UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

10 razloga zašto jesti salate i zeleno povrće

RADIONICA KUHANJA (br.6)  - Datum: 24.11.2011.(četvrtak);/ TEMA RADIONICE: "SALATE“;

U prosjeku svo zeleno povrće i različite salate (endivija, rikula, potočarka, špinat, blitva) na 100 grama sadrže cca 25-40 kcal! Uz to što je bogato vitaminima, mineralima i fitonutrijentima, osobito izoflavonoidima kao jakim antioksidansima (koji smanjuju višak opasnih slobodnih radikala) povrće je golem izvor energije. Povrće obiluje vitaminima i mineralima nužnima organizmu, a neke su vrste i bogat izvor kalorija.

Danas uzgoj salata poznaje različite vrste, sa niz okusa, boja i sastava. Njihovo je tradicionalno mjestu u zdjelama za salatu, no mnoge vrste se mogu i uspješno kuhati i kombinirati, te također služe i za ukras različitim jelima. 

Najvažniji savjet, pogotovo za ove ljetne dane, je što manje začina (posebno soli), ulja (pa makar bilo i maslinovo ulje - sve reducirati), te osobito raznih dressinga i slično. To NIKAKO NE PREPORUČUJEMO.

Uz svježe salate možemo koristiti razno začinsko bilje (svježe) koje će nam dodatno oplemeniti okus jela, a isto tako i pridonijeti određenoj slanoći (npr. menta, kadulja, vlasac, češnjak, origano, kurkuma, curry i slično - samo pažljivo s količinama da ne preuzmu okus jelu)!

Udruga preporučuje 10 ZLATNIH RAZLOGA zašto bismo morali jesti zeleno povrće 

Kao obavezan dodatak prehrani Udruga preporučuje sezonsko povrće, te sve vrste zelenih i ostalih salata, uz kombiniranje mahunarki, orašastih plodova i žitarica (kuhanih te dodavati u salate po želji i vlastitoj kreaciji)!

10 ZLATNIH RAZLOGA zašto konzumirati ZELENO i OSTALO POVRĆE :  

1)          prehrana bogata zelenim povrćem jača naš imunološki sustav;

2)          povrće sadrži vitamine (betakaroten, vitamin C i E - antioksidansi), folne kiseline, ugljikohidrate, bjelančevine, minerale (kalij, kalcij,  željezo,magnezij);

3)          sve zeleno povrće ima malu kalorijsku vrijednost – u prosjeku na 100 grama povrće sadržava otprilike od 25-40 kcal;

4)          uzimanjem zelenog povrća (sirovo ili kuhano, ili salate) smanjujemo potrebu za unosom ostale hrane cca do 30%, jer nam svojim balastnim tvarima (bogatstvo celuloze) daje na duže vrijeme osjećaj sitosti;

5)          sokovi od povrća (tzv. smoothiji sa dodatkom limuna) izvrsno pomažu pri detoksikaciji organizma;

6)          sve povrće ima diuretička svojstva (radi velikog sadržaja vode – neko povrće do 80%) te njegovim konzumiranjem preveniramo povišeni krvni tlak,  smanjujemo tegobe s bubrezima i mokraćnim kanalima;

7)          zeleno povrće dodatno stimulira enzime koji potiču metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina, što revitalizira naše stanice;

8)          sadržava značajnu količinu tanina, te klorofila koji pomaže u zarastanju rana;

9)          koncentrirani su izvori klorofila koji poboljšava izmjenu energije i tvari, te time ubrzava otpuštanje toksina, usporava bakterijski rast te jača energetsku strukturu stanica.

10)        zelene salate također je dobro jesti kao prilog uz laganu večeru, jer sadrže ljekoviti sastojak  tzv. „mliječni sok“ ili “laktukarij“ koji ublažava nervnu napetost i osigurava spokojan san! (što je također i preporučao Hipookrat).  

Zaključak 

Ljudi koji vode brigu o svom zdravlju, prvenstveno kroz prehranu, znaju da najviše ljekovitih kemikalija sadrže biljke!Bez lisnatog zelenog povrća i salata ne bi smio proći nijedan dan. Zato, želite li jesti zdravije, jedite lisnate biljke jačih boja, koje već na prvi pogled djeluju moćnije. Činjenica je da su brojna istraživanja i praktični rezultati pokazali da su salate i povrće u prehrani nužni zbog zadovoljavanja osjećaja sitosti i bogatstva okusa kao i nutrijenti iznimno potrebni našem organizmu zbog svog sadržaja i mogućnosti da ih konzumiramo svježe, a time i osiguravamo zdrav i  kvalitetan život. 

