UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Glavna jela

Jela iz woka - općenito

Wok - brzo, svježe i zdravo

Wok je u posljednje vrijeme postao iznimno popularan, jer se hrana u  priprema kratko, a vrlo ukusna jela jedu se dok su još topla i zadovoljavaju potrebu za okusima i mirisima koji krase domaću hranu.


Wok je tradicionalna kineska posuda stara više od 3000 godina. Danas se koristi u gotovo posve neizmijenjenom obliku.  Posebnost woka je što, za razliku od uobičajenih posuda koje koristimo u domaćinstvu, u njemu možemo raditi mnogo stvari. Jednako je koristan i kod kuhanja i kod prženja, pirjanja, poširanja, pečenja i ostalih načina obrade hrane, a ono što je možda najbolje kod kuhanja u woku je brzina pripreme. Namirnice koje se pripremaju u woku imaju karakterističan sočan i hrskav okus što je glavno obilježje kineskih jela. Dakle od predjela do deserta- sve možete pripremiti u samo jednom woku, a tako pripremljeno jelo zadržat će izvoran okus i miris.


Zbog specifičnog načina pripreme i obrade, namirnice pripremljene u woku maksimalno zadržavaju prehrambene vrijednosti. A zbog širokog spektra načina pripreme, ova je posuda i jako ekonomična: u njoj možemo kuhati juhu, pirjati jelo, pripremiti salatu te napraviti desert. Zbog zaobljenih stijenki, wok ima veću površinu za kuhanje, a namirnice koje se koriste stalno se miješaju i pritom stalno vraćaju u sredinu. Upravo zato proces kuhanja traje kraće.    

Koji wok je najbolji? 

Oblik woka vrlo je prepoznatljiv i specifičan. Današnji oblik woka gotovo je neizmijenjen oblik izvornog woka koji je nastao prije više od 3000 godina.  Wok je širok i ima zaobljeno dno. Ranije se koristio sasvim zaobljenog dna koji je savršeno odgovarao ognjištima na otvorenom, a danas je zbog praktičnosti dno ravno, kako bi mogao stajati na štednjaku.  

Materijali od kojih se izrađuje wok mogu biti aluminij, emajl, teflon, rostfraj i ostali, ali onaj originalni napravljen je od lijevanog željeza (gus). Emajlirani su nešto lakši za održavanje i lakše su težine, pa samim time su i lakši za rukovanje, ali profesionalni kuhari uporno hvale onaj guseni koji je težak. Kada kupujete wok imajte u vidu da je to posuda čiji je rok trajanja vrlo dug, što znači da ćete ga slobodno moći prenijeti i svojoj kčeri u nasljedstvo. Postoje različite veličine woka, a vi odaberite onaj koji vama najviše odgovara. Moguće je da do kupca dođe i neobrađeni wok, ravno iz Kine. To je odlično, ali zahtjeva i dodatnu pripremu. Tada je potreban postupak koji se naziva kaljenje, a radi se tako da se wok postavi na plinski plamenik i pusti sve dok ne dođe do usijanja. Kada dođe do usijanja treba ga isti tren uroniti u hladnu vodu. Na taj način wok postaje čvršći i trajniji, no najčešće ovaj postupak ipak nije potreban jer se wok prodaje u već gotovom obliku.

Prednosti woka

Kratko pirjanje;

Toplina se ravnomjerno prenosi na sve dijelove posude za pirjanje (woka);

Sačuva se nutritivna vrijednost namirnica;

Očuvan izvorni okus hrane;

Multifunkcionalna posuda za pripremu hane: kuhanje, pirjanje, prženje;

Načini pirjanja:


Pirjanje bez luka;
Pirjanje bez puno začina;Podlijevanje vodom, a ne uljem;

Održavanje

Nekoliko puta godišnje trebate posvetiti posebnu brigu svom woku na način da nauljite wok iznutra i izvana te ga takvog zagrijavajte na najvećoj temperaturi, neovisno o izvoru topline. Kada se wok ohladi ponovite postupak i tako nekoliko puta zagrijavajte wok i pustite da se ohladi, ali ga ne zaboravite cijelog nauljiti. Ovakva priprema woka omogućava da se na njemu stvori fini sloj koji će sprječavati lijepljenje hrane i omogućavati lakše čišćenje. S vremenom će wok dobivati sve tamniju boju - to je dobro jer što je tamniji - to će hrana pripremljena u njemu biti bolja. Što se svakodnevnog održavanja tiče - wok se čisti vrlo jednostavno, baš kao i svako drugo posuđe.
   

