UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Zdravlje
Vodič kroz probiotike
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 31 Svibanj 2011 12:29
- Hitovi: 4304
ZAGREB - Na policama supermarketa u razvijenim su se zemljama pojavili 1990. godine, a kod nas osam godina kasnije. Probiotici ili “dobre bakterije” u proteklih su 20 godina osvojili svijet pa se tako njihovo tržište sada procjenjuje na 17 milijardi dolara godišnje.
- Probiotici su živi mikroorganizmi dodani hrani s ciljem poboljšanja ravnoteže crijevne mikroflore koja je zbog nekog razloga poremećena. Kao funkcionalni dodaci hrani, probiotici se uglavnom konzumiraju preko fermentiranih mliječnih proizvoda jer je taj oblik najprihvatljiviji za potrošača - rekla je dr. Jagoda Šušković, redovita profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF), koja se dvadesetak godina bavi istraživanjem probiotika.
- Samo spominjanje riječi bakterija kod mnogih ljudi potiče negativnu reakciju, što je pogrešno jer nisu sve bakterije štetne. Probiotici potječu uglavnom iz dviju skupina bakterija, a to su bakterije mliječne kiseline i bifidobakterije, koje inače čine normalnu, uobičajenu intestinalnu mikrofloru ljudi - objasnila je prof. Šušković. Prema načinu primjene probiotici se mogu podijeliti na bioterapeutike i funkcionalne dodatke hrani. Probiotici kao funkcionalni dodaci pozitivno utječu na ravnotežu crijevne flore. Stoga često iste probiotičke kulture prehrambena industrija naziva funkcionalnim dodacima hrani, a farmaceutske tvrtke nutraceuticima - pojasnila je ova vrsna stručnjakinja.
Unosimo li tijekom duljeg vremenskog razdoblja dovoljno visok broj tih živih “dobrih” bakterija putem fermentiranog mliječnog proizvoda ili probiotičkog pripravka, možemo očekivati povoljne učinke na naše zdravlje.
Iako imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje, probiotici ipak ne mogu zamijeniti antibiotike i različite druge lijekove. (Tanja Rudež)
Uppt, preuzeto putem maila, svibanj, 2011.
Alergije - Alergijski semafor
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 10 Svibanj 2011 06:54
- Hitovi: 5089
Među najraširenije bolesti današnjice ubrajamo alergijske bolesti. Alergija ili preosjetljivost je neuobičajena i prekomjerna reakcija imunološkog sustava na različite, inače neškodljive, čimbenike okoliša. Razne biološke čestice prenosive zrakom glavni su uzročnici respiratornih bolesti. Pelud je definiran kao najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama. Zbog svoje veličine peludna zrnca ne mogu prodrijeti duboko u dišne puteve već uzrokuju simptome tipične za alergijski rinitis, djelujući na oči, nos i nosnu šupljinu.
Osnovno je obilježje polinoza godišnja periodičnost, tj. pojavljivanje simptoma u vrijeme polinacije biljaka. Epidemiološke studije iz cijelog svijeta pokazale su da je 25% svjetske populacije alergično, s tendencijom povećanja bez obzira na dob, rasu i socijalni status.
Vezano na temu mjeseca pogledajte 15.5. 2013. od 16,00 h na TV Jabuci emisiju Uppt iz serijala Čovjek i zdravstvena kultura, posvećenu Alergijama i imunitetu, u kojoj će na poziv voditeljice i urednice emisije gđe. Sonje Njunjić, gostovati dr. Alma Rožman, alergologinja.
Vezani tekstovi:
Alergijski semafor, peludna prognoza i peludni kalendar;
Alergije podrijetlom iz hrane!
Aerobiološki izvještaji u Europi;
Uppt, tema mjeseca svibnja 2013./02.05.2013./m.v.
Bolesti jetre i ljekovito bilje
- Detalji
- Objavljeno Subota, 30 Travanj 2011 19:55
- Hitovi: 5055
http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/14741/Bolesti-jetre-i-ljekovito-bilje.html
Radič, rukola, raštika i sve tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju čitav niz pozitivnih utjecaja na zdravlje.
Klorofil djeluje kao "čistač" krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.
Maslačak (Taraxacum officinale) - prvi na popisu namirnicaMaslačak možete pripremiti kuhanjem na pari listova i cvjetova, kao kod pripreme špinata. Osim vrlo ukusne salate u kojoj uživamo osobito u proljeće, maslačak je odlična i ljekovita biljka. Iako kod kuće u vrtu imamo puno maslačka nemojmo ga smatrati nepoželjnim korovom već izvrsnim izvorom vitamina C i kalija. Listovi maslačka djeluju diuretički te ga upravo zbog toga nazivaju "čistačem krvi". Poznat je i po tome što pospješuje rad jetre. Maslačak možete pripremiti kuhanjem na pari listova i cvjetova, kao kod pripreme špinata.
Menta, kamilica i matičnjak - vrijeme je za čaj!