Dapače, planiranjem i zamjenom obroka sa salatama (ili dopunom) smanjit ćemo prekomjernu težinu!   

 

Uppt, Up Dated 14.6.2015.

 

Uppt, 22.11.2011./pripremila: m.v. /s.nj.



  

 

Prehrana prema dr. Johanni Budwig

RADIONICA KUHANJA (br.5) 

Datum: 19.11.2011.(subota)

 

Kreirala prehranu za pomoć u liječenju i prevenciji malignih bolesti.  

Dr. Johanna Budwig

Dr. Johanna Budwig (30. rujna 1908. - Freudenstadt 19. svibnja 2003.), njemačka kemičarka i izumiteljica papirne kromatografije za kontrolu masnoće u krvi, znanstvenica, doktorica kemije i fizike (7 puta nominirana za Nobelovu nagradu), provela je više od pola svog života u objašnjavanju svijetu jednostavne istine - kako se višestruko nezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama (koje omogućavaju esencijalnim mastima lakšu topivost) suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u svim tkivima.Masne kiseline iz lanenog ulja u kombinaciji s bjelančevinama iz mladog kravljeg sira donose organizmu veliku količinu energije. Masnoće su, više nego bilo koja hranjiva tvar, važne u regulaciji metabolizma i proizvodnji energije. Maksimalno dobivanje energije iz hrane će se smanjiti ukoliko se visokoaktivne prirodne masnoće zamijene masnim tvarima koje su se umjetnim putem promijenile i oslabile oksidacijom. Takve tvari u organizmu glavni su uzrok većine bolesti koje danas poznajemo. Pomoć je dostupna u obliku visokoaktivnih masti koje je dr. Budwig pronašla u lanenom ulju. 

 Budwig protokol (Budwig Protocol)

Da bi iskušala svoju teoriju, dr. Budwig  je složila uljno-proteinsku prehranu (engl. Budwig protocol) gdje je osnovica prehrane dobro izmiješano ulje lanenih sjemenki (laneno ulje je ulje koje je vrlo bogato esencijalnim masnim kiselinama koje naš organizam ne može sintetizirati) sa svježim kravljim sirom (u Njemačkoj se preporuča skuta - njem. quark, austrijski topfen) koji je bogat aminokiselinama sa sumporom, metioninom i cisteinom. Za proteine sa sumporom izabrala je obrano mlijeko.Na osnovu svojih istraživanja dr. Budwig je razvila protokol s kojim je kreirala prehranu za pomoć u liječenju i prevenciji malignih bolesti.

·         uljno-proteinske prehrane - dostaviti organizmu najbolje moguće prirodno ulje s optimalnim odnosom omega masnih kiselina, a to daje laneno ulje (hladno cijeđeno, nerafinirano ulje od sjemenki lana koje je kvalitetno proizvedeno i koje se mora upotrijebiti svježe), pomiješano s prirodnim proteinskim proizvodom (najbolji dančin dostave ulja u organizam) - dr. Budwig je za tu ulogu odabrala svježi kozji ili kravlji sir odnosno skutu koja se većinom sastoji od proteina, te se miješanjem stvara lipoproteinski spoj,

·         sunčanja,

·         izbjegavanja stresa,

·         izbjegavanja onečišćenog okoliša (poglavito zračenja i različitih toksičnih tvari),

·         upotreba ELDI (električno diferenciranih) ulja;

·         konzumiranje dobrih namirnica (povrće, voće, začini i hladno prešana ulja) a izbjegavanje loših (šećer, margarin, meso, industrijski obrađeni i konzervirani proizvodi - kobasice, keksi i sl.)Bit prehrane kroz Protokol je taj da tijelo opskrbimo linolenskom kiselinom bez koje tijelo ne može proizvoditi hemoglobin. Bez hemoglobina krv ne može donositi životno važan kisik do stanica i tkiva koji se guše.  

 

OPĆE PREPORUKE ULJNO-PROTEINSKE PREHRANE

Najvažniji dio uljno-proteinske prehrane sastoji se od uklanjanja iz prehrane teško probavljivih masnoća životinjskog porijekla, poput maslaca, margarina, mesa i mesnih prerađevina. Na njihovo mjesto dolaze masnoće koje su lako probavljive i čine glavni sastojak prehrane koja pojačava energiju i vitalnost organizma. Masnoće su u ovoj prehrani zastupljene u velikoj mjeri, ali su uvijek u ravnoteži i u skladu s bjelančevinama.

