UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Glavna jela
Pita s vrganjima
- Detalji
- Objavljeno Petak, 29 Listopad 2010 23:00
- Hitovi: 6731
Sastojci:
500 g gotovih kora za savijače;
500 g vrganja;
1 ljubičasti luk;
2 režnja češnjaka;
maslinovo ulje;
sol, papar;
4 jaja;
2 dcl svježeg sira;
1 dcl jogurta;
1 vrećica praška za pecivo;
integralni sezam-za posipanje:
Priprema:
Prvo trebamo pripremiti te divne jesenje šumske plodove-vrganje. Najprije ih očisti od zemlje pa nasjeckaj na kriškice (i klobuk i zdrave dijelove stabiljke). Operi i prokuhaj u vodi. Zatim dobro ocijedi.
Na maslinovom ulju izdinstaj sitno sjeckani luk pa mu dodaj češnjak. Dodaj vrganje, sol i papar po ukusu i dinstaj 20-ak minuta. Podlij vodom. Kad je sva tekućina isparila, vrganji su spremni za pitu.Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih.
Na dno većeg četvrtastog pleha stavi papir za pečenje. Na njega položi prvu koru za savijaču, lagano premaži maslinovim uljem, na nju drugu koru, ponovo premaži i treću koru. Na treću koru rasporedi dio nadjeva od vrganja. Zatim poklopi idućom korom i tako slaži po tri kore, filaj nadjevom, dok ne potrošiš sav "materijal".
Zadnji, gornji dio neka bude nadjev od vrganja-nemoj ga poklapati korom. Umuti jaja sa svježim posnim sirom, jogurtom i praškom za pecivo. Ovime prelij gornji sloj pite (vrganje).
Posipaj sezamom i stavi peći na 40-ak minuta. Nakon prvih pola sata pečenja, smanji na 180 stupnjeva. Gotovu pitu pusti da se malo ohladi pa razreži na kocke i posluži.
Odlična je i topla i hladna!
Pita je prefina, uvijek pokupi sve pohvale, a vrganji joj daju karakterističan i divan miris/okus.
Ovaj recept poslala nam je naša vjerna posjetiteljica weba i moja prijateljica Sanja iz Zenice.
Hvala Sanji, i dalje očekujemo dobre i interesantne recepte!!!
Uppt, 13.10.2010.