1) Čajevi od metvice (Mentha piperita), kamilice i matičnjaka (Mellissa officinalis) sprječavaju povraćanje, gadljivost i podrigivanje, što se često javljaju u nekih bolesnika s akutnim hepatitisom.
2) Žlicu matičnjakova lišća prelijte decilitrom kipuće vode, poklopite, pola sata ohladite i procijedite. Svaki sat uzmite žlicu čaja, mlakog, toplog ili hladnog, zaslađenog medom.
Čaj od sikavice (Sylibum marianum).
Još iz 16. i 17. stoljeća potječu podaci o povoljnom utjecaju sikavice na jetru. Aktivna tvar koja je zaslužna za pozitivne učinke ove biljke je silimarin. Silimarin je flavonoid koji se istražuje kao potencijalna pomoć kod svih oblika bolesti jetre jer mijenja vanjsku građu stijenki jetrenih stanica, potiče obnovu stanica nakon oštećenja te aktivira enzime koji u jetri razgrađuju otrovne tvari. Pripravci od sjemenki povoljno utječu na masnu jetru, cirozu jetre i kod kroničnih bolesti jetre.
Jedite mrkvu!
Indijski su znanstvenici otkrili da mrkva osigurava zaštitu jetre. Utvrđeno je da kod laboratorijskih životinja ekstrakt mrkve pojačava djelovanje nekih enzima koji ubrzavaju detoksikaciju jetre. Sok od mrkve i cikle za osvježenje i regeneraciju. U sokovnik stavite svježu ciklu, mrkvu, jabuku i celer. Ocijeđeni sok začinite s par kapi limuna.
Tamnozeleno povrće
Radič, rukola, raštika i sve tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju čitav niz pozitivnih utjecaja na zdravlje.
Klorofil djeluje kao "čistač" krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.
Peršin
U 100 g sirovog lišća ima čak 1600 mg mineralnih tvari. Peršin je zbog svog karakterističnog mirisa izvrstan začin te vrlo vrijedna i hranjiva namirnica. U 100 g sirovog lišća ima čak 1600 mg mineralnih tvari. Polovica toga je kalij, a ostalo je željezo, kalcij, mangan, bakar i magnezij. Sadrži vitamin C i vitamin B12. U antici se silno cijenila njegova snaga kod ubrzanja rada bubrega i mjehura, dok je danas poznato da povoljno djeluje i na bolesti jetre. Koristi se kao čaj od listova ili sok od korijena, ali svakako je najukusniji kao dodatak jelima preliven maslinovim uljem i češnjakom.
Artičoka
Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi. Na ljekovitost artičoke prvi je, još u 1. stoljeću prije Krista, upozorio rimski pisac i veliki poznavatelj bilja Plinije Stariji. Artičoka je povrće koja spada u porodicu glavočika zajedno s ljekovitim biljem sikavicom i čičkom. Zajedničko svojstvo im je visok udio tvari silimarina i inulina koje imaju zaštitan učinak na jetru.
Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina. Mučnina, osjećaj napetosti i nadimanja, koji su često prisutni kod bolesti jetre, mogu se smanjiti konzumiranjem artičoka.
Objavljeno: www.plivazdravlje.hr/zdrav život/prehrana
Autor: Mr. sc. Irena Martinis, dipl. ing. nutricionist , Odjel prehrane Kliničke bolnice Dubrava
Preuzeto za Uppt, 30.04.2011.
Nealkoholna masna jetrena bolest (NAMJB)
- Detalji
- Objavljeno Subota, 30 Travanj 2011 20:02
- Hitovi: 5708
Pretilost dovodi do nealkoholne masne jetre
Pretilost povečava rizik za razvoj brojnih kroničnih bolesti poput šećerne bolesti tip II, inzulinske rezistencije, koronarne srčane bolesti (odgovorne za srčane infarkte), cerebrovaskularne bolesti (odgovorne za moždane udare), arterijske hipertenzije, žučnih kamenaca, karcinoma debelog crijeva, apneje pri spavanju, te jetrene bolesti poznate kao nealkoholna masna jetrena bolest (NAMJB).
Normalna količina masnog tkiva (izažena kao postotak od ukupne tjelesne mase) iznosi između 25-30% kod žena, te 18-23% kod muškaraca, a sve iznad tih vrijenosti označava debljinu.
Što je nealkoholna masna jetrena bolest?
NAMBJ uključuje široki spektar bolesti jetre: masna jetra poznata kao steatoza (nakupljanje masti u jetri), potom nealkoholni steatohepatitis koji je teži oblik (mast dovodi do upalnog procesa u jetri), te najozbiljniji oblik jetrena ciroza koja predstavlja ireverzibilno oštećenje kao posljedica kronične upale i stvaranja veziva u jetri. Za sva ova tri oblika se smatra da su posljedica inzulinske rezistencije, a BMI (index tjelesne mase) u korelaciji sa stupnjem jetrenog oštećenja. Dakle, veća tjelesna težina, veće jetreno oštećenje!
Zašto se zove nealkoholna?