 Većinu obroka čini svježa, nekuhana hrana, u obliku salate ili u kombinaciji s toplim jelom.

 Doručak  sa sastoji od Linomela, koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda. Kremu možete oplemeniti orašastim plodovima, limunovim sokom, bananama. 

Međuobrok, je obrok sastavljen od svih vrsta sireva s rotkvicama, rajčicama, ploškama krastavaca.

Ručak, kao središnji obrok,  ne bi smio biti mesni. Kao predjelo preporučuje se salata od svježeg povrća. Za salatni preljev koristi se samo laneno ulje ili u kombinaciji s bučinim uljem ili tzv. "Budwig majoneza". Kao podloga salatama mogu se koristiti sve vrste zelenih salata, kao i naribane mrkve, korabice, rotkvice.

Desert se sastoji od slastica s kombinacijom lanenog ulja i kravljeg sira. Za ručak se mogu koristiti sve vrste svježeg ili kuhanog povrća.

Večera treba biti lagana i treba je konzumirati vrlo rano, oko 18.00 sati. Priprema se toplo jelo od riže, heljdine kaše, zobenih, sojinih ili nekih drugih pahuljica u obliku juha ili variva koja se mogu obogatiti umacima ili povrtnim temeljcima. Uz to se poslužuje svježe voće i namaz od soje. 

Napitci

Od napitaka se preporučuju biljni čajevi te sokovi od kiselog kupusa (rasola) prije doručka, svježe iscijeđeni povrtni i voćni sokovi (bez dodatka šećera) tijekom dana. Mala čaša vina je dozvoljena, ali treba izbjegavati likere.Također se preporučuju sokovi od svježeg voća i povrća! 

Što znamo o lanu!?

Među voćem i povrćem pronalazimo podskupinu oraha i sjemenki. Mali broj nas zna kako izgledaju sjemenke suncokreta, sjemenke sezama ili pak lana. Lanene sjemenke se razlikuju ovisno o mjestu uzgoja - tako da su u Kanadi crne ili smeđe, a u Indiji žućkaste. Ova se kultura uzgaja preko 5000 godina u umjerenim i tropskim područjima, upotrebljavajući se u mnogobrojne svrhe. Stari Egipćani su od lanenog vlakna proizvodili posebne omotače u kojima su mumificirali svoje vladare. Stari Grci i stari Rimljani su ga koristili u prehrani, miješajući lan sa kukuruznim brašnom prilikom pripreme kruha, te također kao lijek za probavne smetnje.Prijevod imena “lan” s latinskog “Linum usitatissimum” glasi “najviše koristan”, što na najbolji način govori o njegovoj nutritivnoj vrijednosti i svestranosti.

Ljekovitost i snaga lana

Brojna istraživanja su pokazala kako se povećanom konzumacijom hrane obogaćene lanenim sjemenjem stvara prevencija nastanku mnogih bolesti: rak dojke, ateroskleroza, povišen kolesterol, povišen krvni tlak. Povoljno utječu na probavu i pomažu lijenim crijevima, što je prava i prirodna pomoć suvremenom čovjeku čije su probavne smetnje posljedica premalo kretanja i jelovnika siromašnog vlaknima. Omega-3 masne kiseline dobre su za prevenciju oboljenja srca i krvožilnog sustava te raka.

Sjemenke lana nazivaju najpopularnijom zdravom namirnicom našeg vremena.  Omega 3 masne kiseline su važne za mnoge funkcije u našem tijelu: za pravilan rast i razvoj djeteta, imaju zaštitnu ulogu protiv srčanog infarkta i moždanog udara, smanjuju sklonost infekcijama jačajući imunitet, pružaju određenu zaštitu protiv autoimunih bolesti, smanjuju rizik za određene vrste raka .

Sjemenke lana sadrže lignani (skupina fitoestrogena, odnosno biljnih estrogena, koji se pod utjecajem bakterijske flore naših crijeva pretvaraju u moćne tvari slične hormonima), te zauzimaju važno mjesto na popisu antikancerogenih namirnica.

Hrskavo laneno sjeme s datuljama i šljivama je prirodni regulator probave i povišenog kolesterola. Naime, laneno sjeme ima svojstvo da u crijevima bubri i na prirodan način vrši pasažu crijeva čime se regulira i probava i  razina kolesterola u krvi.

