UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Zdravlje

Bijes naš svagdašnji

Benjamin Franklin:

«Bijes nikada ne postoji bez razloga, no rijetko kada je riječ o valjanu razlogu». 

 

Bijes ili srdžba je najzavodljivija negativna emocija.

Pitate se, zašto zavodljiva? Najlakše joj dozvolimo da nas obuzme, najlakše je pokažemo, čak joj dopustimo da se rasplamsa do neslućenih razmjera. Bjesnimo na nekog ili na nešto, bjesnimo i na sebe zato što smo nešto učinili, ili zato što to nismo učinili. Vodimo svoj unutarnji, pravednički monolog koji ispunjava naš um najuvjerljivijim razlozima za iskaljivanje bijesa. Pojavom, eskalacijom ili kontrolom bijesa bavili su se najčešće psiholozi.  

 

Tako je psiholog, Dolf Zilman, sa University of Alabama, zaključio da je osjećaj ugroženosti univerzalno sredstvo koje potiče bijes. No, ne samo fizička ugroženost nego i simbolička prijetnja poštovanju ili časti kao i frustriranost na putu do važnog cilja jednako mogu biti razlozi, da čovjek «pusti s lanca»  bijes, a onda ga teško zaustavi.  

 

Tibetanski učitelj, Chogyam Trungpa, savjetuje da ne potiskujete bijes, ali se nemojte ni povesti za njim!            

 

Dobro je znati, da srdžba izrasta na srdžbi 

Jednom probuđeni centar bijesa u mozgu, teško se «hladi». Iako neki misle da je dobro dati bijesu odušak, pokazalo se da emocionalni mozak «kipi» i onda kada se obrušite na uzročnika ili se iskalite na najbližu žrtvu. Takav odušak zove se katarza, ali pokazalo se da ništa od toga nije dovelo do smirenja. Savjet je, pokušajte racionalno promišljati i pratiti zbivanja u svom tijelu. Osvjestite što vam se događa, dok bjesnite: srce vam bjesomučno lupa, crvenite u licu, stežete šake, glas je povišen i podrhtava, usta su vam suha.. Dok se bavite svojom fiziologijom, polako ćete se «ohladiti», i tek tada, konstruktivno i samopouzdano riješite sukob. Kada imate nadzor nad situacijom, možete doći do spoznaje što sve možete učiniti kada vas netko povrijedi. Nije lako ali je jedino efikasno!  

 

Potvrdu tome dala je psihologinja Diana Tice, sa Case Western Reserve University, baveći se problemom upravljanja bijesom. Zaustavljanje bijesa i hlađenje uzrujanog mozga dolazi tek promatranjem situacije na pozitivan način. Nije dovoljno duboko udahnuti, ni brojati do deset ili pedeset, nego razmišljati što sve možemo učiniti umjesto vikati, vrijeđati ili udariti. Uključivanje drugih dijelova mozga, aktiviranje misaonih centara, iskapča uzbuđenu amigdalu koja odašilje signale alarma i panike. Amigdala je mala, ali za održanje života vrlo značajna žlijezda u sljepoočnom dijelu mozga. Aktivira se čim mozak procijeni da smo u opasnoj situaciji. 

 

Jesmo li baš toliko često izloženi opasnosti, da nam se amigdala «pali», a mi se prepustimo srdžbi?