Alkohol je čest uzrok jetrenog oštećenja, ali kod NAMBJ uzrok nije alkohol, jer takve osobe ne konzumiraju alkoholna pića iznad dozvoljenih granica.
Alarmantni statistički podaci o NAMBJ
Kao posljedica sedetarnog stila življenja, visokokalorijskih obroka, velikog unosa masnoća i šećera, pretilost, dijabetes iinzulinska rezistencija su sve češći, posebno u razvijenim zemljama. NAMBJ je najčešći oblik jetrene bolesti u Americi i svijetu, a procjenjuje se da od nje boluje 10-24% svjetske populacije, te se čak javlja kod djece!
Kako je otkriti?
Nažalost, NAMBJ je bez simptoma stoga se najčešće slučajno otkrije pri rutinskim, sistematskim pregledima kada se zapazi povišena razina jetrenih enzima (AST, ALT), ili pri traženju žučnih kamenaca je uoči masno promijenjena jetra. Jetrena biopsija je jedina metoda kojom se može dokazati ova bolest te razlučiti od sličnih.Smatra se da bi ova bolest mogla u bliskoj budućnosti postati glavni razlog jtrene trasplantacije!
Zašto je NAMBJ opasna?
Prvi oblik NAMBJ tj. steatoza je najčešći i čini 90% slučajeva, steatohepatitis čini 20%, a u 10% se javlja ciroza jetre. U 1-2% bolesnika sa cirozom se javlja karcinom jtere!
Kako liječiti NAMJB?
Mršavljenje je glavna mjera u liječenju ove bolesti, jer se dokazano da redukcijom tjelesne težine dolazi do smanjenja jetrenih enzima u krvi. Uspješni lijekovi za masnu jetru su peroralni hipoglikemici, dakle lijekovi koje koristimo u liječenju dijabetes melitus atipa II, potom statini (smanjuju vrijednosti DLD kolesterola i triglicerida), a znanstveno je dokazano da obe vrste lijekova smanjuju vrijednost AST i ALT.
Dakle dijeta, vježba te statini i peroralni hipoglikemici su glavno oružje u borbi protiv pretilosti i NAMBJ!
Autor: Ivana Jukić, dr.med., Klinika za unutrašnje bolesti, Klinička bolnica Split,
Objavljeno na www.zdravobudi.hr/ 26.4.2007.
Preuzeto za web Udruge sa portala -www.zdravobudi.hr, siječanj 2008. /Up dated 30.04.2011.
Blagodati limuna
- Detalji
- Objavljeno Subota, 30 Travanj 2011 19:39
- Hitovi: 4495
Pročitajte pozorno ovaj prijevod s francuskog o liječenju raka prema obavijesti Instituta za zdravlje u Baltimoru, USA (Institut de Sciences de la Santé; L. L.L., 819 N. Causez Street, Baltimore, MD 1201.)
Limun (citrus) je čudotvoran prizvod za ubijanje kancerogenih stanica, 10000 puta snažniji od kemoterapije.
Zašto mi to tek sada saznajemo? Zbog toga jer postoje laboratoriji koje interesiraju proizvodnja sintetičke verzije koja bi im donijela ogromnu zaradu. Od sada možete pomoći prijateljima obaviještavajući ih da je limunov sok blagotvoran za sprječavanje raka. Ukus mu je prijatan i bez posljedica koje donosi kemoterapija. Zasadite drvo limuna ako možete na balkonu ili u vrtu. Ne zna se koliko ljudi umre jer je ta tajna ljubomorno čuvana da ne bi bili ugroženi multimilioneri u velikim korporacijama.
Stablo je limuna nisko i ne zauzima mnogo mjesta i poznato je po svojim raznolikim plodovima. Može ga se jesti kao plod ili kao sok ili sa njim se mogu praviti razna pića i kolači.
Limunu se pripisuju različita svojstva, ali najpovoljniji efekt ima na ciste i tumore. Ta je biljka dokazani lijek protiv svih vrsta raka. On je ujedno i antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica i efikasan je protiv parazita, regulira visoki krvni tlak, ali i neurološke poremećaje i kao antidepresiv.
Fascinantan je izvor ove informacije: potiče od jednog najvećih proizvođača lijekova u svijetu koji tvrdi da je nakon 20 godina rada u laboratoriju od 1970. Ustanovljeno da limun uništava maligne stanice kod dvanaest vrsra raka, među kojima je rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Sastojci limuna su pokazali da djeluju 10000 puta jače od kemoterapeutika Adriamycina koji se koristi za usporavanje rasta malignih stanica a ne djeluje na zdrave stanice.
(Prema prijevodu sa francuskog Krunice Grujić 23. studenog 2010.)
Objavljeno mojnet.com/25.01.2011.
Zahvaljujem posjetiteljicama naših web stranicama i prijateljicama Branki, Sanji, Vesni, Ines, Vjerani, Karolini, Nadi, Gordani i Sonji što su dostavile ovaj tekst za naš web!
Uppt, 02.05.2011.