 

ZAKLJUČAK

Ovakav pristup samo potvrđuje da ravnoteža u prehrani dovodi do najbolje iskoristivosti energije koja dovodi do ravnoteže u organizmu. Ukoliko dođe do poremećaja u ravnoteži, dolazi do poremećaja u radu organizma i bolesti, a rješenja su opet u prirodnim sastojcima i njihovoj dobitnoj kombinaciji, u ovom slučaju, lanenog ulja i kravljeg sira. Nastavljajući hraniti tijelo ovom prirodnom hranom, ono uskoro postaje zdravo, što zapravo i jest normalno i prirodno. Vjerojatno će ovakvi i drugi slični "alternativni" pristupi u budućnosti biti logičan dodatak klasičnom medicinskom liječenju ili da se poslužimo poznatom latinskom izrekom:

"Medicus kurat, natura sanat" -Liječnik liječi, priroda ozdravlja“

 

Vidi prijedlog pripreme obroka za radionicu:

Na zdravu prehranu najviše paze Dalmatinci

Na zdravu prehranu najviše paze Dalmatinci 

Istraživanje GfK-a o zdravlju pokazalo je da 90 posto Hrvata smatra zdravlje osnovnom pretpostavkom dobrog života, a zdravu prehranu vide kao najvažniji način brige o vlastitom zdravlju. 

 

U Hrvatskoj zdravu prehranu najviše ističu ispitanici iz Dalmacije (92 posto), dok je zdrava prehrana najmanje spomenuta u Slavoniji (73 posto) te Lici (66 posto).  

 

Istraživanje je pokazalo da je ona nešto važnija za mlade od 15 do 17 godina te osobe starije dobi - od 55 godina pa nadalje.

 

Najviše pažnje zdravoj prehani posvećuje se u kućanstvima s prosječnim prihodima. 

 

Kao drugi najvažniji način brige o zdravlju Hrvati navode lijekove na recept, koji su najvažniji starijima od 65 godina (84 posto) te ženama (58 posto), a najmanje su važni u Dalmaciji (38 posto). 

 

Sport i rekreacija važniji su muškarcima (58 posto) nego ženama (40 posto), a važni su i mladima do 24 godine starosti (između 70 i 80 posto). 

 

Više na: http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/151950/Na-zdravu-prehranu-najvise-paze-Dalmatinci.html 

 

03.10.2011., www.tportal.hr 

 

(Izvor: drHorvat Business Newsletter br. 139)

Jela iz woka - općenito

Wok - brzo, svježe i zdravo

Wok je u posljednje vrijeme postao iznimno popularan, jer se hrana u  priprema kratko, a vrlo ukusna jela jedu se dok su još topla i zadovoljavaju potrebu za okusima i mirisima koji krase domaću hranu.


Wok je tradicionalna kineska posuda stara više od 3000 godina. Danas se koristi u gotovo posve neizmijenjenom obliku.  Posebnost woka je što, za razliku od uobičajenih posuda koje koristimo u domaćinstvu, u njemu možemo raditi mnogo stvari. Jednako je koristan i kod kuhanja i kod prženja, pirjanja, poširanja, pečenja i ostalih načina obrade hrane, a ono što je možda najbolje kod kuhanja u woku je brzina pripreme. Namirnice koje se pripremaju u woku imaju karakterističan sočan i hrskav okus što je glavno obilježje kineskih jela. Dakle od predjela do deserta- sve možete pripremiti u samo jednom woku, a tako pripremljeno jelo zadržat će izvoran okus i miris.


Zbog specifičnog načina pripreme i obrade, namirnice pripremljene u woku maksimalno zadržavaju prehrambene vrijednosti. A zbog širokog spektra načina pripreme, ova je posuda i jako ekonomična: u njoj možemo kuhati juhu, pirjati jelo, pripremiti salatu te napraviti desert. Zbog zaobljenih stijenki, wok ima veću površinu za kuhanje, a namirnice koje se koriste stalno se miješaju i pritom stalno vraćaju u sredinu. Upravo zato proces kuhanja traje kraće.    

Koji wok je najbolji? 

Oblik woka vrlo je prepoznatljiv i specifičan. Današnji oblik woka gotovo je neizmijenjen oblik izvornog woka koji je nastao prije više od 3000 godina.  Wok je širok i ima zaobljeno dno. Ranije se koristio sasvim zaobljenog dna koji je savršeno odgovarao ognjištima na otvorenom, a danas je zbog praktičnosti dno ravno, kako bi mogao stajati na štednjaku.  