Prema onom što vidimo u tramvaju, na radnom mjestu ili na sportskim terenima, iako nismo u fizičkoj ugrozi, mozak nam šalje signale da nam je ugrožen ponos, ego ili egzistencija, jer svako malo netko nekoga izvrijeđa, prebije, ne baš rijetko upotrijebi i oružje. Vraćamo li se tako na primitivnije oblike ponašanja? Zaboravljamo gdje smo i tko smo, homo sapiens u XXI stoljeću?! Hm, Hm... Nije li užasno vidjeti izobličeno lice bijesnog mladića koji udara drugog čovjeka, jednako mladog ili starijeg, svejedno? Često su udarci popraćeni i bujicom prostota, a bijes ga tjera da udara i onda kada je «protivnik» već na tlu, nemoćan i poražen. Nisu važni razlozi sukoba, nema olakotnih okolnosti, to je ponašanje sramotno i nedostojno čovjeka. Najgore je to što nije rijetka pojava. Zabrinjavajuće je i to što se tako ponašaju vrlo mladi ljudi, gotovo još djeca. Uče li po modelu? Gdje su to vidjeli? U kući ili na cesti? Možda na filmu? Filmska industrija proizvodi filmove prepune nasilja, jer bolje se prodaje krv i seks nego teme o nekim drugim ljudskim vrlinama i vrijednostima. Mora li baš sve biti u funkciji profita?   

 

Posebna je priča bijes kojeg osjećamo prema sebi.

Ljuti smo što smo dozvolili da nam se dogodi greška u procjeni, ili što smo učinili nešto što smo znali kako će završiti. Svađamo se sami sasobom, ali nam to ne donosi olakšanje. Stoga svoj bijes iskalimo na pogodnu žrtvu, kriva su nam djeca jer ne slušaju, prave nered, kriv nam je partner jer nije dovoljno pažljiv ili nas sluša samo površno. Kriv je šef jer previše traži od nas itd. Namrgođena lica prolaze kraj nas po ulici, neljubazni pogledi zaustavljaju nam smiješak i komunikaciju u trgovinama i kafićima.  

 

Što vas najviše ljuti?

Je li to nemogućnost da ostvarite svoje želje i zamisli? Jeste li ljuti na onog tko vas u tome sprječava ili na sebe, jer ne znate kako to postići? Razljutite se lako i brzo, ili se suzdržavate do granica izdržljivosti, a kada vam «prekipi», stradaju svi oko vas? Odgovori na ta pitanja mogli bi vam pomoći da procijenite kada ste u rizičnoj situaciji, kako bi  poduzeli odgovarajuće korake da do eksplozije bijesa ipak ne dođe. Rekli su mi ljudi da je to i pitanje temperamenta. Istina je da sangvinici i kolerici snažno iskazuju svoje osjećaje prema van. Pokazuju bijes kao i druge osjećaje, uz to što će sangvinici brzo eksplodirati, pa se brzo smiriti, dok će kod kolerika to malo potrajati. No, ne treba misliti da flegmatici i melankolici zbog toga što «kuhaju» u sebi ne će pobjesniti ako ih «gazite» ili provocirate. Malo će dulje potrajati ali mogli bi vas iznenaditi svojom reakcijom. Kažu da slonovi dugo žive, pa i dugo pamte – bolje je da se ne zamjerite ni slonovima ni onima koji će vam uvredu kadtad vratiti. 

 

Svi znamo da je u nekim državama  SAD-a dozvoljeno posjedovanje i nošenje oružja.

I Švicarci imaju ozakonjeno posjedovanje oružja, ali nekako baš nismo čitali da se ubijaju po ulicama, dok Amerikanci lako potežu oružje, kao da doba divljeg zapada nije prošlo. Uzimajući u obzir naš balkanski temperament, a imate li pri ruci oružje i naljutite se, situacija se može pretvoriti u  krvavu tragediju. Malo smo opterećeni i tradicionalnim stavovima, teško praštamo nevjeru (ženinu), pa se u mozgu uzkovitla ideja za osvetom. Ne ide se u osvećivanje hladne glave, uz promišljanje i svijest o posljedicama. Ne, ideja vodilja je : ne ćeš biti moja, ali i ničija! I tako, ode nekoliko života. Na sudu se takvi zločini zovu «zločini iz strasti», a strast je kao olakotna okolnost, jer je čovjeku pao mrak na oči, pa je smanjeno odgovoran za ono što je učinio. Uz bijes se često povezuje riječ «afekt», što je, po definiciji osjećaj jakog intenziteta i kratkog trajanja, ali dovoljno dugog da u afektu nekoga premlatite, ubijete ili bar izvrijeđate.           