 

 

 

RECEPTI 

(Sve recepte potražite u rubrici RECEPTI/Glavna jela - Jela iz woka);

 

 

 

 

RECEPTI RADIONICE 

1.    Hladnjak u woku;

2.    Ti ukusni štapići – Štapići povrća u woku;

3.    Cvjetača sa slanutkom u umaku od rajčice;

4.    Tofu sa kiselim zeljem;

5.    Gljive sa porilukom;

6.    Meksički wok - Tortilje punjene povrćem iz woka;

7.    Oslić sa koromačem;

8.    Piletina ala Sečuan;

9.    Kuskus sa pastrnakom i grožđicama;

10.  Tjestenina i povrće u woku na mediteranski;

11.  Juha iz woka: bistra juha od povrća;

12.  Povrće i suhe smokve u woku;   

 

Uppt, listopad 2011./m.v.

Patlidžani i umak od jogurta

Priprema: 

1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Probušite kožu patlidžana vilicom i stavite na pladanj za pečenje. Pecite 40 minuta, dok ne omekšaju.

2. Ohladite patlidžane, prerežite ih, izvadite meso i stavite u zdjelu.

3. Zgnječite patlidžane s maslinovim uljem, sokom od limuna i češnjakom dok ne bude mekana smjesa ili nekoliko sekundi izmiješajte u sokovniku ili mikseru.

4. Nasjeckajte pimente na male kockice i dodajte u smjesu patlidžana.

5. Na kraju dodajte jogurt. Dobro promiješajte i začinite solju i paprom.

6. Dodajte nasjeckane masline i ostavite u hladnjaku hladiti 30 minuta.

7. Stavite cvjetiće brokule i cvjetače te mrkvu u zdjelu i prelijte kipućom vodom. Neka se lagano namaču 2 minute, isperite u hladnoj vodi. Ocijedite i poslužite uz crudites (miješano zeleno povrće). 

Savjet kuhara

Slijedeći srednjoistočni stil ovog jela, možete poslužiti i komadiće toploga, beskvasnog kruha poput naan ili pitta (vrste lepinja). 

Izvor: Niskokalorična jela, specijalno izdanje za Večernji list 

http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/vegetarijanska-prehrana/14/patlidzani-i-umak-od-jogurta/198/ 

 

Uppt, kolovoz 2011.

Rajčice s nadjevom od raži;

Potrebno: 

150 g raži;2 žlice kravljeg sira;50 g gorgonzole (ili mozzarele);2 žlice jogurta;½ žličice jabučnog octa;1 žličica ulja;1 žlica usitnjenog crvenog luka;2 žlice usitnjenog peršina ili bosiljka ili majčine dušice (a može i sve zajedno ali jednu žlicu);malo soli;4 rajčice (srednje veličine);4 lista zelene salate;4 masline; 

** salata i masline za ukras 

Priprema: 

Raž namočite preko noći da nabubri. Sutradan ga skujahte sa pola kockice juhe od povrća i začinima. Kad skuhate, odstranite i ostavite da sve stoji u toploj vodi. U međuvremenu kravlji sir pomiješajte sa gorgonzolom (ili nasjeckanom mozzarelom) i pomiješajte sa jogurtom ili sojinim vrhnjem. Toj smjesi dodajte ocijeđenu raž sa začinima, dodajte sjeckani luk i ulje i ocat po ukusu. Također lagano posolite. 