Materijali od kojih se izrađuje wok mogu biti aluminij, emajl, teflon, rostfraj i ostali, ali onaj originalni napravljen je od lijevanog željeza (gus). Emajlirani su nešto lakši za održavanje i lakše su težine, pa samim time su i lakši za rukovanje, ali profesionalni kuhari uporno hvale onaj guseni koji je težak. Kada kupujete wok imajte u vidu da je to posuda čiji je rok trajanja vrlo dug, što znači da ćete ga slobodno moći prenijeti i svojoj kčeri u nasljedstvo. Postoje različite veličine woka, a vi odaberite onaj koji vama najviše odgovara. Moguće je da do kupca dođe i neobrađeni wok, ravno iz Kine. To je odlično, ali zahtjeva i dodatnu pripremu. Tada je potreban postupak koji se naziva kaljenje, a radi se tako da se wok postavi na plinski plamenik i pusti sve dok ne dođe do usijanja. Kada dođe do usijanja treba ga isti tren uroniti u hladnu vodu. Na taj način wok postaje čvršći i trajniji, no najčešće ovaj postupak ipak nije potreban jer se wok prodaje u već gotovom obliku.

Prednosti woka

Kratko pirjanje;

Toplina se ravnomjerno prenosi na sve dijelove posude za pirjanje (woka);

Sačuva se nutritivna vrijednost namirnica;

Očuvan izvorni okus hrane;

Multifunkcionalna posuda za pripremu hane: kuhanje, pirjanje, prženje;

Načini pirjanja:


Pirjanje bez luka;
Pirjanje bez puno začina;Podlijevanje vodom, a ne uljem;

Održavanje

Nekoliko puta godišnje trebate posvetiti posebnu brigu svom woku na način da nauljite wok iznutra i izvana te ga takvog zagrijavajte na najvećoj temperaturi, neovisno o izvoru topline. Kada se wok ohladi ponovite postupak i tako nekoliko puta zagrijavajte wok i pustite da se ohladi, ali ga ne zaboravite cijelog nauljiti. Ovakva priprema woka omogućava da se na njemu stvori fini sloj koji će sprječavati lijepljenje hrane i omogućavati lakše čišćenje. S vremenom će wok dobivati sve tamniju boju - to je dobro jer što je tamniji - to će hrana pripremljena u njemu biti bolja. Što se svakodnevnog održavanja tiče - wok se čisti vrlo jednostavno, baš kao i svako drugo posuđe.
   

 

 

 

RECEPTI 

(Sve recepte potražite u rubrici RECEPTI/Glavna jela - Jela iz woka);

 

 

 

 

RECEPTI RADIONICE 

1.    Hladnjak u woku;

2.    Ti ukusni štapići – Štapići povrća u woku;

3.    Cvjetača sa slanutkom u umaku od rajčice;

4.    Tofu sa kiselim zeljem;

5.    Gljive sa porilukom;

6.    Meksički wok - Tortilje punjene povrćem iz woka;

7.    Oslić sa koromačem;

8.    Piletina ala Sečuan;

9.    Kuskus sa pastrnakom i grožđicama;

10.  Tjestenina i povrće u woku na mediteranski;

11.  Juha iz woka: bistra juha od povrća;

12.  Povrće i suhe smokve u woku;   

 

Uppt, listopad 2011./m.v.

Na svijetu više pretilih nego gladnih

Crveni križ: Na svijetu više pretilih nego gladnih 

 

U svijetu je danas više pretilih nego gladnih, no taj bi se odnos mogao preokrenuti nastave li rasti cijene hrane, upozorila je u svom izvješću Međunarodna federacija Crvenog križa u četvrtak u New Delhiju.

U izradi godišnjeg izvješća o katastrofama u svijetu humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi težište je stavila na glad i jaz između bogatih i siromašnih te na rast cijena hrane. 

 

U svijetu je 1,5 milijardi ljudi bilo pretilo 2010, a 925 milijuna bilo je gladno, podaci su Crvenog križa. 

 

'Ako je slobodna interakcija tržišta dovela do stanja u kojem 15 posto čovječanstva gladuje, a 20 posto drugih je pretilo, nešto je doista pošlo krivo', sažeo je glavni tajnik Bekele Geleta. 

Više na: http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/149955/Na-svijetu-vise-pretilih-nego-gladnih.html 

22.09.2011., www.tportal.hr 

 

(Izvor: drHorvat Business Newsletter br. 139)  

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.