 

Već i sasvim mala djeca mogu imati problema s bijesom.

Uzrujani mališan uzvraća udarac svojem vršnjaku, a nije rijetko da potrga igračku ako nije bilo sve kako je zamislio. Mališani vrište, štipaju se i grizu. Pokazuju da se i u njihovu mozgu rađa bijes. Svakako takve ispade treba uzeti sasvim ozbiljno, jer ignoriranje takvog ponašanje vodi u ozbiljniji poremećaj. Djecu treba smiriti, tražiti da se ispričaju, a pomaže i razgovor o tome kako se mogao sukob riješiti bez suza i štete. To isto vrijedi i za odrasle, ali najčešće nedostaju mame ili «tete» koje bi posredovale u svađi. 

 

ŠTO UČINITI AKO SE JAKO RAZLJUTITE: 

a) Udaljite se s mjesta gdje se sukob dogodio;

b) Hodajte i duboko dišite;

c) Natjerajte se da razmišljate o potpuno drugoj temi;

d) Bilo koja tjelesna aktivnost može pomoći bržem smirivanju;

e) Nakon što osjetite opuštenost, razmislite o konstruktivnom rješenju;    

 

 

Autor:Ivana Sabor  

Žuč i metabolizam masti

Objavljeno, obiteljski časopis o zdravlju Zdrav život br. 93/2011

http://www.zdrav-zivot.com.hr/index.php?cat=zuc_i_metabolizam_masti

 

Piše: Slađana Divković, dr. med., Acu Medic centar, Zagreb, dopredsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine

 

Poznato je da su masti važan sastavni dio prehrane i da iz masti osiguravamo 30 posto dnevnog kalorijskog unosa. S druge strane sve masti nemaju jednak učinak na naš organizam. Razlikujemo esencijalne (nezasićene masnoće) koje su prijeko potrebne i koje naš organizam ne može sam proizvesti i neesencijalne ili zasićene masnoće koje u prehrani treba izbjegavati ili maksimalno smanjiti njihov unos. Ove prve nazivamo još i "dobre masti", a odnose se na nezasićene masne kiseline.


Općenito rečeno, masti koje su na sobnoj temperaturi u tekućem stanju kao što su hladnoprešana ulja (maslinovo, suncokretovo, bučino, sezamovo, laneno) ubrajamo u tzv. dobre masti. Nezasićene omega-3 masne kiseline iz ulja hladnovodnih riba i ulja lana isto tako ubrajamo u dobre masti. Budući da te masti ne možemo proizvesti, moramo ih unositi ili hranom ili suplementima.


Masti (lipidi) u krvi se nalaze vezane za bjelančevine plazme  u obliku kompleksa koje nazivamo lipoproteini.


Najvažniji lipidi plazme su: trigliceridi (neutralne masti), kolesterol i fosfolipidi. Kolesterol unosimo u organizam isključivo namirnicama životinjskog podrijetla, dok ga biljna ulja ne sadrže.
U stanicama razlikujemo dva tipa masti (lipida):

  • Strukturni lipidi ili tkivni lipidi u koje ubrajamo kolesterol i fosfolipide
  • Rezervni lipidi koji ulaze u sastav masnog tkiva, gdje se deponiraju i služe za stvaranje energije za vrijeme dok ne unosimo hranu, a čine ih trigliceridi (neutralne masti).

Kolesterol i fosfolipidi ulaze u sastav membrane svake stanice gdje među ostalim reguliraju staničnu propusnost.


Kolesterol je važan i za stvaranje žučnih kiselina, steroidnih hormona (hormona kore nadbubrežne žlijezde, spolnih hormona te vitamina D). Jetra može sama proizvesti kolesterol koji onda označavamo kao endogeni. Jedan dio kolesterola unosimo i prehranom. Taj kolesterol nazivamo egzogenim (unijetim izvana, prehranom).