Rajčice operite, odsjecite kapice i oprezno izdubite meki dio koji nasjeckajte i dodajte mješavini. Time napunite rajčice i složite na listove zelene salate, na vrh stavite maslinu i poslužite na pladnju. 

Ukoliko vam je ostalo još smjese možete dodatno time napuniti još poneku rajčicu, a ako nemate rajčice, smjesu stavite u posudice i poslužite uz rajčice! 

Dobar tek.  

Uppt, kolovoz 2011/m.v./recep prilagođen 

Izvor:  Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb

Pikantno jelo od kuhane raži;

Izvrsno glavno jelo kojim ćete iznenaditi ukućane ali i goste!   

Potrebno: 

350 g kuhane raži;30 g maslaca;1 žlica kiselog vrhnja (ili sojinog);2 žlice usitnjenog različitog začinskog bilja po izboru ( peršin, vlasac, majčina dušica, curry, mljevena slatka paprika, mažuran) - može biti svježe nasjeckano ili osušeno;1 list lovora;150 g pikantnog sira (gauda);1 žlica juhe od povrća; 

 

Priprema: 

Zrnje raži namočite preko noći. Sutradan ga zakuhajte u vodi s listom lovora, začinima (osim caurry) i žlicom juhe od povrća. Ako nemate juhu, onda pola kockice vegeta juha od povrća razmutite u 1 dcl vode i dodajte u juhu.

Kuhajte na tihoj vatri dok ne omekša onda zatvorite vatru i pustite da nabuja. Ocijedite, izvadite lovor te umiješajte maslac i nasjeckano začinsko bilje i mljevenu crvenu papriku.

Začinite curryjem (na vrh male žličice da ne preuzme okus). Sir naribajte i poslužite posebno u posudici sa žličicom.  

Savjet:

Uz ovo jelo poslužite salatu od ribane mrkve i komorača ili kuhanu brokulu ili prokulice posute orasima ili zelenu salatu sa mljevenim orašidima (orasi,bademi, lješnjaci ili pinjoli).  Umjesto sira kao prilog možete ponuditi umak od šampinjona i povrća, pirjano povrće,  a to također možete umiješati u pripremljenu raž! 

Izvrsno i nesvakidašnje jelo koje će obogatiti gastro ponudu vašim ukućanima i gostima! 

Dobar tek! Uppt, kolovoz 2011./m.v.

 Izvor:  Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb

 

Povrće s prosom

Povrće s prosom 

 

Vidi: Proso;

Izvrsno jelo namijenjeno onima koji ne vole rižu, ali vole jela koja se pripremaju i izgledaju kao rižoto.  

Priprema:
Luk sitno nasjeckajte i stavite u posudu u kojoj ste prethodno ugrijali malo ulja i rastopili maslac. Pustite luk da uvene, tj. da se poprži a da ne izgubi boju, te zatim dodajte povrće isjeckano na kocke.
Sve zajedno još malo popržite, dodajte proso i lagano podlijte vodom ili temeljcem. Začinite solju i paprom prema potrebi te uz lagano miješanje pustite da se pirja uz povremeno podlijevanje.
Pretkraj dodajte još malo maslaca, sve zajedno promiješajte i pustite još malo da zrna nabubre. Poslužite na tanjur zajedno s povrćem.
 

Potrebne namirnice:

30 dag prosene kaše;2 paprike;10 dag šampinjona;0,5 dag maslaca;1 luk,crveni;1 režanj češnjaka;vezica peršina;5 dl temeljca od povrća;0,1 dcl ulja (može i maslinovog koje se doda na kraju kuhanja);  

Napomena: 

Također  se ovaj recept može primijeniti i na povrće s heljdom. Također vrlo ukusno jelo!

Osobna preporuka (Mirela): heljdu upotrebljavam obavezno u kombinaciji s povrćem, te također kod različitih jela gdje se dodaje riža (sarma, punjene paprike, ćufte, punjene tikvice i sl.) a također i heljdu dodajem u juhe umjesto tjestenine!   

 

Vidi: HELJDA;

 

Uppt, 01.08.2011./m.v. 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.