih ugrušaka, smanjuje pojavu osteoporoze i lomova kostiju.
Banana - smiruje želudac, smanjuje pojavu čira u želucu smanjenjem lučenja kiseline.
Bijeli luk - smatraju ga čudom od lijeka. Djeluje kako antibiotik (smatra se da pomaže u sprečavanju i liječenju raka), snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje pojavu srčanih napada, prehlada i upala.
Borovnica - liječi proliv, djeluje kao antibiotik kod upale mokraćnih puteva.
Brokula - vrlo bogata antioksidansima (kvercetin, glutation, beta karotin, vitamin C, indoli, lutein, glukarat, sulforafan). Smatra se antikancerogenom i koristi se protiv čira. Reguliše holesterol i šećer u krvi. Kuhanjem se neki antioksidansi uništavaju.
Bundeva - vrlo bogata beta karotinom, antioksidansom koji sprečava srčane napade i kataraktu.
Celer - vrlo bogat antioksidansima koji neutrališu kancerogene u duhanskom dimu. Djeluje diuretično i protiv visokog pritiska.
Crni luk - najbogatiji najsnažnijim antioksidansom kvercetinom zahvaljujući kome smanjuje pojavu raka želuca. Povećava korisni holesterol (HDL-high density lipoprotein - lipoprotein visoke gustoće), a smanjuje štetni (LDL-low-densitiy lipoprotein - lipoprotein niske gustoće). Djeluje protiv krvnih ugrušaka, astme, hroničnog bronhitisa, polenske kihavice, dijabetesa, arterioskleroze, dijabetesa i infekcija. Djeluje antibiotski.
Dinja - sadrži antioksidans beta karotin i ima antikoabulantno dejstvo.
Gljiva šiitake - odavno se u Aziji koristi kao lijek za srce, protiv raka dojke i leukemije. Liječi i gripu, dječiju paralizu, visoki holesterol i krvni pritisak. Sastojak lentinan pokazao je antivirusno djelovanje širokog spektra. Sastojak B glukan je navodno efikasan i protiv side.
Grah - snižava holesterol i šećer u krvi. Odlična je hrana za dijabetičare.
Grejpfrut - (cijela pulpa ili meso, ne samo sok) bogat vitaminom C. Snižava holesterol i smanjuje arteriosklerozu. Pripisuju mu se i antibiotska svojstva.
Jabuka - smanjuje štetni holesterol. Ima blago antibiotičko i antiinflamatorno djelovanje.
Jezgrasto voće - (orah, badem, lješnik) sadrži antioksidantnu oleinsku kiselinu i vitamin E koji smanjuju štetni holesterol i štite srce. Orah je bogat vrlo korisnim uljem omega-3.
Jogurt - djeluje antibiotski. Stimulira stvaranje gama-interferona. Smanjuje proljev, prehladu i upalu grla. Zbog bogatstva kalcijem koristan je protiv osteoporoze.
Kafa - podstiče mentalnu aktivnost. Ublažava astmu. Veća količina kafe može izazvati nesanicu, stanje straha, povećano lučenje kiseline u želucu i proliv. Izaziva ovisnost.
Karfiol - kao i ostale kupusnjače (iz porodice krstašica) ima antivirusno dejstvo, navodno i protiv raka.
Kelj - bogat karotinom i drugim antioksidansima. Djeluje antibiotički.
Kivi - vrlo bogat vitaminom C, pa liječi ili sprečava razne bolesti.
Krompir - bogat kalcijem, pa smanjuje krvni pritisak i pojavu moždanog udara.
Kupus - sadrži mnoge antioksidanse i neke antikancerogene materije. Sok od kupusa liječi čir na želucu. Pošto se neki korisni sastojci kupusa uništavaju kuhanjem, bolji je svjež ili kiseli kupus.
Lubenica - vrlo bogata antioksidansima likopinom i glutacionom. Djeluje blago antibakterijski i antikoagulantno.
Malina - djeluje antivirusno. Ima u sebi prirodan aspirin.