Funkcija jetre je stvaranje žuči


U probavi i metabolizmu masti važnu ulogu ima žuč koja se stvara u jetri, dok žučna vrećica služi samo za pohranjivanje i koncentriranje žuči i po potrebi je izlučuje u početni dio tankog crijeva (duodenum), gdje se zbiva apsorpcija masti.


Žuč je kompleksna mješavina (otopina) vode i u njoj rastvorenih neorganskih i organskih tvari. Neorganski dio čine elektroliti: Na, K, Cl i HCO3 u koncentraciji koja je slična onoj u krvnoj plazmi.
Organski dio žuči čine:

  • žučne soli
  • kolesterol
  • žučni pigmenti (konjugirani bilirubin)
  • fosfolipidi (lecitin).

U žuči se nalaze i male količine enzima kao što su alkalna fosfataza (AP) i transaminaze te male količine proteina osobito albumina. U žučnoj vrećici žuč se koncentrira od 4 do 10 puta u odnosu na takozvanu primarnu žuč koja se stvara u jetrenim stanicama, pa se i koncentracija žučnih soli i kolesterola u žučnoj vrećici povećava oko deset puta. Stvaranje žuči u jetrenim stanicama i njezino izlučivanje u žučne kapilare teče neprekidno pa se tijekom 24 h stvori od 800 do 1000 ml primarne žuči.


Izlučena žuč skuplja se u žučnom mjehuru i koncentrira (sekundarna žuč) te se odatle na mahove prazni u tanko crijevo (diskontinuirano) tek kad to zahtijeva probava, u prvom redu masnih tvari.

 

Uloga žuči u metabolizmu masti


Žučne soli najzastupljenije su u organskom dijelu žuči pa su samim time i najvažnije u metaboličkoj funkciji žuči:

  • žučne soli su biološki deterdženti koji smanjuju površinski napon lipida te tako masne tvari održavaju u obliku micela u rastvorljivom stanju u vodenoj otopini (žuči)
  • žučne soli u tankom crijevu emulgiraju masti    osiguravajući njihovu crijevnu apsorpciju i apsorciju vitamina topljivih u mastima
  • u crijevima aktiviraju crijevne i pankreasne enzime (lipaze) važne za razgradnju masti.

Žučne soli i kolesterol moraju biti u ravnoteži u samoj žuči, a svaki poremećaj njihova omjera može dovesti do kalkuloze (stvaranja kamenaca u žučnjaku).


Već smo rekli da se kolesterol stvara u jetri (endogeni kolesterol), a jedan dio kolesterola dolazi nepromijenjen u žučnu vrećicu. Kolesterol se izlučuje putem jetre i žuči na taj način da se 80 posto oksidira u žučne kiseline. Lecitin stabilizira kolesterol u žuči. Treba naglasiti da 30 posto dobrog ili HDL kolesterola čine fosfolipidi u čijoj je osnovi lecitin.


Žučne boje (bilirubin) većim dijelom nastaju u slezeni (razgradnjom hema iz ostarjelih eritrocita), a u jetri se vežu u konjugirani bilirubin i izlučuju u žučne kanale. Po prolasku žuči u tanko crijevo bilirubin se pretvara u urobilinogen i dalje izlučuje stolicom u obliku sterkobilinogena (pigment od kojeg potječe normalna boja stolice).

 

Holestaza (zastoj u stvaranju žuči)


Do smanjenja ili prestanka izlučivanja žuči najčešće dolazi kao posljedica opstrukcije (začepljenja) žučnih kanala ili kada oštećene jetrene stanice zaustave stvaranje žuči. Tada u krvnom serumu dolazi do nagomilavanja tvari koje se normalno izlučuju putem žuči: bilirubina, alkalne fosfataze, serumskog kolesterola.U mokraći se pojavljuju žučni pigmenti (bilirubin, urobilin, urobilinogen), ona postaje tamnija pa se kaže da je boje "kao crno pivo", dok stolica postaje svjetlija, bezbojna, aholična "kao žuta glina".

Zastoj u stvaranju žuči može biti praćen žuticom (osobito konjunktiva oka i kože), od diskretne do progredijentne žutice, te svrbežom kože (pruritus) koji nastaje zbog povratnog tijeka žuči unutar jetrenih sinusoida i prodiranja žučnih soli i pigmenata u krv.

Holelitijaza (kamenci u žučnoj vrećici)


Računa se da oko deset posto općeg pučanstva i 30 posto pučanstva u dobi iznad 65 godina ima kamence u žuči (bilijarne konkremente) koji u polovine tih osoba ne izazivaju simptome.
Simptomi se pojavljuju samo kad se kamenci "pokrenu" i zatvore izvodne žučne kanale (ductus cysticus i choledochus). Najčešće se pojavi bol ispod desnog rebrenog luka i širi se pod desnu lopaticu i u desno rame. Bolovi mogu biti praćeni povišenom tjelesnom temperaturom, porastom leukocita u krvi (leukocitozom), pojavom tamne mokraće i aholične stolice te žuticom i povraćanjem. Ako su kamenci aktivni, multipli i stvaraju komplikacije, uklanjaju se kirurški. Operacijom se odstranjuje kompletna žučna vrećica, nakon čega se žučni kanali kompenzacijski malo prošire, a jetra i dalje nastavi proizvoditi primarnu žuč.


Žučni kamenci u gotovo 90 posto slučajeva pojavljuju se zajedno s upalom sluznice žučnog mjehura (kronični holecistitis). Debljina je jedan od čimbenika za nastanak kolesterolskih žučnih kamenaca jer je kod pretilih osoba povišena koncentracija slobodnih masnih kiselina i kolesterola u krvi.

 

Utjecaj hrane na stvaranje žuči


Proizvodnja žuči ovisi i o hrani koju unosimo u organizam. Ugljikohidrati nemaju utjecaja, dok bjelančevine i osobito masti potiču njezinu proizvodnju.


Životinjske masti sadrže zasićene masne kiseline koje smanjuju razgradnju kolesterola, a povećavaju njegovo stvaranje u jetri te pritjecanje u žuč. Hrana bogata zasićenim mastima remeti odnos žučnih soli, kolesterola i fosfolipida u žuči. Ugljikohidrati, osobito rafinirani, povećavaju stvaranje triglicerida u jetri. Slično se ponaša i alkohol.


Kod povišenih triglicerida mogu pomoći i omega-3 masne kiseline iz hladnovodne ribe ili iz lanenog sjemena i ulja.

 

Povišene masnoće u krvi


Na razinu masti u krvi djelomično možemo utjecati jedino prehranom, budući da se dio kolesterola i triglicerida stvara u jetri.

 


Količina kolesterola u krvi određena je:

  • brzinom sinteze u jetri
  • količinom dobivenom hranom
  • brzinom pretvorbe kolesterola u žučne kiseline
  • stupnjem reapsorpcije žučnih kiselina u donjem dijelu crijeva.

Navedeni metabolički čimbenici ovise i o:


genotipu osobe, načinu prehrane, stupnju hidracije, razini stresa i sl.

 

Češći obroci niži kolesterola


Razina kolesterola u krvi može se nadzirati ne samo vrstom hrane koju jedemo, nego i učestalošću obroka. Istraživanje provedeno na sveučilištu Cambridge pokazalo je da su osobe koje su jele pet i više puta na dan imale oko pet posto niže koncentracije kolesterola od onih koje su rijeđe jele.

 


Laboratorijski pokusi upozoravaju na to da jedenje velikih obroka nakon dugog razdoblja bez hrane mijenja način na koji se mast metabolizira i sprema u masno tkivo i povećava viškove inzulina koji potiču na rad mnoge jetrene enzime odgovorne za proizvodnju kolesterola.