Maslinovo ulje - smanjuje štetni holesterol i štiti arterije. Sprečava pretvaranje korisnog holesterola u štetni. Reguliše krvni pritisak i šećer.
Med - ima antibiotske osobine. Koristan je protiv mnogih bolesti. Djeluje umirujuće.
Mlijeko - sa malom količinom masti snižava holesterol i krvni pritisak. Mliječna masnoća može da uzrokuje razne zdravstvene smetnje.
Mrkva - vrlo bogata beta karotinom, štiti arterije i oči, pojačava imunitet, smanjuje infekcije, pojavu angine pektoris, raka i moždanog udara. Smanjuje holesterol u krvi. Kuhanjem se beta karotin ne uništava, a organizam ga lakše apsorbuje.
Narandža - sadrži vrlo značajne karotinoide, terpene i flavonide, zbog čega se smatra da pomaže u sprečavanju i liječenju raka pankreasa, želuca i dojke. Bogata je C vitaminom i beta karotinom. Smanjuje napade astme, pojavu bronhitisa i oboljenja desni.
Paprika (babura) - vrlo bogata antioksidansom vitaminom C. Korisna je protiv prehlade, bronhitisa, astme, respiratornih infekcija, katarakte, arterioskleroze i angine pektoris.
Paradajz - vrlo bogat antioksidansom likopinom, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva.
Patlidžan - snižava holesterol u krvi i smanjuje negativne efekte masne hrane.
Peršun - bogat antioksidansima monoterpenima, ftalidima i poliacetilenima. Neutrališe kancerogene u duhanskom dimu.
Prokelj - sadrži antioksidanse koji ga čine antibiotskim. Ima slične efekte brokule i kupusa.
Pšenica - Puno zrno pšenice (crno brašno) smanjuje opstipaciju (zatvor), sprečava rast polipa u debelom crijevu. Neki su ljudi alergični na pojedine sastojke pšenice.
Raštika (raštan, lisnati kelj) - vrlo bogata antioksidansima, kao što su lutein, beta karotin i vitamin C. Smanjuje pojavu raka. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje se ljudima sa kamenom u bubregu.
Riba i riblje ulje - vrlo ljekoviti i sprečavaju pojavu više bolesti. Štite srce, smanjuju pojavu moždanog udara, reumatski artritis, artrozu, astmu, psorijazu, visoki pritisak, tip II dijabetesa, migrenu, ulcerozni kolitis. Djeluje kao antikoagulans i protiv upala. Povećavaju korisni holesterol, a smanjuju trigliceride. Neke ribe su bogate antioksidansima selenom, koenzimom Q-10, kao i masnim kiselinama omega-3, pa smanjuju pojavu raka debelog crijeva i dojke. Po ljekovitim svojstvima najbolje su sardina, skuša, haringa, losos i tunj.
Riža - djeluje protiv proliva, dok su rižine mekinje dobre protiv zatvora.
Senf - smanjuje otok sluzokože, nakupljanje sluzi u dišnim putevima, smanjuje „zapušenost“ izazvanu prehladom i upalom sinusa.
Smokva - djeluje laksativno, antiulcerozno, antibakterijski i antiparazitski.
Soja - bogata hormonima. Smanjuje pojavu raka dojke i prostate. Snižava krvni pritisak.
Špinat - vrlo bogat antioksidansima, naročito beta karotinom, i luteinom. Snižava holesterol. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje se bolesnicima sa kamenom u bubregu.
Šećer - djeluje umirujuće i smanjuje bol. Veća količina šećera doprinosi dijabetesu.
Šljiva - djeluje laksativno i antibakterijski.
Špargla -vrlo bogata antioksidansom glutationom koji djeluje antikancerogeno.
Zob - smanjuje holesterol. Korisna je protiv bronhitisa i nekih stomačnih tegoba. Djeluje antidepresivno i može pomoći u odvikavanju od pušenja.

Zahvaljujemo dr. Taibu Šariću, za ovaj informativni savjetnik!

 
Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.