Prehrana i povišene masnoće u krvi


U prehrani se savjetuje uzimati:

  • omega-3 masne kiseline iz plave ribe (srdela, skuša, tuna) koje pomažu u snizivanju triglicerida te laneno sjeme koje je namirnica biljnog podrijetla koja sadrži omega-3 masne kiseline, a ne savjetuju se bijeli šećer, slatkiši i alkohol
  • hladno prešana ulja bogata nezasićenim masnim kiselinama: suncokretovo, maslinovo, bučino, sezamovo, koja su bogata i vitaminom E i cinkom te povećavaju razinu HDL kolesterola, kao i koštunjičavo voće: bademe, lješnjake, orahe te sjemenke buče i suncokreta
  • hranu bogatu vitaminima B skupine: žitarice kao što su zob i raž, integralna riža i fermentirana crvena riža koja se može naći i u suplementima, klice, mahunarke
  • polifenole iz hrane: jabuka i jabučni ocat koji su bogati kalijem
  • zeleni čaj koji sadrži polifenol katehin (ima osobine vitamina P), te mangan koji pomaže u metabolizmu masti
  • češnjak (glikozidi sumpora) koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i smanjenju kolesterola
  • celer koji pomaže jetrenim enzimima u metabolizmu masti, a ujedno djeluje kao blagi živčani tonik, diuretik i antihipertenziv.

ACU MEDIC CENTAR

akupunkture i nutricionizma savjetovalište za pretilost i bolesti metabolizma,

vitaminsko-mineralna dijagnostika,

Slađana Divković, dr. med., J. Šižgorića 19, Zagreb,

tel.: 01 34 56 974,

GSM: 091 580 1677;

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Bez lijekova skinite visoki tlak

http://www.net.hr/zdravlje/page/2011/02/10/0484006.html  

 

 

 

Visoki tlak je zdravstveni problem koji se vrlo lako može spriječiti. Pa ipak on pridonosi nizu smrtnih slučajeva jer povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Muči li i vas ne posežite odmah za lijekovima - isprobajte ugodnije metode. 

 

Oko 28 posto osoba u SAD-u pati zbog visokog krvnog tlaka, a da toga nije ni svjesno, poručuju iz American Heart Association, a slična je situacija i u mnogim drugim razvijenim zemljama. Niste li ga mjerili u zadnje dvije godine, izmjerite ga sad. 

Srećom većina ljudi može smanjiti krvni tlak bez lijekova. Slijede neke strategije: 



1. Žustro šetajte - redovno  Tjelovježba omogućava da srce djelotvornije koristi kisik, tako da srce ne radi tako naporno. Većinu dana u tjednu vježbajte energičnije barem 30 minuta. S vremenom povećavajte brzinu ili produžujete duljinu šetnje. 



2. Birajte hranu bogatu kalijem 
Voće i povrće bogato je kalijem - a on snižava krvni tlak. Svakodnevno uzimajte 2.000 do 4.000 mg na dan. Jedite slatki krumpir, rajčice, narančin sok, krumpir, banane, grah, grašak, dinje i suho voće poput šljiva i grožđica. 



3. Pazite na skrivenu sol 
Umaci, kruh, konzerve, pekarski proizvodi, gotova hrana...sve su to izvori soli. Dovoljno je uzimati 1.500 mg soli na dan. Pola žličice soli iznosi oko 1.200 mg.

Soljenjem hrane obično uzmemo tek 15% posto soli koje unesemo u organizam - pazite zato na etikete i brzu hranu. Koristite li više začina sol vam neće biti toliko potrebna. 

 

4. Pijte alkohol - ali ne previše 
Umjereno pijenje alkohola, koje se odnosi na jednu četvrtinu do pola čaše alkoholnog pića na dan, bolje snižava krvni tlak nego potpuna apstinencija, pokazala je studija Boston's Brigham and Women's Hospital. Jedno piće bi iznosilo 3,4 dl pive, 1,5 dl vina ili 0,4 dl žestokog napitka. Veće količine alkohola djeluju loše no umjereno je poželjno jer štiti srce. 

 

5. Bez kofeina i nikotina 
Kofein povisuje krvni tlak stezanjem krvnih žila kao i zbog povećavanja efekta stresa. Kad smo pod stresom tijelo nam pumpa više krvi što povisuje krvni tlak. Kofein pogoršava ovo stanje. Pijte stoga kavu bez kofeina. Cigarete? Zaboravite ih već jednom. 

 

6. Radite malo manje 
Radite li više od 41 sata tjedno u uredu, rizik od povišenog krvnog tlaka povećava se za 15 posto, pokazala je studija sa Sveučilišta California, Irvine sa 24.205 osoba s područja Californie. 


 Prekovremeni rad ometa zdravu prehranu i tjelovježbu. Ne možete li raditi manje barem malo smanjite štetu. Podsjetite se podešavanjem alarma da je vrijeme da pojedete nešto hranjivo ili barem protegnete noge. Ili možda ipak možete raditi manje? 

 

7. Opustite se uz glazbu 
Prava melodija mogla bi vam pomoći. Pokazalo je to istraživanje na talijanskom sveučilištu u Firenci. Od 28 osoba koji su već imali povišeni krvni tlak zatražili su da svakodnevno po 30 minuta slušaju umirujuću klasičnu glazbu, keltsku glazbu ili indijske melodije. Istovremeno su trebali paziti da dišu dublje i mirnije.
 Nakon tjedan dana sistolički tlak se smanjio za 3,2, a nakon mjesec dana za 4,4 jedinice.    

 

 

 

 

Za web dostavila Ines Marinac, studentica politologije, I. godina  

Uppt, ožujak 2011. 

Antimikrobna rezistencija

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 9.4.2011. 

Više na: http://www.coolinarika.com/clanak/svjetski-dan-zdravlja-2011/

Ovogodišnja tema: Antimikrobna rezistencija (koja ugrožava učinkovitost mnogih lijekova koje danas koristimo) 

 

U spomen osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (7. travnja 1948. godine) i ove se godine 7. travnja slavi Svjetski dan zdravlja. Kako živimo u vremenu bogatom medicinskim znanstvenim istraživanjima te vrlo često svjedočimo otkrivanju novih revolucionarnih medicinskih postupaka i lijekova, primjerice antibiotika, mnoge su smrtne bolesti koje su ne tako davno ugrožavale živote ljudi, na sreću postale izlječive.  Ovogodišnja kampanja (za 2011.g.)

 

Svjetske zdravstvene organizacije posvećena medicinskim otkrićima, odnosno očuvanju njihovih dostignuća za buduće naraštaje, pa je glavna tema ovogodišnjeg  Dana zdravlja antimikrobna rezistencija koja ugrožava učinkovitost mnogih lijekova koje danas koristimo. Pod pojmom antimikrobne rezistentnosti podrazumijeva se otpornost mikroorganizama na određeni antimikrobni lijek koji je ranije djelovao na njega, odnosno na koji taj mikroorganizam ranije nije bio otporan. Antimikrobna rezistencija koja se globalno širi predstavlja veliki problem jer ugrožava učinkovitost mnogih lijekova, a s time i sam napredak u borbi protiv uzročnika mnogih bolesti 

 

Zastrašujući podaci o ovoj bolesti govore da u svijetu više od 8 000 ljudi svakodnevno umire od AIDS-a, a njih više od 13 000 se dnevno zarazi virusom HIV-a. 

 

Uslijed antimikrobne rezistencije, rezistentni organizmi, bakterije, virusi i neki paraziti odolijevaju napadu antibakterijskih lijekova kao što su antibiotici te antivirusni i antimalarijski lijekovi, uslijed čega liječenje postaje neučinkovito, i ne samo da infekcija ostaje, već se može proširiti i na druge ljude te uzrokovati epidemije.  Osim što nas antimikrobna rezistencija može vratiti u eru prije antibiotika, ona između ostalog naveliko opterećuje zdravstveni sustav i ugrožava postignutu zdravstvenu sigurnost ljudi. Upravo stoga što antimikrobna rezistencija predstavlja veliki svjetski zdravstveni problem u fokusu kampanje u povodu Dana zdravlja koju organizira Svjetska zdravstvena organizacija su i epidemije opakih bolesti AIDS-a, malarije i tuberkuloze.  

 

Primjerice, malarija koja se u više od 90% slučajeva javlja i ugrožava ljude koji žive u Africi veliki je afrički, ali i svjetski zdravstveni problem.  Svake godine od jednog jedinog ugriza komaraca prenositelja ove bolesti umire više od milijun ljudi, a ostalih nekoliko milijuna pati od ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Iako postoje vrlo učinkoviti lijekovi kojima se ova bolest može izliječiti, zbog mizernih uvjeta života, prvenstveno velikog siromaštva, oni su nedostupni većini zaraženih ljudi. Stoga Svjetska zdravstvena organizacija napominje da je najbolji lijek prevencija zaštitnim mrežama koje štite ljude od uboda komaraca noću dok spavaju, pa je njen cilj da svaka osoba u području ugroženom malarijom dobije svoju zaštitnu mrežu za krevet koja košta samo nekoliko dolara.  

 

Veliku opasnost za čovječanstvo predstavlja i tuberkuloza koja je i svojevrsni povijesni rekorder po broju umrlih.  Nažalost, iako mnogi misle da je ova bolest koja se pojavila nekoliko tisuća godina prije nove ere iskorijenjena od nje i dan danas godišnje umire više od 1,5 (milijun i pol)  ljudi, a broj njenih žrtava je i dalje u porastu.

 

Velik problem za zdravlje čovječanstva je i AIDS ili SIDA koja se prvi put spominje u studiji o učestalosti pojavljivanja neobičnih infekcija u populaciji homoseksualaca u SAD-u 1981. godine. Zastrašujući podaci o ovoj bolesti govore da u svijetu više od 8000 ljudi svakodnevno umire od AIDS-a, a njih više od 13.000 se dnevno zarazi virusom HIV-a, uzročnikom ove bolesti. K tome, od početka 21. stoljeća u Europskoj uniji broj oboljelih od AIDS-a se udvostručio.     

 

 

Više na: http://www.coolinarika.com/clanak/svjetski-dan-zdravlja-2011/  

Hranom protiv nesanice

Sve je veći broj ljudi koji pate od poremećaja sna i nesanice. Prije nego što posegnete za tabletama za spavanje, promijenite prehranu.


Pravilnim odabirom namirnica možete poboljšati san, postići mentalnu stabilnost i rješiti se probavnih tegoba.

Grah i ostale mahunarke obiluju vitaminima grupe B, odnosno vitaminima B6 i B12 koji pomažu regulaciji ciklusa sna i lučenju hormona serotonina koji regulira funkcije poput fine mišićne kontrakcije, regulacije temperature, apetita, osjećaja boli, ponašanja, krvnog tlaka i disanja. Kada je u ravnoteži, daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti.

Zdrave masti koje se nalaze u lososu i haringama povećavaju razinu hormona melatonina. Hormon koji pomaže uspostavljanju uravnoteženih navika spavanja i mentalnoj mirnoći i time regulira san.

Špinat je lako probavljiva namirnica niske energetske vrijednosti s obiljem vitamina, minerala, dijetalnih vlakana, klorofila i vode.

Veliki udio magnezija je jako bitan za organizam jer je magnezij neophodan kod rada mišića i srca dok kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma i time olakšava rad bubrega i srca, snižava krvni tlak, potiče rad gušterače i probavu te čišćenje organizma.

Kalij se prirodno nalazi u svježem voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mliječnim proizvodima te u ribi i s mnajim postkom u mesu.

http://zima.net.hr/blagdani/page/2010/01/12/0430006.html

 
Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.